Choď späť
+ porcií

Slivkový koláč z lineckého cesta s posýpkou

Náš krehký slivkový koláč z lineckého cesta je dokonalým spôsobom, ako spracovať čerstvé aj mrazené slivky a v spojení s tradičným rakúskym lineckým cestom je úplne luxusný. Navyše orechová posýpka mu dodáva krásnu chrumkavú textúru a dokonale ladí s mäkkými slivkami aj krehkým cestom.
Čas prípravy1 hodina
Čas varenia35 minút
Samozrejme: Dezert
Kuchyňa: česká
Kľúčové slovo: koláč s čerstvím ovocím, koláč s mrazeným ovocím, koláč s ovocím, slivkový koláč
Servings: 1 koláč

Ingredience

Koláč

  • 400 g hladkej špaldovej múky
  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru (ak milujete sladké, môžete dať aj 150 g)
  • 1 vajce
  • 30 ml mlieka
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 600 – 800 g sliviek

Orechová posýpka

  • 80 g polohrubej múky
  • 80 g práškového cukru
  • 60 g masla
  • 80 g mletých pekanových orechov (možno použiť aj vlašské orechy či iné)
  • 1 ČL škorice

Pokyny

  • Z masla, múky, cukru, vajíčka a mlieka vytvorte cesto. Môžete použiť aj robot.
  • Cesto zabaľte do fólie a dajte odpočinúť do chladničky aspoň na 30 minút.
  • Medzitým umyte slivky a vykôstkujte ich.
  • Nameľte orechy na jemný prášok.
  • Pripravte si posýpku. Do misy dajte škoricu, mleté ​​orechy, cukor, múku a maslo. Rukami posýpku vypracujte.
  • Predhrejte si rúru na 180 °C.
  • Opatrne rozvaľkajte cesto (ak sa trhá, rozvaľkajte ho na dve časti).
  • Cesto preložte do formy na koláč.
  • Poukladajte naň slivky šupkou dole a zasypte posýpkou.
  • Pečte 35 – 40 minút, až kým okraje koláča nezískajú zlatú farbu.
  • Po upečení koláč vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť, až potom ho nakrájate.
  • Podávať ho môžete posypaný cukrom.
Vyskúšali ste tento recept?Spomeňte @WPRecipeMaker alebo označte #wprecipemaker!