19 tipov, čím nahradiť vajcia pri pečení, varení, obaľovaní a na potretie

Došli vám vajcia? Či už ste na ne zabudli, alebo sa im chcete zámerne vyhnúť, nemusíte sa vzdávať svojich osvedčených receptov. Pripravili sme pre vás niekoľko praktických tipov, ako vajcia nahradiť pri pečení a varení. Sme si istí, že mnohé jedlá budú rovnako dobré, ak nie ešte lepšie, aj bez vajec.

Prečo používať vajcia pri varení a pečení?

Vajcia sú dôležitou zložkou sladkých aj slaných receptov. Dôležité však neznamená nenahraditeľné. Poďme si pripomenúť, aká úlohu vajcia plnia – naše tipy, čím ich nahradiť, vám budú dávať oveľa väčší zmysel. Vajcia sa pri varení a pečení používajú z nasledujúcich dôvodov:

  • Konzistencia – vajcia zahusťujú pokrmy a vďaka obsahu lecitínu sa všetky prísady pekne spoja. Výsledkom je napríklad hladšie a pružnejšie cesto.
  • Výživová hodnota – vajcia sú bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov. Pridaním vajec do jedál sa zvyšuje ich výživová hodnota.
  • Vlhkosť a chuť – vajcia obsahujú vodu a pomáhajú udržiavať cesto vlhké. Zabraňujú vysychaniu, najmä v pečive, a zlepšujú celkovú chuť.
Pomocou vajec pokrmy zahusťujete a vďaka obsahu lecitínu sa všetky ingrediencie pekne spoja. Výsledkom je napríklad hladšie a pružnejšie cesto.

Prečo sa vajcia pri varení a pečení nahrádzajú?

Konzumáciou vajec získava telo nielen bielkoviny, vitamíny a minerály, ale sú s ňou spojené aj určité riziká alebo nevýhody. Ľudia nahrádzajú vajcia z najrôznejších dôvodov. Mezdi hlavné patria:

  • Alergia a intolerancia – niektorí ľudia sú alergickí alebo neznášajú vajcia. Alternatívne zložky im umožňujú vychutnať si svoje obľúbené jedlá bez rizika vzniku alergickej reakcie.
  • Zdravotné dôvody – obmedzenie vajec môže byť potrebné aj z iných zdravotných dôvodov než alergia. Žĺtok obsahuje cholesterol a nasýtené tuky, ktoré niektorým ľuďom nemusia vyhovovať. Na druhej strane, nedostatočne uvarené vajcia môžu obsahovať baktérie, ako je salmonela, ktorá je jednou z príčin hnačkových ochorení.
  • Vegánstvo – vegáni odmietajú všetky živočíšne produkty vrátane vajec. Napriek tomu však môžu pripravovať chutné vegánske jedlá a dezerty.
  • Etické dôvody – niektorí ľudia vyradia vajcia zo svojho jedálnička z etických dôvodov, napríklad pre zlé životné podmienky nosníc alebo vplyv priemyselnej výroby na životné prostredie.
  • Experimentovanie s chuťou a štruktúrou – nahradzovanie vajec inými surovinami umožňuje vytvárať nové varianty receptov a prispôsobovať ich osobným preferenciám.

Mohlo by vás zaujímať: Čím nahradiť smotanu na varenie a šľahanie v slaných a sladkých receptoch.

Ako nahradiť vajcia pri pečení?

Možno ani neviete, čím môžete vajcia pri pečení nahradiť. Poďme sa pozrieť na to, ako si poradiť v kuchyni bez vajec.

1) Banán

V receptoch na muffiny, sušienky, lievance, vafle, koláče, bábovky alebo krémy môžete namiesto vajec použiť banán. Jedno vajce nahradí polovicu väčšieho banánu. Uistite sa, že banán je pekne zrelý. Ideálny je banán s výrazne žltou šupkou a hnedými škvrnami.

Zrelý banán roztlačte vidličkou a pridajte do cesta. Banán obsahuje veľa cukru, takže môžete znížiť množstvo klasického cukru. Treba však počítať s tým, že dezert bude mať po upečení jemnú banánovú chuť. Ak teda nechcete, aby bolo cítiť, že ste namiesto vajec použili banán, zvoľte inú alternatívu.

TIP: Najlepší recept na rýchle banánové muffiny s čokoládou alebo orechmi.

2) Jablká

Ďalšou ovocnou možnosťou, čím nahradiť vajcia pri pečení, sú jablká, konkrétne jablkové pyré, ktoré sa hodí do všetkých druhov sladkých ciest, najmä však do koláčov, palaciniek a lievancov. Jedno vajce nahradí približne 75 g pyré, čo je asi 5 polievkových lyžíc. Vyberajte si sladšie odrody jabĺk, napr. Šampión, Rubín, Idared, Golden, vďaka ktorým bude cesto nadýchanejšie a lepivejšie a ktoré a umožnia znížiť množstvo pridaného cukru.

Ošúpané a vykôstkované jablká vložte do hrnca a pridajte trochu vody – približne 1/4 šálky vody na 4 šálky nakrájaných jabĺk. Jablká varte na miernom ohni približne 15 – 20 minút, kým nezmäknú. Mäkké jablká nechajte vychladnúť a potom ich roztlačte vidličkou alebo rozmixujte do hladka. Jablká ovplyvnia celkovú chuť dezertu, ale nie tak výrazne ako banán.

TIP: Ak sa obávate, že by jablká boli príliš kyslé, kúpte si detské jablkové pyré.

3) Semienka

Ak niečo vytvorí takú konzistenciu ako vajíčka, tak sú to jednoznačne semienka. Gélovú hmotu získate z ľanových a chia semienok, ktoré navyše obohatia váš recept nenasýtenými mastnými kyselinami prispievajúcimi k zdraviu srdca. Jedna lyžica rozmixovaných semienok sa rovná jednému vajíčku.

Semienka sa mixujú na prášok, aby sa ich vlastnosti čo najviac priblížili vlastnostiam vajec. Rozmixované ľanové alebo chia semienka zmiešajte s 3 lyžicami vody a nechajte zmes približne 15 minút odstáť, kým nevznikne želatínová hmota. Takto vzniknutá hmota má univerzálne využitie – môžete ju pridávať do všetkých druhov múčnikov, ale aj do slaných pokrmov.

Nedostupné 3.6 €
Ak ich zmiešate s vodou, zväčšia svoj objem až 10-krát. Vďaka tomu dokážu chia semienka udržať v našom tele dostatok vody, živín a minerálov počas celého dňa a zabrániť dehydratácii nášho organizmu.
Nedostupné 1.7 €
Obsahujú aj omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú pre nás dôležité, ale zvyčajne ich máme nedostatok. Ľanové semienka majú v kuchyni nespočetné využitie.

Prečítajte si: Chia semienka: Účinky a dávkovanie.

4) Ovsené vločky

Ďalším tipom sú ovsené vločky. Ide o zdravšiu alternatívu s pridanou výživovou hodnotou – ovsené vločky neobsahujú cholesterol a nasýtené tuky ako vajcia. Ak sa chystáte piecť sušienky, ovsené vločky by mali byť vašou prvou voľbou na nahradenie vajec. Dve až tri polievkové lyžice ovsených vločiek zodpovedajú jednému vajcu.

Vezmite 2 polievkové lyžice ovsených vločiek a namočte ich do trošky mlieka alebo horúcej vody. Keď vločky pekne zhustnú, rozmixujte ich na hladkú kašu a máte hotové spojivo.

Ak sa chystáte piecť sušienky, tak by mali byť ovsené vločky vašou prvou voľbou, čím nahradiť vajcia. Ide o zdravšiu alternatívu s pridanou výživovou hodnotou – vločky neobsahujú cholesterol a nasýtené tuky ako vajíčka.

Mohlo by vás zaujímať: 5 jednoduchých receptov z ovsených vločiek.

5) Arašidové maslo

Jemné arašidové maslo skvele plní úlohu vajíčok nielen v múčnikoch, ale hlavne v krémoch. Namiesto jedného vajca použite 3 polievkové lyžice arašidového masla. Ak si chcete dať na recepte naozaj záležať, môžete si vyrobiť domáce arašidové maslo. Uistite sa však, že má hladkú konzistenciu. Arašidové maslo má slanú chuť, takže ak radi sladíte, budete ho musieť trochu pridať.

6) Aquafaba

Hľadali ste niečo, čím nahradiť vajcia, a zaujala vás aquafaba? Nebojte sa – upokojíme vás. Aquafaba je vývar z cícera a skvele funguje ako náhrada snehu z vaječných bielkov. Vytvoríte z nej luxusnú čokoládovú penu, tortovú polevu alebo hobliny. Jeden vaječný bielok sa rovná 100 ml cícerového vývaru.

Zmiešajte 100 ml cícerového vývaru s jednou čajovou lyžičkou karubínu a prášku do pečiva, najlepšie z vínneho kameňa. Môžete pridať aj trochu cukru. Potom zmes šľahajte metličkou, kým nevznikne konzistencia vaječného bielka.

7) Strukovinové múky

Ako adekvátna náhrada vajec poslúži aj strukovinová múka, konkrétne cícerová múka a Hraška vanilka. Cícerová múka dobre viaže tekutiny v dipoch aj slaných koláčoch, ktoré poznáte ako quiche, a dodáva pokrmom potrebné bielkoviny a sladkú, orechovú chuť. Hraška vanilka je zmesou hrachovej a lepivejšej obilnej múky s vynikajúcimi spojovacími vlastnosťami a je vhodná do všetkých sladkých jedál. Jedno vajce nahradí 3 polievkové lyžice strukovinovej múky. Tie následne zmiešajte s 3 polievkovými lyžicami vody.

8) Obilné múky

Ďalšou možnosťou, ako nahradiť vajcia, sú obilné múky. Zvoľte si pohánkovú, ražnú alebo kukuričnú múku, pretože tie zabezpečia správnu konzistenciu. Zmiešajte 2 lyžice múky s 2 lyžicami vody, 2 lyžicami oleja a 1 lyžicou prášku do pečiva. Táto zmes nahradí jedno vajce, napríklad v recepte na muffiny alebo palacinky.

Inou možnosťou, čím nahradiť vajcia, sú obilninové múky. Zvoľte pohánkovú, pšeničnú alebo kukuričnú múku, pretože tie zabezpečia tú správnu konzistenciu.

9) Puding

Puding, alebo presnejšie pudingový prášok, po zmiešaní s olejom získa konzistenciu vajec. Jedno vajce zodpovedá 1 polievkovej lyžici vanilkového pudingu zmiešaného s 1 polievkovou lyžicou oleja. Táto zmes je veľmi vhodná do krémov.

10) Rastlinný olej

Olej sme už niekoľkokrát spomenuli pri iných náhradách vajec. Môžete ho však použiť aj samostatne, tam, kde je žiaduca mastnota. Jedno vajce nahradí 1/4 šálky oleja. Nám jedno vajce vyhovuje, ale ak potrebujete nahradiť viac vajec, odporúčame zvoliť inú alternatívu, aby jedlo nebolo príliš mastné.

Čím nahradiť vajcia na potretie?

Závin, slimáky, domáce pečivo sa potierajú vajíčkom, aby získali zlatistý lesk a pevnejšiu štruktúru. Nielenže bude jedlo po potretí lepšie vyzerať, ale bude aj chrumkavejšie. Na potretie však nemusíte použiť vajce – existuje hneď niekoľko alternatív, ktoré zabezpečia rovnaký alebo veľmi podobný efekt.

1) Olej

Olej patrí medzi najjednoduchšie spôsoby, ako nahradiť vajce na potieranie. Namiesto jedného vajca stačí použiť približne 60 ml (1/4 šálky) rastlinného oleja – napríklad repkového, sójového alebo kokosového. Olej dodá cestu potrebnú vlhkosť a pomôže zachovať šťavnatosť.

2) Mlieko

Ak namiesto vajec použijete mlieko, počítajte s tým, že výsledok nebude úplne rovnaký ako pri oleji. Mlieko však cestu dodá o niečo bohatšiu chuť. Jedno vajce nahradíte približne 60 ml (1/4 šálky) mlieka, ktorým výtvor jednoducho potrite.

3) Maslo

Ďalšou alternatívou, ako nahradiť vajcia na potretie, je maslo. Rozohrejte 30 až 45 g masla (asi 2 lyžice) a nechajte ho mierne vychladnúť. Ak by ste ho použili hneď po rozpustení, povrch dezertu alebo pečiva by mohol byť príliš mastný.

Ako nahradiť vajcia pri varení?

Všetky ingrediencie môžete spojiť dohromady bez vajec aj pri varení. Pripravili sme pre vás niekoľko praktických tipov, ako nahradiť vajcia v slaných receptoch.

1) Ľanové semienka

O perfektnej gélovej konzistencii ľanových semienok sme sa zmieňovali pri pečení. Ľanové semienka sa vám však hodia aj počas varenia, najmä slaných pokrmov, ktoré plánujete piecť. Je to veľmi vhodná voľba aj pre ľudí s intoleranciou na lepok alebo alergiou.

Postup prípravy gélovej zmesi je rovnaký ako pri sladkých receptoch. Ľanové semienka rozmixujte (1 polievková lyžica rozmixovaných semienok = 1 vajce) a zmiešajte s 3 polievkovými lyžicami vody. Zmes nechajte chvíľu odpočívať, kým neziská konzistenciu želatíny.

Gélová konzistencia ľanových semienok sa výborne hodí pri varení a predstavuje skvelú alternatívu na nahradenie vajec.

2) Ovsené vločky

Čím nahradiť vajcia v karbonátkach alebo zemiakových plackách? Jednoduchou odpoveďou sú ovsené vločky. Okrem toho, že sa vám vďaka nim bude s karbonátkami alebo zemiakovými plackami lepšie pracovať, dodáte im aj cenné živiny – železo a vlákninu.

Nahraďte jedno vajce dvoma alebo dokonca tromi polievkovými lyžicami ovsených vločiek. Namočte ich do horúcej vody. Keď sa napučia, rozmixujte ich do hladka.

3) Škrob

Ďalšou možnosťou náhrady vajec je zemiakový alebo kukuričný škrob. Neobsahuje síce toľko živín ako napríklad ovsené vločky, ale stále dobre funguje. Namiesto jedného vajca zmiešajte 1 polievkovú lyžicu zvoleného škrobu s 3 polievkovými lyžicami vody.

Ak škrob nemáte, môžete použiť aj zemiak. Jedno vajce nahraďte 2 až 3 polievkovými lyžicami strúhaného surového zemiaka. Hodí sa do placiek, karbonátok, polievok a omáčok.

4) Strukovinové múky

Strukovinové múky, ako napríklad cícerová alebo hrachová múka, sú skvelou alternatívou, na nahradenie vajec v karbonátkach alebo knedliach. Namiesto jedného vajca pridajte do receptu 3 polievkové lyžice strukovinovej múky zmiešanej s 3 polievkovými lyžicami vody.

TIP: Jednoduchý slaný tekvicový koláč.

5) Paradajkový pretlak

Namiesto vajca môžete do slanej omáčky primiešať paradajkový pretlak. Kľúčom k úspechu je pyré osmažiť. Očakávajte však, že omáčka bude mať jemnú paradajkovú príchuť.

Čím nahradiť vajcia pri obaľovaní?

1) Podmaslie

Podmaslie je skvelou voľbou na nahradenie vajec pri obaľavaní. Jeho kyslá chuť a lepkavá konzistencia pomáhajú, aby strúhanka alebo iné obalovacie zmesi dobre priľnuli k mäsu, rybám či zelenine. Jedno vajce môžete nahradiť 1/3 šálky podmaslia, prípadne podľa potreby pridať viac.

2) Osolené mlieko

Ako náhrada vajec dobre poslúži aj osolené mlieko. Tým sa z trojitého obalu stane dvojitý obal. Na jednu šálku mlieka stačí pol čajovej lyžičky soli, aby jedlo nebolo presolené.

3) Smotana

Pri obaľovaní môžete vajíčka nahradiť aj smotanou. Jej hustá konzistencia pomáha obaleniu dobre priľnúť a zostať na mieste. Pokrm bude navyše vďaka smotane mať bohatšiu chuť. Jednému vajcu zodpovedá 1/4 hrnčeka smotany. Vždy je lepšie začať s menším množstvom a pridávať podľa potreby.

4) Jogurt

Grécky jogurt má hustú konzistenciu a chuť podobnú podmasliu, preto je ďalšou vhodnou alternatívou na nahradenie vajec pri obaľovaní. Použite ho v rovnakom množstve ako podmaslie, teda 1/3 hrnčeka jogurtu namiesto 1 vajca.

Grécky jogurt má hustú konzistenciu a chuť podobnú podmasliu, preto je ďalšou vhodnou alternatívou na nahradenie vajec pri obaľovaní. Použite ho v rovnakom množstve ako podmaslie, teda 1/3 hrnčeka jogurtu namiesto 1 vajca.

5) Strukovinové múky

Strukovinové múky majú skrátka všestranné využitie. Opäť platí, že cícerová múka je najvhodnejšia na nahradenie vajec. Jedno vajce zodpovedá 3 polievkovým lyžiciam strukovinovej múky zmiešanej s 3 polievkovými lyžicami vody. Dôvodom, prečo zmes drží na jedle, sú bielkoviny.

TIP: Nahrádzanie vajec má svoje výhody, ale nie každý sa ich chce vzdať úplne. Pokiaľ uvažujete o tom, že by ste si radšej zabezpečili vlastný domáci zdroj vajec, základom je správna starostlivosť o sliepky – najmä ich výživa.

Čím nahradiť vajcia pre vegánov?

Ako vegáni si pravdepodobne už viete predstaviť, čo môžete v kuchyni použiť namiesto vajec. Najčastejšie odporúčame ľanové alebo chia semienka, ale určite môžete siahnuť aj po banáne, jablkovom pyré, ovsených vločkách, arašidovom masle, aquafabe, múkach, rastlinnom oleji, zemiakovom alebo kukuričnom škrobe a sójovom mlieku.

Inšpiráciu nájdete TU.

FAQ – Najčastejšie otázky

Čo dať do cesta namiesto vajec?

Namiesto vajec môžete do cesta použiť napučané chia či ľanové semienka, banán, jablčné pyré, ovsené vločky, arašidové maslo, aquafabu, strukovinové múky, obilné múky, puding alebo aj rastlinný olej.

Čo robiť, keď nemám vajcia?

Ak nemáte vajcia, môžete použiť rôzne alternatívy, a to podľa toho, či pripravujete sladký alebo slaný pokrm.

Ako pripraviť cesto bez vajec?

Cesto zvládnete pripraviť aj bez vajec. Skvelé alternatívy, ktoré môžete použiť, sú chia alebo ľanové semienka, banán, jablkové pyré, ovsené vločky, arašidové maslo, aquafaba, strukovinová múka, obilná múka, puding alebo rastlinný olej.

Čím nahradiť vajcia do zemiakových placiek?

Ovsené vločky sú skvelou alternatívou na nahradenie vajec v zemiakových plackách. Nezabudnite ich namočiť vo vode, aby získali konzistenciu podobnú vajíčkam.

Ako piecť bez vajec?

Namiesto vajec môžete pri pečení použiť chia alebo ľanové semienka, banán, jablkové pyré, ovsené vločky, arašidové maslo, aquafabu, strukovinovú múku, obilnú múku, puding alebo rastlinný olej.

Ako obaliť karfiol bez vajíčka?

Karfiol môžete namiesto vajíčka obaliť v podmaslí, osolenom mlieku, smotane, jogurte gréckeho typu alebo strukovinovej múke.

Čo robí vajce v ceste?

Vajce dodáva cestu lepivú konzistenciu, vďaka ktorej sa všetky prísady pekne spoja dohromady.

Čím nahradiť vajcia v bábovke?

Najlepšie alternatívy na nahradenie vajec v bábovke sú roztlačený banán alebo chia či ľanové semienka. Semienka nezabudnite pred pridaním do cesta rozmixovať a namočiť vo vode.

Čím nahradiť vajcia v trojobale?

V trojobale môžete vajcia nahradiť podmaslím, osoleným mliekom, smotanou, jogurtom gréckeho typu alebo strukovinovou múkou.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Shares
Share
Tweet
Share
Pin2