Ak milujete rizoto, ale rozhodli ste sa obmedziť sacharidy v strave alebo ste na dlhodobej low carb alebo keto diéte, máme pre vás chutný recept. Naše nízkosacharidové karfiolové rizoto s tekvicou a nivou si môžete bez obáv dopriať, aj keď sa snažíte schudnúť.
Prečo použiť karfiolovú ryžu na prípravu zdravého rizota
Karfiolová ryža je vynikajúcou alternatívou tradičnej ryže pre tých, ktorí si strážia príjem kalórií a sacharidov. Je to nízkokalorická a nízkosacharidová príloha. Dôvodom tejto obľúbenosti je, že karfiol obsahuje podstatne menej kalórií a sacharidov v porovnaní s bežnou ryžou.
Pri porovnaní nutričných hodnôt obsahuje 100 gramov vareného alebo surového karfiolu len 25 kcal, zatiaľ čo rovnaké množstvo bielej varenej ryže obsahuje až 130 kcal. Navyše v 100 gramoch karfiolovej ryže sú len 3 gramy sacharidov!
Okrem toho je karfiol bohatý na vitamíny a minerály, ako je vitamín C, vitamín K a rôzne vitamíny skupiny B, a obsahuje aj vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie.

Ako pripraviť karfiolovú ryžu?
Príprava karfiolovej ryže je oveľa jednoduchšia ako príprava tradičnej ryže. Karfiolovú ryžu si môžete jednoducho pripraviť tak, že surový alebo uvarený karfiol pomeliete v mixéri a potom ho krátko opečiete na panvici alebo uvaríte vo vode. Jediné, čo treba mať na pamäti, je neprevariť ho, aby si karfiolová ryža zachovala jemnú, ryži podobnú štruktúru.
TIP: Recept na jednoduché srbské rizoto.
Aký druh tekvice použiť na nízkosacharidové karfiolové rizoto s tekvicou?
Tekvica je nielen chutná, ale má aj nízky obsah sacharidov. Sto gramov tekvice zvyčajne obsahuje 4 až 12 gramy sacharidov. Ktorú tekvicu si vyberiete na tekvicové rizoto, záleží len na vás. My pri príprave karfilového rizota používame maslovú tekvicu alebo hokkaido.
Nezabudnite, že maslovú tekvicu musíte pred prípravou ošúpať, ale tekvicu hokkaido šúpať nemusíte!

Aký syr sa hodí na low carb tekvicové rizoto z karfiolovej ryže?
Hoci sa na rizoto tradične používa parmezán, ak vám nevadí plesňový syr, odporúčame zvoliť nivu alebo gorgonzolu. Tieto syry sú výraznejšie a dodajú nízkosacharidovému rizotu ten správny šmrnc, aj keď použijete len malé množstvo.
Ak nemáte radi plesňové syry, nebojte sa experimentovať. Môžete siahnuť po klasickom parmezáne aj čedare.

Aké orechy použiť do nízkosacharidového rizota z tekvice a karfiolu?
Orechy do rizota pravdepodobne bežne nedávate, ale do nízkosacharidového rizota jednoducho patria. Prečo? Dodajú rizotu šmrnc a hlavne vás zasýtia na dlhý čas. Do tekvicového nízkosacharidového rizota sa tradične pridávajú aj pražené orechy, odporúčame mandle, pekanové alebo vlašské orechy.
Do rizota neodporúčame dávať krémové orechy, ako sú kešu alebo makadamové orechy, tieto orechy majú príliš veľa metánovej chuti a nedokážu zvýrazniť chuť pokrmu.
Tip: Kvalitné orechy za skvelé ceny kúpite na ochutnejorech.sk.
Ako pripraviť vegánsku alebo bezlaktózovú verziu low carb karfiolového rizota?
Ak držíte vegánsku diétu alebo máte intoleranciu na laktózu, naše nízkosacharidové rizoto môžete pripraviť aj vo verzii bez laktózy. Namiesto masla použite olivový olej, smotanu nahraďte vegánskou alternatívou a syr úplne vynechajte a nahraďte ho väčším množstvom orechov.
TIP: Viete, že môžete uvariť rizoto aj z quinoy? Vyskúšajte naše ázijské karí rizoto z quinoy, na ktorom si určite pochutnáte.

Zdravé low carb karfiolové rizoto s tekvicou a nivou
Ingrediencie
- 300 g tekvice (hokkaido alebo maslová)
- 200 g karfiolu
- 1 cibuľa
- 1 PL olivového oleja
- 1 PL masla (možno nahradiť olivovým olejom)
- 1 hrsť orechov (mandle, vlašské alebo pekanové orechy)
- 1/2 hrnčeka smotany (vegánska alebo tradičná)
- 4 PL vývaru
- 1 hrnček nivy nebo gorgonzoly (100 g – vynechať vo vegánskej verzii)
- soľ
- čierne korenie
Pokyny
- Tekvicu olúpte, nakrájajte a rozmixujte v sekáčiku na malé kúsky veľkosti ryže.
- Karfiol zbavte hlúba, rozdeľte na ružičky a rozmixujte v sekáčiku na malé kúsky veľkosti ryže.
- Na drobno nakrájanú cibuľu orestujte na zmesi oleja a masla. Pridajte karfiol s tekvicou, osoľte, okoreňte a 1 – 2 minúty restujte.
- Pridajte vývar a smotanu a duste približne 10 – 15 minút, kým nie je zelenina mäkká. Nesmie byť však rozvarená.
- Medzitým si na suchej panvici orestujte nadrvené orechy.
- Pripravte si syr a časť vmiešajte do rizota.
- Podávajte so zvyškom syra a praženými orechmi.
FAQ – najčastejšie otázky
Koľko kalórií obsahuje karfiolová ryža?
100 g karfiolovej ryže obsahuje iba 25 kcal.
Aká je nízkosacharidová alternatíva k ryži?
Karfiolová ryža, teda ryža vyrobená z karfiolu. Obsahuje veľmi nízky obsah sacharidov – 100 gramov karfiolu obsahuje iba 3 gramy sacharidov.
Dá sa nízkosacharidové rizoto pripraviť aj na vegánsky spôsob?
Áno, stačí maslo stačí nahradiť olivovým olejom a použiť vegánsku smotanu. Syr môžete úplne vynechať alebo použiť vhodnú vegánsku alternatívu.
Je rizoto vhodné na chudnutie?
Klasické rizoto je príliš kalorické a má vysoký glykemický index, preto nie je vhodné na chudnutie. Nízkosacharidové rizoto z karfiolovej ryže je na chudnutie ideálne.
Je nízkosacharidové rizoto vhodné pre deti?
Áno, rizoto z karfiolovej ryže majú radi aj deti. Vymeňte plesňový syr za parmezán alebo chedar a určite si pochutnajú.
Aké orechy sú najlepšie do rizota pri chudnutí?
Najzdravšie sú určite mandle, ale nemusíte sa báť ani vlašských alebo pekanových orechov.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?