Jednoduchý recept na tekvicový hummus

Tekvicový hummus z cícera a pečenej tekvice je našou najobľúbenejšou alternatívou tradičného hummusu. Táto nátierka je veľmi jednoduchá na prípravu, zdravá a vegánska.

Hummus ako zdravá nátierka

Hummus je jedinečná krémová nátierka, ktorá pochádza z Blízkeho východu. Jej hlavnou zložkou je cícer, ktorý spolu so sezamovou pastou tahini, korením a ďalšími lahodnými prísadami, tvorí zdravú a chutnú nátierku.

Cícer je bohatý na vlákninu a bielkoviny a po rozmixovaní sa zmení na hladkú, zamatovú pastu. Na dosiahnutie najlepšej konzistencie hummusu sa odporúča používať lúpaný cícer.

Charakteristickú chuť humusu dodáva pasta tahini, ktorá sa vyrába z mletých a jemne opražených sezamových semienok.

Hummus môžete ochutiť podľa vlastnej chuti rôznymi prísadami a korením. My sme vybrali tekvicu pre jej lahodnú sladkú chuť a vysoký obsah minerálov, antioxidantov vitamínov A, B a C. Vyskúšajte aj vy tento skvelý variant hummusu.

Akú tekvicu použiť na prípravu hummusu

Na prípravu tekvicového hummusu môžete použiť akúkoľvek obľúbenú tekvicu. Ak máte tekvicu hokkaido, môžete ju upiecť so šupkou, ale ostatné tekvice ošúpte.

Ako správne pripraviť tekvicu na hummus

Tekvicu ošúpte (v prípade tekvice hokkaido nemusíte) a nakrájajte ju na menšie kúsky. V miske ju pokvapkajte olejom, osoľte a okoreňte. Potom vyložte plech papierom na pečenie a rozložte naň tekvicu. Pečte pri teplote 200 stupňov 10 – 20 minút (v závislosti od veľkosti kociek tekvice).

Dá sa tekvicový hummus pripraviť z tekvicového pyré?

Áno, ak prebytočnú tekvicu skladujete v mrazničke vo forme pyré, určite môžete použiť pyré namiesto pečenej tekvice.

Čím môžem nahradiť tahini pastu v humuse?

Tahini pasta dodáva hummusu špecifickú chuť, ale môžete ju skúsiť nahradiť mandľovým maslom alebo ho úplne vynechať.

Skladom 3.25 €
Práve ste našli jednu z najobľúbenejších strukovín v našom e-shope. Cícer má chuť veľmi podobnú arašidom, je prirodzene bezlepková a obsahuje významné množstvo vlákniny, bielkovín a kyseliny listovej. Skvelo se hodí na prípravu zeleninových šalátov, ako je príloha k vašim oblíbeným pokrmom, a predovšetkým do pomazaniek.Tu je TIP: pripravte si doma cícerovú nátierku a pridajte do nej trochu drveného cesnaku, chilli a sezamových semienok. Táto kombinácia je vynikajúca!
Skladom 6.54 €
Vynikajúca sezamová pasta, ktorá se vyrába z mierne pražených sezamových semienok, ktoré sú postupne namleté do krémovej konzistencie. Tahini má široké využitie v kuchyni, hodí sa ako dochucovadlo do šalátov alebo na zeleninové dipy. Je tradičným základom pre svetoznáme, vegetariánske pomazanky Hummus.
Rímska rasca MLETÁ 500 g

Rímska rasca MLETÁ 500 g

Nedostupné
Rímska rasca sa vyznačuje veľmi prenikavou a mierne horkou chuťou. Mletá rímska rasca je veľmi obľúbená najmä v ázijskej a arabskej kuchyni, kde dodáva jedlám veľmi špecifickú a výraznú chuť. Často sa kombinuje napríklad s koriandrom a možno ju nájsť aj v tradičných karí a chilli con carne. Používa sa na dochutenie mäsových aj vegetariánskych jedál. Rímska rasca sa však môže pridávať aj do nakladanej zeleniny.

Môžem pripraviť tekvicový hummus bez cícera?

Základom hummusu je cícer, ale môžete ho nahradiť tekvicou a pripraviť si lahodnú nátierku bez cícera.

S čím podávať tekvicový hummus?

Tekvicový hummus môžete podávať na chlebe, v tortillách, ale výborný je aj len so zeleninou alebo s falafelom. Milujeme ho aj v hamburgeroch alebo s pečeným mäsom.

TIP: Vyskúšajte pridať tekvicový hummus do vegetariánskeho burgera z červenej repy.

Dýňový hummus

Hummus z tekvice: Osvedčený recept

Milujete všetko s tekvicou alebo máte plnú pivnicu tekvíc? Skúste tento jednoduchý recept na tekvicový hummus.
5 z 2 hlasů
Čas prípravy 10 minút
Čas varenia 20 minút
Celkový čas 30 minút
Samozrejme Hummus
Kuchyňa vegetariánska
Porcie 0

Ingrediencie
  

  • 1 plechovka olúpaného cícera
  • 1 šálka pečenej tekvice/tekvicového pyré
  • 1/4 šálky citrónovej šťavy
  • 1/4 šálky tahini
  • 2 – 3 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžičky mletej rímskej rasce
  • 2 – 3 lyžice vody
  • čili podľa chuti

Pokyny
 

  • Najprv v mixéri (sekáčik na orechy je ideálny) alebo v mise skombinujte tahini a šťavu z citróna.
  • Potom pridajte olivový olej, cesnak, čili, rímsku rascu a trošku soli.
  • Nakoniec pridajte olúpaný cícer, tekvicu a vodu. Mixujte a pomaly pridávajte vodu, aby ste vytvorili požadovanú krémovú konzistenciu.
  • Dosoľte podľa chuti a podávajte ozdobené olivovým olejom.
Kľúčové slovo hummus, hummus z dýně
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1