Nestíhate pred príchodom návštevy alebo nie ste v pečení veľmi zdatní, no máte doma lístkové cesto? Potom vyskúšajte tento jednoduchý, no luxusný jablkový závin z lístkového cesta, ktorý budete mať pripravený na plechu za pár minút a upečený už za dvadsať.
História lístkového cesta, z ktorého sa pečie jablkový závin
Dnes si lístkové cesto väčšina z nás jednoducho kúpi v obchode a len málokto sa púšťa do jeho domácej prípravy. Ako však vlastne vzniklo? Možno vás prekvapí, že obľúbené maslové lístkové cesto vzniklo úplnou náhodou.
Za „vynálezcu“ receptu na lístkové cesto sa považuje cukrár Claude Gelée, ktorý ho pripravil okolo roku 1600 na zámku Château de Chamangé vo Francúzsku. Tento francúzsky cukrár pochádzal z veľmi chudobnej rodiny a vo svojom rodnom meste pracoval ako pomocník u miestneho pekára a cukrára.

Tento cukrár a pekár ochorel a Gelée musel pripraviť chlebové cesto na francúzsky spôsob. Nie je isté, či recept poplietol, alebo chcel zapôsobiť na svojho majstra, no pri príprave chleba vzal chlebové cesto, urobil z neho guľu, rozvaľkal ho a obalil v masle. Potom cesto znovu rozvaľkal a niekoľkokrát po sebe preložil. Keď ho napokon upiekol, s prekvapením zistil, že chlieb nielen znásobil svoj objem, ale vytvoril aj chrumkavé, ľahučké vrstvy cesta.
Z tohto cesta vraj vzniklo lístkové cesto, ktoré sa používa na prípravu jablkového závinu.
Ako správne piecť lístkové cesto
Pri pečení lístkového cesta, ktoré je základom pre luxusný aj jednoduchý jablkový závin, sa riaďte špecifickými pravidlami podobnými tým, ktoré platia pri pečení odpaľovaného cesta.
Kľúčom na dosiahnutie dokonalého výsledku je presný postup: Cesto, či už rozvaľkané na pláty na luxusný jablkový závin, alebo namotané na trubičky, sa musí vložiť do rúry vyhriatej na 200 °C. Hneď ako sa cesto vložíte do rúry, zatvorte dvierka a znížte teplotu na 180 °C. Na ideálne rozloženie tepla použite funkciu horúceho vzduchu.
Je dôležité neotvárať rúru počas prvých 20 minút pečenia, aby sa cesto rovnomerne nafúklo a dosiahlo požadovanú jemnosť a vzdušnosť.

Mohlo by vás zaujímať: 19 tipov, ako nahradiť vajcia pri pečení, varení, obaľovaní a na natieranie.
Ako pripraviť domáce lístkové cesto na jablkový závin
Chcete si ho trochu vylepšiť alebo radi pečiete a experimentujete? Skúste si pripraviť lístkové cesto na jablkový závin doma. Najprv zmiešajte 250 g masla a 100 g hladkej pšeničnej múky. Maslo nechajte zmäknúť a potom ho dôkladne vymiešajte s múkou v kuchynskom robote. Túto zmes vložte na hodinu do chladničky, aby poriadne stuhla.
Medzitým v kuchynskom robote zmiešajte 250 g hladkej múky s 2 lyžicami oleja, 2 lyžicami octu, 2 lyžicami rumu, 2 žĺtkami, 6 lyžicami vlažnej vody a štipkou soli. Túto zmes spracujte v kuchynskom robote vybavenom špeciálnym hákovým nadstavcom na miesenie približne 10 minút. Potom ju vložte na hodinu do chladničky.

Po vychladnutí rozvaľkajte maslovú zmes medzi dvoma listami papiera na pečenie do štvorca. Potom rozvaľkajte druhú hmotu na obdĺžnik a vložte doň maslový štvorec. Cesto zabaľte zo všetkých strán a niekoľkokrát preložte, pričom ho vždy rozvaľkajte, aby sa obe časti dokonale spojili. Ak je cesto príliš husté a maslo začne mäknúť, preložte ho a opäť dajte do chladničky, ideálne na hodinu.
Keď ste spokojní, vložte cesto do chladničky a nechajte ho tam cez noc. Na druhý deň je cesto pripravené na pečenie, prípadne môžete časť cesta oddeliť a zamraziť na ďalšie pečenie.
Tipy na dokonalú náplň do jablkového závinu z lístkového cesta
Jablková náplň zohráva v recepte na jablkový závin z lístkového cesta kľúčovú úlohu. Aby mala ideálnu chuť a štruktúru, je dôležité zvoliť šťavnaté jablká – niektorí uprednostňujú sladšie odrody, iní zas jablká s jemne kyslastým nádychom.
My sme zvolili jablká, ktoré sú kyslejšie. Na dochutenie náplne môžete podľa vlastnej chuti použiť škoricu, cukor, trochu rumu alebo citrónovej šťavy, čo dodá jablkovému závinu z lístkového cesta jedinečný charakter.

Ak sú vaše jablká príliš šťavnaté a obávate sa, že náplň vytečie, radšej ich nakrájajte na tenké plátky namiesto strúhania. Prípadne z nich pred použitím vytlačte prebytočnú šťavu.
Čo posunie závin na vyššiu úroveň, sú orechy – najlepšie vlašské orechy, pekanové orechy alebo mandle. Ak máte trochu viac času, pred krájaním ich nasucho opražte na panvici. Ich aróma sa krásne rozvinie a závin získa ešte intenzívnejšiu chuť.
Patria hrozienka do jablkového závinu? Podľa nás určite áno! A ak ich chcete ešte trochu vylepšiť, namočte ich predtým do rumu – dodá im krásnu vôňu a jemný šmrnc.
Ak chcete byť skutoční gurmáni, potrite cesto roztopeným maslom ešte predtým, než naň začnete vrstviť náplň.

Jednoduchý luxusný jablkový závin z lístkového cesta – hotová do 30 minút
Ingrediencie
- 1 rozvaľkané lístkové cesto
- 50 g nasekaných vlašských orechov
- 30 g hrozienok (možno naložiť v rume)
- nastrúhané či nakrájané jablká podľa potreby
- škorica podľa chuti
- vajce (na potretie)
- mandľové plátky (na ozdobu – voliteľné)
Pokyny
- Nastrúhajte jablká a zbavte ich prebytočnej tekutiny, zmiešajte s hrozienkami, nasekanými orechmi a škoricou.
- Rozbaľte cesto a náplň naň rozprestrite.
- Preneste závin na plech vyložený papierom na pečenie, potrite vajcom a posypte mandľami.
- Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 20 minút.
- Pečte na teplovzdušný režim. Po vložení do rúry stiahnite teplotu na 180 °C.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?