Dokonca aj obľúbená sekaná sa dá pripraviť bez tradičného mletého mäsa. Všetko, čo potrebujete, je červená šošovica, ovsené vločky, mrkva a niekoľko ďalších ingrediencií, ktoré určite nájdete vo svojej kuchynskej linke.
Ideálny recept na vegetariánsku sekanú
Pokúsili sme sa pripraviť bezmäsitú sekanú s rôznymi prísadami a v mnohých pomeroch. Základom sú vždy strukoviny a obilniny, ale nie vždy sa sekaná podarí. Dalo nám naozaj veľa práce, kým sme dospeli k ideálnemu receptu.
Hoci recept pozostáva len zo základných a bežne dostupných surovín, výsledok vás určite prekvapí. Sekaná má skvelú štruktúru, zaujímavú chuť a je veľmi sýta. Pripravte sa na to, že si na obed dáte jeden alebo maximálne dva kúsky.
Strukoviny do slovenského jedálnička patria odjakživa
Jedna dávka (vo forme chleba) našej sekanej bez problémov nasýti celú rodinu.
Strukoviny, medzi ktoré patrí aj červená šošovica, sú tradičnou slovenskou surovinou a my len s ťažkým srdcom nesieme, že z našich kuchýň takmer vymizli.
Sekaná z červenej šošovice je skvelý spôsob, ako aspoň čiastočne vrátiť strukoviny do svojho jedálnička. Vegetariánsku sekanú ocenia nielen zarytí mäsožravci, ale je hitom aj pre deti, ktoré iné jedlá zo strukovín nemajú rady.
Tip: Chcete sa o strukovinách dozvedieť viac? Hľadáte dokonalý recept so strukovinami? Pozrite si blog Ochutnej Ořech.
Prečo zaradiť červenú šošovicu do svojho jedálnička?
Šošovica je cenovo dostupná a veľmi výživná strukovina. Šošovica s rôznorodou štruktúrou, chuťou a farbou je základom kuchýň na celom svete a má sladkú a výraznú chuť.
Tento druh šošovice sa pripravuje najrýchlejšie a najjednoduchšie a po uvarení vytvára hladkú konzistenciu podobnú pyré. Je ideálna na prípravu hustých polievok, indického dhálu alebo vegetariánskych mäsových guliek.
Prečo červená šošovica nenadúva?
Tento druh šošovice sa nenafukuje, pretože nemá šupku, ktorú majú iné druhy šošovice. Šupka iných strukovín obsahuje oligosacharidy, ktoré sa v črevách rozkladajú na škroby a rýchlo kvasia. Preto niektoré strukoviny nadúvajú, ale červená šošovica medzi ne nepatrí.
TIP: Tekvicové semienko – všetko, čo o ňom potrebujete vedieť.
Domáca sekaná chutí dobre teplá aj studená
Naša sekaná sa dá jesť teplá, ako hlavné jedlo na obed alebo večeru a výborná je aj ako olovrant. Studený plátok sekanej so šalátom, horčicou a uhorkou – komu by to nechutilo?;)
Tip: Skúšali ste už niekedy slané palacinky? Čo tak vyskúšať náš recept na palacinky z červenej šošovice plnené špenátom.
Aké ingrediencie potrebujete
Červená šošovica – je základom celého receptu a na rozdiel od hnedej a tmavozelenej šošovice ju netreba vopred namáčať. Šošovica je bohatá na vlákninu, ktorá spomaľuje vstrebávanie škrobov v nej obsiahnutých, čím sa glukóza rovnomerne uvoľňuje do krvi.
Ovsené vločky – ideálny zdroj energie a živín, ktorý je plný vlákniny. Vločky spolu s vajcom tvoria štruktúru sekanej.
Vajce – vajce sa používa na zahustenie zmesi.
Strúhanka/múka – odporúčame použiť mandľovú múku. Mandľová múka je zdravšia ako bežné obilné múky a v recepte splní rovnakú úlohu. Ak mandľovú múku nemáte, môžete použiť akúkoľvek inú múku.
Zelenina – neodporúčame príliš experimentovať s druhmi zeleniny, vyskúšali sme pomery cibule, mrkvy, cesnaku a sušených paradajok. Ak zmeníte pomery, výsledná konzistencia nemusí zodpovedať očakávaniam.
Horčica a korenie – nezabudnite na horčicu, ktorá je absolútne nevyhnutná. Je nevyhnutná, pretože zvýrazňuje všetky chute a dobre sa hodí k hotovej sekanej.
TIP: Chcete do svojho jedálnička zaradiť viac červenej šošovice a chcete sa o nej dozvedieť viac? Prečítajte si náš článok.
Ako upiecť sekanú zo šošovice
Samotná výroba je jednoduchšia, než si možno myslíte.
Najprv si uvarte červenú šošovicu. Jednoducho ju opláchnite a varte vo vriacej vode približne 15 minút, kým nezmäkne. Potom šošovicu rozmixujte vo veľkej mise tyčovým mixérom.
Do misky pridajte ostatné ingrediencie (áno, naozaj všetko!) a dobre premiešajte. Ak je zmes príliš riedka, pridajte trochu múky.
Vzniknutú zmes nalejte do formy na sekanú vystlanej papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 40 minút.
Vegetariánska verzia sekanej z červenej šošovice bez vajec
V recepte máme vajcia, ktoré nie sú zastúpené vo vegánskej strave. Môžeme ich plnohodnotne nahradiť ľanovým vajíčkom alebo hráškom a sekaná bude ideálnou vegánskou pochúťkou.
Ľanové vajíčko pripravíte zmiešaním polievkovej lyžice ľanových semienok so štyrmi polievkovými lyžicami vody. Zmes nechajte chvíľu napučať. Jedno ľanové vajce sa rovná jednému bežnému vajcu.
FAQ – Najčastejšie otázky
Je červená šošovica superpotravina?
Červená šošovica, ktorá sa považuje za superpotravinu, predstavuje ohromujúce množstvo základných vitamínov a minerálov, ktoré vaše telo získa. Vďaka vysokému obsahu bielkovín a vlákniny je začlenenie červenej šošovice do vašej stravy skvelým spôsobom, ako získať všetky tieto zdravotné benefity.
Je červená šošovica zdravá pre telo?
Jedna porcia šošovice pokryje 32 % vlákniny, ktorú denne potrebujete. Dokáže znížiť hladinu cholesterolu a chrániť pred cukrovkou a rakovinou hrubého čreva.
Naklíčenie zvyšuje množstvo vitamínov a minerálov v šošovice, najmä vitamínov B a karoténu. Klíčením vzniká vitamín C.
Aké dopady na zdravie má červená šošovica?
Šošovica obsahuje kyselinu fytovú, ktorá môže byť ťažko stráviteľná. Kyselina fytová je unikátna prírodná látka nachádzajúca sa v semenách rastlín. Kyselina fytová zhoršuje vstrebávanie železa, zinku a vápnika a môže podporovať nedostatok minerálnych látok. Naklíčením šošovice neutralizujete kyselinu fytovú, takže vaše telo môže pri trávení vstrebať viac vitamínov a minerálov.
Napriek tomu, že červená šošovica nemá dostatok aminokyselín, jej konzumácia spolu s ďalšími zdrojmi rastlinných bielkovín, ako sú celozrnné obilniny alebo fazuľa, môže doplniť aminokyseliny, ktoré vaše telo potrebuje za deň.
Ako správne uvariť červenú šošovicu?
Príprava šošovice je jednoduchá. Začnite triedením šošovice, aby ste vybrali všetky malé a tvrdé nečistoty, a potom ju opláchnite, aby ste nečistoty odstránili.
Uvarí sa cca do 30 minút. Pri varení má tendenciu byť kašovitá.
Ako nahradiť červenú šošovicu za inú strukovinu?
Ak červenú šošovicu práve nemáte, môžete ju nahradiť iným druhom šošovice. Majú podobné výživové hodnoty a môžu sa používať v rovnakých receptoch.
Aké je energetická hodnota červenej šošovice?
Energetická hodnota červenej šošovice závisí od konkrétneho druhu a spôsobu prípravy. Približne 100 gramov varenej červenej šošovice obsahuje okolo 116 – 140 kalórií.
Sekaná z červenej šošovice
Ingrediencie
- 250 g červenej šošovice
- 2 vajcia
- 3/4 hrnčka ovsených vločiek
- 3 lyžice mandľovej múky (alebo strúhanky, prípadne múky)
- 3 cibule
- 3 mrkvy
- 3 strúžky cesnaku
- hrsť sušených paradajok
- 2 lyžice horčice
- 2 lyžice sušenej majoránky
- soľ
- čierne korenie
Pokyny
- Červenú šošovicu prepláchneme a varíme zhruba 15 minút do mäkka.
- Uvarenú šošovicu preložíme do veľkej misy a rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Do misy pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nadrobno nakrájanú mrkvu, prelisovaný cesnak, ovsené vločky, vajcia, múku, horčica, sušené paradajky majoránu, soľ a korenie (jednoducho všetko).
- Všetko premiešame a pokiaľ je zmes riedka, pridáme viac múky.
- Zmes prelejeme do formy vyloženej papierom na pečenie pri teplote 180 °C približne 40 minút.
- Hotovú šošovicu podávame s pečeným zemiakom alebo s čímkoľvek, čo máte radi.
Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Omáčka z červenej šošovice: Proteínová bomba
- Polievka z červenej šošovice: Jednoduchý a rýchly recept (vegan)
- Indický šošovicový dhál: Recept z červenej šošovice
- Pečenie chleba bez pekárne: Ako na to v rúre
- Recept na dokonalý domáci hummus – nátierka
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
V recepte sa píše 3 mrkvy , 3 cibule a s pomerom sa nemá experimentovať. Ja som nastrúhala 3 mrkvy a mám jej viac ako šošovice. Cibuľu sa bojím nakrájať. Asi by bolo dobré uviesť gramáž, alebo aspoň napísať, aká veľká má byť zelenina. Či to bude jedlé, to uvidím.
Hej hej to isté s hrsťou sušených paradajok, tiež taká presná miera. Akurát tu vymýšľam tie váhy.
Hej hej to isté s hrsťou sušených paradajok, tiež taká presná miera. Akurát tu vymýšľam tie váhy.
Určite skvelý nápad, sekana z červenej šošovice. Len to chce vyladiť niektoré detaily. Zmes som vôbec nemala riedku, práve naopak. A aj napriek tomu po upečení nedržala tvar. Chuťovo vôbec nie zlé, avšak aj doba pečenia bola u mňa dlhšia aby to chytilo aspoň trošku hnedú farbu. A chýbali mi presna gramáž surovín. Nie sú tri mrkvy ako tri mrkvy 😉 Ale ďakujem za inšpiráciu.