Recept: Slaný tekvicový koláč
Vypestovali ste príliš veľa tekvíc a už vás nebaví z nej variť len polievku? Skúste tento jednoduchý tekvicový koláč a prevoňajte si kuchyňu jesennou atmosférou. Slaný koláč je lahodný, jednoduchý na prípravu a navyše vegánsky.
Čas prípravy 15 minút min
Čas varenia 45 minút min
Celkový čas 1 hodina hr
Samozrejme: Hlavný chod
Kuchyňa: vegetariánska
Kľúčové slovo: dýňový koláč, dýňový quiche
Servings: 1 plech
Cesto 2 hrnčeky špaldovej múky štipka soli 1/3 hrnčeka oleja 1/3 hrnčeka studenej vody Náplň 500 g tkevice 3 vajcia 1 cibuľa 1 niva 200 ml vegánskej smotany 3 lyžice oleja soľ čierne korenie hrsť čerstvých byliniek hrsť slnečnicových semienok
Zo špaldovej múky, soli, oleja a studenej vody si vypracujeme cesto, vyvaľkáme a preložíme pomocou valčeka do vopred vymastenej formy na koláč.
Tekvicu nakrájame nadrobno, cibuľu na polmesiačiky, premiešame s olejom, soľou a korením a dáme na papierom na pečenie vyložený pekáč.
Cesto a tekvicu s cibuľou pečieme v rúre pri teplote 200 °C približne 10 – 15 minút.
Medzitým si rozmixujeme nivu, vajcia a smotanu a dochutíme čerstvými bylinkami, čiernym korením a soľou.
Cesto a tekvicu necháme vychladnúť a potom tekvicu s cibuľou rovnomerne rozprestrieme na cesto.
Zalejeme zmesou z nivy a smotany a dozdobíme slnečnicovými semienkami.
Pečieme dozlatista 20 – 35 minút pri teplote 180 °C.