Obľúbená nátierka hummus z cícera je úplne skvelým občerstvením, ktoré budete mať pripravené za pár minút. Je vhodná k zelenine, falafelu, na pita chlieb aj do tortilly. Môžete ju však pridať aj do čoraz populárnejších Budha misiek, podávať ju s mäsom alebo z nej pripraviť sendviče. Poďme sa pozrieť na to, ako si doma pripraviť dokonalý domáci hummus.
Čo je to hummus?
Hummus je krémový dip alebo nátierka, ktorá sa tradične vyrába z cícera, tahini a korenia. Najvýraznejšími koreninami sú cesnak a rasca, ale do hummusu môžete pridať aj iné koreniny, napríklad červenú alebo údenú papriku, čili alebo dokonca obľúbené bylinky.
Z čoho sa skladá cícerový hummus?
Pozrime sa na to, z čoho sa vyrába hummus a na čo si treba dať pozor, keď si chcete pripraviť skvelý domáci hummus.
- Základom hummusu je cícer (alebo fazuľa garbanzo). Môžete použiť varený cícer, ale jednoduchšie je použiť cícer z konzervy.
- Cícer je ideálny na výrobu nátierok, pretože po rozmixovaní sa z neho stane hladká a krémová pasta. Ideálne je tiež cícer olúpať, pretože niektorí ľudia sa môžu nadúvať a z olúpaného cícera vzniká krémovejší hummus.
- Tahini je pasta vyrobená z mletých a jemne opražených sezamových semienok. Tvorí základ chuti hummusu. Bez tahini sa nezaobídete. Tahini pastu si môžete kúpiť v obchode alebo si ju môžete vyrobiť sami (recept na domácu tahini pastu).
- Práve vďaka správnemu dochucovaniu bude váš hummus chutiť lepšie ako ten, ktorý si kúpite v obchode. Šťava z čerstvého citróna je dôležitá, ak ju nahradíte citrónovou šťavou, ktorá je kúpená v plastových fľašiach, hummus nikdy nebude taký dobrý.
- Namiesto práškového cesnaku použite čerstvý alebo pečený cesnak a nezabudnite na rascu. V tomto prípade sa naozaj neoplatí nahrádzať ju tradičnou, pretože má úplne inú chuť. Ostatné korenie je na vašej fantázii, môžete pridať červenú alebo údenú papriku, čili a niektoré čerstvé bylinky.
- Olivový olej dodá hummusu dokonalú krémovú konzistenciu. Platí pravidlo, že pridávame taký olivový olej, ktorý by nám chutil aj samotný na lyžičke. Môžete však použiť aj ovocný olivový olej, ako napríklad pomarančový alebo citrónový. Experimentovať s olivovými olejmi však odporúčame až po tom, ako si pripravíte dokonalý tradičný hummus.
Ako si pripraviť krémový domáci hummus?
Ak chcete extrémne krémový hummus, očistite si cícer. Zaberie vám to síce 10 minút navyše, ale oplatí sa to. Nezabudnite pridať poriadne množstvo olivového oleja.
Rímska rasca MLETÁ 500 g
Ako olúpať cícer na domáci hummus?
- Ak používate suchý cícer: Uvarený cícer sceďte a ešte v cedníku ho okamžite ochlaďte ľadovou vodou, šupka sa začne pomaly oddeľovať. Tento postup zopakujte ešte niekoľkokrát, nakoniec cícer pošúchajte rukami a šupky sa začnú oddeľovať. Pošúchajte ho vo vode, potom ho už len premiešajte a počkajte, kým šupky vyplávajú na hladinu, odkiaľ ich môžeme jednoducho vybrať.
- Ak používate cícer z konzervy: Jednoducho ho vložte do vody a cícer pošúchajte v rukách. Šupky sa začnú odlupovať a vyplávajú na hladinu. Opäť ich jednoducho odstráňte, len čo vyplávajú na povrch.
Tip: Vyskúšajte tiež tekvicový hummus.
Recept na dokonalý domáci hummus – lepší ako kúpený v obchode
Ingrediencie
- 1 plechovka cícera
- 1/4 šálky citrónovej šťavy
- 1/4 šálky tahini
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- 1/2 lyžičky mletej rímskej rasce
- soľ
- 3 lyžice vody
- mletá paprika
Pokyny
- Najprv v mixéri (sekáčik na orechy je ideálny) alebo v mise zmiešajte tahini a šťavu z citróna.
- Potom pridajte olivový olej, cesnak, rímsku rascu a trošku soli.
- Nakoniec pridajte olúpanú cícer časť vody. Mixujte a pomaly pridávajte vodu do požadovanej krémovej konzistencie.
- Dosoľte podľa chuti a podávajte ozdobené mletou paprikou a olivovým olejom.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
Pokojne zabudnite na rímsku rascu a skúste to bez nej! Nie je to nevyhnutná zložka a mne osobne kazí chuť hummusu. Ja dokonca ani paprikou neprizdobujem. Mám ho rád aj bez korenia, ale experimentovaniu sa medze nekladú. Každý má iné chute. Inak je recept bezchybný. Ja skúsim cícer olúpať 😉
Druhýkrát som dal menej citrónovej šťavy. Podľa receptu sa mi totiž humus zdal značne kyslý. Inak iný už ani nerobím.