Recept: Luxusná mrkvová torta s orechmi a mascarpone

Chcete upiecť vynikajúcu tortu, ale netrúfate si na žiadne náročné recepty? Máme pre vás úplne jednoduchý recept na luxusnú mrkvovú tortu s orechmi a mascarpone, ktorú zvládne upiecť naozaj úplne každý. Príprava vám zaberie pár minút a vynikajúcu tortu máte na svete. Navyše je plná orechov a tvarohu, takže vás dokáža zasýtiť aj ako desiata.

Recept: Luxusná mrkvová torta s orechmi a mascarpone.
Luxusná mrkvová torta s orechmi a mascarpone.

Čo je mrkvová torta a z čoho sa vyrába

Mrkvovú tortu, ako ju poznáme dnes, sa začala objavovať až v 20. storočí. Patrí medzi obľúbené dezerty a pripravuje sa predovšetkým z kvalitných vlašských orechov a sladkej mrkvy, vďaka čomu je o niečo zdravšia než mnohé iné dezerty. Receptov na mrkvovú tortu je dnes nespočetne veľa, ale my sme si tú našu naozaj veľakrát vyskúšali a vylepšili. Dávame do nej voňavú škoricu a domáci vanilkový extrakt, ktoré jej dodávajú nádhernú arómu a výnimočnú chuť.

TIP: Chuť pravej vanilky sa ničomu nevyrovná, preto do torty dávame domáci vanilkový extrakt alebo rovno pravú vanilku z Madagaskaru.

Odkiaľ pochádza obľúbená mrkvová torta s orechmi

Hoci sa môže zdať, že mrkvová torta je múčnik modernej kuchyne, jej korene siahajú oveľa hlbšie do minulosti. Napriek tomu, že mrkvové dezerty nie sú dnes nič neobvyklé, začala sa mrkva používať ako sladidlo už v stredovekej Európe, keď bol cukor drahý alebo úplne nedostupný. Naozajstný boom zažila mrkvová torta počas druhej svetovej vojny, keď bol cukor na prídel. Mrkvová torta sa stala obľúbenou predovšetkým vo Veľkej Británii, kde patrí medzi najobľúbenejšie torty dodnes.

TIP: Máte radi orechové múčniky? Potom si upečte našu hrnčekovú orechovú bábovku!

Skladom
15 € 12.69 €
Naše vlašské orechy sú zasušené tak, aby vydržali vynikajúco po celý rok a nepodľahli rýchlo žlči a horkosti.
Skladom 4 €
Vyhnite sa bielemu rafinovanému cukru! Namiesto neho používajte prírodný trstinový cukor, ktorý chutí oveľa lepšie! Oslaďte si život naším svetlým trstinovým cukrom!

Mrkva ako prírodné sladidlo

Pretože je mrkva sladká a obsahuje viac cukru ako väčšina ostatnej zeleniny, je z nej ideálny kandidát na alternatívy bieleho cukru. A pretože toho je všade veľa a my sa nechceme cítiť previnilo, keď si doprajeme niečo sladké, je naša luxusná mrkvová torta tým pravým orechovým, a to doslova.

TIP: Ako nahradiť cukor? Poradíme, čím sladiť.

Čo obsahuje mrkva

Mrkva je bohatá na dôležité živiny, ako je betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A a podporuje zdravie očí, pokožky a imunitného systému. Obsahuje aj vitamín K1, ktorý je dôležitý pre zrážanie krvi a zdravie kostí, vitamín C pre imunitu, draslík pre správnu činnosť srdca a vlákninu, ktorá podporuje trávenie a reguluje hladinu cukru v krvi. Nájdeme v nej aj antioxidanty a vitamíny skupiny B, ako sú B6 a folát, ktoré prispievajú k správnemu metabolizmu energie.

TIP: Patríte medzi vegánov alebo dávate prednosť nepečeným tortám? Potom vyskúšajte našu zdravú vegánsku mrkvovú tortu bez cukru.

Ako upiecť luxusnú mrkvovú tortu s orechmi a mascarpone

Na tomto recepte je najlepšie, že ho máte rýchlo hotový (ak nepočítame čas pečenia). Najdlhšie nám vždy zaberie strúhanie mrkvy. Poďme si ho spoločne upiecť.

Ako na prípravu mrkvového korpusu

Základom každej dobrej torty je vláčny a chutný korpus. Stačí naň najemno nastrúhať mrkvu a pomlieť orechy, ktoré zmiešate s polohrubou múkou, žĺtkami a trstinovým cukrom. Odporúčame použiť bio mrkvu, ktorá je sladšia. Zmes spracujte mixérom na cesto, do ktorého pridajte škoricu, jedlú sódu, vanilkový extrakt a prášok do pečiva. V samostatnej miske vyšľahajte z bielkov tuhý sneh a jemno ho ručne vmiešate do cesta. Hotové cesto nalejte do vymastenej formy, upečte a mrkvový korpus je na svete.

Ak nemáte mlynček na orechy, môžete vlašské orechy nasekať nožom na čo najmenšie kúsky.

TIP: Vlašské orechy patria medzi najobľúbenejšie orechy vôbec, takže ak sa rozhodnete upiecť si našu vynikajúcu mrkvovú tortu, odporúčame kúpiť si rovno 1 kg balanie vlašských orechov, aby ste mohli okrem pečenia aj maškrtiť.

Ako dlho sa pečie mrkvová torta

Mrkvový korpus je potrebné piecť už v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 55 až 60 minút. Len čo začne mať mrkvový korpus tmavšiu hnedú farbu, pichnite doň špajdľou. Tak zistíte či je cesto prepečené aj vnútri, špajdľa musí byť po vytiahnutí čistá, bez nalepeného cesta.

Recept: Luxusná mrkvová torta s orechmi a mascarpone.
Luxusná mrkvová torta s orechmi a mascarpone.

Tvarohový krém na tortu s mascarpone

Máme vyskúšané, že sa na našu luxusnú mrkvovú tortu s orechmi skvele hodí tvarohový krém so syrom mascarpone. Zmiešame 500 g plnotučného tvarohu spolu s 200 g mascarpone syrom, pridáme šťavu z jedného citróna a polievkovú lyžicu mäkkého masla alebo ghí. Podľa chuti môžete krém osladiť napríklad čakankovým alebo javorovým sirupom alebo práškovým cukrom. Krémom zdobíme vychladnutý mrkvový korpus.

TIP: Máte radi para orechy? V našom článku nájdete všetko, čo o nich potrebujete vedieť.

Ako ozdobiť mrkvovú tortu

Keď pečiete tortu, chcete, aby bola nielen chutná, ale aby potešila aj svojím vzhľadom. Tvarohový krém s mascarpone si rozdeľte na dve polovice. Mrkvový korpus rozrežte v polovici – spodnú časť natrite prvou polovicou krému a druhú polovicu krému natrite na vrchnú časť korpusu. Ak neviete, ako tortu ozdobiť, môžete sa inšpirovať u nás. Po obvode posypte vrch torty nakrájanými vlašskými orechmi a pridajte čučoriedky. Pre efektný vzhľad môžete pridať aj zarolovaný tenký plátok mrkvy – získate ho pomocou škrabky po dĺžke mrkvy.

Len čo máte mrkvovú tortu upečenú a ozdobenú, nechajte ju v chladničke odstáť aspoň 3 hodiny, ideálne cez noc do ďalšieho dňa.

TIP: Ozdobiť ju môžete čerstvým alebo lyofilizovaným ovocím, vďaka ktorému bude krásne farebná.

Obľúbené recepty z mrkvy

Pri mrkvovej torte sa to zďaleka nekončí. Mrkvové dezerty sme si tak zamilovali, že u nás nájdete množstvo ďalších receptov z mrkvy, ktoré aj vám určite tiež zachutia.

TIP: Máte radi kešu orechy? U nás nájdete sladké aj slané kešu orechy, na ktorých si pochutná každý.

Najčastejšie otázky (FAQ)

Aký krém je vhodný do mrkvovej torty?

Na našu luxusnú mrkvovú tortu s orechmi sa skvele hodí tvarohový krém so syrom mascarpone. Vďaka tvarohu nebude krém riedky a mrkvová torta bude pekne držať pohromade. Tvarohový krém s mascarpone dochucujeme citrónovou šťavou. Osladiť si ho môžete podľa chuti medom, javorovým alebo čakankovým sirupom.

Ako pripraviť krém z mascarpone na mrkvovú tortu?

Na našu luxusnú mrkvovú tortu s orechmi dávame tvarohový krém so syrom mascarpone. Zmiešame 500 g plnotučného tvarohu spolu s 200 g mascarpone syrom, pridáme šťavu z jedného citróna a polievkovú lyžicu mäkkého masla. Podľa chuti môžete krém osladiť napríklad čakankovým alebo javorovým sirupom alebo práškovým cukrom.

Ako nastrúhať mrkvu na tortu?

Aby bol mrkvový korpus vláčny, nastrúhajte mrkvu najemno. Vďaka tomu v rúre pekne zmäkne. Odporúčame na mrkvovú tortu používať bio mrkvu alebo mrkvu zo záhradky, ktorá je chuťovo viac sladká, takže nebudete musieť cesto toľko sladiť.

Ako dlho sa pečie mrkvová torta?

Mrkvový korpus na mrkvovú tortu s orechmi pečieme vo vopred predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 55 až 60 minút. Len čo začne mať mrkvový korpus tmavšiu hnedú farbu, pichnite doň špajdľou. Tak zistíte či je cesto prepečené aj vnútri, špajdľa musí byť po vytiahnutí čistá, bez nalepeného cesta.

Ako ozdobiť mrkvovú tortu?

Premýšľate, ako ozdobiť mrkvovú tortu s orechmi a mascarpone? Tvarohový krém dávame doprostred korpusu a na jeho vrchnú časť. Po obvode posypeme vrch torty nakrájanými vlašskými orechmi (je možné použiť aj celé orechy) a pre efektný vzhľad pridávame aj zarolovaný tenký plátok mrkvy – získate ho pomocou škrabky po dĺžke mrkvy.

Recept: Luxusná mrkvová torta s orechmi a mascarpone

Vyskúšajte náš jednoduchý recept na luxusnú mrkvovú tortu s orechmi a mascarpone, ktorú zvládne každý. Je zdravá, zasýti vás a zaručene si na nej pochutnáte.
Čas prípravy 35 minút
Čas varenia 1 hodina
Celkový čas 1 hodina 35 minút
Samozrejme Dessert
Kuchyňa česká
Porcie 1 torta

Ingrediencie
  

Mrkvový korpus

  • 375 g mrkvy (7 väčších mrkví)
  • 400 g polohrubej múky
  • 200 g trstinového cukru
  • 150 g vlašských orechov
  • 4 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 200 ml slnečnicového oleja
  • 1 ČL jedlej sódy

Tvarohový krém s mascarpone

  • 500 g mäkkého plnotučného tvarohu
  • 200 g mascarpone
  • citrónová šťava (z jedného citróna)
  • 2 PL ghí
  • 100 g práškového cukru (podľa chuti)
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Pokyny
 

  • Oddeľte žĺtky od bielkov.
  • Nastrúhajte mrkvu a zmiešajte ju so žĺtkami, múkou, cukrom a mletými orechmi.
  • K zmesi pridajte olej, sódu, škoricu, prášok do pečiva, vanilkový extrakt a mixérom zapracujte do cesta.
  • Z bielkov vyšľahajte sneh a ručne ho vmiešajte do pripraveného cesta.
  • Cesto nalejte do vymastenej tortovej formy.
  • Dajte do vopred rozohriatej rúry a pečte pri teplote 180 °C približne 60 minút.
Kľúčové slovo luxusná mrkvová torta, mrkvová torta sa orechmi
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin