S jeseňou prichádza sezóna našej obľúbenej zeleniny – tekvice. Je to úplne úžasná potravina, z ktorej sa dajú pripraviť polievky či hlavné jedlá, môže byť prílohou a je vynikajúca je aj v dezertoch. Medzi naše najobľúbenejšie dezerty patria určite tekvicové muffiny. Pozrime sa na recept na najlepšie tekvicové muffiny s orechmi, ktoré sú vhodné aj pre deti.
Ako pripraviť tekvicové pyré na najlepšie tekvicové muffiny
Tekvicové pyré je upečená a následne rozmixovaná tekvica. Tekvicu hokkaido môžete piecť aj so šupkou, ale pri ostatných druhoch tekvíc ju treba odstrániť. Najčastejšie sa tekvica pečie v rúre pri teplote 220 °C, kým nezmäkne. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti kúskov – čím sú menšie, tým skôr sa upečú. Ak sa neponáhľate, môžete tekvicu jednoducho prekrojiť na polovicu a upiecť ju celú.
Po upečení tekvicu rozmixujte mixérom, môžete použiť akýkoľvek mixér, ktorý máte poruke, my používame mixér typu blender, do ktorého sa zvyčajne zmestí celá tekvica. Môžete však použiť aj tyčový mixér alebo sekáčik. Do tekvice nie je potrebné pridávať žiadnu vodu.
Po rozmixovaní nechajte pyré vychladnúť a potom ho môžete použiť v recepte. Zvyšky pyré môžete zamraziť. V mrazničke vydrží až do ďalšej sezóny.

Aké korenie patrí do tekvicových muffinov?
Tekvicové muffiny sú klasickou pochúťkou, ktorej neodolateľná vôňa a chuť navodia tú pravú atmosféru jesene. Správne zvolená zmes korenia dodáva týmto muffinom jedinečný charakter. Tradičná sa používa kombinácia štyroch základných korenín:
- škorice,
- zázvoru,
- muškátového orieška,
- a klinčekov.
Najviac sú zastúpené škorica a zázvor, ktoré dodajú muffinom výraznú arómu a bohatúchuť. Na týchto koreninách rozhodne nešetrite.

Muškátový oriešok prináša jemný, ale výrazný tón, ktorý je typický pre tekvicové muffiny, zatiaľ čo klinčeky dodávajú hĺbku a mierne korenistú chuť. Všetky tieto koreniny spolu vytvárajú harmonický celok, ktorý zvýrazňuje sladkú a krémovú chuť tekvice.
V niektorých krajinách, najmä v USA a Spojenom kráľovstve, je bežne dostupná zmes korenia určená špeciálne na tekvicové recepty, ktorá je známa ako „tekvicové korenie“. Táto zmes je namiešaná v ideálnom pomere, aby vytvorila dokonalý základ chuti pre vaše tekvicové muffiny. Na Slovensku ju však nájdete len v špecializovaných obchodoch.
Ak nemôžete nájsť hotovú zmes tekvicového korenia, nie je nič jednoduchšie ako si namiešať vlastnú zmes z vyššie uvedených korenín. Správna kombinácia a pomer korenín sú kľúčom k úspechu, keď sa pustíte do pečenia týchto lahodných jesenných dobrôt.

Aké orechy možno pridať do tekvicových muffinov?
Orechy do tekvicových muffinov jednoducho patria. Obohatia ich o cenné živiny a orechovú chuť, ktorá k jesennej atmosfére jednoducho patrí. Najlepšie sú pekanové alebo vlašské orechy, ale môžete použiť aj lieskové orechy alebo mandle. Kvalitné orechy môžete kúpiť v e-shope ochutnejorech.sk.
Ako pripraviť zdravšiu verziu tekvicových muffinov?
Namiesto cukru môžete použiť 2 – 3 polievkové lyžice javorového sirupu alebo, ešte lepšie, čakankového sirupu. Ak nemáte ani jeden z nich, stačí pridať len tretinu pôvodného množstva cukru. Prečítajte si tiež článok o tom, ako nahradiť cukor v kuchyni.
Tip: Vyskúšajte kokosový cukor.
Ako pripraviť vegánsku verziu tekvicových muffinov?
Namiesto vajíčka použite vegánsku alternatívu vajca, tzv. ľanové vajce. Ľanové vajce pripravíte tak, že zmiešate mleté ľanové semienka a vodu. Potom zmes nechajte odstáť, kým nezhustne.
Pomer na 1 vajce = 1 polievková lyžica rozmixovaných semienok + 3 polievkové lyžice vody.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Recept na narodeninovú tortu pre deti bez cukru.
Čím ozdobiť muffiny?
Muffiny môžete jesť len tak alebo ich ozdobiť polevou z kešu orechov, ktorú nájdete v recepte na mrkvové muffiny. Máte radi muffiny? Vyskúšajte aj recept na banánové muffiny.
FAQ – Najčastejšie otázky
Ako dlho sa pečú tekvicové muffiny?
Tekvicové muffiny sa pečú 20 minút. Najprv 5 minút pri teplote 220 °C a potom 15 minút pri teplote 175 °C.
Aké orechy sú vhodné do tekvicových muffinov?
Najvhodnejšie sú pekanové orechy, ktoré sa najviac hodia k tekvicovému koreniu.
Čo je korenie „pumpkin spice“?
Pumpkin spice je zmes korenia na tekvicové dezerty a tekvicové nápoje, ktoré sú sladké. Obsahuje škoricu, klinčeky, zázvor a muškátový oriešok. Najviac sú zastúpené zázvor a škorica.
Kde kupovať lacno orechy na tekvicové muffiny?
Kvalitné a cenovo výhodné orechy na tekvicové muffiny nájdete v e-shope ochutnejorech.sk.

Recept na najlepšie tekvicové muffiny s orechmi vhodné aj pre deti
Ingrediencie
- 2 hrnčeky múky 220 g
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 2 ČL škorice
- 2 ČL sušeného zázvoru
- 1/2 ČL mletého muškátového orieška
- 1/2 ČL mletých klinčekov
- 1/2 ČL soli
- 1/2 hrnčeka kokosového oleja
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru (pre zdravšiu verziu iba 1/4 alebo nahradiť 2 – 3 PL javorového či čakankového sirupu)
- 2 vajcia
- 2 hrnčeky tekvicového pyré (v článku nájdete, ako ho pripraviť)
- 1/4 hrnčeka kokosového mlieka z plechovky
- 1/4 hrnčeka drvených pekanových orechov
Pokyny
- Predhrejte rúru na 220 °C a pripravte si formičky na muffiny, vložte do nich papierové košíčky alebo ich vymastite trochou kokosového oleja.
- Zmiešajte suché ingrediencie: Vo veľkej mise zmiešajte 2 hrnčeky múky, 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku, 2 čajové lyžičky škorice, 2 čajové lyžičky sušeného zázvoru, 1/2 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška, 1/2 čajovej lyžičky mletých klinčekov a 1/2 čajovej lyžičky soli. Dobre premiešajte.
- Zmiešajte mokré ingrediencie: V ďalšej mise zmiešajte 1/2 hrnčeka kokosového oleja, 1/2 hrnčeka trstinového cukru (alebo použite 1/4 hrnčeka pre zdravšiu verziu, prípadne nahraďte 2 – 3 polievkovými lyžicami javorového či čakankového sirupu), 2 vajcia, 2 hrnčeky tekvicového pyré a 1/4 hrnčeka kokosového mlieka. Dobre premiešajte.
- Pridanie orechov: 1/4 hrnčeka drvených pekanových orechov vmiešajte do cesta.
- Rozdeľte cesto do pripravených formičiek na muffiny, každý košíček naplňte zhruba z dvoch tretín.
- Pečte v predhriatej rúre pri teplote 220 °C približne 5 minút, potom ďalších 15 minút pri teplote 175 °C.
- Muffiny nechajte vychladnúť a potom ich môžete rovno podávať alebo dozdobiť ako cupcaky, napríklad kešu polevou. Odkaz na recept nájdete v článku.
Tipy na ďalšie recepty z tekvice
Máte veľkú úrodu tekvíc? Prečítajte si náš článok s najlepšími receptami z tekvice.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
