Recept na zdravý francúzsky mandľový koláč bez cukru (low carb)

Hľadáte múčnik s nízkym obsahom sacharidov, ktorý je zároveň sladký aj zdravý a je dokonalou bodkou za každým jedlom? Potom už nemusíte hľadať ďalej. Tento jednoduchý francúzsky mandľový koláč si zamilujete. Je úžasný s čerstvým bobuľovým ovocím alebo džemom z najrôznejších druhov ovocia.

Aký je tradičný francúzsky mandľový koláč?

Francúzska mandľová torta je typická maslová špecialita , ktorá sa vo Francúzsku podáva ako čajový koláč. Na Slovensku by sme ju  asi nenazvali „tortou“, pretože viac pripomína  buchty a koláče ako tortu. Tradičný francúzsky recept obsahuje príliš veľa sacharidov, preto sme pripravili odľahčenú low carb verziu bez cukru.

Určite poznáte tradičný francúzsky koláč Tarte Tatin. Skúste si tento jemný koláč upiecť aj s mandľami.
Určite poznáte tradičný francúzsky koláč Tarte Tatin. Skúste si tento jemný koláč upiecť aj s mandľami.

Tip: Máte chute, ale nechcete jesť nezdravo? Inšpirujte sa receptami na zdravé dezerty na našom blogu!

Prečo piecť mandľový koláč z orechovej múky?

Orechové múky sú skvelým spôsobom, ako si môžete dovoliť zachovať vo svojom jedálničku nejakú tú mňamku, aj keď ste sa práve rozhodli drasticky schudnúť alebo vás trápi celiakia. Obsahujú veľmi málo sacharidov, ale obrovské množstvo zdravých tukov, vitamínov, minerálov a vlákniny.

Mandľová múka do koláča

Mandľová múka má skvelé výživové hodnoty, ktoré by bola škoda nezaradiť do svojho jedálnička. Mandle totiž obsahujú až 20 rôznych flavonoidov. Ide o látky, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi, zabraňujú rastu rakovinových buniek, posilňujú imunitný systém a zabraňujú vzniku ochorení spojených s krvným obehom.

Pokiaľ patríte medzi celiakov a chýba vám koláč k popoludňajšej káve, nemusíte zúfať. Mandľový koláč je bezlepkový.
Pokiaľ patríte medzi celiakov a chýba vám koláč k popoludňajšej káve, nemusíte zúfať. Mandľový koláč je bezlepkový.

Kokosová múka na mandľový koláč

Kokosová múka neobsahuje lepok, takže je skvelou voľbou pre celiatikov. Má vysoký obsah vlákniny – približne 40 % a približne 20 % bielkovín, čo z nej robí dobrú voľbu pre paleo stravu. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a E. Z minerálnych látok kokosová obsahuje železo, horčík, vápnik, draslík, fosfor, kremík a sodík.

Tip: Chcete sa dozvedieť viac o orechových múkach? Prečítajte si kompletného sprievodcu na blogu.

Čím všetkým sa dá mandľový koláč osladiť?

Vyskúšajte prírodné sladidlá erytritol alebo xylitol z brezovej kôry, kokosový cukor s mierne karamelovou chuťou a výborný je aj čakankový sirup. Alebo vyskúšajte javorový sirup, má jemne orechovú chuť a s koláčom urobí zázraky.

Pokiaľ si neviete rady, aké prírodné sladidlo použiť do koláča, máme pre vás sprievodcu sladením.
Pokiaľ si neviete rady, aké prírodné sladidlo použiť do koláča, máme pre vás sprievodcu sladením.
Skladom
4 € 3.55 €
Kokosová múka je vynikajúcou alternatívou bežných obilných múk. Je ľahšie stráviteľná, prirodzene bezlepková a nádherne vonia po čerstvom kokose. Vyrába sa zo sušenej kokosovej dužiny, a preto je dôležitým zdrojom bielkovín a vlákniny. Radi pečiete rôzne dobroty? Skúste nahradiť pšeničnú múku kokosovou, ktorá má sladšiu chuť.
Skladom 12.99 €
„Obohaťte svoj ovocný a zeleninový šalát mandľovými lupienkami! Nakrájané na tenké plátky sú ideálne do jogurtu alebo ako posýpka do všetkých raňajkových zmesí. A čo tak posypať mandľovými plátkami zmrzlinu? Nápadom sa medze nekladú! Mandľové plátky vyrobené z lúpaných alebo blanšírovaných mandlí sú skvelou voľbou na akékoľvek pečenie.“

Tip: Ako nahradiť cukor? Poradíme vám, čím sladiť.

Aké ovocie pridať do mandľového koláča?

Mandľový koláč najlepšie chutí s lesným ovocím, jablkami alebo hruškami. Ak nemáte doma čerstvé sezónne, môžete použiť sušené ovocie alebo džem. Sušené ovocie je skvelým zdrojom energie a vitamínov, takže sa výborne hodí na prípravu zdravých dezertov.

Tip: Stravujete sa podľa low carb diéty a hľadáte inšpiráciu do kuchyne? Pozrite si blog.

Ako pripraviť low carb mandľový koláč?

Najprv si predhrejte rúru na 175 °C. V kuchynskom robote pripravte cesto na kôrku z mandľovej a kokosovej múky, masla a studenej vody. Cesto rozotrite na dno tortovej formy.

Potom si pripravte náplň. Rozmixujte dve šálky mandlí na lupienky so sladidlom, my sme použili čerstvé lístky stévie, ale môžete použiť aj stéviu v prášku alebo iné sladidlo. Ak nie ste na low carb diéte, môžete zvoliť aj javorový sirup alebo iné sladidlo podľa vlastného výberu. Sladidlo a mandle mixujte päť minút, pričom občas strúhajte. Pridajte bielky a vanilkový extrakt a dôkladne premiešajte, potom rozotrite na pripravený korpus.

Francúzsky mandľový koláč ozdobte mandľovými lupienkami alebo mandľovými hranolčekmi.
Francúzsky mandľový koláč ozdobte mandľovými vločkami alebo mandľovými hranolčekmi.

Posypte mandľový koláč mandľami a zľahka ich vtlačte. Pečte 20 minút dozlatista. Pred vybratím z formy nechajte koláč úplne vychladnúť. Podávajte s čerstvým ovocím alebo džemom.

TIP: Vyskúšali ste arašidový krém? Tí, ktorí ho ochutnali, si pravdepodobne radi urobia zásobu 1000 g balenia arašidového masla. Máme, samozrejme, pre vás arašidové maslo v množstve 300 g. A kto hovorí, že musíte zostať len pri jednom balení?

FAQ – Najčastejšie otázky

Ako vyrobiť mandľovú múku?

Bílá mandlová mouka se vyrábí rozemletím loupaných mandlí na velmi jemný prášek, který se podobá svou konzistencí klasickým moukám. Biela mandľová múka sa vyrába rozomletím lúpaných mandlí na veľmi jemný prášok, ktorý sa podobá svojou konzistenciou klasickým múkam.

Čím v recepte nahradiť kokosovú múku?

Hľadáte alternatívu ku kokosovej múke? Odpoveďou sú práve múky z orechov. Všetko o múkach nájdete v našom sprievodcovi orechovými múkami.

Javorový sirup ako náhrada cukru?

Javorový sirup funguje nielen ako alternatíva cukru, ale aj ako pomocník pri boji so zdravotnými problémami.

Aké mandle použiť na posypanie koláča?

Odporúčame použiť mandľové lupienky alebo mandľové hranolky.

Čo môžem pridať do náplne mandľového koláča?

Do náplne koláča môžete okrem vanilkového extraktu pridať aj škoricu alebo klinčeky.

Je koláč bezlepkový?

Áno, v recepte sme použili mandľovú a kokosovú múku.

Je koláč nízkosacharidový?

Áno, ide o low carb recept na mandlový koláč.

Poradíte, aké ďalšie koláče môžem upiecť?

Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech

Nízkosacharidový francúzsky mandľový koláč

Hľadáte zdravý koláč bez cukru? Upečte si tradičný francúzsky mandľový koláč, ktorý si zamilujete. Je ľahký a najlepšie chutí s čerstvými lesnými plodmi alebo s ovocnou marmeládou.
4.91 z 10 hlasů
Čas varenia 50 minút
Celkový čas 50 minút
Samozrejme Dezert
Kuchyňa vegetariánska
Porcie 1 koláč

Ingrediencie
  

Korpus

  • 1 a 1/3 hrnčeka mandľovej múky
  • 1 a 1/2 lyžičky kokosovej múky
  • 1,5 lyžece studenej vody

Ingrediencie na náplň

  • 2,5 šálky mandlí na plátky
  • 1/2 šálky sladidlá podľa vášho stravovania
  • 1/4 šálky vaječných bielkov
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • čerstvé lesné plody alebo ovocný džem na podávanie

Pokyny
 

  • Predhrejte rúru na 175 °C. V kuchynskom robote pripravte cesto na korpus a rozprestrite ho na dno koláčovej formy.
  • Mixujte 2 šálky lúpaných mandlí a sladidlo 5 minút a občas zoškrabte po stranách. Pridajte bielky a vanilkový extrakt.
  • Spracovávajte, kým sa hmota nespojí a nezíska konzistenciu arašidového masla. Cesto rozotrite na pripravený korpus.
  • Posypte mandľami a jemne ich pritlačte. Pečte 20 minút dozlatista.
  • Pred odstránením bokov formy nechajte úplne vychladnúť. Podávajte s čerstvými lesnými plodmi alebo džemom.
Kľúčové slovo low-carb
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Inšpirujte sa ďalšími mandľovými receptami na blogu Ochutnej Ořech

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1