Recept na orechové maslo: Dokonalé domáce kokosové maslo

Už ste niekedy ochutnali kokosové maslo? Chutí ako Raffaello guľôčky! Ale s jedným zásadným rozdielom – neobsahuje ani gram pridaného cukru. Všetko, čo potrebujete, je pár ingrediencií a kvalitný mixér. Navnadili sme vás dostatočne? Poďme na to!

Prečo jesť kokos

Kokos by ste nemali konzumovať vo veľkých množstvách, ale občasné pridanie do jedálnička určite neuškodí. Kokos obsahuje veľa minerálov a vitamínov – najmä draslík, železo, zinok a vitamíny skupiny B.

Kokos má, bohužiaľ, vysoký obsah nasýtených mastných kyselín, takže je dosť tučný. Našťastie obsahuje kyselinu laurovú, ktorá môže mať pozitívny vplyv na zrýchlenie metabolizmu a výdaja energie. ️‍♀️

Kokos sa vyznačuje úplne skvelou chuťou. Obsahuje veľké množstvo prospešných látok, vitamínov a minerálov.
Kokos má skvelú chuť. Obsahuje veľké množstvo prospešných látok, vitamínov a minerálov.

Časť tukov tvoria tzv. kyseliny MCT, ktoré sa v pečeni okamžite premieňajú na ketolátky, ktoré telo okamžite využíva ako zdroj energie. Časť tukov sa teda nikde neukladá ?

Okrem toho je kokosový olej ideálny do kuchyne, pretože je odolný voči vysokým teplotám a výborne sa hodí napríklad na prípravu palaciniek.

Tip: Chcete sa o kokosovom oleji dozvedieť viac? Prečítajte si tento článok o kokosovom oleji a jeho využití nielen v kuchyni.

Ako vybrať ingrediencie na dokonalé kokosové maslo

Nevyhnutný je kvalitný mixér, ideálne taký, ktorý ste už vyskúšali na výrobu orechových masiel. Mixovanie drveného kokosu je proces náročný na energiu a lacnejší mixér by ste mohli dlhým mixovaním poškodiť. Odporúčame poloprofesionálny mixér JTC Omniblend alebo iný s podobným výkonom.

Aké suroviny potrebujete na kokosové maslo? Potrebujete len strúhaný kokos, kokosový olej, vanilku a sladidlo.
Aké suroviny potrebujete na kokosové maslo? Potrebujete len strúhaný kokos, kokosový olej, vanilku a sladidlo.
Nedostupné 5.55 €
Strúhaný kokos bez cukru, ktorý je vďaka vysokému obsahu tuku ideálny na pečenie. Hoci nie je nijako sladený, vďaka vysokej kvalite kokosu je plný chuti a prirodzene sladký. Jemne strúhaný kokos je nepostrádateľný pri vianočnom pečení a je skvelý na prípravu domáceho kokosového mlieka, masla a raffaelu.
Skladom 7.99 €
Úsporné balenie kokosového oleja, ktorý možno použiť nielen v kuchyni, ale aj v prírodnej kozmetike. Kokosový olej je veľmi termostabilný, a preto je vynikajúci na zdravé pečenie a vyprážanie. Kokosový olej môžete vyskúšať aplikovať aj na pokožku.
Vanilkový lusk Bourbon Madagaskar 2ks

Vanilkový lusk Bourbon Madagaskar 2ks

Nedostupné
Celé vanilkové struky s veľkosťou 15 – 20 cm majú bohaté využitie predovšetkým pri príprave sladkých jedál, ako sú dezerty, pečivo alebo rôzne krémy. Využijete ich pri výrobe kvalitnej čokolády, zmrzliny, domáceho vanilkového cukru, extraktu alebo vanilkovej soli.

Výber kokosu

Výber kvalitného strúhaného kokosu je veľmi dôležitý. Ideálny kokos je z Filipín alebo Srí Lanky, kde sa pestujú najmä odrody s vyšším obsahom tuku, a preto sú kvalitnejšie a chutnejšie ako v iných častiach sveta. Naše kokosové maslo sa vyrába z osvedčeného kokosu z Filipín, ktorý obsahuje viac ako 65 % tuku a je veľmi dobre strúhaný a sušený. Vďaka tomu trvá jeho rozmixovanie len niekoľko minút. Niektoré kokosové maslá kúpené v obchode sa lacnejším mixérom vôbec nerozmixujú.

Kokosové mlieko

Kokosové mlieko (22 % tuku)pridávame do receptu kvôli hladšej a maslovejšej konzistencii, ale nie je to podmienkou. Bez neho však bude maslo tuhšie a možno ho bude potrebné pred použitím krátko zohriať.

Soľ

Do kokosového orechového masla je dobré pridať štipku soli zvýraznenie chuti.

Vanilkový extrakt

Pokiaľ máte radi guľky Raffaello, pridajte do masla aj trochu vanilkového extraktu. Je to presne tá ingrediencie, ktorá posunie chuť výsledného masla z čistého kokosu smerom k božským guľkám Raffaello.

Môžem kokosové maslo osladiť sladidlom?

Do masla môžete pridať aj sladidlo, vhodný je napríklad javorový sirup s jemnou orechovou príchuťou alebo kokosový cukor s mierne karamelovou príchuťou.

Ako vyrobiť kokosové maslo

Postup výroby je veľmi jednoduchý. Do mixéra vložte dve šálky drveného kokosu, pridajte dve polievkové lyžice kokosového oleja a lyžičku vanilkového extraktu.

Aby vzniklo jemné orechové maslo, je potrebné všetko rozmixovať v mixéri. Vznikne potom dokonalé maslo.
Aby vzniklo jemné orechové maslo, je potrebné všetko rozmixovať v mixéri. Vznikne potom dokonalé maslo.

Potom mixujte, kým nedosiahnete konzistenciu krémového kokosového masla. Ak máte menej výkonný mixér, maslo bude obsahovať hrubšie kúsky kokosu, ale to vôbec nie je na škodu.

Ak chcete, môžete potom do masla pridať sladidlo alebo soľ.

Voila, luxusné kokosové maslo je hotové! ❤️

Ako skladovať kokosové maslo

Ako všetky čerstvé orechové maslá, ani kokosové maslo nevydrží v chladničke večne. Nemôžeme vedieť, ako dlho sa môže pokaziť, pretože u nás doma vždy zmizne z chladničky do troch až štyroch dní. ?

Tip: Vyskúšajte 10 najlepších receptov na domáce orechové maslo.

Ako si vychutnať kokosové mlieko na maximum?

Kokosové maslo môžete použiť na raňajky do kaše s jogurtom a ovocím, do ľadovej kávy alebo ako náplň do muffinov či cupcakes. Najlepšie je však len tak – na lyžičke.

Zdravý puding zo semienok chia a čerstvého alebo mrazeného ovocia. Ideálny dezert na všetky príležitosti.
Zdravý puding z chia semienok a čerstvého ovocia. Ideálny dezert na všetky príležitosti.

Tip. Recept na jednoduchý chia puding nájdete na blogu.

Čo ďalšie vyrobiť zo strúhaného kokosu?

Kokosové mlieko je jedno z najjednoduchších a najlacnejších rastlinných mliek, ktoré si môžete doma pripraviť. Má skvelú chuť a je výborné do kávy, raňajkových cereálií a smoothies.

Ak máte radi Raffaello, určite si zamilujete aj túto zdravú a chutnú verziu s kokosom a mandľami. Príprava nepečených raw guliek je jednoduchá, sú vhodné ako nepečené vianočné cukrovinky, ale môžete si ich vychutnať aj počas celého roka ako rýchlu a zdravú desiatu plnú bielkovín a zdravých tukov.

FAQ – Najčastejšie otázky

Aký kokos použiť v recepte na kokosové maslo?

Odporúčame použiť strúhaný kokos s vysokým obsahom tuku. Pri výbere myslite aj na to, že strúhaný kokos by nemal obsahovať pridané cukry.

Môžem v recepte na orechové maslo vynechať vanilkový extrakt?

Áno môžete, ale počítajte s tým, že výsledné kokosové maslo nebude mať takú dokonalú chuť.

Ako dosladiť kokosové maslo?

Vyskúšajte prírodné alternatívy cukru v podobe javorového sirupu alebo kokosového cukru.

Je kokosové maslo zdravé?

Kokosy sami o sebe pomáhajú detoxikovať vaše telo a upokojuje tráviaci trakt.

Ako skladovať orechové maslo z kokosu?

Orechové maslá vždy uchovávajte v chladničke v uzatvárateľnom pohári, maximálne týždeň. Prípadne je možné ho zmraziť na 3 mesiace.

Je kokosové maslo vhodné na chudnutie?

Pozor, vždy platí pravidlo „všetkého s mierou“, kokosové maslo si doprajte, ale iba pár lyžičiek.

Avšak MCFA (mastné kyseliny stredného reťazca), ktoré sa nachádzajú v kokose, sú spojené so spaľovaním tukov. Rýchlo sa metabolizujú a namiesto toho, aby sa vám tuk ukladal, sa spáli ako energia. Pomáha tiež detoxikovať vaše telo a upokojuje tráviaci trakt.

Ako sa vyrába strúhaný kokos?

Vyrába sa z kokosových orechov, ktoré sa po nastrúhaní sušia. Pokiaľ ho budete kupovať, uistite sa, že neobsahuje pridaný cukor.

Ako rozbiť kokos?

V obchode môžeme naraziť na celý kokos s tvrdou hnedou škrupinou. Mnohí z nás nevedia, ako si s ním správne poradiť a jednoducho ho otvoriť.

Potrebujete iba 2 veci, a to skrutkovač a kladivo. Celý postup nájdete v článku TU.

Môžem zo strúhaného kokosu vyrobiť kokosovú múku?

Kokosová múka sa vyrába zo usušenej kokosovej dužiny. Kokosová múka je vynikajúca alternatíva k bežným obilným múkam.

Ako používať kokosový olej pri varení?

Panenský kokosový olej má dymový bod 177 °C. Je to teplota, keď sa začína panenský olej prepaľovať, a to určite nechceme. Preto je tento typ oleja vhodný na šetrnejšiu tepelnú úpravu, ako je napríklad rýchle restovanie, ale určite nie na vyprážanie.

Čo je dobré o kokose ešte vedieť?

Zaujímavé je, že nejde o orech ako taký, ale vlastne o najväčšie semeno vôbec. Podľa bádateľov sa prvé zmienky o kokosovom orechu objavujú v súvislosti s Indiou, a to už v dobe 1 000 rokov pred naším letopočtom.

Tipy na ďalšie recepty z blogu Ochutnej Ořech

Kokosové máslo

Recept: Domáce kokosové maslo

Pokiaľ milujete kokos, musíte vyskúšať kokosové maslo. Je vynikajúci len tak na maškrtenie alebo napríklad do kaší či na palacinky. Tak ideme na to. Čo budete potrebovať:
4.43 z 7 hlasů
Čas prípravy 10 minút
Celkový čas 10 minút
Samozrejme Dezert
Kuchyňa vegánska, vegetariánska
Porcie 1 pohár

Vybavenie

  • Výkonný mixér

Ingrediencie
  

  • 2 šálky strúhaného kokosu
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • soľ (voliteľné)
  • sladidlo (voliteľné)

Pokyny
 

  • Vložíme do výkonného mixéra a rozmixujeme do požadovanej konzistencie.
Kľúčové slovo koko máslo, kokosové máslo, máslo z kokosu
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




8 Shares
Share
Tweet
Share
Pin8