Figy pravdepodobne poznáte ako chutné a zdravé občerstvenie, ktoré si občas kúpite v obchode. Ich čas prichádza najčastejšie okolo Vianoc. Spolu s datľami patria k najobľúbenejším druhom ovocia, sú sladké a plné vitamínov. Odkiaľ však figy vlastne pochádzajú?
Ich pestovanie nie je také zložité, ako sa môže zdať – môžete si ich ľahko vypestovať vo vlastnej záhrade.
Figy alebo fikusy?
Figa a fikus sú často zamieňané pojmy. Keď počujete slovo fikus, väčšina ľudí si predstaví známu izbovú rastlinu. Pestuje sa veľmi ľahko, ale hoci patrí do rovnakého rodu ako figovník, nezískate z neho sladké a chutné plody.
Fíkus má iné pozitíva – je veľmi nenáročný a v domácnosti funguje ako čistička vzduchu. Ak máte domáce zvieratá, buďte opatrní, je jedovatý, najmä pre mačky. Figy môžete získať naozaj len z figovníka, ale jeho pestovanie je trochu náročnejšie.
Ako pestovať figovníky?
Existujú odrody, ktoré v našom podnebí krásne rodia a v prípade úspechu vám poskytnú bohatú úrodu. Možno ich pestovať v kvetináčoch alebo priamo v zemi na záhrade. Je veľmi dôležité vybrať si v záhradníctve správnu odrodu. Každá je inak mrazuvzdorná a musíte zvážiť miesto, kde ju budete pestovať.
Najlepšie sú odrody, ktoré znesú teploty -15 až -20 °C. Zohľadnite, či vybraná odroda bude plodiť bez opelenia hmyzom. Existujú figovníky, ktoré vám môžu poskytnúť veľkú úrodu trikrát ročne, napríklad figovník obyčajný. Je len dôležité sa oň dobre starať.
Mohlo by vás zaujímať: Sušený ananás – všetko, čo o ňom potrebujete vedieť.
Starostlivosť o figovník
Figovník potrebuje teplé a slnečné miesto, ktoré je chránené pred vetrom a mrazom. Ak ho pestujete v kvetináči, nechajte ho v zime prezimovať v chladnej miestnosti, kde mu bude lepšie ako vonku. Nie je náročný na pôdu, ale uprednostňuje hlinitú a piesočnatú ľahkú pôdu. Potrebuje veľký kvetináč, najlepšie 80 litrov, a aj potom ho treba každé 3 – 4 roky presádzať. Pri presádzaní sa musí vymeniť zemina a rastlina a koreňový bal sa musia skrátiť.
Aby figovník priniesol krásne a veľké plody, vyžaduje si výdatnú zálievku, najmä ak je v kvetináči. Pozor, ak ho na zimu umiestnite dovnútra, zalievanie je potrebné výrazne obmedziť, aby sa zabránilo hnilobe koreňov.
Tip: Ako skladovať sušené ovocie?
Hnojenie figovníka
Figovník pestovaný v kvetináči potrebuje náležitú starostlivosť, aj pokiaľ ide o hnojenie. Vo vonkajšom prostredí hnojenie takmer nepotrebuje. Ak chcete figovník zasadiť do záhrady, buďte opatrní, nesmie byť príliš malý a slabý. Pokiaľ kmeň nemá priemer aspoň 2 cm, nemusel by prežiť zimu.
Prečítajte si blog: Mango – všetko, čo o ňom potrebujete vedie.
Ako zazimovať figovník
Existujú dva spôsoby, ako zazimovať figovník. Prvým je preniesť kvetináč do chladnej a suchej miestnosti, kde prežije zimu. Urobte to, ak ho pestujete v kvetináči. Ak máte mrazuvzdornú odrodu, jednoducho ju odložte, keď sa teploty pohybujú okolo -10 °C .
Mladý stromček zasadený vonku neprenášajte, ale prikryte ho vetvičkami, lístím a slamou. V prípade väčších stromov, ktoré sa už nedajú ľahko zahrabať, opatrne pripevnite konáre a umiestnite na ne bublinkovú fóliu alebo netkanú textíliu.
Figy a ich účinky
Figy sú výnimočné tým, že dokážu potlačiť chuť na sladké. S figami dodáte telu nielen cukor, ale aj ďalšie cenné živiny. Čím môžu figy pomôcť nášmu telu?
- Zlepšujú trávenie.
- Pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak.
- Zvyšujú hustotu kostí.
- Bojujú proti osteoporóze.
A to všetko preto, že obsahujú probiotiká, vápnik a draslík. Okrem toho obsahujú horčík, fluór, železo a zinok. Okrem množstva minerálov sú plné vitamínov A, C a B. Navyše v nich nie je žiadny tuk ani cholesterol. Jediné, na čo si treba dať pozor, je vysoký obsah cukru. Ak si sledujete svoju líniu, je dôležité na to myslieť.
Mohlo by vás zaujímať: Moruša – všetko, čo o nej potrebujete vedieť.
Ako figy konzumovať?
Figy môžete jesť len tak. Sú rýchly zdroj cukrov. Ich výhodou je, že sa nemusia lúpať. Stačí ich umyť, odtrhnúť stopku a zjesť figu celú. Ak nemáte radi šupku, môžete zjesť len dužinu, ako je to v prípade kivi. Môžete ich však pridať aj do smoothies, šalátov alebo koláčov.
V modernej kuchyni sa figy používajú na prípravu rôznych nepečených dezertov alebo sa jedia naslano ako súčasť predjedla v kombinácii s prosciuttom alebo kozím syrom.
Odporúčeme tiež: Lyofilizované maliny v bielej čokoláde 1 kg.
Čerstvé alebo sušené?
Pýtate sa, či je lepšie jesť figy čerstvé alebo sušené? Obe majú svoje výhody aj nevýhody. Ak si ich pestujete sami, voľba je jasná. Obsahujú širokú škálu vitamínov a minerálov a na rozdiel od sušených fíg obsahujú len 25 % cukru. Obsahujú aj vitamín C, ktorý v sušených chýba.
Čerstvé figy môžete použiť v kuchyni na prípravu rôznych jedál, čatní alebo len tak na ochutenie. Ich najväčšou nevýhodou je krátka trvanlivosť.
Tip: Ochutnajte figy LERIDA, ide o luxusnú odrodu fíg, ktorá pochádza zo slnečného Turecka.
Sušené figy
Sušené figy vydržia oveľa dlhšie ako čerstvé. Obsahujú menej vody, ale viac cukru – približne 60 %. Sušené figy natural sú ideálnym občerstvením na cesty, ktoré vám dodá veľa energie. Majú porovnateľné množstvo minerálov a vitamínov E a B ako čerstvé figy.
Ich využitie je podobné ako pri čerstvých figách, ale pre vysoký obsahu cukru nie sú vhodnou potravinou pri diéte. Diéty vo všeobecnosti nemajú v obľube figy, či už sušené alebo čerstvé, ak ide o veľké množstvo.
TIP: Okrem sušených fíg vyskúšajte aj naše lyofilizované ovocie. Obľubujeme lyofilizované maliny a lyofilizované jahody. Ale marozom sušené ovocie máme v ponuke v ďalších variantoch.
Figy a tehotenstvo
Ak si dáte pozor na množstvo fíg, môžete si ich bez obáv dopriať. Keďže obsahujú množstvo vitamínov a minerálov a veľké množstvo vlákniny, sú jednou z najzdravších potravín v tomto období. Ich konzumácia by bola škodlivá v prípade tehotenskej cukrovky, majú vyššie množstvo sacharidov ako väčšina ovocia.
Recepty z fíg
Z čerstvých aj sušených fíg sa dá pripraviť množstvo chutných jedál, a to od sladkých dezertov až po lahodné slané pokrmy.
Tip: Hľadáte inšpiráciu na prípravu výborného šalátu? Tak to ste tu správne.
Zapečené figy s balzamikovým octom a fetou
Tento recept si môžete pripraviť, ak máte roztlačené alebo prezreté figy. Fetu môžete nahradiť aj krémovým kozím syrom. Čo budete potrebovať?
- ½ šálky krémového syra feta
- ½ šálky olivového oleja
- 12 fíg
- 1 strúčik cesnaku
- 2 čajové lyžičky balzamikového octa
- 3 vetvičky tymiánu
- 10 lístkov mäty alebo petržlenu
- štipku soli
- Do misky rozdrobte fetu alebo kozí syr. Zalejte olivovým olejom a pridajte cesnak nakrájaný na plátky. Misku prikryte a nechajte v chladničke odstáť aspoň tri hodiny.
- Predhrejte rúru na 200 stupňov.
- Pri figách ich prekrojte na polovicu, zalejte trochou olivového oleja a balzamikového octu, osoľte a vložte kúsky syra. Nakoniec posypte tymiánom a pečte asi 15 minút, kým feta nezačne hnednúť. Nakoniec posypte mätou alebo petržlenovou vňaťou.
Opečený toast s ricottou, figami, prosciuttom a medom
Ďalšie jedlo, z ktorého figy vykúzlia delikatesu, sú zapečené toasty. Recept nie je náročný a skvele sa hodí ako pohostenie pre návštevy! Čo budete potrebovať?
- 10 – 20 fíg
- 1 a ½ šálky ricotty
- 2 polievkové lyžice hustej smotany
- ¼ čajovej lyžičky soli
- mleté korenie
- olivový olej
- ¼ šálky medu
- 4 – 6 vetvičiek tymiánu
- vločkovú morskú soľ
- bagetu
- V miske vyšľahajte ricottu a smotanu. Pridajte soľ a štipku korenia. Medzitým si predhrejte rúru na 220 °C. Plátky bagety položte na plech a každý pokvapkajte trochou olivového oleja. Pečte asi 6 minút.
- Figy nakrájajte na kolieska a odstráňte tvrdé špičky.
- Na opečené bagety rozotrite zmes ricotty a smotany, na vrch položte 1 kúsok prosciutta a 1 – 2 kolieska fíg. Pokvapkajte medom, ochuťte lístkami tymiánu, čerstvo mletým korením a vločkovou soľou.
Vyskúšajte tiež: 100 % sirup marakuja.
Tipy na recept z blogu Ochutnej Ořech
- Recept: Recept: Pravý grécky šalát s balkánskym syrom a olivami + zálievka
- Luxusná talianska paradajková polievka z pečených čerstvých paradajok (vegánska)
- Recept: Recept: Domáca sekaná z červenej šošovica pre vegetariánov
- Bazalkové pesto za päť minút: Domáci recept a možnosti použitia
- Recept: Domáca čokoládová granola bez cukru (aj bez lepku)
FAQ – Najčastejšie otázky
Kde rastú figy?
Figovníkov existuje veľa druhov, takže niekedy by ste len ťažko verili tomu, že ide o rôzne varianty toho istého. V trópoch a subtrópoch rastie ako divý, na pestovanie je nenáročný. Prvé plody plodí figocník po troch rokoch.
Prečo jesť lyofilizované figy?
Mrazom sušené figy sú ako stvorené na prípravu vynikajúcich a zdravých raňajok a desiat. Lyofilizované figy navyše obsahujú veľké množstvo vlákniny, draslík a vitamíny A, B1 a 2 a veľa ďalších.
Sušené figy a zdravie?
Ide o spoľahlivý a chutný zdroj vlákniny. Oceníte aj ich nízky glykemický index.
Ktoré vitamíny obsahujú sušené figy?
Obsahujú vitamíny B1, B2, B3, B5, B6 a vitamíny C a E.
Ktoré minerály obsahujú figy?
Obsahujú najmä draslík, vápnik, horčík, fluór a železo, nechýba ani zinok, meď alebo mangán.
Zaujímavosti o figách?
Vedeli ste, že na opeľovanie niektorých druhov figovníkov sú potrebné drobné osičky, ktoré prenikajú malou medzierkou do vnútra kvetu?
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?