Táto čokoládová torta patri medzi naše najobľúbenejšie recepty vôbec. Je jednoduchá, rýchlá, ale hlavne chutná. Ak máte radi čokoládové koláče, zamilujete si si aj vy. Táto torta je prirodzene vegánska a neobsahuje laktózu ani lepok. Navyše je to raw torta. Poďme sa teda pozrieť na to, ako pripraviť túto jednoduchú bezlepkovú čokoládovú tortu bez cukru.
Čo je to raw strava a prečo podľa nej pripravovať torty?
Surová strava, teda príprava jedla v surovom stave alebo pri teplote do 42 °C, je v posledných rokoch veľmi populárna, a hoci slané recepty sa až tak neujali, sladké raw dezerty podľa raw stravy vyskúšal už asi každý. Prečo? Sú neuveriteľne jednoduché na prípravu, chutné, sýte a vyrobené len z kvalitných a zdravých surovín.
TIP: Ďalšie skvelé raw recepty nájdete TU.
Jednoduchá bezlepková čokoládová torta bez pečenia
Raw stravou označujeme recepty, ktoré nie sú tepelne upravované. Takže našu čokoládovú tortu by naše mamy a staré mamy neoznačili ako raw tortu, ale jednoducho ako nepečenú tortu. Táto čokoládová torta sa preto pripravuje len zmiešaním ingrediencií a rozmixovaním.
Naša čokoládová torta je vegánska, bezlaktózová a bezlepková
Na rozdiel od tradičných nepečených torta tá naša neobsahuje piškóty ani smotanu. Naša čokoládová torta je vegánska, a ak si vyberiete bezlepkové ovsené vločky, bude tiež vhodná pre bezlepkovú diétu (Ovsené vločky sú prirodzene bezlepkové, ale často sa spracovávajú v strojoch, ktoré prichádzajú do kontaktu s obilninami obsahujúcimi lepok).
Príprava korpusu na bezlepkovú čokoládovú tortu
Na prípravu korpus budete potrebovať datľovú pastu, ovsené vločky, obľúbené orechy (my sme použili vlašské orechy) a kokosový olej.
Najprv si ovsené vločky a orechy pomeľte na múku a datľovú pastu nakrájajte na menšie kúsky.
Datľovú pastu pastu zmiešajte s orechovou a ovsenou múkou a pridajte kokosový olej. Vypracujte lepkavé cesto, ktoré rovnomerne rozotrite (vytlačte) do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a následne ho dajte do mrazničky.
TIP: Chcete vyskúšať ďalšie recepty z ovsených vločiek? Tu je 5 tipov na skvelé recepty s vločkami.
Príprava náplne na nepečenú čokoládovú tortu
Kešu orechy vložte do misky a zalejte dvojnásobným množstvom vody. Nechajte ich namočené aspoň dve hodiny, ideálne cez noc. Ak nedodržiavate raw stravovanie, môžete proces urýchliť použitím horúcej vody.
Kešu orechy opláchnite a vložte ich do mixéra spolu s kokosovým mliekom, kokosovým olejom, banánmi, vanilkovým extraktom, javorovým sirupom, škoricou a kakaom.
Mixujte do hladka. Potom všetko nalejte do pripraveného korpusu a ozdobte. Na zdobenie môžete použiť naozaj čokoľvek. Vyskúšajte mrazom sušené maliny alebo jahody. Ozdobenú tortu vložte do chladničky, aby stuhla. Ak potrebujete, aby torta stuhal rýchlejšie, vložte ju do mrazničky.
TIP: V našom e-shope si kúpte 1 kg balenie kešu orechov.
Na čo si dať pozor pri príprave čokoládovej torty
Ak sa obávate, že čokoládová torta nestuhne, pridajte do náplne viac kokosového oleja, ktorý pomáha pri tuhnutí. Môžete pridať aj čajovú lyžičku chia semienok.
Mohlo by vás zaujímať: Ako na správne temperovanie čokolády doma nielen na pralinky.
Ako dlho vydrží nepečená čokoládová torta v chladničke?
Raw torta vydrží 4 – 5 dní v chladničke, ak chcete predĺžiť jej trvanlivosť, tak časť torty zamrazte.
Maškrtíte radi? Ochutnajte:
- praclíky v čokoláde,
- čokoládové kôstky,
- orechové maslá,
- veľké balenie orechov – mandle 1 kg, vlašské orechy lúpané 1 kg, pistácie 1 kg.
Nepečená čokoládová raw torta z kešu (vegan)
Ingrediencie
Korpus
- 1/2 hrnčeka datľovej pasty
- 1 hrnček ovsených vločiek
- 1 hrnček obľúbených orechov
- 4 lyžice kokosového oleja
Náplň
- 2 hrnčeky kešu orechov
- 1/2 hrnčeka kokosového mlieka
- štipka škorice
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 zrelé banány
- 3 lyžice raw kokosového prášku
- 3 lyžice kokosového oleja
- 3 lyžice javorového sirupu
- 5 lyžíc kakaa
Pokyny
- Ovsené vločky a orechy rozmixujeme na jemný prášok.
- Prášok z ovsených vločiek a orechov vložíme do misy spolu so zvyšnými ingredienciami na korpus a vytvoríme lepivú zmes.
- Zmes rovnomerne rozprestrieme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme na 2 hodiny stuhnúť do mrazničky.
- Namočené kešu (bez vody) + všetky zvyšné ingrediencie na náplň dáme do mixéra a dôkladne premixujeme.
- Vzniknutú zmes rovnomerne rozprestrieme na stuhnutý základ a vložíme do chladničky (na urýchlenie tuhnutia môžeme vložiť do mrazničky). Po stuhnutí môžeme podávať.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
Recept je výborný, len v zozname ingrediencií chýba presné množstvo kakaa, tak som to nejako odhadla. Inak za mňa kľudne desať hviezdičiek! ?
Dobrý deň, mám otázku: kde je tá čokoláda v receptu v tej čokoládovej torte, prosím? https://www.ochutnejorech.cz/blog/nepeceny-cokoladovy-dort#recipe
Ďakujem za doplnenie, pekný víkend!
Šárka
Dobrý deň, do torty sa nedáva čokoláda, ale čokoládová príchuť vzniká spojením ingrediencií (hlavne kakaa) 🙂