Srbské rizoto patrí medzi jednoduché a rýchle recepty, ktoré sa hodia vždy, keď nemáte veľa času na varenie. Je sýte, chutné a obľúbia si ho všetci. Tí, ktorí chodili do školskej jedálne, si ho určite pamätajú – no to naše je oveľa lepšie. Navyše si ho môžete pripraviť presne podľa seba. Skvele chutí s mletým alebo kuracím mäsom, ale výborne sa dá pripraviť aj v rastlinnej verzii zo sóje. Ako na to?
Čo je srbské rizoto a odkiaľ pochádza
Srbské rizoto je obľúbené jedlo, ktoré sa tradične pripravuje z ryže, mletého mäsa, zeleniny a korenia. Na Slovensku sa často podáva s nastrúhaným tvrdým syrom a nakladanými uhorkami. Jeho korene siahajú k starým balkánskym receptom, kde je známe pod názvom „džuveč“. U nás však zdomácnelo ako srbské rizoto – jedlo, ktoré nechýbalo v takmer žiadnej školskej jedálni. Je to jednoduchý recept, ktorý vždy spoľahlivo funguje.
TIP: 10 receptov na rýchly, jednoduchý, zdravý a bezmäsitý obed.
Srbské rizoto s mäsom alebo bez
Pravé srbské rizoto sa tradične pripravuje z mletého mäsa, no u nás je veľmi obľúbená verzia s kúskami kuracieho mäsa. Ak mäso nejete, môžete ho jednoducho nahradiť tofu alebo sójovým mäsom – presne tak, ako v našom recepte. Skvelé na tomto jedle je, že si ho každý môže prispôsobiť podľa seba a pridať to, čo má najradšej.

Ako uvariť chutné srbské rizoto
Pripravte si všetky ingrediencie a môžete začať. Či už pripravíte srbské rizoto bez mäsa alebo s mäsom, výsledok bude vynikajúci.
Ako uvariť sójové mäso
Aby sójové mäso chutilo naozaj dobre, najprv ho zalejte horúcou vodou a nechajte pár minút odstáť. Potom vodu zlejte – zbavíte sa tak typickej múčnej chuti. Následne ho varte vo vriacej vode približne 15 až 20 minút, pre lepšiu chuť môžete pridať trochu zeleninového vývaru. Po uvarení sójové mäso sceďte a zvyšnú tekutinu jemne vyžmýkajte. Ďalej pokračujte ako pri klasickom mäse.
Ako pripraviť zeleninovú zmes
Vo veľkej panvici orestujte na olivovom oleji alebo ghí nadrobno nakrájanú cibuľu. Po chvíli pridajte cesnak a mäso spolu s koreninami. My používame soľ, korenie a namiesto sladkej papriky údenú, ktorá dodá celému rizotu výraznejšiu a lahodnejšiu chuť.
Keď je cibuľa osmažená dozlatista a kúsky mäsa opečené, pridajte zeleninovú zmes – asi polovicu balíčka mrazenej zeleniny podľa vašej chuti (napríklad kukuricu, hrášok, papriku či mrkvu). Následne pridajte paradajkový pretlak a paprikový krém. Ak papriku nemusíte, pokojne ju vynechajte. Všetko krátko osmažte, aby sa chute spojili.

Olivový olej z výliskov Natural 1000 ml
Akú ryžu použiť na srbské rizoto
Ak rizoto varíte často, pravdepodobne ste zvyknutí používať guľatozrnnú ryžu, vďaka ktorej bude rizoto krémovejšie. Srbské rizoto sa však tradične pripravuje z dlhozrnnej ryže. My používame jazmínovú ryžu, ktorá je našou obľúbenou. Po orestovaní zmesi mäsa a zeleniny pridajte ryžu a chvíľu ju osmažte. Potom všetko zalejte vývarom alebo vodou a varte, kým ryža nezmäkne.
TIP: Viete, ako správne variť ryžu – v hrnci, mikrovlnnej rúre, rúre aj ryžovare?
Ako podávať srbské rizoto
Ak si spomeniete na srbské rizoto zo školskej jedálne, určite si vybavíte hromadu strúhaného syra a nakladané uhorky. Presne takto sa servíruje aj naše rizoto. Keď je srbské rizoto uvarené, vmiešajte doň strúhaný syr, aby sa pekne roztopil a rizoto získalo krémovú konzistenciu. A ak máte radi uhorky, podávajte ich k rizotu. My sme naše srbské rizoto ozdobili valeriánou, čo mu pridalo zaujímavý vzhľad aj jemnú chuť.
TIP: Hľadáte recept na chutné rizoto s nízkym obsahom sacharidov? Vyskúšajte karfiolové rizoto s tekvicou a nivou.
FAQ – Najčastejšie otázky
Čo je srbské rizoto?
Srbské rizoto je obľúbeným pokrmom, ktorý sa tradične pripravuje z ryže, mletého mäsa, zeleniny a korenia a podáva sa so strúhaným tvrdým syrom a nakladanými uhorkami. Pochádza z Balkánu, kde je známe pod názvom „džuvec“. U nás sa stalo populárnym aj v školských jedálňach, odkiaľ ho väčšina ľudí pozná.
Akú ryžu použiť na srbské rizoto?
Tradičné srbské rizoto sa pripravuje z dlhozrnnej ryže, na rozdiel od talianskych rizôt, ktoré sa pripravujú z krátkozrnnej a guľatozrnnej ryže. My srbské rizoto prirpavujeme z jazmínovej ryže, ktorú máme najradšej.
Ako sa pripravuje srbské rizoto?
Srbské rizoto je veľmi jednoduchý pokrm. Na oleji a masle sa osmaží cibuľka, cesnak, mäso a korenie. Potom sa pridá paradajkový pretlak, paprikový krém a zelenina. Zmes sa orestuje spoločne s ryžou, zaleje sa vodou alebo vývarom a za chvíľu máte hotovo.

Recept: Jednoduché srbské rizoto (s mäsom aj bez)
Ingrediencie
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 500 g mäsa (mleté, kuracie, uvarené sójové)
- 2 PL olivového oleja
- 2 PL masla alebo ghí
- 2 hrnčeky jazmínovej ryže (cca 450 g)
- 300 g zeleniny (mrazená zmes s mrkvou, hráškom a kukuricou)
- 2 ČL udenej papriky
- 1 ČL čierneho korenia
- 2 ČL soli (podľa chuti)
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 1 PL paprikového krému
- 3 hrnčeky vody nebo vývaru
Pokyny
- Na drobno nakrájanú cibuľu orestujte na zmesi oleja a masla.
- Pridajte cesnak a mäso spolu s korením.
- Pridajte zeleninu a paradajkový pretlak spolu s paprikovým krémom.
- Do zmesi pridajte ryžu a chvíľu všetko spolu orestujte.
- Celú zmes zalejte vodou alebo vývarom a nechajte variť, kým ryža nezmäkne.
- Do uvareného rizota vmiešajte strúhaný syr a môžete podávať.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?