Ovsené vločky sú ideálnym zdrojom energie a živín. Sú veľmi zdravé. Ale len málo ľudí pri nich vydrží dlho. My vás teraz presvedčíme, že ovsené vločky sa oplatí zaradiť do vášho jedálnička.
Prečo jesť ovsené vločky?
Ovsené vločky sú jednou z najzdravších obilnín. Ovsené vločky sú celozrnné, väčšinou neobsahujú lepok a sú skvelým zdrojom dôležitých vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov.
Štúdie potvrdzujú, že ovos a ovsené vločky vo všeobecnosti majú množstvo zdravotných výhod. Patrí medzi ne zníženie hmotnosti, zníženie hladiny cukru v krvi a zníženie rizika srdcových ochorení.
Ovsené krúpy sú neporušená a celistvá forma ovsa a dlho sa varia. Z tohto dôvodu väčšina ľudí preferuje valcovaný, drvený alebo rezaný ovos, čo sú práve ovsené vločky. Ich varenie trvá veľmi krátko a ich štruktúra môže byť kašovitá.
Ovsené vločky sa bežne jedia na raňajky ako ovsená kaša, ktorá sa pripravuje varením ovsených vločiek vo vode alebo mlieku. Často sú tiež súčasťou dezertov, müsli a müsli tyčiniek, sušienok, granoly a ďalšieho pečiva.
Jedna šálka ovsených vločiek obsahuje:
- 51 g sacharidov
- 13 g bielkovín
- 5 g tukov
- 8 g vlákniny
Ako pripraviť ovsené vločky?
Najbežnejším spôsobom prípravy ovsených vločiek je ich varenie vo vode alebo v mlieku. Ovsené vločky sa môžu zdať trochu mdlé, preto ich odporúčame pred varením opiecť na troche kokosového oleja. Získajú tak krásnu orechovú chuť.
TIP: 5 tipov na recepty z ovsených vločiek.
Máme pre vás recept na dokonalú ovsenú kašu.
1. V malom hrnci priveďte do varu jednu šálku mlieka alebo vody a štipku soli (ak máte radi).
2. Vmiešajte 1/2 šálky ovsených vločiek a znížte teplotu. Varte jednu minútu.
3. Odstavte zo sporáka, prikryte a nechajte 2 až 3 minúty odstáť.
Ovsené vločky môžete nielen uvariť, ale aj namočiť, a to z dôvodu, že sú skutočne ťažšie stráviteľné.
Namáčanie pomáha uvoľňovať enzýmy (fytázu), ktoré začnú rozkladať kyselinu fytovú. Telo potom môže absorbovať viac živín.
Kyselina fytová pomáha ovsu, aby zostal v tráviacom systéme neporušený. Blokuje tráviace enzýmy v tele a viaže sa na dôležité minerály, ako sú železo, zinok a vápnik, čím sťažuje ich vstrebávanie. Preto sa odporúča ovsené vločky na niekoľko hodín namočiť.
Mohlo by vás zaujímať: Recepty na zdravé raňajky: 10 najlepších receptov pre deti a dospelých.
10 dôvodov, prečo jesť ovsené vločky každý deň
- Keď konzumujeme potraviny s nízkym obsahom živín, existuje veľké riziko, že telo vyčerpá energiu rýchlejšie, ako by malo. Obilniny sú dobrým zdrojom živín. Zaradenie ovsených vločiek do každodenného jedálnička môže pomôcť udržať hladinu energie počas celého dňa.
- Vápnik a vitamín D sú nevyhnutné na udržanie zdravých kostí. Ovsené vločky, ktoré sú bohaté na vápnik a vitamín D, pomôžu posilniť vaše kosti, a teda zabrániť ich predčasnému starnutiu.
- Rozpustná vláknina v ovsených vločkách absorbuje značné množstvo vody, čo výrazne spomaľuje proces trávenia. V dôsledku toho budete mať dlhšie pocit sýtosti, a preto vám ovsené vločky môžu pomôcť kontrolovať vašu hmotnosť.
- S výnimkou niektorých ochutených druhov sú ovsené vločky 100 % prírodné. Keď sa pozriete na zloženie na obale ovsených vločiek, zvyčajne uvidíte len jednu zložku.
- Ovsené vločky sú rýchle a pohodlné na prípravu. Každý druh ovsených vločiek sa dá pripraviť v mikrovlnnej rúre. Aj keď ich varíte na sporáku, ovsené vločky sa zvyčajne dajú pripraviť za menej ako 10 minút.
- Škrobovitosť ovsa umožňuje, aby si pokožka udržala vlhkosť. Ak sa pozorne pozriete na etikety niektorých pleťových produktov alebo krémov na tvár, pravdepodobne tam uvidíte ovsené vločky. Ovsené vločky sú totiž skvelé na suchú, svrbiacu a podráždenú pokožku.
- Štúdia, ktorú vypracovali vedci z Veľkej Británie a Holandska, preukázala, že existuje súvislosť medzi ľuďmi, ktorí jedia stravu s vysokým obsahom vlákniny, a nižším rizikom vzniku rakoviny hrubého čreva. Štúdie sa zúčastnili takmer 2 milióny ľudí a zistilo sa, že každých ďalších 10 gramov vlákniny v strave znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka o 10 %.
- Ovsené vločky môžu dobre reagovať na infekcie v tele.
- Ovsené vločky obsahujú melatonín a komplexné sacharidy, ktoré môžu pomôcť tryptofánu dostať sa do mozgu a zlepšiť kvalitu spánku. Okrem toho ovsené vločky obsahujú veľa vitamínov vrátane vitamínu B6, ktorý tiež pomáha pri tvorbe väčšieho množstva serotonínu v mozgu.
- Ovsené vločky sú plné antioxidantov nazývaných avenantramidy. Antioxidanty sú dôležité, pretože chránia bunky pred voľnými radikálmi, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny a srdcových ochorení.
Tip: Čo s prezretými banánmi: Najlepšie rýchle recepty z prezretých banánov.
Ovsené vločky a lepok
Čistý ovos neobsahuje lepok a je bezpečný pre väčšinu ľudí s neznášanlivosťou lepku. Ovsené vločky sú však často kontaminované lepkom, pretože sa môžu spracovávať v rovnakých zariadeniach ako pšenica, raž a jačmeň.
Hoci samotný ovos neobsahuje lepok, často sa pestuje spolu s inými plodinami. Na zber plodín na susedných poliach sa zvyčajne používajú rovnaké zariadenia, čo vedie ku krížovej kontaminácii, ak jedna z týchto plodín obsahuje lepok.
Veľmi malý počet ľudí s celiakiou neznáša ani čistý, nekontaminovaný ovos. Čistý ovos totiž obsahuje avenín, bielkovinu, ktorá môže spôsobovať problémy, pretože má podobnú štruktúru aminokyselín ako lepok.
Väčšina ľudí citlivých na lepok na avenín nereaguje. Bez problémov môžu jesť čistý, nekontaminovaný ovos. Malé percento ľudí s celiakiou môže však na avenín reagovať. Pre týchto pár ľudí môže byť nebezpečný aj certifikovaný bezlepkový ovos.
Je potrebné vziať do úvahy, že je veľmi komplikované zabrániť tomu, aby bol ovos počas výrobného procesu kontaminovaný inými obilninami.
Náš TIP: Vyskúšajte celé ovsené vločky s klíčkami alebo jemné bezlepkové s klíčkami.
Nevýhody varenia a konzumácie ovsených vločiek
Obsah vlákniny v ovsených vločkách je vysoký, čo spomaľuje proces trávenia a vedie k nadúvaniu. Ak máte žalúdočné problémy, odporúča sa začať s malou porciou ovsených vločiek a potom postupne pridávať ďalšie. Glukózu, škrob a vlákninu v ovsených vločkách spotrebúvajú baktérie v črevách, čo často vedie k plynatosti a nadúvaniu.
Hoci ovsené vločky pomáhajú podporovať chudnutie tým, že potláčajú chuť do jedla, ich častá konzumácia môže viesť k podvýžive a strate svalovej hmoty. Ovsené vločky totiž udržujú pocit sýtosti dlhšie, takže telo stráca schopnosť signalizovať, že ste hladní. Nadmerná konzumácia ovsených vločiek môže tiež zhoršiť vaše kognitívne funkcie a znížiť vašu bdelosť a ostražitosť.
Hoci to nie je bežné u zdravých dospelých, ovos môže spôsobiť opuch žalúdka. Tento účinok môže jednoducho vyvolať náhla zmena v našej strave, napríklad prechod z konzumácie malého množstva vlákniny na väčšie množstvo. V tomto prípade môže opuch spôsobiť aj bolesť a nepríjemné pocity v dôsledku kŕčov v bruchu a plynatosti.
Tipy na recepty z ovsených vločiek
Ovsené vločky sú obľúbenou ingredienciou v každej kuchyni. Môžete si z nich pripraviť chutnú kašu, ktorá môže byť sladká, ale aj slaná, napríklad s hubami a vajíčkom.
Ovsené vločky sú vhodné aj na zahustenie zeleninových polievok a, samozrejme, na pečenie, a to na slano aj na sladko.
Máme pre vás dva skvelé recepty, ktoré môžete vyskúšať doma a pripraviť pre svoju rodinu chutné a výživné raňajky.
RECEPT: Zdravá domáca ovsená kaša s jablkami či banánom
RECEPT: Zdravé banánové lievančeky z ovsených vločiek
RECEPT: Pekanová ovsená kaša cez noc
RECEPT: Zdravý mugcake s ovsenými vločkami
FAQ – Najčastejšie otázky
Ako často jesť ovsené vločky?
Ideálne je jesť ovsené vločky pravidelne ako súčasť zdravej stravy.
Prečo namáčať ovsené vločky?
Namáčanie ovsených vločiek pred konzumáciou pomáha zlepšiť stráviteľnosť a textúru. Ideálne by ovsené vločky mali byť namáčané cez noc alebo aspoň 15 – 30 minút.
Ovsené vločky a ich vplyv na zdravie?
Ovsené vločky sú známe pre svoje možné prínosy pre srdce, trávenie a poskytujú dobrý zdroj vlákniny.
Aká je odporúčaná denná dávka ovsených vločiek?
Odporúčaná denná dávka ovsených vločiek je približne 50 až 100 gramov.
Koľko kalórií obsahujú ovsené vločky?
Ovsené vločky majú relatívne nízky obsah kalórií, čo závisí od množstva a použitých ingrediencií.
Ovsené vločky a lepok? Ako to je?
Ovsené vločky sú zvyčajne bezlepkové, ale je vždy dobré skontrolovať etiketu, pokiaľ je bezlepková strava dôležitá.
Aké výživové hodnoty majú ovsené vločky?
Ovsené vločky sú zdrojom živín. 100 gramov obsahujú približne 389 kilokalórií energie, 13,2 gramu bielkovín, 66,3 gramu sacharidov (z toho 0,8 gramu cukrov), 6,9 gramu tukov (z toho 1,2 gramu nasýtených mastných kyselín) a 10,6 gramu vlákniny.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?