Už ste niekedy ochutnali kokosové maslo? Chutí ako Raffaello guľôčky! Ale s jedným zásadným rozdielom – neobsahuje ani gram pridaného cukru. Všetko, čo potrebujete, je pár ingrediencií a kvalitný mixér. Navnadili sme vás dostatočne? Poďme na to!
Prečo jesť kokos
Kokos by ste nemali konzumovať vo veľkých množstvách, ale občasné pridanie do jedálnička určite neuškodí. Kokos obsahuje veľa minerálov a vitamínov – najmä draslík, železo, zinok a vitamíny skupiny B.
Kokos má, bohužiaľ, vysoký obsah nasýtených mastných kyselín, takže je dosť tučný. Našťastie obsahuje kyselinu laurovú, ktorá môže mať pozitívny vplyv na zrýchlenie metabolizmu a výdaja energie. ️♀️
Časť tukov tvoria tzv. kyseliny MCT, ktoré sa v pečeni okamžite premieňajú na ketolátky, ktoré telo okamžite využíva ako zdroj energie. Časť tukov sa teda nikde neukladá ?
Okrem toho je kokosový olej ideálny do kuchyne, pretože je odolný voči vysokým teplotám a výborne sa hodí napríklad na prípravu palaciniek.
Tip: Chcete sa o kokosovom oleji dozvedieť viac? Prečítajte si tento článok o kokosovom oleji a jeho využití nielen v kuchyni.
Ako vybrať ingrediencie na dokonalé kokosové maslo
Nevyhnutný je kvalitný mixér, ideálne taký, ktorý ste už vyskúšali na výrobu orechových masiel. Mixovanie drveného kokosu je proces náročný na energiu a lacnejší mixér by ste mohli dlhým mixovaním poškodiť. Odporúčame poloprofesionálny mixér JTC Omniblend alebo iný s podobným výkonom.
Vanilkový lusk Bourbon Madagaskar 2ks
Výber kokosu
Výber kvalitného strúhaného kokosu je veľmi dôležitý. Ideálny kokos je z Filipín alebo Srí Lanky, kde sa pestujú najmä odrody s vyšším obsahom tuku, a preto sú kvalitnejšie a chutnejšie ako v iných častiach sveta. Naše kokosové maslo sa vyrába z osvedčeného kokosu z Filipín, ktorý obsahuje viac ako 65 % tuku a je veľmi dobre strúhaný a sušený. Vďaka tomu trvá jeho rozmixovanie len niekoľko minút. Niektoré kokosové maslá kúpené v obchode sa lacnejším mixérom vôbec nerozmixujú.
Kokosové mlieko
Kokosové mlieko (22 % tuku)pridávame do receptu kvôli hladšej a maslovejšej konzistencii, ale nie je to podmienkou. Bez neho však bude maslo tuhšie a možno ho bude potrebné pred použitím krátko zohriať.
Soľ
Do kokosového orechového masla je dobré pridať štipku soli zvýraznenie chuti.
Vanilkový extrakt
Pokiaľ máte radi guľky Raffaello, pridajte do masla aj trochu vanilkového extraktu. Je to presne tá ingrediencie, ktorá posunie chuť výsledného masla z čistého kokosu smerom k božským guľkám Raffaello.
Môžem kokosové maslo osladiť sladidlom?
Do masla môžete pridať aj sladidlo, vhodný je napríklad javorový sirup s jemnou orechovou príchuťou alebo kokosový cukor s mierne karamelovou príchuťou.
Ako vyrobiť kokosové maslo
Postup výroby je veľmi jednoduchý. Do mixéra vložte dve šálky drveného kokosu, pridajte dve polievkové lyžice kokosového oleja a lyžičku vanilkového extraktu.
Potom mixujte, kým nedosiahnete konzistenciu krémového kokosového masla. Ak máte menej výkonný mixér, maslo bude obsahovať hrubšie kúsky kokosu, ale to vôbec nie je na škodu.
Ak chcete, môžete potom do masla pridať sladidlo alebo soľ.
Voila, luxusné kokosové maslo je hotové! ❤️
Ako skladovať kokosové maslo
Ako všetky čerstvé orechové maslá, ani kokosové maslo nevydrží v chladničke večne. Nemôžeme vedieť, ako dlho sa môže pokaziť, pretože u nás doma vždy zmizne z chladničky do troch až štyroch dní. ?
Tip: Vyskúšajte 10 najlepších receptov na domáce orechové maslo.
Ako si vychutnať kokosové mlieko na maximum?
Kokosové maslo môžete použiť na raňajky do kaše s jogurtom a ovocím, do ľadovej kávy alebo ako náplň do muffinov či cupcakes. Najlepšie je však len tak – na lyžičke.
Tip. Recept na jednoduchý chia puding nájdete na blogu.
Čo ďalšie vyrobiť zo strúhaného kokosu?
Kokosové mlieko je jedno z najjednoduchších a najlacnejších rastlinných mliek, ktoré si môžete doma pripraviť. Má skvelú chuť a je výborné do kávy, raňajkových cereálií a smoothies.
Ak máte radi Raffaello, určite si zamilujete aj túto zdravú a chutnú verziu s kokosom a mandľami. Príprava nepečených raw guliek je jednoduchá, sú vhodné ako nepečené vianočné cukrovinky, ale môžete si ich vychutnať aj počas celého roka ako rýchlu a zdravú desiatu plnú bielkovín a zdravých tukov.
FAQ – Najčastejšie otázky
Aký kokos použiť v recepte na kokosové maslo?
Odporúčame použiť strúhaný kokos s vysokým obsahom tuku. Pri výbere myslite aj na to, že strúhaný kokos by nemal obsahovať pridané cukry.
Môžem v recepte na orechové maslo vynechať vanilkový extrakt?
Áno môžete, ale počítajte s tým, že výsledné kokosové maslo nebude mať takú dokonalú chuť.
Ako dosladiť kokosové maslo?
Vyskúšajte prírodné alternatívy cukru v podobe javorového sirupu alebo kokosového cukru.
Je kokosové maslo zdravé?
Kokosy sami o sebe pomáhajú detoxikovať vaše telo a upokojuje tráviaci trakt.
Ako skladovať orechové maslo z kokosu?
Orechové maslá vždy uchovávajte v chladničke v uzatvárateľnom pohári, maximálne týždeň. Prípadne je možné ho zmraziť na 3 mesiace.
Je kokosové maslo vhodné na chudnutie?
Pozor, vždy platí pravidlo „všetkého s mierou“, kokosové maslo si doprajte, ale iba pár lyžičiek.
Avšak MCFA (mastné kyseliny stredného reťazca), ktoré sa nachádzajú v kokose, sú spojené so spaľovaním tukov. Rýchlo sa metabolizujú a namiesto toho, aby sa vám tuk ukladal, sa spáli ako energia. Pomáha tiež detoxikovať vaše telo a upokojuje tráviaci trakt.
Ako sa vyrába strúhaný kokos?
Vyrába sa z kokosových orechov, ktoré sa po nastrúhaní sušia. Pokiaľ ho budete kupovať, uistite sa, že neobsahuje pridaný cukor.
Ako rozbiť kokos?
V obchode môžeme naraziť na celý kokos s tvrdou hnedou škrupinou. Mnohí z nás nevedia, ako si s ním správne poradiť a jednoducho ho otvoriť.
Potrebujete iba 2 veci, a to skrutkovač a kladivo. Celý postup nájdete v článku TU.
Môžem zo strúhaného kokosu vyrobiť kokosovú múku?
Kokosová múka sa vyrába zo usušenej kokosovej dužiny. Kokosová múka je vynikajúca alternatíva k bežným obilným múkam.
Ako používať kokosový olej pri varení?
Panenský kokosový olej má dymový bod 177 °C. Je to teplota, keď sa začína panenský olej prepaľovať, a to určite nechceme. Preto je tento typ oleja vhodný na šetrnejšiu tepelnú úpravu, ako je napríklad rýchle restovanie, ale určite nie na vyprážanie.
Čo je dobré o kokose ešte vedieť?
Zaujímavé je, že nejde o orech ako taký, ale vlastne o najväčšie semeno vôbec. Podľa bádateľov sa prvé zmienky o kokosovom orechu objavujú v súvislosti s Indiou, a to už v dobe 1 000 rokov pred naším letopočtom.
Tipy na ďalšie recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Recept na orechové maslo: netradične chutné kešu maslo s kokosom
- Recept: Domáca zdravá nutella bez cukru (vegánska, low carb)
- Polievka z červenej šošovice: Jednoduchý a rýchly recept (vegan)
- Recept: Cuketové špagety s pestom z pistácií
- Mrkvová vegánska kešu nátierka
Recept: Domáce kokosové maslo
Vybavenie
- Výkonný mixér
Ingrediencie
- 2 šálky strúhaného kokosu
- 2 lyžice kokosového oleja
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- soľ (voliteľné)
- sladidlo (voliteľné)
Pokyny
- Vložíme do výkonného mixéra a rozmixujeme do požadovanej konzistencie.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?