Dnes sme pre vás pripravili veľmi jednoduchý recept, ktorý zvládne pripraviť každý. Vychádza z amerického receptu na ich tradičný ovocný koláč, ale je bez cukru a laktózy.
Zdravé cesto na slivkový koláč
Ak je vám ľúto, že si tento rok musíte koláč odpustiť, prípadne lebo hľadáte zdravé alternatívy koláčového cesta, pripravili sme pre vás recept, ktorý si zamilujete.
Náš recept na koláčové cesto je zdravý, bez cukru a bez chémie. Namiesto masla sme použili kokosový olej a v cestíčku nie je ani stopa po vajíčku, takže ho môžete bez problémov ponúknuť vegánom.
Na prípravu koláčového cesta sme použili špaldovú múku, s ktorou sa ľahko pracuje a výborne chutí. Môžete však použiť aj iné celozrnné múky a cesto sa výborne spracováva aj s mandľovou múkou.
Tip: Najlepší hrnčekový orechový múčnik: Pekanový koláč s javorovým sirupom.
Naše cesto na slivkový koláč neobsahuje
- Žiadny rafinovaný cukor.
- Žiadnu rafinovanú múku.
- Žiadnu masť ani maslo.
- Laktózu.
Výroba cesta je naozaj jednoduchá.
Stačí zmiešať múku so štipkou soli, vodou a kokosovým olejom. Ak sa cesto príliš lepí, vložte ho pred vyvaľkaním na chvíľu do chladničky. Potom ho vložte do koláčovej formy, nám sa najviac páči tá s odnímateľným dnom. Koláč pečte pri teplote 190 °C približne 10 – 12 minút. Potom už len nechajte cesto vychladnúť a naplňte ho slivkovou zmesou.
TIP: Ďalšie low carb recepty nájdete TU.
Ako pripraviť slivkový koláč bez cukru
Slivky očistite, vykôstkujte a prepolte. My sme použili odhadom 20 malých sliviek, ale jednoducho použite toľko sliviek, aby bol koláč pekne plný.
Slivky vymiešajte so škoricou, domácim arašidovým maslom a môžete pridať vanilkový extrakt. Zmes naaranžujte na hotový korpus a posypte mandľovými lupienkami. Vložte do rúry a pečte 50 – 60 minút pri teplote 190 °C.
Ako vylepšiť slivkový koláč posýpkou?
Ak si nemôžete dopriať slivkový koláč s posýpkou, máme pre vás tip na zdravú alternatívu. Na prípravu zdravej posýpky môžete použiť niekoľko ingrediencií, ktoré jej dodajú chuť a štruktúru bez toho, aby obsahovali nadmerné množstvo cukru alebo tuku.
Na prípravu zdravej posýky môžete použiť celozrnné ovsené vločky, mleté orechy (ideálne mandle alebo lieskové orechy), kokosový olej a alternatívne sladidlo (napríklad javorový sirup).
Mohlo by vás zaujímať: Ako nahradiť cukor? Poradíme, čím sladiť.
Aký je postup na prípravu zdravej posýpky na slivkový koláč bez cukru?
- V miske zmiešajte ovsené vločky, mleté orechy a kokosový olej alebo maslo.
- Pridajte sladidlo podľa chuti a dobre premiešajte, kým nebude mať hmota konzistenciu posýpky.
- Potom touto zmesou posypte svoj dezert alebo ovocnú náplň.
- Pečte v rúre podľa požiadaviek receptu.
Takto si pripravíte zdravú posýpku, ktorá dodá vašim dezertom skvelú chuť a chrumkavosť bez kalórií navyše.
Tip pre milovníkov sliviek
Ak sa vám na záhrade urodili slivky alebo blmy a máte ich plnú mrazničku a neviete, čo s nimi, máme pre vás úplne úžasný slivkový linecký koláč s orechovou posýpkou. Náš chrumkavý slivkový koláč s posýpkou si zamilujú všetky generácie od najmladších až po najstarších. Slivkový koláč je jednoduchý aj na prípravu. Tak neváhajte a vyskúšajte tento vynikajúci dezert aj vy.
FAQ – Najčastejšie otázky
Môžem do koláča pridať mandľovú múku?
Áno, recept skvele chutí aj s mandľovou múkou.
Môžem do koláča pridať blumy namiesto sliviek?
Áno, v ovocnej chuti koláča neucitíte rozdiel.
Aké sladidlo môžem použiť do zdravej posýpky na koláč?
Môžete použiť javorový sirup alebo med.
Ako si vyrobiť domáce arašidové maslo do koláča?
Správne arašidové maslo je vyrobené iba z arašidov a štipky soli. Celý recept na maslo z arašidov nájdete TU.
Aký je recept na posýpku na koláč s cukrom?
Na prípravu klasickej posýpky na koláč budete potrebovať hrubú múku, maslo a sladidlo. V miske jednoducho zmiešajte hrubú múku s nakrájaným studeným maslom a pridajte sladidlo podľa svojej chuti. Následne prstami alebo vareškou premiešajte zmes dovtedy, kým nevznikne hrubá posýpka. Touto posýpkou posypte pripravený koláč pred pečením.
Recept na zdravý slivkový koláč (vegánsky, bez laktózy)
Ingrediencie
Cesto
- 1 a 1/4 hrnčeka špaldovej múky
- 1/2 hrnčeka kokosového oleja
- 6 lyžíc studenej vody
- štipka soli
Náplň
- 20 menších sliviek
- 2 lyžice arašidového masla
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Posyp
- mandľové lupienky
Pokyny
- Rúru predhrejeme na 190 °C.
- Múku zmiešame so štipkou soli, kokosovým olejom a postupne pridávame lyžice vody, kým nevypracujeme cesto.
- Ak je konzistencia lepivá, dáme cesto na 10 – 15 minút do chladničky.
- Cesto vyvaľkáme a preložíme do koláčovej formy.
- Cesto poprepichujeme vidličkou a dáme piecť na 10 – 12 minút pri teplote 190 °C.
- Koláčové cesto vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
- Slivky očistíme, vykôstkujeme a prepolíme.
- Polovice sliviek zmiešame s arašidovým maslom, škoricou a vanilkovým extraktom.
- Slivkovú zmes preložíme na základ koláča a posypeme mandľami.
- Pečieme 50 – 60 minút pri teplote 190 °C.
Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Jednoduchý recept na zdravé domáce Raffaello guľky z kokosu (raw)
- Zdravý ázijský uhorkový šalát so sezamom
- Recept: Pravý grécky šalát s balkánskym syrom a olivami + zálievka
- Fitnes tvarohová nátierka s nivou a vlašskými orechmi
- Ako pripraviť seitan: Dokonalý ázijský recept s ryžou do 30 minút
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?