Najlepšia vláčna mrkvová bábovka s jablkami a orechmi

Ak nemáte radi tradičné suché bábovky, vyskúšajte tento recept. Naša vláčna mrkvová bábovka s jablkami a orechmi je jednoduchá a rýchla na prípravu a vďaka obsahu jabĺk, kokosového mlieka a oleja je naozaj veľmi vláčna. Navyše si ju môžete pripraviť v zdravej verzii, stačí odobrať javorový sirup a nechať ju prirodzene sladkú z jabĺčok.

Mrkvová bábovka: Na čo si dať pozor

Čím kvalitnejšie ingrediencie, tým lepšia je bábovka. Ak použijete vysušené staré jabĺčka, nemôžete čakať, že bude bábovka taká dobrá ako z tých šťavnatých. Mrkvová bábovka je najlepšia zo sladkej domácej alebo bio mrkvy a čerstvých jabĺčok.

Mrkvová bábovka je prirodzene sladká.
Mrkvová bábovka je prirodzene sladká.

Odporúčame si dať aj pozor na kvalitu kokosového mlieka, my sme vyskúšali rôzne druhy a najlepšie sa zdá byť značka Real Thai, ktorá má nielen skvelú chuť, ale aj ideálnu konzistenciu. Kokosové mlieko je, samozrejme, možné nahradiť aj niečím iným, napríklad jogurtom. Nepoužívajte však tradičné kokosové mlieko, ktoré je určené na pitie. Cesto by mohlo byť príliš riedke.

TIP: Do obľúbených múčnikov sa vám bude hodiť aj zdravšia bezlepková kokosová múka!

Skladom 8.42 €
Na rozdiel od bežného kravského mlieka je kokosové mlieko vhodné pre vegetariánov, vegánov a všetkých, ktorí majú intoleranciu na laktózu. Pre ľudský organizmus je tiež ľahšie stráviteľné ako kravské mlieko. Je veľmi obľúbené najmä v ázijskej kuchyni.
Javorový sirup 250 ml

Javorový sirup 250 ml

Nedostupné
Najobľúbenejší javorový sirup, ktorý má skvelú chuť a veľmi príjemnú vôňu. Ide o 100 % javorový sirup bez pridaných látok a aróm. Grade A označuje svetlú farbu javorového sirupu. Skvele sa hodí na palacinky alebo lievance, pridajte si ho namiesto cukru do jogurtov alebo do vašej obľúbenej raňajkovej kaše.
Skladom 7.59 €
Naše prírodné pekanové orechy sú najvyššej kvality, majú nádhernú vôňu a maslovo sladkú chuť. Sú vynikajúce samotné, v müsli, ale môžete ich vyskúšať pridať aj do šalátov alebo si z nich pripraviť domáce pekanové orechové maslo.

Čím osladiť mrkvovú bábovku

Ak použijete sladké jabĺčka a mrkvu, mrkvová bábovka bude prirodzene sladká. Tí z vás, čo sú zvyknutí na klasické dezerty, by ju však mali aj tak osladiť. My sme použili javorový sirup, ale zdravšou verziou je čakankový sirup, ktorý nemá takmer žiadne kalórie a má nižší glykemický index. Môžete použiť aj stéviu alebo med.

Môžete rovnako ako my pridať aj hrozienka, ktoré tiež trochu bábovku osladia bez toho, aby ste museli použiť cukor. Ak nemáte radi hrozienka, skúste sušené brusnice, ktoré sú výraznejšie a menej sladšie, ale dodajú bábovke šmrnc.

TIP: Pre všetkých milovníkov čokolády máme skvelý recept na vláčne čokoládové cupcakes s malinami.

Čekankový sirup originál 350g

Čekankový sirup originál 350g

Nedostupné
Čekankový sirup se vyrábí unikátní patentovanou metodou z kořene čekanky. Je to přírodní sladidlo s jemnou, lehce karamelovou chutí, které se skvěle hodí do různých receptů.
Skladom 12.99 €
Naše vlašské orechy sú zasušené tak, aby vydržali vynikajúco po celý rok a nepodľahli rýchlo žlči a horkosti.
Skladom 2.3 €
Najobľúbenejšie hrozienka v našom e-shope! Hrozienka Sultánky sú špeciálnou drobnou odrodou hrozienok z Turecka, ktorá má široké využitie! Sultánky majú zaujímavú sladkú chuť, a hoci sú malé, sú prekvapivo šťavnaté. Sú bohaté na železo a vlákninu. Rýchlo zaženú hlad a nabijú vás energiou!

Aké sú najlepšie orechy do mrkvovej bábovky

Keďže používame v mrkvovej bábovke javorový sirup na dosladenie a pomerne exotické korenie, odporúčame namiesto vlašských orechov použiť pekanové, ktoré sa hodia k zmesi škorice, muškátového orieška, klinčekov a zázvoru, ako aj k javorovému sirupu.

Ak nemáte doma vlašské ani pekanové orechy, môžete do bábovky, samozrejme, pridať aj iné. Skvelé sú aj makadamové alebo para orechy. Použiť by ste mohli aj lieskové orechy. To však úplne zmení chuť mrkvovej bábovky.

Neodporúčame používať kešu a mandle, ktoré sú príliš nevýrazné.

Ak chcete, aby vaša mrkvová bábovka bola čo najlepšia, môžete vlašské či pekanové orechy vopred opražiť na suchej panvici. Tým sa orechy ešte viac rozvonia a verte nám, že bábovka bude o poznanie lepšia.

TIP: Máte radi mrkvové dezerty? Potom vyskúšajte našu luxusnú mrkvovú tortu s orechmi a mascarpone!

Najlepšia vláčna mrkvová bábovka s jablkami a orechmi.
Najlepšia vláčna mrkvová bábovka s jablkami a orechmi.

Aké korenie patrí do mrkvovej bábovky

Naša mrkvová bábovka s jablkami a orechmi vonia po škorici, muškátovom oriešku, klinčekoch a zázvore, ale môžete použiť aj zmes perníkového korenia.

Nebojte sa experimentovať s korením, môžete do bábovky pridať napríklad aj kardamón. Nemáte všetko spomínané korenie? Nevadí, je možné použiť iba škoricu, len použite väčšie množstvo. Namiesto sušeného mletého zázvoru môžete použiť čerstvý, ktorý je výraznejší.

Skladom 3.29 €
Kokosová múka je vynikajúcou alternatívou bežných obilných múk. Je ľahšie stráviteľná, prirodzene bezlepková a nádherne vonia po čerstvom kokose. Vyrába sa zo sušenej kokosovej dužiny, a preto je dôležitým zdrojom bielkovín a vlákniny. Radi pečiete rôzne dobroty? Skúste nahradiť pšeničnú múku kokosovou, ktorá má sladšiu chuť.
Skladom 1.55 €
Strúhaný kokos bez cukru, ktorý je vďaka vysokému obsahu tuku ideálny na pečenie. Hoci nie je nijako sladený, vďaka vysokej kvalite kokosu je plný chuti a prirodzene sladký. Jemne strúhaný kokos je nepostrádateľný pri vianočnom pečení a je skvelý na prípravu domáceho kokosového mlieka, masla a raffaelu.

Na koľkých stupňoch sa pečie mrkvová bábovka?

Mrkvovú bábovku pečieme pri teplote 175 °C približne hodinu, nepoužívajte teplovzdušnú funkciu rúry, aby vám nepraskla a nebola príliš vysušená. Bábovka väčšinou praská tým, že ju vystavíte príliš vysokej teplote.

Potom otestujte špajdľou, či je mrkvová bábovka hotová, a to tak, že ju zapichnete do cesta a potom vytiahnete. Ak sa na ňu nelepí cesto, môžete mrkvovú bábovku vybrať z rúry.

Ako dlho sa pečie bábovka?

Dĺžka pečenia závisí od vašej formy (každá forma sa trochu inak prehrieva), konzistencii cesta (to závisí aj od šťavnatosti jabĺčok a mrkvy) a rúry. Štandardne sa mrkvová bábovka pečie 50 – 70 minút. Odporúčame ju však strážiť, aby sa nepripiekla. Vždy vykonajte test špajdľou.

Bábovka sa pečie zhruba hodinu.
Bábovka sa pečie zhruba hodinu.

Čím posypať mrkvovú bábovku?

Mrkvovú bábovku môžete tradične posypať práškovým cukrom, to sme urobili aj my. Ak však preferujete zdravšiu alternatívu, môžete ju posypať kokosovou múkou alebo strúhaným kokosom. Nemusíte ju však zdobiť vôbec, je to iba na vás.

Mrkvovú bábovku môžete posypať práškovým cukrom alebo strúhaným kokosom.
Mrkvovú bábovku môžete posypať práškovým cukrom alebo strúhaným kokosom.

Tipy na ďalšie recepty na bábovky

Ak milujete bábovky, určite by ste mali vyskúšať aj orechovú, banánovú, tvarohovú alebo kefírovú bábovku. Chcete ochutnať nejakú zdravšiu bábovku? Skúste napríklad makovú bábovku, ktorá je vegánska, pretože neobsahuje laktózu a vajíčka.

TIP: Aké majú sušené brusnice účinky na zdravie a prečo ich jesť?

Mrkvová bábovka recept

Najlepšia vláčna mrkvová bábovka s jablkami a orechmi

Zdravšia alternatíva tradičnej bábovky, ktorá vonia po škorici a kokose. Mrkvová bábovka s jablkami a orechmi je dokonale vláčna a sladká.
Samozrejme Dezert
Kuchyňa česká
Porcie 0

Vybavenie

  • forma na bábovku

Ingrediencie
  

  • 300 g hladkej múky
  • 300 g nastrúhaných jabĺk
  • 100 g nastrúhanej mrkvy
  • 5 – 10 PL javorového sirupu (možno použiť aj med alebo čakankový sirup, len to zmení chuť bábovky)
  • šťava z 1/2 citróna
  • 3 vajcia
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 ČL škorice
  • 1/2 ČL mletého zázvoru
  • 1/4 ČL kardamónu
  • 150 g kokosového mlieka Real Thai
  • 100 ml kokosového oleja
  • hrsť nahrubo nasekaných vlašských alebo pekanových orechov
  • hrsť hrozienok
  • olej na vymastanie formy

Pokyny
 

  • Nastrúhame jablká a mrkvu, nevytláčame šťavu!
  • Vo veľkej mise zmiešame vajcia, kokosové mlieko, citrónovú šťavu a korenie.
  • Postupne pridávame jablká, mrkvu, štipku soli, vanilkový extrakt, kokosový olej, orechy, hrozienka, múku a prášok do pečiva.
  • Všetko dôkladne premiešame a nalejeme do vopred vymastenej formy na bábovku.
  • Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 175 °C približne 50 – 70 minút. Pred vybratím bábovky z rúry vykonáme test špajdľou.
Kľúčové slovo bábovka, mrkvová bábovka, mrkvová bábovka recept
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin