Veľkonočné judáše sú tradičným sladkým pečivom z kysnutého cesta, ktoré sa najčastejšie podáva s maslom a medom.
Podľa ľudových tradícií sa pečú a jedia na Zelený štvrtok, pretože sa verilo, že ak ich zjete za svitania, budete sa tešiť pevnému zdraviu počas celého roka.
Z akých ingrediencií sa pečú veľkonočné judáše
Na veľkonočné pečenie sa môžu použiť rôzne druhy múky. Klasickú pšeničnú múku možno nahradiť alebo skombinovať so špaldovou múkou, ktorá dodáva pečivu špecifickú chuť a štruktúru.
Veľkonočné judáše sa pečú z kvásku z čerstvého droždia, cukru, múky a vlažného mlieka.
Môžete ich osladiť cukrom alebo inými alternatívnymi sladidlami, napríklad čakankovým sirupom alebo javorovým sirupom.
Javorový sirup 250 ml
Prečo jesť judáše na Zelený štvrtok
Zelený štvrtok, deň pred Veľkým piatkom, je dňom odpustenia a obnovy. V tento deň sa pečú judáše a podávajú sa na raňajky. Judáše majú priniesť zdravie a chrániť pred chorobami, uštipnutím hadom a bodnutím osy.
Ako vytvarovať judáše
Judáše majú množtvo podôb. Najčastejšie tvary predstavujú povraz, na ktorom sa Judáš obesil, ale môžete z nich urobiť aj malé veľkonočné bochníčky. Obľúbené sú aj slimáky, vtáky alebo podkovy.
Z cesta vyvaľkajte valčeky hrubé asi jeden centimeter a dlhé 20 cm a ďalej ich tvarujte.
Môžete z nich urobiť uzlíky, jednoduché pletence alebo slimáky. Ak ste kreatívnejší, môžete vytvarovať aj vtáčika.
Ak chcete vytvarovať vtáčika, najprv urobte na valčeku uzol, pričom jeden koniec nechajte kratší. Kratší koniec použijete na vytvarovanie hlavy a zobáka. Dlhší koniec stočíte do tvaru chvosta, pomocou nožníc nastrihnete a vytlačíte pierka.
Ďalšie tradičné veľkonočné recepty
Okrem judášov sa na Veľkú noc pečú aj iné pečivá. Na Bielu sobotu sa pečie baránok (vyskúšajte nášho nízkosacharidového alebo mrkvového baránka), ktorý je symbolom Krista ako Baránka Božieho. Mazanec, ktorý sa tiež pečie na Bielu sobotu, sa podáva na raňajky na Veľkonočnú nedeľu. Na Veľkonočný pondelok sa pečú božie milosti, malé pečivo plnené orechovou alebo makovou plnkou.
Zdravé veľkonočné judáše (vegánske)
Ingrediencie
- 20 g čerstvého droždia
- 400 g hladkej špaldovej múky
- 1 – 3 lyžice trstinového cukru (podľa chuti)
- 200 ml mlieka podľa typu stravovania (my sme použili ovsené)
- 50 ml javorového sirupu (plus na potretie)
- 4 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica škorice
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 1 štipka soli
Pokyny
- V mise si pripravíme kvások z čerstvého droždia, cukru, 50 g múky a 50 ml vlažného mlieka. Necháme 10 minút kysnúť.
- Pridáme zbytok mlieka, múky, olej, sirup, citrónovú šťavu, skorica, vanilkový extrakt a štipku soli.
- Necháme kysnúť 60 – 90 minút na teplom mieste.
- Rozdelíme na 10 dielikov, vyvaľkáme hada a tvarujeme slimáky, pletence či akékoľvek tvary vám napadnú.
- Preložíme na papier na pečenie a potrieme javorovým sirupom (ak nie ste vegáni, môžete aj vajíčkom).
- Pečieme 20 – 25 minút pri teplote 180 °C.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?