Ak nemáte radi tradičné suché bábovky, vyskúšajte tento recept. Naša vláčna mrkvová bábovka s jablkami a orechmi je jednoduchá a rýchla na prípravu a vďaka obsahu jabĺk, kokosového mlieka a oleja je naozaj veľmi vláčna. Navyše si ju môžete pripraviť v zdravej verzii, stačí odobrať javorový sirup a nechať ju prirodzene sladkú z jabĺčok.
Mrkvová bábovka: Na čo si dať pozor
Čím kvalitnejšie ingrediencie, tým lepšia je bábovka. Ak použijete vysušené staré jabĺčka, nemôžete čakať, že bude bábovka taká dobrá ako z tých šťavnatých. Mrkvová bábovka je najlepšia zo sladkej domácej alebo bio mrkvy a čerstvých jabĺčok.

Odporúčame si dať aj pozor na kvalitu kokosového mlieka, my sme vyskúšali rôzne druhy a najlepšie sa zdá byť značka Real Thai, ktorá má nielen skvelú chuť, ale aj ideálnu konzistenciu. Kokosové mlieko je, samozrejme, možné nahradiť aj niečím iným, napríklad jogurtom. Nepoužívajte však tradičné kokosové mlieko, ktoré je určené na pitie. Cesto by mohlo byť príliš riedke.
TIP: Do obľúbených múčnikov sa vám bude hodiť aj zdravšia bezlepková kokosová múka!

Javorový sirup 250 ml
Čím osladiť mrkvovú bábovku
Ak použijete sladké jabĺčka a mrkvu, mrkvová bábovka bude prirodzene sladká. Tí z vás, čo sú zvyknutí na klasické dezerty, by ju však mali aj tak osladiť. My sme použili javorový sirup, ale zdravšou verziou je čakankový sirup, ktorý nemá takmer žiadne kalórie a má nižší glykemický index. Môžete použiť aj stéviu alebo med.
Môžete rovnako ako my pridať aj hrozienka, ktoré tiež trochu bábovku osladia bez toho, aby ste museli použiť cukor. Ak nemáte radi hrozienka, skúste sušené brusnice, ktoré sú výraznejšie a menej sladšie, ale dodajú bábovke šmrnc.
TIP: Pre všetkých milovníkov čokolády máme skvelý recept na vláčne čokoládové cupcakes s malinami.

Čekankový sirup originál 350g
Aké sú najlepšie orechy do mrkvovej bábovky
Keďže používame v mrkvovej bábovke javorový sirup na dosladenie a pomerne exotické korenie, odporúčame namiesto vlašských orechov použiť pekanové, ktoré sa hodia k zmesi škorice, muškátového orieška, klinčekov a zázvoru, ako aj k javorovému sirupu.
Ak nemáte doma vlašské ani pekanové orechy, môžete do bábovky, samozrejme, pridať aj iné. Skvelé sú aj makadamové alebo para orechy. Použiť by ste mohli aj lieskové orechy. To však úplne zmení chuť mrkvovej bábovky.
Neodporúčame používať kešu a mandle, ktoré sú príliš nevýrazné.
Ak chcete, aby vaša mrkvová bábovka bola čo najlepšia, môžete vlašské či pekanové orechy vopred opražiť na suchej panvici. Tým sa orechy ešte viac rozvonia a verte nám, že bábovka bude o poznanie lepšia.
TIP: Máte radi mrkvové dezerty? Potom vyskúšajte našu luxusnú mrkvovú tortu s orechmi a mascarpone!

Aké korenie patrí do mrkvovej bábovky
Naša mrkvová bábovka s jablkami a orechmi vonia po škorici, muškátovom oriešku, klinčekoch a zázvore, ale môžete použiť aj zmes perníkového korenia.
Nebojte sa experimentovať s korením, môžete do bábovky pridať napríklad aj kardamón. Nemáte všetko spomínané korenie? Nevadí, je možné použiť iba škoricu, len použite väčšie množstvo. Namiesto sušeného mletého zázvoru môžete použiť čerstvý, ktorý je výraznejší.
Na koľkých stupňoch sa pečie mrkvová bábovka?
Mrkvovú bábovku pečieme pri teplote 175 °C približne hodinu, nepoužívajte teplovzdušnú funkciu rúry, aby vám nepraskla a nebola príliš vysušená. Bábovka väčšinou praská tým, že ju vystavíte príliš vysokej teplote.
Potom otestujte špajdľou, či je mrkvová bábovka hotová, a to tak, že ju zapichnete do cesta a potom vytiahnete. Ak sa na ňu nelepí cesto, môžete mrkvovú bábovku vybrať z rúry.
Ako dlho sa pečie bábovka?
Dĺžka pečenia závisí od vašej formy (každá forma sa trochu inak prehrieva), konzistencii cesta (to závisí aj od šťavnatosti jabĺčok a mrkvy) a rúry. Štandardne sa mrkvová bábovka pečie 50 – 70 minút. Odporúčame ju však strážiť, aby sa nepripiekla. Vždy vykonajte test špajdľou.

Čím posypať mrkvovú bábovku?
Mrkvovú bábovku môžete tradične posypať práškovým cukrom, to sme urobili aj my. Ak však preferujete zdravšiu alternatívu, môžete ju posypať kokosovou múkou alebo strúhaným kokosom. Nemusíte ju však zdobiť vôbec, je to iba na vás.

Tipy na ďalšie recepty na bábovky
Ak milujete bábovky, určite by ste mali vyskúšať aj orechovú, banánovú, tvarohovú alebo kefírovú bábovku. Chcete ochutnať nejakú zdravšiu bábovku? Skúste napríklad makovú bábovku, ktorá je vegánska, pretože neobsahuje laktózu a vajíčka.
TIP: Aké majú sušené brusnice účinky na zdravie a prečo ich jesť?

Najlepšia vláčna mrkvová bábovka s jablkami a orechmi
Vybavenie
- forma na bábovku
Ingrediencie
- 300 g hladkej múky
- 300 g nastrúhaných jabĺk
- 100 g nastrúhanej mrkvy
- 5 – 10 PL javorového sirupu (možno použiť aj med alebo čakankový sirup, len to zmení chuť bábovky)
- šťava z 1/2 citróna
- 3 vajcia
- 1 PL vanilkového extraktu
- štipka soli
- 1 prášok do pečiva
- 1 ČL škorice
- 1/2 ČL mletého zázvoru
- 1/4 ČL kardamónu
- 150 g kokosového mlieka Real Thai
- 100 ml kokosového oleja
- hrsť nahrubo nasekaných vlašských alebo pekanových orechov
- hrsť hrozienok
- olej na vymastanie formy
Pokyny
- Nastrúhame jablká a mrkvu, nevytláčame šťavu!
- Vo veľkej mise zmiešame vajcia, kokosové mlieko, citrónovú šťavu a korenie.
- Postupne pridávame jablká, mrkvu, štipku soli, vanilkový extrakt, kokosový olej, orechy, hrozienka, múku a prášok do pečiva.
- Všetko dôkladne premiešame a nalejeme do vopred vymastenej formy na bábovku.
- Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 175 °C približne 50 – 70 minút. Pred vybratím bábovky z rúry vykonáme test špajdľou.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?