Tahini pasta sa používa na výrobu hummusu, do šalátov, ale aj do polievok. Dá sa kúpiť v špecializovaných obchodoch, ale môžete si ju ľahko vyrobiť aj doma. Domáca tahini pasta je veľmi jednoduchá, ak máte doma kvalitný mixér a trochu trpezlivosti.
Čo je tahini?
Tahini je sezamová pasta alebo krém vyrobený zo sezamových semienok. Zvyčajne sa vyrába z bielych pražených sezamových semienok. Používa sa najmä v stredomorskej a blízkovýchodnej kuchyni. Má rovnakú konzistenciu ako orechové maslá a je vegánska a prirodzene bezlepková.
TIP: Ak máte chuť na sladké, môžete si kúpiť moruše, ktoré sú plné bielkovín, železa, vitamínu C, vlákniny, vápnika a antioxidantov.
Prečo si vyrobiť tahini doma?
Tahini kupované v obchode je často dosť horké a oveľa drahšie ako to, ktoré si vyrobíte sami. Môžete si tiež vyrobiť menšie množstvo a kontrolovať si, koľko oleja do tahini pridáte.
Olivový olej z výliskov Natural 1000 ml
Ako dlho vydrží tahini v chladničke?
Môžete ho skladovať dlhšie ako jeden mesiac.
TIP: Vyskúšajte domáci tekvicový hummus s pastou tahini, ktorý vám bude chutiť.
Ako pripraviť dokonalé tahini?
Najskôr si musíte opražiť sezamové semienka na suchej panvici. Táto časť je asi najnáročnejšia, pretože ich nesmiete spáliť, ale nesmiete ich ani pražiť príliš krátko, inak neuvoľnia olej a budete to musieť doháňať sezamovým olejom.
Tahini recept: domáca výroba
Ingrediencie
- 1 šálka sezamových semienok
- 4 – 8 lyžíc sezamového oleja
Pokyny
- Opražte sezamové semienka na suchej panvici a nechajte ich vychladnúť.
- Rozmixujte sezamové semienka na jemný prášok, osoľte a pridajte 2 – 3 polievkové lyžice oleja.
- Mixujte a pridávajte olej, kým nedosiahnete požadovanú krémovú konzistenciu.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
Vyskúšala som aj nelúpané sezamové semienka a oboje sú výborné… Z toho nelúpaného som robila baba ganoush, a keďže som už nemala sezamový olej, použila som t vlašských orechov… Bolo to celé také jemne orieškové… Odteraz už tahini nekupujem..!!!!