Recept na zdravý a luxusne nadýchaný veľkonočný mazanec z tvarohu

Skúste si tento rok na Veľkú noc pripraviť fitnes verziu klasického mazanca. Tento veľkonočný mazanec môžete pripraviť úplne bez lepku a cukru s použitím tvarohu a orechovej múky.

Tvaroh a vajcia sú skvelým zdrojom bielkovín a na to, aký je to výborný mazanec, stačí len pár lyžičiek obľúbeného sirupu alebo sladidla. Na prípravu nášho veľkonočného mazanca používame kokosovú a mandľovú múku, takže je mazanec prirodzene bezlepkový.

Môžem pripraviť tvarohový mazanec bez kysnutia?

Naše cesto na veľkonočný mazanec nie je potrebné nechať kysnúť. Stačí zmiešať suché prísady, potom vmiešať tekuté prísady a vypracovať cesto. Necháte ho chvíľu odpočívať v chladničke, dáte ho na plech a môžete piecť. Aj bez kysnutia je mazanec luxusne nadýchaný.

Bezlepkový veľkonočný mazanec z orechovej múky

Náš mazanec je vyrobený zo zdravej mandľovej a kokosovej múky, ktoré sú prirodzene bezlepkové. Je preto vhodný aj pre bezlepkovú diétu. Úžasné na mandľovej múke je, že ide len o rozmixované mandle.

Mandle sú tiež vynikajúcim zdrojom antioxidantov, ktoré môžu pomôcť spomaliť proces starnutia a môžu znížiť riziko rôznych ochorení vrátane rakoviny.

Mandľová múka je tiež dobrou alternatívou pre ľudí s alergiou na mlieko alebo laktózovou intoleranciou.
Mandľová múka je tiež dobrou alternatívou pre ľudí s alergiou na mlieko alebo laktózovou intoleranciou.

Mohli by vám zachutiť: Veľkonočné vajíčka v jogurtovej čokoláde.

Kokosová múka sa vyrába pečením a sušením suchej časti dužiny kokosového orecha. Podobne ako mandľová múka obsahuje veľké množstvo zdravých nasýtených mastných kyselín a živín. Kokos je bohatý na minerály, stopové prvky a vlákninu.

Výhodou kokosovej múky je, že má nízky glykemický index, takže nezvyšuje hladinu cukru v krvi a odporúča sa pre diabetikov a na chudnutie.

Tip: Hľadáte alternatívu k bežnej múke? Odpoveďou sú múky z orechov.

Ako pripraviť zdravý a vláčny tvarohový mazanec

Pripravte si dve misky, v jednej zmiešajte suché prísady (mandľovú a kokosovú múku, xantalovú gumu, prášok do pečiva, soľ, kôru z bio citróna), v druhej zmiešajte mäkký tvaroh, sladidlo (my sme použili javorový sirup), vanilkový extrakt a vajcia. Potom obsahy oboch mís zmiešajte a pridajte maslo alebo prepustené maslo ghí.

Pred pečením veľkonočný mazanec posypte nasekanými mandľami.
Pred pečením veľkonočný mazanec posypte nasekanými mandľami.

Vypracujte cesto. Cesto nechajte odpočívať v chladničke aspoň hodinu, potom ho preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto vytvarujte do požadovaného tvaru a potrite ho vajíčkom. Potom ho posypte mandľovými lupienkami alebo mandľovými hranolčekmi. Pečieme pri teplote 170 °C približne 50 minút.

Tip: Chcete na Veľkú noc upiecť zákusky, na ktorých si pochutí celá rodina? Inšpiráciu nájdete na našom blogu.

Ako pripraviť low carb variant mazanca

Hoci sme v recepte použili asi 4 lyžice javorového sirupu, vďaka prirodzenej sladkosti mandľovej a kokosovej múky je mazanec chutný aj bez sladidla. Môžete ho preto úplne vynechať alebo použiť nízkosacharidové sladidlo.

Skladom 12.99 €
Obohaťte svoj ovocný a zeleninový šalát mandľovými lupienkami! Nakrájané na tenké plátky sú ideálne do jogurtu alebo ako posýpka do všetkých raňajkových zmesí. A čo tak posypať mandľovými plátkami zmrzlinu? Nápadom sa medze nekladú!
Javorový sirup 250 ml

Javorový sirup 250 ml

Nedostupné
Najobľúbenejší javorový sirup, ktorý má skvelú chuť a veľmi príjemnú vôňu. Ide o 100 % javorový sirup bez pridaných látok a aróm. Grade A označuje svetlú farbu javorového sirupu. Skvele sa hodí na palacinky alebo lievance, pridajte si ho namiesto cukru do jogurtov alebo do vašej obľúbenej raňajkovej kaše.
Skladom 12.99 €
Mandľová múka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternatívou bežných obilných múk. Vo veľkom sa používa pri low-carb, paleo a keto diéte na prípravu koláčov, palaciniek, chleba alebo pizze. Biela mandľová múka sa vyrába z blanšírovaných mandlí.

TIP: Viac receptov s nízkym obsahom sacharidov si môžete prečítať TU.

Ako pripraviť verziu so zníženým obsahom tuku

My sme skúsili urobiť mazanec bez masla (omylom?) a stále bol prekvapivo chutný a ani nie suchý. S maslom je určite jemnejší, ale ak maslo vynecháte, nemusíte sa obávať, že by bol mazanec suchý. Vo verzii bez masla však odporúčame použiť čerstvú mandľovú a kokosovú múku.

Hotový nadýchaný mazanec má zlatistú farbu, je chrumkavý a vnútri je vláčny.
Hotový nadýchaný mazanec má zlatistú farbu, je chrumkavý a vnútri vláčny.

Tipy na ďalšie zdravé veľkonočné pečenie

Chcete na oslavu Veľkej noci upiecť tradičné dezerty, na ktorých si pochutí celá rodina? Inšpiráciu na chutné a zdravé veľkonočné recepty nájdete na našom blogu.

Zelený štvrtok, deň pred Veľkým piatkom, je dňom odpustenia a obnovy. V tento deň upečte judáša, ktorý sa podáva na raňajky. Judáše majú priniesť zdravie a ochrániť pred chorobami, uštipnutím hadom a bodnutím osy.

Pesachový baránok je vo väčšine domácností symbolom Veľkej noci, minulý rok sme robili low carb variant baránka, tento rok sme sa rozhodli pre cesto z mrkvy, orechov a kokosového mlieka. Vyšlo to výborne. Takže ak máte radi mrkvové dezerty, bude vám chutiť.

Veľkonočná kuchárska kniha na stiahnutie zadarmo

Naša kuchárska kniha vznikla spojením našej lásky k zdravému životnému štýlu a našej vášne pre varenie, pečenie a experimentovanie. Za receptami sú roky skúšania a testovania rôznych kombinácií pomerov a ingrediencií.

Mysleli sme aj na tých, ktorí milujú raw dezerty či varenie podľa low carb stravovania. Väčšina receptov je vhodná na bezlepkovú diétu.
Mysleli sme aj na tých, ktorí milujú raw dezerty či varenie podľa low carb stravovania. Väčšina receptov je vhodná na bezlepkovú diétu.

V kuchárskej knihe nájdete naše obľúbené veľkonočné a jarné recepty, ktoré sú založené na kvalitných a zdravých surovinách, ale sľubujeme vám, že oslovia aj tých, ktorí ešte neprijali zdravý životný štýl.

TIP: Vyskúšali ste už arašidový krém? Máme pre vás arašidové maslo v 300 g balení, ale aj 1000 g balenie arašidového masla.

FAQ – Najčastejšie otázky

Musím nechať vykysnúť mazanec pred pečením?

Pri klasickom kysnutom mazanci musíte vždy pred pečením nechať cesto vykysnúť. Náš recept na mazanec je bez kysnutia, takže si ušetríte pri pečení jeden krok.

Akú rastlinnú múku môžem do mazanca pridať?

Do cesta na zdravý mazanec pridajte mandľovú múku a kokosovú múku.

Tip: Chcete si orechové múky vyrobiť doma? Pozrite si recepty TU.

Čím v recepte na mazanec nahradiť maslo?

Maslo v recepte na mazanec môžete nahradiť niekoľkými alternatívami. My sme sa rozhodli pre prepustené maslo ghí.

Ghí vzniká prepustením čerstvého masla, keď sa oddelí mliečny tuk od mliečnej vody a bielkoviny. Má intenzívnu a sladkastú chuť.

Čím osladiť veľkonočný mazanec bez cukru?

Môžete cesto na mazanec osladiť niekoľkými alternatívnymi sladidlami namiesto cukru. My obľubujeme javorový sirup.

Z akého tvarohu sa robí tvarohový mazanec?

Tvarohový mazanec sa robí z mäkkého tvarohu.

Je veľkonočný mazanec zdravý?

Áno, veľkonočný mazanec môže byť zdravý, ak je pripravovaný s kvalitnými surovinami a správnymi postupmi. Odporúča sa zvoliť menej tučné varianty, napríklad s použitím nízkotučného tvarohu a orechov namiesto sladkých náplní.

Je veľkonočný mazanec bezlepkový?

Áno, tento recept na mazanec je bezlepkový.

Aké korenie môžem do cesta na mazanec pridať?

Do cesta na veľkonočný mazanec môžete pridať korenie ako škoricu, vanilkový extrakt, muškátový oriešok a klinčeky.

Na koľkých stupňoch piecť mazanec?

Mazanec sa obvykle pečie pri teplotách medzi 160 °C a 180 °C. My pečieme veľkonočné mazanec na 170 °C. Čas pečenia je cca 50 minút.

Prečo sa pečie veľkonočný mazanec?

Veľkonočný mazanec sa pečie ako tradičný veľkonočný pokrm symbolizujúci vzkriesenie Ježiša Krista.

Inšpirujte sa ďalšími receptami z blogu Ochutnej Ořech

Recept: Zdravý tvarohový mazanec

Skúste si tento rok na Veľkú noc pripraviť fitnes variant klasického mazanca. Veľkonočný mazanec možno totiž pripraviť úplne bez lepku a cukru za použitia tvarohu a orechovej múky.
5 z 1 hlasu
Čas prípravy 1 hodina
Celkový čas 1 hodina
Samozrejme Dezert
Kuchyňa vegetariánska
Porcie 0

Ingrediencie
  

  • 1 mäkký tvaroh
  • 2 vajcia
  • 125 g masla alebo ghí
  • 170 g mandľovej múky
  • 70 g kokosovej múky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 3/4 lyžičky xantánovej gumy
  • 1 lyžička kôry z bio citróna
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • sladidlo podľa chuti
  • štipka soli

Na ozdobenie

  • 1 vajce
  • hrsť mandľových plátkov

Pokyny
 

  • Najpv zmiešajte všetky sypké ingrediencie a potom primiešajte tekuté.
  • Vypracujte hladké cesto a nechajte ho v chladničke odpočinúť aspoň hodinu.
  • Potom cesto dáte na plech a vytvarujete tvar mazanca. Nakoniec potrite mazanec vajcom a posypete mandľami.
  • Pečiete na 170 °C približne 50 minút.
Kľúčové slovo mazanec, velikonoční mazanec
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďalšie veľkonočné recepty:

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

1 komentár


  1. Žijeme v Austrálii. Potraviny sú tu trochu iné, ale aj tak sa mazanec podaril. Všetkým veľmi chutil, dokonca aj Austrálčanom. Ďakujeme.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




7 Shares
Share
Tweet
Share
Pin7