Domáca vegánska nátierka z mandlí a sušených paradajok

Táto päťminútová zdravá nátierka z mandlí a sušených paradajok, je presne to, čo hľadáte, ak chcete alternatívu k tradičným syrovým nátierkam. Sľubujeme, že bude chutiť aj tým, ktorí sa vegánskej strave štandardne vyhýbajú..

Jednoduchá nátierka z mandlí a sušených paradajok

Na vytvorenie chutnej nátierky, ktorá je skvelá na chlieb, ale aj na zeleninu, vám stačí kvalitný mixér a päť minút. Skvele chutí na kváskovom chlebe aj uhorke. Môžete ju však podávať aj s pečenou zeleninou.

Ako pripraviť nátierku zo sušených paradajok a mandlí

Nátierka zo sušených paradajok sa pripravuje veľmi jednoducho. Najprv namočte olúpané mandle aspoň na dve hodiny, aby zmäkli a ľahšie sa rozmixovali. Potom ich scedte a vložte do mixéra spolu s vodou, bylinkami, lahôdkovým droždím, cesnakom, droždím, soľou, citrónovou šťavou, olejom a paradajkami.

Nátierka so sušených paradajok a mandlí má lahodnú a aromatickú chuť.
Nátierka so sušených paradajok a mandlí má lahodnú a aromatickú chuť.

Zmes osoľte miso pastou, ktorá je skvelým univerzálnym ochucovadlom. Zmes mixujte, kým nevytvoríte konzistenciu nátierky. Ak je príliš tuhá, pridajte vodu.

Tip: Ďalšie vegánske recepty nájdete TU.

Prečo do nátierky použiť sušené paradajky?

Sušené paradajky majú aromatickú a sladko-slanú chuť, ktorá prináša nevšedný zážitok v akejkoľvek verzii domácej nátierky. Vďaka odstráneniu vody počas sušenia majú sušené paradajky aj bohatšiu chuť, čo ocenia najmä tí, ktorí hľadajú výraznejšiu a plnšiu chuť.

Máme pre vás aj kulinársky tip: Marinujte sušené paradajky v olivovom oleji s bylinkami podľa vlastného výberu a nechajte ich v chladničke aspoň jeden deň. Takto si môžete vytvoriť vlastné nakladané sušené paradajky podľa chuti a bez použitia konzervačných látok.

Ďalšie variácie paradajkovej nátierky z mandlí

Keď si už niekoľkokrát pripravíte vegánsku mandľovú nátierku, môžete začať ďalej experimentovať. Do paradajkovej nátierky môžete primiešať aj nakrájané olivy. Ak máte radi pikantnejšie jedlá, skúste pridať čili. Máte radi ázijskú kuchyňu? Pridajte do nátierky hrsť koriandra.

Skladom 9.69 €
Mandľové jadrá natural sú nelúpané, nesolené a od nás vždy čerstvé mandľové jadrá. 27-30 je označenie pre kvalitné lacné mandle menšej veľkosti vhodné na pečenie a výrobu mandľového mlieka alebo masla.
Skladom 2.78 €
Lahôdkové droždie slúži ako vynikajúce dochucovadlo a zahusťovadlo pokrmov.
Skladom 4.69 €
Naše sušené paradajky sú dovážané z Turecka v tej najlepšej dostupnej kvalite! Sú pekne mäkké a okrem soli neobsahujú žiadne konzervačné látky. Navyše si ich môžete vychutnávať po celý rok!

Tip: Hľadáte tipy na recepty na nátierku alebo dip? Prečítajte si náš blog.

Ak nemáte mandle, vyskúšajte iné orechy

Kešu aj makadamové orechy sú skvelé na prípravu vegánskych nátierok. Ak nemáte lúpané mandle, najprv ich sparte a olúpte. Môžete použiť aj polovice alebo mandľovú múku.

Mandľová múka je tiež dobrou alternatívou pre ľudí s alergiou na mlieko alebo laktózovou intoleranciou.
Mandľová múka je tiež dobrou alternatívou pre ľudí s alergiou na mlieko alebo laktózovou intoleranciou.

Ak uprednostňujete sladké občerstvenie, potom na vás čakajú moruše plné bielkovín, železa, vitamínu C, vlákniny, vápnika a antioxidantov.

Mohlo by vás zaujímať: Zdravé a rýchle recepty z mandľovej múky.

Ako dlho vydrží vegánska nátierka v chladničke?

Nátierku zo sušených paradajok odporúčame skonzumovať ihneď, ale v chladničke vydrží 2 – 3 dni. Vždy ju skladujte v uzavretej nádobe alebo v miske zakrytej fóliou.

Ako obohatiť základný recept na nátierku z paradajok a mandlí

Do mandľovej nátierky môžete pridať ďalšie prísady, napríklad:

  1. Med: Na dodanie sladkosti a vyváženie chuti.
  2. Tekvicové semienka: Pre chrumkavosť a orieškovú chuť.
  3. Sušená cibuľa: Pre hlbšiu a sladšiu chuť.
  4. Bylinky: Napríklad tymián, rozmarín alebo petržlen pre bohatšiu chuť.
  5. Horčica: Pre pikantný nádych.
  6. Parmezán alebo iný tvrdý syr: Na zvýraznenie orechovej chuti a dodanie krémovej konzistencie.
Do nátierky z mandlí môžete pridať aj med, parmezán alebo bylinky.
Do nátierky z mandlí môžete pridať aj med, parmezán alebo bylinky.

Nebojte sa experimentovať s množstvom týchto ingrediencíí a prispôsobte nátierku svojim osobným preferenciám, ak ide o chuť a konzistenciu.

FAQ – Najčastejšie otázky

Čím v recepte na nátierku nahradiť lahôdkové droždie?

Môžete použiť jablkový ocot. Špecifickú chuť lahôdkového droždia, bohužiaľ, nenahradíte úplne.

Čím v recepte na nátierku nahradiť miso pastu?

Nahradiť miso pastu môžete sójovou omáčkou alebo tamari omáčkou.

Je nátierka z mandlí a paradajok zdravá?

Nátierka z mandlí je zdravou alternatívou klasických nátierok na jednohubky, pretože je bohatá na zdravé tuky, proteíny, vlákninu a vitamíny, je však dôležité konzumovať ju s mierou.

Mám použiť do receptu na nátierku lúpané alebo nelúpané mandle?

Použite naturálne mandle, ideálne lúpané a nesolené jadrá najvyššej kvality.

Ako dlho vydrží hotová domáca nátierka v chladničke?

Nátierka so sušenými paradajkami a mandľami vydrží v chladničke približne 3 dni.

Recept: Domáca vegánska nátierka z mandlí a sušených paradajok

Táto päťminútová zdravá nátierka z mandlí a sušených paradajok je presne to, čo hľadáte, ak chcete alternatívu k tradičným syrovým nátierkam. Neváhajte a skúste luxusnú nátierku na chlebíčky.
4.59 z 12 hlasů
Čas prípravy 5 minút
Celkový čas 5 minút
Samozrejme Nátierka
Kuchyňa vegetariánska
Porcie 4 porcie

Ingrediencie
  

  • 1 šálka naturálnych lúpaných mandlí
  • 1/2 šálky vody
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 cibule
  • 2 lyžičky sušeného droždia
  • hrsť čerstvých byliniek (bazalka, oregano, petržlenová vňať)
  • 2 – 3 lyžice sušených paradajok
  • 2 lyžice oleja zo sušených paradajok
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice miso pasty

Pokyny
 

  • Mandle namočte do vody aspoň na 2 hodiny, aby zmäkli.
  • Scedíme a rozmixujeme so zvyškom ingrediencií.
  • V prípade potreby dochutíme.
Kľúčové slovo pomazánka z mandlí
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Tipy na ďalšie nátierky z blogu Ochutnej Ořech

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




8 Shares
Share
Tweet
Share
Pin8