Tento jednoduchý tekvicový koláč aleb tekvicový quiche si zamiluje každý. Môžete ho podávať so šalátom na večeru alebo si ho vziať do práce na obed. Je výborný teplý aj studený, takže je vhodný aj ako občerstvenie na cesty.
Vegánsky recept na tekvicový koláč
Upečte si náš tekvicový quiche a zažite skvelú zmes chutí a radosť z varenia. Tekvicová príchuť dodáva slanému koláču nádhernú jesennú atmosféru a zároveň naplní váš domov lákavou vôňou. Navyše takto využijete sezónnu tekvicu, ktorá je nielen chutná, ale aj plná zdraviu prospešných látok. Tento recept je navyše vhodný aj pre vegánov. Tak prečo ho nevyskúšať a nevychutnať si kúsok jesene v každom súste?
Mohlo by vás zaujímať: Chcete sa inšpirovať vegánskymi receptami? Inšpirujte sa na blogu.
Čo je quiche?
Slovo „quiche“ (čítajte „kiš“) pochádza z francúzštiny a označuje slaný koláč, ktorý je plnený vaječnou náplňou. Rozkrája sa na trojuholníky a najčastejšie sa konzumuje teplý. Cesto sa najčastejšie pripravuje z múky, masla a vody, ale ak chcete trochu zdravší variant, môžete cesto pripraviť z olivového oleja.
Čo znamená quiche lorraine?
Quiche Lorraine je tradičné francúzske jedlo, ktoré vzniklo v regióne Lorraine vo východnom Francúzsku. Názov quiche pochádza z nemeckého slova kuchen, čo znamená koláč. Quiche Lorraine je zvyčajne slaný koláč, ktorého základnými zložkami sú smotana, vajcia a slanina. V niektorých verziách môže obsahovať aj syr alebo slaninu.
Tradičný Quiche Lorraine sa pripravuje z nekvaseného cesta a plní sa zmesou smotany, vajec a slaniny. Táto kombinácia vytvára lahodnú syrovú náplň. Quiche Lorraine sa stal populárnym na celom svete a existuje množstvo rôznych variácií tohto receptu, ktoré môžu obsahovať ďalšie prísady, ako napríklad cibuľu, špenát, huby alebo paradajky.
Ktorú tekvicu netreba lúpať?
Maslová tekvica sa vždy lúpe, ale tekvicu hokkaido nemusíte lúpať, ak je mladá. Ako to zistiť? Jednoducho pichnite nechtom do šupky, ak sa na nej vytvorí záhyb, je mladá a netreba ju lúpať.
Čo sa stane, ak maslovú tekvicu neolúpete alebo ak v pokrme zostane kúsok šupky? Nemusíte sa obávať, šupka tekvice nie je jedovatá, ale môže byť tvrdá, preto by ste mali väčšinu odrôd olúpať.
Mohlo by vás zaujímať: 5 najlepších receptov z tekvice.
Ako pripraviť tekvicu na tekvicový koláč
Ak použijete tekvicu hokkaido, nemusíte ju šúpať, ale môžete ju piecť so šupkou. Predtým, ako ju dáte do koláča, ju upečte. Nakrájajte ju na čo najmenšie plátky alebo kocky, vložte do misy, pokvapkajte olejom, osoľte, okoreňte a premiešajte.
Tekvicu rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte 10 minút.
Olivový olej z výliskov Natural 1000 ml
Tip: Recept na jednoduchý jablkový koláč s vlašskými orechmi.
Ako pripraviť cesto na quiche s olivovým olejom
Ak nechcete pripravovať maslové cesto, pripravte si jeho variant z olivového oleja, studenej vody a štipky soli.
Špaldovú múku a štipku soli dajte do veľkej misy, postupne pridávajte studenú vodu a začnite vypracovávať cesto. Pridávajte viac vody, kým sa vám nevytvorí nelepivé hladké cesto.
Potom cesto vyvaľkajte na pomúčenom vále alebo na papieri na pečenie a pomocou valčeka ho preneste na plech, ktorý ste predtým vymastili olejom alebo vystlali papierom na pečenie. Cesto predpečte pri teplote 200 °C približne 10 – 15 minút.
Ako pripraviť tekvicový koláč
Nadrobno nakrájanú tekvicu a cibuľu nakrájanú na polmesiačiky si predpečte v rúre pri teplote 200 °C približne 10 minút (môžete predpiecť spolu s cestom na koláč).
Zmiešajte nivu, smotanu a vajcia a ochuťte čerstvými bylinkami, soľou a korením. Upečenú tekvicu a cibuľu rovnomerne rozložte do formy na quiche. Navrch dajte smotanu, nivu a vaječnú zmes a ozdobte slnečnicovými semienkami. Pečte dozlatista 20 – 35 minút pri teplote 180 °C.
Ako dlho vydrží tekvicový koláč v chladničke?
Tekvicový koláč vydrží v chladničke 4 – 5 dní, ak ho potrebujete skladovať dlhšie, môžete ho zamraziť.
Tipy na ďalšie recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Slivkový koláč z lineckého cesta s orechovou posypkou
- Najlepší recept na brokolicovú polievku so zemiakom a bez smotany
- Domáca vegánska nátierka z mandlí a sušených paradajok
- Recept na zdravý francúzsky mandľový koláč bez cukru (low carb)
- Indický šošovicový dhal: Recept z červenej šošovice
Recept: Slaný tekvicový koláč
Ingrediencie
Cesto
- 2 hrnčeky špaldovej múky
- štipka soli
- 1/3 hrnčeka oleja
- 1/3 hrnčeka studenej vody
Náplň
- 500 g tkevice
- 3 vajcia
- 1 cibuľa
- 1 niva
- 200 ml vegánskej smotany
- 3 lyžice oleja
- soľ
- čierne korenie
- hrsť čerstvých byliniek
- hrsť slnečnicových semienok
Pokyny
- Zo špaldovej múky, soli, oleja a studenej vody si vypracujeme cesto, vyvaľkáme a preložíme pomocou valčeka do vopred vymastenej formy na koláč.
- Tekvicu nakrájame nadrobno, cibuľu na polmesiačiky, premiešame s olejom, soľou a korením a dáme na papierom na pečenie vyložený pekáč.
- Cesto a tekvicu s cibuľou pečieme v rúre pri teplote 200 °C približne 10 – 15 minút.
- Medzitým si rozmixujeme nivu, vajcia a smotanu a dochutíme čerstvými bylinkami, čiernym korením a soľou.
- Cesto a tekvicu necháme vychladnúť a potom tekvicu s cibuľou rovnomerne rozprestrieme na cesto.
- Zalejeme zmesou z nivy a smotany a dozdobíme slnečnicovými semienkami.
- Pečieme dozlatista 20 – 35 minút pri teplote 180 °C.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?