Zdravé škoricové slimáky bez kysnutia z mandľovej múky (bezlepkové)

Z mandľovej múky môžete vykúzliť rôzne zdravé dezerty, ktoré vás rýchlo zasýtia. Naše mini škoricové slimáky sú ideálne ako malé občerstvenie po obede alebo ako olovrant medzi hlavnými jedlami. Dajú sa pripraviť úplne bez cukru a sú vhodné aj pre bezlepkovú diétu.

Prečo používať orechovú múku do mini škoricových slimákov?

Múky z orechov sú skvelá príležitosť, ako si môcť dovoliť ponechať v jedálničku nejaké to maškrtenie, aj keď sme sa práve rozhodli schudnúť alebo vás trápi celiakia. Obsahujú veľmi málo sacharidov, ale obrovské množstvo zdravých tukov, vitamínov, minerálov a vlákniny.

Mandľová múka je vhodnou alternatívou aj pre ľudí s alergiou na mlieko alebo laktózovou intoleranciou.
Mandľová múka je vhodnou alternatívou aj pre ľudí s alergiou na mlieko alebo laktózovou intoleranciou.

Tip: Bezlepková diéta – všetko, čo o nej potrebujete vedieť. Prečítajte si na blogu.

Základom cesta na zdravé škoricové slimáky je mandľová múka

Mandľová múka je jemný prášok z mandlí, ktorý sa používa na pečenie alebo ako zahusťovadlo. Mandľová múka je bohatá na bielkoviny, vlákninu, zdravé tuky a vitamíny a minerály, ako je vitamín E a horčík. Používa sa ako náhrada pšeničnej múky v receptoch na pečenie, palacinky, knedle a dokonca aj v našich obľúbených mini škoricových slimákoch.

Ako si vyrobiť domácu mandľovú múku?

Mandľová múka sa vyrába z mletých mandlí a môže nahradiť pšeničnú múku takmer v každom recepte. Môžete si ju ľahko vyrobiť doma alebo kúpiť v supermarketoch a obchodoch so zdravou výživou.

Tip: Chcete si vyrobiť domácu mandľovú múku? Postup nájdete v článku.

Skladom 12.99 €
Mandľová múka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternatívou bežných obilných múk. Vo veľkom sa používa pri low-carb, paleo a keto diéte na prípravu koláčov, palaciniek, chleba alebo pizze. Biela mandľová múka sa vyrába z blanšírovaných mandlí.
Skladom 7.99 €
Ekonomické balení kokosového oleje, které můžete využít nejen v kuchyni, ale i v přírodní kosmetice.Kokosový olej je velmi termostabilní, a proto se výborně hodí na zdravé pečení a smažení. Vyzkoušejte si také kokosový olej nanést na pleť. Kokosový olej je totiž bohatý na nasycené mastné kyseliny a antioxidanty.
Škorica MLETÁ 500 g

Škorica MLETÁ 500 g

Nedostupné
Škorica je voňavé a jemne sladkasté korenie s nádychom tropických plodov. Ide o sušenú a namletú kôru tropického stromu škoricovníka. Mletá škorica má široké použitie v kuchyni. Vďaka svojej typicky sladkastej chuti a vôni dodáva pokrmom (a najmä tým sladkým) veľmi príjemnú arómu.

Škoricové slimáky bez kysnutia? Áno, pripravte si syrové cesto

Vyrobiť dezert zo syra? Určite! Mozzarella je zdravá, sýta a nemá výraznú chuť. Je preto vhodná na prípravu dezertov. Ak si zaobstaráte strúhanú mozzarellu, ľahšie sa s ňou pracuje a môžete použiť oveľa menej mandľovej múky ako my. Tí z vás, ktorí používajú mozzarellu v slanom náleve, by z nej mali pomocou utierky vyžmýkať čo najviac vody a potom ju nastrúhať.

Základom cesta na škoricové slimáky sú kvalitná mozzarella a ricotta.
Základom cesta na škoricové slimáky sú kvalitná mozzarella a ricotta.

Najprv si rozpustiťte syr a ricottu na základ cesta na škoricové slimáky

Je dôležité, aby sa syr a ricotta dokonale spojili. Môžete ich dať na približne minútu do mikrovlnnej rúry, ale oveľa vhodnejšie je rozpustiť ich v malom hrnci na miernom ohni. Syr by nemal v žiadnom momente začať bublať.

Ako pripraviť cesto na škoricové slimáky

Rozpustený syr a ricottu zmiešame s vajcom, mandľovou múkou a práškom do pečiva. Vypracujeme postupne cesto jednom. Ak je príliš riedke, musíte pridať viac mandľovej múky. Predtým, ako začnete formovať mini slimáčiky, dajte cesto aspoň na 30 minút do chladničky.

Pre milovníkov vône škorice odporúčame do cesta na slimáky pridať 1/2 čajovej lyžičky škorice.
Pre milovníkov vône škorice odporúčame do cesta na slimáky pridať 1/2 čajovej lyžičky škorice.

Ako tvarovať škoricové slimáky

Vyberte cesto z chladničky a rozdeľte ho na 6 guliek. Tie vyvaľkajte na tenké placky. Ak si myslíte, že sa cesto bude lepiť, použite papier na pečenie a placky na ňom rozvaľkajte. Palacinky potrite zmesou kokosového oleja, mletej škorice a sladidla. Potom škoricové slimáčiky zrolujte do rolády a nakrájajte na tri časti.

Škoricové slimáky položte na plech a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C 15 – 20 minút. Kým sa slimáky pečú, pripravte polevu.
Placky potrite zmesou kokosového oleja s mletou škoricou a sladidlom.
Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na 6 guliek. Tie vyvaľkáme na tenké placky.
Škoricové slimáky položte na plech a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 15 – 20 minút. Kým sa slimáky pečú, pripravte polevu.

Škoricové slimáky položte na plech a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 15 – 20 minút. Kým sa slimáky pečú, pripravte polevu.

Škoricové slimáky sa nezaobídu bez sladkej polevy

Na škoricovú polevu na slimáky zmiešajte ricottu, jogurt, sladidlo a vanilkový extrakt. Teplé slimáky pred podávaním potrite polevou. Na záver ich posypte škoricou.

Mini škoricové slimáky sú vhodné pre deti na desiatu.
Mini škoricové slimáky sú vhodné pre deti na olovrant.

FAQ – Najčastejšie otázky

Akú škoricu mám použiť do receptu na škoricové slimáky?

Použite mletú škoricu do receptu na škoricové slimáky. Vďaka svojej typicky sladkastej chuti a vôni dodáva pokrmom (a najmä tým sladkým) veľmi príjemnú arómu.

Ako na domácu mandľovú múku?

Mandľovú múku môžete vyrobiť nasledujúcim spôsobom:

1. Nakúpte mandle a rozložte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
2. Predhrejte rúru na 175 °C a pečte mandle asi 10 – 12 minút, kým sa nezačnú ľahko hnediť.
3. Nechajte mandle vychladnúť na izbovú teplotu.
4. Presuňte vychladnuté mandle do mixéra alebo mlynčeka na kávu.
5. Miešajte mandle, kým sa nezmenia na jemnú múku. Mali by ste vytvoriť jemnú a hladkú konzistenciu bez hrudiek.
6. Po dokončení prosite mandľovú múku, aby ste odstránili prípadné hrudky.
7. Hotovú mandľovú múku uchovávajte v uzavretej nádobe na chladnom a suchom mieste.

Majte na pamäti, že domáca mandľová múka bude mať jemnejšiu konzistenciu ako tá kúpená, takže sa môže líšiť vo výsledných receptoch.

Akú mozzarellu mám použiť do receptu na škoricové slimáky?

Do receptu na škoricové slimáky je najlepšie použiť mäkkú a strúhanú mozzarellu, ktorá sa dobre rozteká.

Ako sa vyrába sladká poleva na škoricové slimáky?

Sladká poleva na škoricové slimáky sa bežne vyrába zmiešaním sladidla (napr. práškového cukru alebo trstinového cukru), masla, mlieka a vanilkového extraktu. Pre naše zdravé mini slimáky sme použili ricottu, jogurt, sladidlo a vanilkový extrakt. Zmes sa premieša a potom sa poleva naleje alebo rozotrie na škoricové slimáky.

Sú škoricové slimáky zdravé?

Áno, škoricové slimáky majú niektoré zdravotné výhody. Škorica obsahuje antioxidanty a protizápalové látky. Pri konzumácii škoricových slimákov je však potrebné dbať na mieru a nekonzumovať ich v nadmernom množstve.

Ako používať škoricu v kuchyni?

Škorica sa obvykle pridáva do koláčov, buchiet a obaľovaného ovocia. Môžete ju nasypať aj do teplých nápojov, napr. horúcej čokolády alebo jablčného muštu. Škoricu však nemusíte zaraďovať len do dezertov.

Prečo je škorica zdravá?

Škorica obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred poškodením buniek. Znižuje aj hladinu cukru v krvi.

Tipy na ďalšie recepty z blogu Ochutnej Ořech

Nízkosacharidové mini škoricové slimáky z mandľovej múky

Kombinácia lahodnej škoricovej chuti s mäkkým a nadýchaným cestom z mandľovej múky, mozzarelly a ricotty. Skúste aj vy rýchly olovrant v podobe škoricových slimákov bez kysnutia.
4.72 z 7 hlasů
Čas prípravy 20 minút
Čas varenia 20 minút
Celkový čas 40 minút
Porcie 12 slimákov

Ingrediencie
  

  • 175 g mozzarelly
  • 200 g mandľovej múky
  • 2 lyžice ricotty
  • 1 vajíčko
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • 2 lyžice sladidla
  • 1 lyžička gréckeho jogurtu
  • 2 kvapky vanilkového extraktu
  • 1 lyžička mletej škorice

Pokyny
 

  • Predhrejte si rúru na 180 °C.
  • V malom hrnci rozpustite mozzarelu a ricottu na nízkom plameni – zmes nesmie bublať.
  • Stiahnite z platne a vmiešajte vajíčko. Pridajte mandľovú múku a prášok do pečiva. Vytvorte zo zmesi cesto a rozdeľte ho na cca 6 guliek.
  • Z každej guľky vytvorte čo najtenšiu placku, ktorú neskôr budete rolovať.
  • Medzitým si urobte náplň. Rozpustite kokosový olej, vmiešajte sladidlo a škoricu. Touto zmesou potrite všetkých 6 placiek.
  • Každú placku zrolujte a prekrojte napoly. Teraz máte 12 škoricových slimákov, ktoré vložte na papier na pečenie a nechajte piecť v predhriatej rúre 20 minút.
  • Zatiaľ čo sa slimáky pečú, vytvorte si polevu. Zmiešajte ricottu, jogurt, sladidlo a vanilkový extrakt. Teplé slimáky potrite polevou pred servírovaním.
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďalšie sladké a slané recepty z mandľovej múky

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1