Datľový karamel je výborný na palacinky, lievance, vafle alebo len tak s ovocím či zmrzlinou. Je dosť sladký, ale oveľa zdravší ako klasický cukrový karamel. Navyše je to skvelý spôsob, ako spracovať datle, ak ich máte doma už nejaký čas. Počas tehotenstva je datľový karamel tiež skvelým spôsobom, ako do seba dostať dostatok datlí. Prečo? Pretože majú priaznivý vplyv na tehotenstvo aj pôrod. Poďme sa pozrieť, ako sa datľový karamel pripravuje.
Z čoho sa datľový karamel pripravuje?
Príprava datľového karamelu je mimoriadne jednoduchá. Potrebujete naň datle Medjool, mandľové mlieko, soľ, vanilkový extrakt, kvalitný mixér a trochu trpezlivosti a za pár minút máte na stole kvalitný a chutný datľový karamel.

Prečo jesť datle Medjool
Datle Medjool patria medzi najobľúbenejšie odrody datlí – a niet sa čomu čudovať. Sú mäkšie, krémovejšie a sladšie než klasické datle a pri konzumácii sa doslova rozplývajú na jazyku. Okrem toho majú datle pozitívny vplyv na naše zdravie:
- Zdravý a rýchly zdroj energie: Vďaka vysokému obsahu prírodných cukrov poskytujú datle rýchly zdroj energie, takže sú ideálne pre športovcov alebo tých, ktorí potrebujú rýchly zdroj energie. Sú preto vhodné na turistiku, do hôr alebo pre tých, ktorí majú problém s nízkou hladinou cukru v tele.
- Dobrý zdroj vlákniny: Datle obsahujú veľké množstvo vlákniny, ktorá podporuje zdravie tráviaceho traktu a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi.
- Obsahujú vitamíny a minerálne látky: Medjool datle sú bohaté na vitamíny A, B a C, ako aj na draslík, horčík a vápnik.
TIP: Len čo ochutnáte datle Medjool, zrejme už nebudete chcieť žiadni iné. U nás nájdete datle Medjool v 250 g balení aj 1 kg balení – a vzhľadom na ich výnimočnú chuť si ich čoskoro budete kupovať aj v 5 kg balení.

Datle Medjool počas tehotenstva
Datle, najmä odroda Medjool, sa odporúčajú konzumovať počas tehotenstva pre ich vysokú výživovú hodnotu a potenciálne zdravotné prínosy. Sú významným zdrojom prírodných cukrov, ktoré poskytujú rýchlu energiu – čo sa môže hodiť nielen počas tehotenstva, ale aj počas pôrodu.
Datle majú tiež vysoký obsah vlákniny, ktorá môže pomôcť zmierniť zápchu – bežný problém počas tehotenstva. Okrem toho sú bohaté na železo, ktoré napomáha predchádzať anémii, a obsahujú významné množstvo draslíka.
Zaujímavé je, že konzumácia datlí môže uľahčiť a skrátiť priebeh pôrodu. Niektoré štúdie naznačujú, že datle môžu zvýšiť citlivosť maternice na oxytocín – hormón vyvolávajúci kontrakcie. To môže viesť k menšej potrebe lekárskeho vyvolania pôrodu. Datle tiež obsahujú látky podporujúce tvorbu prostaglandínov, ktoré môžu spustiť kontrakcie maternice.
Okrem toho sú datle dobrým zdrojom kyseliny listovej, ktorá je dôležitá pre prevenciu vrodených chýb súvisiacich s mozgom a miechou. Konzumácia datlí prispieva aj k zásobám vitamínu K, ktorý je nevyhnutný pre správne zrážanie krvi a zdravý vývoj kostí.
Odporúča sa začať konzumovať datle v treťom trimestri, približne šesť datlí denne od 36. týždňa tehotenstva.

Z čoho sa pripravuje datľový karamel
Datľový karamel sa pripravuje len zo štyroch hlavných ingrediencií: datlí Medjool, soli, vanilkového extraktu a mandľového mlieka. Kvalitné datle Medjool sú kľúčové – čím sú lepšie, tým chutnejší bude výsledný karamel! Vďaka mandľovému mlieku je tento datľový karamel vhodný aj pre ľudí s intoleranciou laktózy a vegánov.
Ako pripraviť datľový karamel
Postup prípravy datľového karamelu je veľmi jednoduchý. Všetky ingrediencie sa vložia do mixéra alebo kuchynského robota a rozmixujú sa do hladka. Počas mixovania sa postupne pridáva mandľové mlieko, aby sa dosiahla ideálna konzistencia.
Na prípravu datľového karamelu odporúčame používať len kvalitné, čerstvé datle Medjool – z iných druhov datlí nemusí byť karamel rovnako chutný. Ak sú vaše datle suché alebo tvrdé, namočte ich na približne 30 minút do vody, potom vodu sceďte a použite ich podľa receptu.
Na čo je datľový karamel vhodný
Datľový karamel sa hodí na všetky druhy dezertov, raňajok alebo jednoducho na ovocie. My ho najradšej používame na palacinkách, vafliach, ovsenej kaši či s čerstvým ovocím. Ak vám nejaký zostane, skúste si z neho pripraviť smoothie – výborne dopĺňa kyslé ovocie, napríklad ríbezle alebo černice.
Ako dlho vydrží datľový karamel
Datľový karamel skladujte v uzavretej sklenenej nádobe v chladničke a spotrebujte do 5 dní.

Jednoduchý datľový karamel z datlí Medjool
Vybavenie
- mixér
Ingrediencie
- 16 datlí Medjool – vykôstkované
- 1 ČL morskej soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
- ¾ hrnčeka nesladeného mandľového mlieka (kupovaného alebo domáceho, možno pridať viac – záleží na kvalite datlí)
Pokyny
- Do mixéra vložte polovicu hrnčeka mandľového mlieka, štipku soli, vanilkový extrakt a vykôstkované datle.
- Mixujte, kým nevznikne hladká zmes bez kúskov datlí.
- Pridávajte mlieko podľa potreby, aby ste dosiahli ideálnu konzistenciu.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?