Čo je to olej z lieskových orechov?
Za studena lisovaný olej z lieskových orechov možno považovať za vynikajúci jedlý olej, ktorý môže byť vhodnou alternatívou k iným rastlinným olejom.
Ako už názov napovedá, olej z lieskových orieškov sa vyrába lisovaním oleja z lieskových orieškov. Má intenzívnu chuť – sladkastú, praženú a orechovú. Hoci je olej pomerne drahý, nemusíte ho použiť príliš veľa, aby sa v pokrme prejavila výrazná chuť lieskových orechov.
Rôzne štúdie preukázali, že konzumácia oleja z lieskových orieškov má priaznivý vplyv na riziko ischemickej choroby srdca vďaka vysokému obsahu nenasýtených mastných kyselín, vitamínov, tokoferolov a základných minerálov.
Lieskové orechy sú plné dôležitých živín vrátane vitamínu E, mangánu a medi, ako aj omega-6 a omega-9 mastných kyselín. Majú vysoký obsah antioxidantov a zdravých tukov, ktoré môžu pomôcť znížiť „zlý“ LDL cholesterol a normalizovať krvný tlak. Konzumácia výrobkov z lieskových orechov môže dokonca pomôcť predchádzať niektorým typom rakoviny.
Olej z lieskových orechov, podobne ako väčšinu orechových olejov, je potrebné skladovať na chladnom mieste, aby nežltol.
Mohlo by vás zaujímať: Lieskové orechy – všetko, čo o nich potrebujete vedieť.
Ako sa vyrába olej z lieskových orechov?
Hlavné oblasti pestovania lieskových orechov sú USA, Taliansko, Španielsko a Turecko. Najviac lieskových orechov sa zbiera v Turecku.
Po vysadení nového lieskového kríka trvá približne 4 roky, kým sa zozbiera prvá úroda. Najväčšiu úrodu dosiahne lieskový krík približne po 10 rokoch. Na jeseň sa zrelé lieskové orechy zbierajú, sušia a pred lisovaním sa vylupujú. Potom sa šetrne lisujú za studena.
Olej z lieskových orechov odoláva stredným až vysokým teplotám a je ideálny na použitie pri varení alebo pečení, ako aj pri príprave studených jedál.
Tip: Zaujímajú vás zdravšie alternatívy klasických olejov? Prečítajte si blog.
Výhody oleja z lieskových orechov
Olej z lieskových orechov obsahuje množstvo živín, ako sú vitamín E, vitamín B, kyselina listová a zdravé nenasýtené tuky, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri znižovaní rizika kardiovaskulárnych ochorení.
Vitamín E a mangán, ktoré olej obsahuje, pomáhajú znižovať riziko rakoviny močového mechúra a obsahujú aj antioxidanty, čím prispievajú k prevencii a znižovaniu rizika rakoviny.
Aminokyseliny a prospešné živiny pomáhajú udržiavať zdravý tráviaci systém. Olej z lieskových orechov môže tiež pomôcť zmierniť žalúdočné vredy a podporiť zdravé trávenie.
Olej je často súčasťou aj opaľovacích krémov, pretože obsahuje vitamín A a vitamín E.
Jedným z najdôležitejších prínosov lieskového oleja pre ženy a mužov je podpora zdravej pokožky. Olej z lieskových orechov je vynikajúcim hydratačným prostriedkom pre pokožku vďaka prítomnosti kyseliny linolovej, ktorá pomáha zabraňovať odparovaniu vody, podporuje imunitný systém v pokožke a zvyšuje funkciu buniek, čím prispieva k pružnosti a rovnomernosti farby pokožky a obnove buniek.
Obsahuje aj antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať výskyt vrások a jemných liniek na tvári. Olej z lieskových orechov sa používa takmer na všetky typy pleti, ale zvlášť dobre pôsobí na suchú a citlivú pleť.
Olej zvyšuje tvorbu kolagénu, ktorý dokáže chrániť pred vráskami, jazvami a tmavými škvrnami.
Lieskové oriešky patria vďaka svojej lahodnej chuti medzi naše najobľúbenejšie orechy.
Lieskové orechy a výživové hodnoty
Jedna polievková lyžica oleja z lieskových orechov obsahuje približne:
- 121 kalórií
- 13,6 g tukov
- 0 g bielkovín
- 0 g sacharidov
Orechy sa všeobecne považujú za veľmi zdravé. Lieskové orechy sa umiestňujú na popredných miestach v mnohých dôležitých kategóriách zdravia. Lieskové orechy sú bohatým zdrojom bielkovín, vitamínu E, kyseliny listovej, vitamínov skupiny B a arginínu.
30 g lieskových orechov obsahuje:
- 178 kalórií
- 17 g tukov
- 5 g sacharidov
- 3 g vlákniny
- 1,2 g cukru
- 4 g bielkovín
Náš TIP: Za studena lisovaný olej z lieskových orechov Natural 250 ml.
Na čo sa dá použiť olej z lieskových orechov?
Olej z lieskových orechov je obľúbenou príchuťou do sušienok, koláčov a iného pečiva. Dodáva tiež bohatú orechovú chuť omáčkam a šalátovým dresingom, ale zvyčajne sa kombinuje s jemnejšími olejmi, aby neprekrýval ostatné chute v pokrme.
Pre tých z nás, ktorí majú chuť na sladké, sa olej z lieskových orechov dobre kombinuje so sladkými príchuťami, ako sú jahody alebo čokoláda.
Tip: Kokosový olej a jeho využitie nielen v kuchyni.
Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Recept: Domáca zdravá nutella bez cukru (vegánska, low carb)
- Recept na jednoduché lieskovoorieškové maslo
- Recept na zdravý lieskovoorieškový fitnes cheesecake
- Najvláčnejšia hrnčeková orechová bábovka: Luxusný a jednoduchý recept
- Recept na najlepší perník: Vláčny perník s orechmi na plech
FAQ – Najčastejšie otázky
Čo obsahuje olej z lieskových orechov?
Obsahuje značné množstvo vitamínu E, vysoké percento nenasýtených tukov a omega-6 esenciálnych mastných kyselín.
Ako používať olej z lieskových orechov?
Využijete ho v studenej kuchyni, predovšetkým na dochutenie pokrmov.
Je možné vyprážať na oleji z lieskových orechov?
Olej z lieskových orechov nie je určený na vyprážanie.
Aké sú nutričné hodnoty oleja z lieskových orechov?
100 gramov oleja obsahuje 99,8 g tukov a 12 g sacharidov.
Koľko kalórií obsahuje olej z lieskových orechov?
Energetická hodnota lieskového oleja je približne 3400 kJ (813 kcal) na 100 g.
Aké účinky má olej z lieskových orechov na zdravie?
Znižuje krvný tlak, podporuje imunitu a pomáha regulovať správnu hladinu cukru v krvi.
Je možné olej z lieskových orechov použiť na vlasy?
Lieskový olej je vhodný na suché vlasy, ktoré potrebujú regenerovať.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?