Recept na vegánsky Pad Thai

Ak máte radi thajskú kuchyňu, pravdepodobne ste už niekedy jedli Pad Thai. Je to typické ázijské jedlo, ktoré sa pripravuje z ryžových rezancov a dusenej zeleniny. Poďme sa pozrieť na to, ako ho pripraviť.

Odkiaľ pochádza Pad Thai

Možno vás prekvapí, že Pad Thai nepochádza z Thajska, ale je založený na čínskom jedle, ktoré do Thajska priniesli obchodníci zo severu v čase kráľovstva Ayutthaya.

V Thajsku sa stalo populárnym až po druhej svetovej vojne, keď Thajsko malo nedostatok ryže a začalo nakupovať čínske ryžové rezance a smažiť ich s miestnymi thajskými príchuťami.

Čo je Pad Thai?

Pad Thai sú vyprážané ryžové rezance, ktoré sa tradične restujú s tofu, vajcom, krevetami a pripravujú sa v sladkokyslej omáčke.

Prečo milujeme Pad Thai

Pad Thai si ľahko prispôsobíte podľa svojich chutí a môžete ho mať hotový za menej ako 30 minút. Do Pad Thai môžete pridať svoju obľúbenú zeleninu alebo spracovať zvyšky zeleniny, ktoré máte v chladničke.

Ako pripraviť omáčku na Pad Thai

Autentická omáčka Pad Thai sa zvyčajne vyrába z palmového cukru, tamarindu a rybej omáčky. V tomto recepte namiesto rybej omáčky použijeme sójovú omáčku. V omáčke nesmie chýbať sladidlo, tradične sa používa cukor, ale môžete ho nahradiť datľovým sirupom alebo iným sladidlom podľa vašich preferencií. V omáčke však nesmie chýbať sriracha a ryžový ocot.

  • Sójová omáčka: Podľa nás je najlepšie použiť v tomto recepte našu obľúbenú sójovú omáčku Tamari san-J Organic.
  • Cukor: Použite akékoľvek sladidlo, ktoré máte radi. Môžete použiť kokosový cukor, ako aj bežný trstinový alebo biely cukor.
  • Ryžový ocot: Ryžový ocot môže ľahko nahradiť tamarindový koncentrát, ktorý sa na Slovensku ťažko zháňa.
  • Sriracha: Obľúbená omáčka z čili papričiek a cesnaku pomenovaná podľa thajského mesta Si Racha.
Skladom 5.6 €
Kokosový cukor je prírodný cukor, ktorý sa získává z kvetov kokosových paliem.
Skladom 3.72 €
Vyhnite sa bielemu rafinovanému cukru! Namiesto neho používajte prírodný trstinový cukor, ktorý chutí oveľa lepšie! Oslaďte si život naším svetlým trstinovým cukrom!

Časté otázky

Je Pad Thai vegánsky?

Tradičný Pad Thai nie je vegánsky, pretože omáčka obsahuje rybiu omáčku a zvyčajne sa do nej pridávajú vajcia a sušené krevety. Tento recept však nič z toho neobsahuje a je 100 % vegánsky a rastlinný.

rezance Pad Thai vegánske?

Rezance Pad Thai sú prirodzene vegánske (a bezlepkové!), pretože sa vyrábajú len z dvoch zložiek – ryže a vody.

Koľko kalórií obsahuje vegánsky Pad Thai?

Jedna porcia vegánskych rezancov Pad Thai má približne 380 kalórií a zároveň poskytuje dostatočné množstvo rastlinných bielkovín, zeleniny a vlákniny.

Z čoho sa vyrába omáčka na Pad Thai?

Omáčka Pad Thai sa vyrába z rybej omáčky (v prípade vegánskej verzie zo sójovej omáčky), hnedého cukru, ryžového octu, cesnakovej čili omáčky sriracha a arašidového masla.

Vegetariánsky Pad Thai.
Vegetariánsky Pad Thai.
Pad Thai recept

Jednoduchý recept na vegánsky Pad Thai

Pad Thai patrí medzi najobľúbenejšie ázijské recepty, pripravte si náš vegánsky variant. Čo budete potrebovať:
5 z 1 hlasu
Čas varenia 30 minút
Celkový čas 30 minút
Samozrejme Hlavný chod
Kuchyňa vegánska, vegetariánska
Porcie 4 porcie

Ingrediencie
  

Omáčka

  • 1/4 šálky sójovej omáčky
  • 1/4 šálky trstinového cukru
  • 2 lyžice ryžového octu
  • 1 – 2 lyžice omáčky sriracha
  • 2 lyžice arašidového masla

Pad Thai

  • 1 balenie ryžových rezancov
  • 1 balenie tofu
  • 3 lyžice kokosového alebo olivového oleja
  • 3 strúčiky nakrájaného cesnaku
  • 1 lyžica zázvoru
  • 1 šálka nakrájanej mrkvy
  • 3 čestvé cibuľky
  • 1 šálka mungo klíčkov
  • 1/3 šálky suchých pražených arašidov

Na podávanie

  • 1/2 šálky nasekaného čerstvého koriandra
  • 1 limetka nakrájaná na mesiačiky
  • hrsť pražených arašidov

Pokyny
 

  • Najprv si pripravte omáčku. Zmiešajte všetky ingrediencie dohromady a premiešajte ich. Pripravenú omáčku dajte bokom.
  • Uvarte rezance podľa návodu na obale. Potom ich prepláchnite studenou vodou, sceďte a odložte stranou.
  • Zbavte pomocou utierky tofu prebytočnej vody a nakrájajte ho na kúsky. Na 2 lyžiciach kokosového či olivového oleja opečte tofu zo všetkých strán na panvici. Opečené tofu dajte na tanier bokom.
  • Dajte na panvicu zvyšok oleja a pridajte nasekaný cesnak a zázvor. Restujte 30 sekúnd.
  • Pridajte uvarené rezance, nakrájanú mrkvu, cibuľku a zalejte pripravenou omáčkou. Pomocou dvoch špachtlí alebo lyžíc dobre premiešajte, kým rezance nenasajú omáčku.
  • Podávajte s mungo klíčkami, koriandrom, opraženými nasekanými arašidmi a mesiačikom limetky.
Kľúčové slovo pad thai
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1