Hľadáte múčnik s nízkym obsahom sacharidov, ktorý je zároveň sladký aj zdravý a je dokonalou bodkou za každým jedlom? Potom už nemusíte hľadať ďalej. Tento jednoduchý francúzsky mandľový koláč si zamilujete. Je úžasný s čerstvým bobuľovým ovocím alebo džemom z najrôznejších druhov ovocia.
Aký je tradičný francúzsky mandľový koláč?
Francúzska mandľová torta je typická maslová špecialita , ktorá sa vo Francúzsku podáva ako čajový koláč. Na Slovensku by sme ju asi nenazvali „tortou“, pretože viac pripomína buchty a koláče ako tortu. Tradičný francúzsky recept obsahuje príliš veľa sacharidov, preto sme pripravili odľahčenú low carb verziu bez cukru.
Tip: Máte chute, ale nechcete jesť nezdravo? Inšpirujte sa receptami na zdravé dezerty na našom blogu!
Prečo piecť mandľový koláč z orechovej múky?
Orechové múky sú skvelým spôsobom, ako si môžete dovoliť zachovať vo svojom jedálničku nejakú tú mňamku, aj keď ste sa práve rozhodli drasticky schudnúť alebo vás trápi celiakia. Obsahujú veľmi málo sacharidov, ale obrovské množstvo zdravých tukov, vitamínov, minerálov a vlákniny.
Mandľová múka do koláča
Mandľová múka má skvelé výživové hodnoty, ktoré by bola škoda nezaradiť do svojho jedálnička. Mandle totiž obsahujú až 20 rôznych flavonoidov. Ide o látky, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi, zabraňujú rastu rakovinových buniek, posilňujú imunitný systém a zabraňujú vzniku ochorení spojených s krvným obehom.
Kokosová múka na mandľový koláč
Kokosová múka neobsahuje lepok, takže je skvelou voľbou pre celiatikov. Má vysoký obsah vlákniny – približne 40 % a približne 20 % bielkovín, čo z nej robí dobrú voľbu pre paleo stravu. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a E. Z minerálnych látok kokosová obsahuje železo, horčík, vápnik, draslík, fosfor, kremík a sodík.
Tip: Chcete sa dozvedieť viac o orechových múkach? Prečítajte si kompletného sprievodcu na blogu.
Čím všetkým sa dá mandľový koláč osladiť?
Vyskúšajte prírodné sladidlá erytritol alebo xylitol z brezovej kôry, kokosový cukor s mierne karamelovou chuťou a výborný je aj čakankový sirup. Alebo vyskúšajte javorový sirup, má jemne orechovú chuť a s koláčom urobí zázraky.
Tip: Ako nahradiť cukor? Poradíme vám, čím sladiť.
Aké ovocie pridať do mandľového koláča?
Mandľový koláč najlepšie chutí s lesným ovocím, jablkami alebo hruškami. Ak nemáte doma čerstvé sezónne, môžete použiť sušené ovocie alebo džem. Sušené ovocie je skvelým zdrojom energie a vitamínov, takže sa výborne hodí na prípravu zdravých dezertov.
Tip: Stravujete sa podľa low carb diéty a hľadáte inšpiráciu do kuchyne? Pozrite si blog.
Ako pripraviť low carb mandľový koláč?
Najprv si predhrejte rúru na 175 °C. V kuchynskom robote pripravte cesto na kôrku z mandľovej a kokosovej múky, masla a studenej vody. Cesto rozotrite na dno tortovej formy.
Potom si pripravte náplň. Rozmixujte dve šálky mandlí na lupienky so sladidlom, my sme použili čerstvé lístky stévie, ale môžete použiť aj stéviu v prášku alebo iné sladidlo. Ak nie ste na low carb diéte, môžete zvoliť aj javorový sirup alebo iné sladidlo podľa vlastného výberu. Sladidlo a mandle mixujte päť minút, pričom občas strúhajte. Pridajte bielky a vanilkový extrakt a dôkladne premiešajte, potom rozotrite na pripravený korpus.
Posypte mandľový koláč mandľami a zľahka ich vtlačte. Pečte 20 minút dozlatista. Pred vybratím z formy nechajte koláč úplne vychladnúť. Podávajte s čerstvým ovocím alebo džemom.
TIP: Vyskúšali ste arašidový krém? Tí, ktorí ho ochutnali, si pravdepodobne radi urobia zásobu 1000 g balenia arašidového masla. Máme, samozrejme, pre vás arašidové maslo v množstve 300 g. A kto hovorí, že musíte zostať len pri jednom balení?
FAQ – Najčastejšie otázky
Ako vyrobiť mandľovú múku?
Bílá mandlová mouka se vyrábí rozemletím loupaných mandlí na velmi jemný prášek, který se podobá svou konzistencí klasickým moukám. Biela mandľová múka sa vyrába rozomletím lúpaných mandlí na veľmi jemný prášok, ktorý sa podobá svojou konzistenciou klasickým múkam.
Čím v recepte nahradiť kokosovú múku?
Hľadáte alternatívu ku kokosovej múke? Odpoveďou sú práve múky z orechov. Všetko o múkach nájdete v našom sprievodcovi orechovými múkami.
Javorový sirup ako náhrada cukru?
Javorový sirup funguje nielen ako alternatíva cukru, ale aj ako pomocník pri boji so zdravotnými problémami.
Aké mandle použiť na posypanie koláča?
Odporúčame použiť mandľové lupienky alebo mandľové hranolky.
Čo môžem pridať do náplne mandľového koláča?
Do náplne koláča môžete okrem vanilkového extraktu pridať aj škoricu alebo klinčeky.
Je koláč bezlepkový?
Áno, v recepte sme použili mandľovú a kokosovú múku.
Je koláč nízkosacharidový?
Áno, ide o low carb recept na mandlový koláč.
Poradíte, aké ďalšie koláče môžem upiecť?
V našom blogu sa môžete inšpirovať sladkými aj slanými koláčmi.
1) Pekanový koláč s javorovým sirupom
2) Slivkový koláč z lineckého cesta
3) Jablkový koláč s vlašskými orechmi
4) Zdravý slivkový koláč
5) Slaný tekvicovvý koláč
Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Recept na pravý nepečený cheesecake s ovocím
- Recept na zdravý mugacake z ovsených vločiek
- Recept na jednoduché arašidové thajské kari (vegan)
- Recept na mrkvovú vegánsku nátierku z kešu
- Recept: Pravý grécky šalát s balkánskym syrom a olivami + zálievka
Nízkosacharidový francúzsky mandľový koláč
Ingrediencie
Korpus
- 1 a 1/3 hrnčeka mandľovej múky
- 1 a 1/2 lyžičky kokosovej múky
- 1,5 lyžece studenej vody
Ingrediencie na náplň
- 2,5 šálky mandlí na plátky
- 1/2 šálky sladidlá podľa vášho stravovania
- 1/4 šálky vaječných bielkov
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- čerstvé lesné plody alebo ovocný džem na podávanie
Pokyny
- Predhrejte rúru na 175 °C. V kuchynskom robote pripravte cesto na korpus a rozprestrite ho na dno koláčovej formy.
- Mixujte 2 šálky lúpaných mandlí a sladidlo 5 minút a občas zoškrabte po stranách. Pridajte bielky a vanilkový extrakt.
- Spracovávajte, kým sa hmota nespojí a nezíska konzistenciu arašidového masla. Cesto rozotrite na pripravený korpus.
- Posypte mandľami a jemne ich pritlačte. Pečte 20 minút dozlatista.
- Pred odstránením bokov formy nechajte úplne vychladnúť. Podávajte s čerstvými lesnými plodmi alebo džemom.
Inšpirujte sa ďalšími mandľovými receptami na blogu Ochutnej Ořech
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?