Recept na zdravý luxusný slivkový koláč

Dnes sme pre vás pripravili veľmi jednoduchý recept, ktorý zvládne pripraviť každý. Vychádza z amerického receptu na ich tradičný ovocný koláč, ale je bez cukru a laktózy.

Zdravé cesto na slivkový koláč

Ak je vám ľúto, že si tento rok musíte koláč odpustiť, prípadne lebo hľadáte zdravé alternatívy koláčového cesta, pripravili sme pre vás recept, ktorý si zamilujete.

Náš recept na koláčové cesto je zdravý, bez cukru a bez chémie. Namiesto masla sme použili kokosový olej a v cestíčku nie je ani stopa po vajíčku, takže ho môžete bez problémov ponúknuť vegánom.

Na prípravu koláčového cesta sme použili špaldovú múku, s ktorou sa ľahko pracuje a výborne chutí. Môžete však použiť aj iné celozrnné múky a cesto sa výborne spracováva aj s mandľovou múkou.

Slivkový koláč môžete ozdobiť plátkami mandlí.
Slivkový koláč môžete ozdobiť plátkami mandlí.

Tip: Najlepší hrnčekový orechový múčnik: Pekanový koláč s javorovým sirupom.

Naše cesto na slivkový koláč neobsahuje

  • Žiadny rafinovaný cukor.
  • Žiadnu rafinovanú múku.
  • Žiadnu masť ani maslo.
  • Laktózu.

Výroba cesta je naozaj jednoduchá.

Stačí zmiešať múku so štipkou soli, vodou a kokosovým olejom. Ak sa cesto príliš lepí, vložte ho pred vyvaľkaním na chvíľu do chladničky. Potom ho vložte do koláčovej formy, nám sa najviac páči tá s odnímateľným dnom. Koláč pečte pri teplote 190 °C približne 10 – 12 minút. Potom už len nechajte cesto vychladnúť a naplňte ho slivkovou zmesou.

Skladom 7.99 €
Úsporné balenie kokosového oleja, ktorý možno použiť nielen v kuchyni, ale aj v prírodnej kozmetike. Kokosový olej je veľmi termostabilný, a preto je vynikajúci na zdravé pečenie a vyprážanie. Kokosový olej môžete vyskúšať aplikovať aj na pokožku. Kokosový olej je bohatý na nasýtené mastné kyseliny a antioxidanty, ktoré majú priaznivý vplyv na našu pokožku.
Skladom 2.12 €
Jemne mletá celozrnná špaldová múka je vhodná na každodenné pečenie. Špalda sa označuje za pôvodnú odrodu pšenice v jej najčistejšej forme. Vyznačuje sa ľahkou stráviteľnosťou a obsahuje aj veľké množstvo vlákniny. Skúste ju použiť na svoje obľúbené palacinky a nebudete ľutovať!
Skladom 4.25 €
Arašidové maslo vás naozaj prekvapí svojou hladkou konzistenciou. Je 100 % prírodné a neobsahuje žiadny pridaný cukor.

TIP: Ďalšie low carb recepty nájdete TU.

Ako pripraviť slivkový koláč bez cukru

Slivky očistite, vykôstkujte a prepolte. My sme použili odhadom 20 malých sliviek, ale jednoducho použite toľko sliviek, aby bol koláč pekne plný.

Slivky vymiešajte so škoricou, domácim arašidovým maslom a môžete pridať vanilkový extrakt. Zmes naaranžujte na hotový korpus a posypte mandľovými lupienkami. Vložte do rúry a pečte 50 – 60 minút pri teplote 190 °C.

Slivkový koláč s jemne zlato-hnedým cestom a posypaným krehkými mandľami.
Slivkový koláč s jemne zlato-hnedým cestom a posypaným krehkými mandľami.

Ako vylepšiť slivkový koláč posýpkou?

Ak si nemôžete dopriať slivkový koláč s posýpkou, máme pre vás tip na zdravú alternatívu. Na prípravu zdravej posýpky môžete použiť niekoľko ingrediencií, ktoré jej dodajú chuť a štruktúru bez toho, aby obsahovali nadmerné množstvo cukru alebo tuku.

Na prípravu zdravej posýky môžete použiť celozrnné ovsené vločky, mleté orechy (ideálne mandle alebo lieskové orechy), kokosový olej a alternatívne sladidlo (napríklad javorový sirup).

Ak hľadáte koláč s posýpkou, podľa tohto receptu ho tiež pripravíte. Stačí vyskúšať posýpku vo fit verzii.
Ak hľadáte koláč s posýpkou, podľa tohto receptu ho tiež pripravíte. Stačí vyskúšať posýpku vo fit verzii.

Mohlo by vás zaujímať: Ako nahradiť cukor? Poradíme, čím sladiť.

Aký je postup na prípravu zdravej posýpky na slivkový koláč bez cukru?

  1. V miske zmiešajte ovsené vločky, mleté orechy a kokosový olej alebo maslo.
  2. Pridajte sladidlo podľa chuti a dobre premiešajte, kým nebude mať hmota konzistenciu posýpky.
  3. Potom touto zmesou posypte svoj dezert alebo ovocnú náplň.
  4. Pečte v rúre podľa požiadaviek receptu.

Takto si pripravíte zdravú posýpku, ktorá dodá vašim dezertom skvelú chuť a chrumkavosť bez kalórií navyše.

Tip pre milovníkov sliviek

Ak sa vám na záhrade urodili slivky alebo blmy a máte ich plnú mrazničku a neviete, čo s nimi, máme pre vás úplne úžasný slivkový linecký koláč s orechovou posýpkou. Náš chrumkavý slivkový koláč s posýpkou si zamilujú všetky generácie od najmladších až po najstarších. Slivkový koláč je jednoduchý aj na prípravu. Tak neváhajte a vyskúšajte tento vynikajúci dezert aj vy.

FAQ – Najčastejšie otázky

Môžem do koláča pridať mandľovú múku?

Áno, recept skvele chutí aj s mandľovou múkou.

Môžem do koláča pridať blumy namiesto sliviek?

Áno, v ovocnej chuti koláča neucitíte rozdiel.

Aké sladidlo môžem použiť do zdravej posýpky na koláč?

Môžete použiť javorový sirup alebo med.

Ako si vyrobiť domáce arašidové maslo do koláča?

Správne arašidové maslo je vyrobené iba z arašidov a štipky soli. Celý recept na maslo z arašidov nájdete TU.

Aký je recept na posýpku na koláč s cukrom?

Na prípravu klasickej posýpky na koláč budete potrebovať hrubú múku, maslo a sladidlo. V miske jednoducho zmiešajte hrubú múku s nakrájaným studeným maslom a pridajte sladidlo podľa svojej chuti. Následne prstami alebo vareškou premiešajte zmes dovtedy, kým nevznikne hrubá posýpka. Touto posýpkou posypte pripravený koláč pred pečením.

Recept na zdravý slivkový koláč (vegánsky, bez laktózy)

Ak sa vám v záhradke urodilo veľké množstvo sliviek, vyskúšajte náš zdravý vegánsky recept na slivkový koláč. Hoci neobsahuje ani štipku cukru, tak sa po ňom u nás vždy okamžite zapráši. Výnimočnú chuť mu dáva tajná ingrediencia, a to arašidové maslo.
4.64 z 11 hlasů
Čas prípravy 10 minút
Čas varenia 1 hodina 30 minút
Celkový čas 1 hodina 40 minút
Samozrejme Dezert
Kuchyňa vegetariánska
Porcie 1 koláč

Ingrediencie
  

Cesto

  • 1 a 1/4 hrnčeka špaldovej múky
  • 1/2 hrnčeka kokosového oleja
  • 6 lyžíc studenej vody
  • štipka soli

Náplň

Posyp

  • mandľové lupienky

Pokyny
 

  • Rúru predhrejeme na 190 °C.
  • Múku zmiešame so štipkou soli, kokosovým olejom a postupne pridávame lyžice vody, kým nevypracujeme cesto.
  • Ak je konzistencia lepivá, dáme cesto na 10 – 15 minút do chladničky.
  • Cesto vyvaľkáme a preložíme do koláčovej formy.
  • Cesto poprepichujeme vidličkou a dáme piecť na 10 – 12 minút pri teplote 190 °C.
  • Koláčové cesto vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
  • Slivky očistíme, vykôstkujeme a prepolíme.
  • Polovice sliviek zmiešame s arašidovým maslom, škoricou a vanilkovým extraktom.
  • Slivkovú zmes preložíme na základ koláča a posypeme mandľami.
  • Pečieme 50 – 60 minút pri teplote 190 °C.
Kľúčové slovo koláč ze švestek, švestkový koláč
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




4 Shares
Share
Tweet
Share
Pin4