Recept: Jednoduché srbské rizoto (s mäsom alebo bez)

Srbské rizoto patrí medzi jednoduché a rýchle recepty, ktoré sa hodia vždy, keď nemáte veľa času na varenie. Je sýte, chutné a obľúbia si ho všetci. Tí, ktorí chodili do školskej jedálne, si ho určite pamätajú – no to naše je oveľa lepšie. Navyše si ho môžete pripraviť presne podľa seba. Skvele chutí s mletým alebo kuracím mäsom, ale výborne sa dá pripraviť aj v rastlinnej verzii zo sóje. Ako na to?

Čo je srbské rizoto a odkiaľ pochádza

Srbské rizoto je obľúbené jedlo, ktoré sa tradične pripravuje z ryže, mletého mäsa, zeleniny a korenia. Na Slovensku sa často podáva s nastrúhaným tvrdým syrom a nakladanými uhorkami. Jeho korene siahajú k starým balkánskym receptom, kde je známe pod názvom „džuveč“. U nás však zdomácnelo ako srbské rizoto – jedlo, ktoré nechýbalo v takmer žiadnej školskej jedálni. Je to jednoduchý recept, ktorý vždy spoľahlivo funguje.

TIP: 10 receptov na rýchly, jednoduchý, zdravý a bezmäsitý obed.

Srbské rizoto s mäsom alebo bez

Pravé srbské rizoto sa tradične pripravuje z mletého mäsa, no u nás je veľmi obľúbená verzia s kúskami kuracieho mäsa. Ak mäso nejete, môžete ho jednoducho nahradiť tofu alebo sójovým mäsom – presne tak, ako v našom recepte. Skvelé na tomto jedle je, že si ho každý môže prispôsobiť podľa seba a pridať to, čo má najradšej.

Srbské rizoto s mäsom aj bez.

Ako uvariť chutné srbské rizoto

Pripravte si všetky ingrediencie a môžete začať. Či už pripravíte srbské rizoto bez mäsa alebo s mäsom, výsledok bude vynikajúci.

Ako uvariť sójové mäso

Aby sójové mäso chutilo naozaj dobre, najprv ho zalejte horúcou vodou a nechajte pár minút odstáť. Potom vodu zlejte – zbavíte sa tak typickej múčnej chuti. Následne ho varte vo vriacej vode približne 15 až 20 minút, pre lepšiu chuť môžete pridať trochu zeleninového vývaru. Po uvarení sójové mäso sceďte a zvyšnú tekutinu jemne vyžmýkajte. Ďalej pokračujte ako pri klasickom mäse.

Ako pripraviť zeleninovú zmes

Vo veľkej panvici orestujte na olivovom oleji alebo ghí nadrobno nakrájanú cibuľu. Po chvíli pridajte cesnak a mäso spolu s koreninami. My používame soľ, korenie a namiesto sladkej papriky údenú, ktorá dodá celému rizotu výraznejšiu a lahodnejšiu chuť.

Keď je cibuľa osmažená dozlatista a kúsky mäsa opečené, pridajte zeleninovú zmes – asi polovicu balíčka mrazenej zeleniny podľa vašej chuti (napríklad kukuricu, hrášok, papriku či mrkvu). Následne pridajte paradajkový pretlak a paprikový krém. Ak papriku nemusíte, pokojne ju vynechajte. Všetko krátko osmažte, aby sa chute spojili.

Olivový olej z výliskov Natural 1000 ml

Olivový olej z výliskov Natural 1000 ml

Nedostupné
Kvalitný olivový olej lisovaný z výliskov.
Skladom 8.99 €
Ghí sa vyrába prepustením čerstvého masla, pri ktorom sa oddeľuje mliečny tuk od mliečnej vody a bielkovín.

Akú ryžu použiť na srbské rizoto

Ak rizoto varíte často, pravdepodobne ste zvyknutí používať guľatozrnnú ryžu, vďaka ktorej bude rizoto krémovejšie. Srbské rizoto sa však tradične pripravuje z dlhozrnnej ryže. My používame jazmínovú ryžu, ktorá je našou obľúbenou. Po orestovaní zmesi mäsa a zeleniny pridajte ryžu a chvíľu ju osmažte. Potom všetko zalejte vývarom alebo vodou a varte, kým ryža nezmäkne.

TIP: Viete, ako správne variť ryžu – v hrnci, mikrovlnnej rúre, rúre aj ryžovare?

Ako podávať srbské rizoto

Ak si spomeniete na srbské rizoto zo školskej jedálne, určite si vybavíte hromadu strúhaného syra a nakladané uhorky. Presne takto sa servíruje aj naše rizoto. Keď je srbské rizoto uvarené, vmiešajte doň strúhaný syr, aby sa pekne roztopil a rizoto získalo krémovú konzistenciu. A ak máte radi uhorky, podávajte ich k rizotu. My sme naše srbské rizoto ozdobili valeriánou, čo mu pridalo zaujímavý vzhľad aj jemnú chuť.

TIP: Hľadáte recept na chutné rizoto s nízkym obsahom sacharidov? Vyskúšajte karfiolové rizoto s tekvicou a nivou.

FAQ – Najčastejšie otázky

Čo je srbské rizoto?

Srbské rizoto je obľúbeným pokrmom, ktorý sa tradične pripravuje z ryže, mletého mäsa, zeleniny a korenia a podáva sa so strúhaným tvrdým syrom a nakladanými uhorkami. Pochádza z Balkánu, kde je známe pod názvom „džuvec“. U nás sa stalo populárnym aj v školských jedálňach, odkiaľ ho väčšina ľudí pozná.

Akú ryžu použiť na srbské rizoto?

Tradičné srbské rizoto sa pripravuje z dlhozrnnej ryže, na rozdiel od talianskych rizôt, ktoré sa pripravujú z krátkozrnnej a guľatozrnnej ryže. My srbské rizoto prirpavujeme z jazmínovej ryže, ktorú máme najradšej.

Ako sa pripravuje srbské rizoto?

Srbské rizoto je veľmi jednoduchý pokrm. Na oleji a masle sa osmaží cibuľka, cesnak, mäso a korenie. Potom sa pridá paradajkový pretlak, paprikový krém a zelenina. Zmes sa orestuje spoločne s ryžou, zaleje sa vodou alebo vývarom a za chvíľu máte hotovo.

Recept na srbské rizoto

Recept: Jednoduché srbské rizoto (s mäsom aj bez)

Srbské rizoto patrí medzi jednoduché a rýchle recepty, ktoré sa hodia, keď nie je práve veľa času na varenie. Zasýti vás a ľahko pripravíte aj viac porcií.
Čas prípravy 20 minút
Čas varenia 20 minút
Celkový čas 40 minút
Samozrejme Hlavný chod
Kuchyňa česká
Porcie 4 porcie

Ingrediencie
  

  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 500 g mäsa (mleté, kuracie, uvarené sójové)
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL masla alebo ghí
  • 2 hrnčeky jazmínovej ryže (cca 450 g)
  • 300 g zeleniny (mrazená zmes s mrkvou, hráškom a kukuricou)
  • 2 ČL udenej papriky
  • 1 ČL čierneho korenia
  • 2 ČL soli (podľa chuti)
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 PL paprikového krému
  • 3 hrnčeky vody nebo vývaru

Pokyny
 

  • Na drobno nakrájanú cibuľu orestujte na zmesi oleja a masla.
  • Pridajte cesnak a mäso spolu s korením.
  • Pridajte zeleninu a paradajkový pretlak spolu s paprikovým krémom.
  • Do zmesi pridajte ryžu a chvíľu všetko spolu orestujte.
  • Celú zmes zalejte vodou alebo vývarom a nechajte variť, kým ryža nezmäkne.
  • Do uvareného rizota vmiešajte strúhaný syr a môžete podávať.
Kľúčové slovo srbské rizoto
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1