Táto päťminútová zdravá nátierka z mandlí a sušených paradajok, je presne to, čo hľadáte, ak chcete alternatívu k tradičným syrovým nátierkam. Sľubujeme, že bude chutiť aj tým, ktorí sa vegánskej strave štandardne vyhýbajú..
Jednoduchá nátierka z mandlí a sušených paradajok
Na vytvorenie chutnej nátierky, ktorá je skvelá na chlieb, ale aj na zeleninu, vám stačí kvalitný mixér a päť minút. Skvele chutí na kváskovom chlebe aj uhorke. Môžete ju však podávať aj s pečenou zeleninou.
Ako pripraviť nátierku zo sušených paradajok a mandlí
Nátierka zo sušených paradajok sa pripravuje veľmi jednoducho. Najprv namočte olúpané mandle aspoň na dve hodiny, aby zmäkli a ľahšie sa rozmixovali. Potom ich scedte a vložte do mixéra spolu s vodou, bylinkami, lahôdkovým droždím, cesnakom, droždím, soľou, citrónovou šťavou, olejom a paradajkami.
Zmes osoľte miso pastou, ktorá je skvelým univerzálnym ochucovadlom. Zmes mixujte, kým nevytvoríte konzistenciu nátierky. Ak je príliš tuhá, pridajte vodu.
Tip: Ďalšie vegánske recepty nájdete TU.
Prečo do nátierky použiť sušené paradajky?
Sušené paradajky majú aromatickú a sladko-slanú chuť, ktorá prináša nevšedný zážitok v akejkoľvek verzii domácej nátierky. Vďaka odstráneniu vody počas sušenia majú sušené paradajky aj bohatšiu chuť, čo ocenia najmä tí, ktorí hľadajú výraznejšiu a plnšiu chuť.
Máme pre vás aj kulinársky tip: Marinujte sušené paradajky v olivovom oleji s bylinkami podľa vlastného výberu a nechajte ich v chladničke aspoň jeden deň. Takto si môžete vytvoriť vlastné nakladané sušené paradajky podľa chuti a bez použitia konzervačných látok.
Ďalšie variácie paradajkovej nátierky z mandlí
Keď si už niekoľkokrát pripravíte vegánsku mandľovú nátierku, môžete začať ďalej experimentovať. Do paradajkovej nátierky môžete primiešať aj nakrájané olivy. Ak máte radi pikantnejšie jedlá, skúste pridať čili. Máte radi ázijskú kuchyňu? Pridajte do nátierky hrsť koriandra.
Tip: Hľadáte tipy na recepty na nátierku alebo dip? Prečítajte si náš blog.
Ak nemáte mandle, vyskúšajte iné orechy
Kešu aj makadamové orechy sú skvelé na prípravu vegánskych nátierok. Ak nemáte lúpané mandle, najprv ich sparte a olúpte. Môžete použiť aj polovice alebo mandľovú múku.
Ak uprednostňujete sladké občerstvenie, potom na vás čakajú moruše plné bielkovín, železa, vitamínu C, vlákniny, vápnika a antioxidantov.
Mohlo by vás zaujímať: Zdravé a rýchle recepty z mandľovej múky.
Ako dlho vydrží vegánska nátierka v chladničke?
Nátierku zo sušených paradajok odporúčame skonzumovať ihneď, ale v chladničke vydrží 2 – 3 dni. Vždy ju skladujte v uzavretej nádobe alebo v miske zakrytej fóliou.
Ako obohatiť základný recept na nátierku z paradajok a mandlí
Do mandľovej nátierky môžete pridať ďalšie prísady, napríklad:
- Med: Na dodanie sladkosti a vyváženie chuti.
- Tekvicové semienka: Pre chrumkavosť a orieškovú chuť.
- Sušená cibuľa: Pre hlbšiu a sladšiu chuť.
- Bylinky: Napríklad tymián, rozmarín alebo petržlen pre bohatšiu chuť.
- Horčica: Pre pikantný nádych.
- Parmezán alebo iný tvrdý syr: Na zvýraznenie orechovej chuti a dodanie krémovej konzistencie.
Nebojte sa experimentovať s množstvom týchto ingrediencíí a prispôsobte nátierku svojim osobným preferenciám, ak ide o chuť a konzistenciu.
FAQ – Najčastejšie otázky
Čím v recepte na nátierku nahradiť lahôdkové droždie?
Môžete použiť jablkový ocot. Špecifickú chuť lahôdkového droždia, bohužiaľ, nenahradíte úplne.
Čím v recepte na nátierku nahradiť miso pastu?
Nahradiť miso pastu môžete sójovou omáčkou alebo tamari omáčkou.
Je nátierka z mandlí a paradajok zdravá?
Nátierka z mandlí je zdravou alternatívou klasických nátierok na jednohubky, pretože je bohatá na zdravé tuky, proteíny, vlákninu a vitamíny, je však dôležité konzumovať ju s mierou.
Mám použiť do receptu na nátierku lúpané alebo nelúpané mandle?
Použite naturálne mandle, ideálne lúpané a nesolené jadrá najvyššej kvality.
Ako dlho vydrží hotová domáca nátierka v chladničke?
Nátierka so sušenými paradajkami a mandľami vydrží v chladničke približne 3 dni.
Recept: Domáca vegánska nátierka z mandlí a sušených paradajok
Ingrediencie
- 1 šálka naturálnych lúpaných mandlí
- 1/2 šálky vody
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 cibule
- 2 lyžičky sušeného droždia
- hrsť čerstvých byliniek (bazalka, oregano, petržlenová vňať)
- 2 – 3 lyžice sušených paradajok
- 2 lyžice oleja zo sušených paradajok
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice miso pasty
Pokyny
- Mandle namočte do vody aspoň na 2 hodiny, aby zmäkli.
- Scedíme a rozmixujeme so zvyškom ingrediencií.
- V prípade potreby dochutíme.
Tipy na ďalšie nátierky z blogu Ochutnej Ořech
- Fitnes tvarohová nátierka s nivou a vlašskými orechmi
- Mrkvová vegánska nátierka z kešu
- Recept na dokonalý domáci hummus – nátierka
- Kešu syr: Recept na vegánsky syr
- Jednoduché domáce tahini – lepšie ako z obchodu
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?