Recept na veganské Bún Chay

Bún Chay je šalát pripravený z bun (ryžových rezancov) a množstva čerstvej zeleniny a byliniek. Zvyčajne sa podáva s nasekanými arašidmi a opečeným chrumkavým tofu. Bún Chay patrí medzi najobľúbenejšie vietnamské jedla na svete. Ako ho pripraviť?

Čo je Bún Chay

Bún Chay je vietnamský šalát z ryžových rezancov, ktorý je plný čerstvej zeleniny, tofu a podáva sa s arašidmi. Je zdravý a môžete si ho pripraviť doslova za 30 minút.

Čo budete na vietnamský šalát potrebovať:

  • ryžové rezance,
  • tofu,
  • čerstvú zeleninu a čerstvé bylinky,
  • hrsť pražených arašidov,
  • a arašidový dresing.

Ako pripraviť vietnamský šalát Bún Chay

Najprv nakrájajte všetku zeleninu. Použili sme špiralizér, ktorý máme na kuchynskom robote, takže nakrájanie zeleniny bolo pomerne jednoduché. Môžete však použiť aj škrabku alebo zeleninu nakrájať bežným nožom. Táto časť je najnáročnejšia.

Ak nemáte poruke pražené arašidy, pretože ste si kúpili prírodné arašidy, možete si ich pokojne upražiť sami. Predhrejte si rúru a rozložte arašidy na plech vyložený papierom na pečenie a vložte ich do rúry a pečte pri teplote 180 stupňov približne 8 – 10 minút. Po vychladnutí ich rozdrvte pomocou sekáčika na orechy.

Skladom 1.8 €
Vylúpané, pražené, solené arašidy. Sú pražené tak, aby príjemne chrumkali. Sú mierne osolené, aby vynikla ich chuť. Sú vhodné na príjemné chrumkanie pred televízorom.
Skladom 5.55 €
Nepražené, nesolené a olúpané arašidy, ktoré sú oveľa väčšie ako arašidy, ktoré bežne nájdete v obchodoch. Vďaka svojej nadštandardnej veľkosti sú lahodnejšie, pružnejšie a nie tak tvrdé. Z arašidového masla sa dajú ľahko pripraviť, ale sú rovnako chutné.

Ako pripraviť dokonalé tofu

Ak sa obávate, že z bežného bieleho tofu nedokážete pripraviť dokonalé tofu, kúpte si marinované tofu a len ho zľahka opečte na panvici. Väčšinou pridávame do oleja aj trochu zálievky, aby tofu získalo lepšiu chuť.

A ako pracovať s bielym tofu? Vždy kupujte tofu, ktoré je pevné a úplne bez vody. Aj tak ho pred použitím zabaľte do uteráka, zaťažte ho a dostaňte z neho čo najviac vody.

Potom ho opečte na panvici na kokosovom oleji zo všetkých strán do chrumkava. Osobne pri vyprážaní tofu pridávame do panvice aj zálievku, ktorá tofu dodá trochu chuti. Dávame od oka jednu až dve lyžice.

Skladom 7.99 €
Úsporné balenie kokosového oleja, ktorý možno použiť nielen v kuchyni, ale aj v prírodnej kozmetike. Kokosový olej je veľmi termostabilný, a preto je vynikajúci na zdravé pečenie a vyprážanie. Kokosový olej môžete vyskúšať aplikovať aj na pokožku. Kokosový olej je bohatý na nasýtené mastné kyseliny a antioxidanty, ktoré majú priaznivý vplyv na našu pokožku.

Ako pripraviť vietnamskú zálievku na Bún Chay

Zmiešajte ryžový ocot, lyžicu vody, limetkovú šťavu a kokosový cukor spolu so sójovou omáčkou, čili a roztlačeným cesnakom. Dobre premiešajte, aby sa chute spojili.

Ako pripraviť arašidovú zálievku

Arašidovú zálievku si môžete ľahko pripraviť z vietnamskej zálievky. Do vietnamskej zálievky pridajte arašidové maslo a dobre premiešajte. Arašidové maslo pridávajte postupne, kým nedosiahnete požadovanú chuť.

Bun Chay

Recept na vegánske Bún Chay

Poznáte vegánsky šalát Bún Chảy? Je plný čerstvej zeleniny, tofu a servíruje sa s arašidmi. Je zdravý a pripravíte ho doslova do 30 minút. Čo naň budete potrebovať?
5 z 1 hlasu
Čas prípravy 20 minút
Čas varenia 10 minút
Celkový čas 30 minút
Samozrejme Hlavný chod
Kuchyňa ázijská, vegánska, vegetariánska
Porcie 2 porcie

Ingrediencie
  

  • 1 balenie ryžových rezancov
  • 1 balenie naturálneho alebo marinovaného tofu
  • 2 mrkvy
  • 1 uhorku
  • 1 šálka nasekaného koriandra
  • 1 šálka nasekanej thajskej bazalky
  • 1 hrsť pražených arašidov

Zálievka

  • 1/4 šálky ryžového octu
  • 3 lyžice limetkovej šťavy
  • 1 – 3 lyžice kokosového cukru (podľa chuti)
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 strúčik prelisovaného cesnaku
  • 1 – 2 čili papričky
  • 1 lyžica vody

Pokyny
 

  • Najprv si nakrájame uhorku a mrkvu na jemné plátky. Ma nakrájanie možno použiť špiralizér.
  • Potom si pripravíme zálievku zmiešaním všetkých ingrediencií.
  • Orestujeme si tofu na kokosovom oleji tak, aby bolo chrumkavé zo všetkých strán. Na dosiahnutie lepšej chuti môžeme pri restovaní pridať do oleja 1 – 2 lyžice zálievky.
  • Dáme variť ryžové rezance podľa pokynov na balení.
  • Ryžové rezance zlejeme a prepláchneme studenou vodou.
  • Ryžové rezance dáme do misky, naukladáme na ne zeleninu, bylinky a arašidy. Podávame so zálievkou.
Kľúčové slovo bun chai, bun chay
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1