Recept na lahodnú krémovú hráškovú polievku s kešu orechmi (vegan)

Jednoduchá hrášková polievka s kešu orechami je chutná a zdravá krémová polievka, ktorú pripravíte za 30 minút. Hrachová polievka je zdravá, sýta a dodá telu dostatok bielkovín aj vlákniny. Tento recept je vhodný pre vegánov a ľudí s intoleranciou laktózy.

Je hrášlová polievka s kešu orechami zdravá?

Áno! Hrášok je strukovina so značným množstvom bielkovín, kešu oriešky obsahujú okrem bielkovín aj zdravé tuky a vďaka nim je hrachová polievka chutnejšia, krémovejšia a sýtejšia. Z výživového hľadiska sú kešu oriešky veľmi zaujímavé, obsahujú 18 % bielkovín, 30 % sacharidov a 44 % tukov. A keďže sa naša hrachová polievka varí naozaj len krátko, zachováva si aj značnú časť stopových prvkov.

Tip: Kešu orechy – všetko, čo o nich potrebujete vedieť. Prečítajte si na blogu.

Kešu orechy namiesto smotany? Nebudete ľutovať.

Kešu orechy radi používame namiesto bežnej smotany. Kešu orechy sú oveľa ľahšie stráviteľné, zdravšie a jedlá s kešu sú oveľa chutnejšie. Navyše vďaka tomu môžeme polievku podávať vegánom aj návšteve s laktózovou intoleranciou.

Milujete babičkinu hráškovú polievku? To vám zaručene bude chutiť aj hráškový krém bez smotany.
Milujete babičkinu hráškovú polievku? To vám zaručene bude chutiť aj hráškový krém bez smotany.

Ak nemáte výkonný mixér, namočte kešu orechy do vody aspoň na štyri hodiny, aby zmäkli a mohli ste ich rozmixovať do krémovej konzistencie.

Ak chcete, môžete si z kešu vyrobiť kešu smotanu. Stačí kešu orechy rozmixovať s vodou. Túto alternatívu bežnej smotany môžete použiť na ozdobenie alebo zahustenie polievky.

Tip: Preskúmajte naše chutné recepty s kešu orechami.

Ako pripraviť hráškovú polievku bez smotany

Na prípravu hráškovej polievky bez smotany budete potrebovať čerstvý alebo mrazený zelený hrášok. My takmer vždy používame mrazený, pretože po čerstvom hrášku sa zvyčajne hneď zapráši.

Hrášková polievka sa varí len 15 – 20 minút a potom sa rozmixuje výkonným tyčovým mixérom. Ak máte radi v polievke kúsky hrášku, pred mixovaním časť polievky odoberte. Kúsky hrášku odporúčame ponechať v polievke aj v prípade, že sa ju rozhodnete podávať studenú. Hrášková polievka sa varí aj s bobkovým listom, ktorý je potrebné pred mixovaním odstrániť.

Skladom
12 € 10.49 €
Naturálne kešu orechy sú nepražené, nesolené a vždy čerstvé. W420 je označenie pre kvalitné kešu oriešky menšej veľkosti, ktoré sú chutné a dobre sa miešajú. Sú preto ideálne na výrobu kešu masla, kešu mlieka, ale aj raw koláčov alebo kešu syra.
Nedostupné 38.35 €
Prírodné píniové alebo cédrové orechy sú vzácne borovicové semená s jemnou živicovou príchuťou. Ich nezameniteľná krémovo-sladká chuť vynikne najmä pri pražení a je neodmysliteľnou súčasťou talianskej kuchyne. Používajú sa na výrobu tradičného bazalkového pesta, ale pridávajú sa aj do iných talianskych jedál.

Ako vylepšiť hráškový krém?

Hrášková polievka je výborná sama o sebe, ale ak máte doma niekoho, kto sa nenaje iba z krémovej polievky, máme pre vás niekoľko tipov.

Rovnako ako pri klasickej hrachovej polievke môžete hrachový krém podávať s krutónmi.
Rovnako ako pri klasickej hrachovej polievke môžete hrachový krém podávať s krutónmi.

V prvom rade môžete hotovú hrachovú polievku ozdobiť kyslou smotanou alebo v prípade vegánov inou vegánskou alternatívou. Ak máte doma milovníka hustých polievok, môžete po uvarení pridať časť hrášku a nechať ho povariť. Prípadne môžete hrachovú polievku ozdobiť celým hráškom.

V lete môžete hráškovú krémovú polievku pripraviť s mätou, ktorá dodá polievke nezvyčajnú chuť a vôňu. Polievku môžete tiež posypať parmezánom.

Máte radi krutóny v polievkach? Potom vám nesmie chýbať hráškový krém. Krutóny sa pripravujú rýchlo a jednoducho, takže ak máte doma staršie pečivo, môžete ho využiť. Ako pripraviť krutóny? Na sucho alebo na ghí (ghee) vypražte na kocky nakrájané pečivo do chrumkava. Krutóny môžete tiež pripraviť v rúre, stačí, ak kocky pečiva vložíte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečiete ich približne 10 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu.

Tip: Chcete sa zahriať a pochutnať si? Inšpirujte sa našimi receptami na chutné a zdravé polievky!

Krémová hrachová polievka za studena? Prečo nie

Hráškového krému sa v lete nemusíte vzdať. Hrachovú polievku môžete jesť aj za studena.
Hráškového krému sa v lete nemusíte vzdať. Hrachovú polievku môžete jesť aj za studena.

V reštauráciách môžete v posledných rokoch často naraziť na studenú hráškovú polievku. Tento variant je ideálny práve v horúcich letných dňoch. Prakticky ju pripravíte úplne rovnako ako v prípade teplého variantu, len ju podávate za studena. Odporúčame ju dozdobiť mätou a vegánskou smotanou.

TIP: Ak naozaj milujete kešu oriešky, možno vás bude zaujímať, že v našom e-shope si môžete kúpiť hotové kešu maslo v 300 g balení. Keďže ho vyhľadáva čoraz viac gurmánov, je možné, že do našej ponuky pridáme aj 1 kg balenie kešu masla.

FAQ – Najčastejšie otázky

Môžem urobiť hráškovú polievku zo zmrazeného hrášku?

Áno, do receptu môžete použiť zmrazený hrášok.

Čím môžem v polievke nahradiť hrášok?

Polievku môžete uvariť s brokolicou alebo pórom.

Čím dochutiť hráškový krém?

Polievku z hrachu ochuťte čiernym korením a soľou, následne podľa vašej preferencie môžete použiť muškátový oriešok, mätu, bazalku alebo lahôdkové droždie.

Je polievka vegánska?

Áno. Polievka je v základe bez smotany, je teda vegánska.

S čím môžem hráškový krém podávať?

Hráškovú polievku môžete dozdobiť podľa vašej chuti, napríklad hráškom, parmezánom alebo maslovými krutónmi z pečiva.

Tipy na ďalšie recepty z blogu Ochutnej Ořech

Recept: Hrášková polievka s kešu

Hrášková polievka s kešu orechmi je vynikajúca a zdravá krémová polievka, ktorú pripravíte za 30 minút. Hrachová polievka bez smotany je nielen zdravá, ale aj zasýti a dodá vášmu telu poriadnu porciu vlákniny.
4.80 z 10 hlasů
Čas prípravy 30 minút
Čas varenia 20 minút
Celkový čas 50 minút
Samozrejme Polievka
Kuchyňa vegánska, vegetariánska
Porcie 4 porcie

Ingrediencie
  

  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 2 cibule nakrájané nadrobno
  • hrsť bazalky
  • bobkový list
  • 4 strúčiky cesnaku nakrájané na tenké plátky
  • soľ
  • 2 šálky naturálnych kešu orechov
  • 1 lyžička drvených čili vločiek/červenej papriky
  • 1 lyžica sušeného droždia
  • 800 g mrazeného hrášku
  • píniové oriešky
  • čerstvá bazalka

Pokyny
 

  • Orestujeme cibuľku na olivovom oleji dozlatista, pridáme cesnak a restujeme ďalšie 2 – 3 minúty.
  • Pridáme zmrazený hrášok a necháme rozpustiť.
  • Zalejeme horúcou vodou alebo zeleninovým vývarom, pridáme soľ, bobkový list, bazalku a privedieme do varu.
  • Hráškovú polievku varíme 15 – 20 minút.
  • Vyberieme bobkový list.
  • Pridáme kešu oriešky a obsah v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérom do hladkého krému, dochutíme sušeným droždím, červenou paprikou (alebo chilli vločkami) a čerstvo mletým čiernym korením.
  • Podľa potreby polievku dosolíme a krátko prehrejeme.
Kľúčové slovo hrášková polévka, polévka z hrášku
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Inšpirujte sa ďalšími receptami na zdravé polievky

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




5 Shares
Share
Tweet
Share
Pin5