Babičkin domáci ťahaný jablkový závin: Najlepšie a veľmi jednoduché cesto

Jablkový závin patrí medzi najobľúbenejšie slovenské a rakúske dezerty – a niet sa čomu čudovať. Kombinácia tenkého cesta, šťavnatej jablkovej náplne a dokonalej škoricovej chuti spolu s hrozienkami a orechmi je jednoduchá a zároveň úplne dokonalá. Dnes sme pre vás pripravili recept na babičkin domáci ťahaný závin, ktorý zvládne upiecť naozaj každý.

Odkiaľ sa vzal ťahaný jablkový závin: História

Luxusné a jednoduché cesto, ťahaný jablkový závin, je obľúbené na Slovensku, v Prahe aj vo Viedni. Vedeli ste však, že história štrúdle siaha až do Maďarska?

Ťahaný závin k nám síce prišiel z Viedne, no jeho korene siahajú až do čias tureckého obliehania Uhorska. Vtedy sa Maďari naučili pripravovať takmer priehľadné cesto bohaté na lepok, zmiešané s teplou vodou, ktoré sa ľahko tvaruje a plní.

Kým križiaci bojovali proti Turkom, Maďari zdokonaľovali techniku prípravy tenkého cesta, ktoré sa dalo plniť a piecť na sladko aj na slano. Základom bola vždy kvalitná múka s vysokým obsahom lepku, ktorá po zmiešaní s teplou vodou napučí a po odležaní sa dá ľahko vyvaľkať na tenkú placku.

Prvý recept na ťahaný závin bol zaznamenaný už v roku 1696. V 18. storočí ho dokonca Mária Terézia podávala svojim hosťom ako luxusný dezert, čím sa závin stal skutočne rafinovaným a prestížnym pokrmom.

Babičkin domáci jablkový závin: Najlepšie a veľmi jednoduché cesto.
Babičkin domáci jablkový závin: Najlepšie a veľmi jednoduché cesto.

Z čoho pripraviť cesto na ťahaný jablkový závin

Príprava luxusného cesta na závin sa začína výberom kvalitných surovín. Ako už sme spomenuli, kľúčová je kvalitná múka s vysokým obsahom lepku – ideálna je hladká pšeničná múka, ktorá tvorí základ pre ťahané cesto.

Na dosiahnutie optimálnej konzistencie cesta na jablkový závin sa do múky pridáva voda, pričom množstvo je potrebné prispôsobiť podľa potrieb cesta. Každá múka saje trochu inak, takže je dôležité pracovať s ingredienciami intuitívne, a nie slepo podľa receptu.

Do cesta patrí aj olej, rozpustené maslo a citrónová šťava – vďaka nim bude cesto pružné a svieže. Vajíčko slúži ako spojivo, aby cesto držalo pohromade. A, samozrejme, soľ je nevyhnutná – nezabudnite cesto mierne osoliť, aby sa chute všetkých ingrediencií pekne doplnili.

Skladom 2.7 €
Naše vlašské orechy sú zasušené tak, aby vydržali vynikajúco po celý rok a nepodľahli rýchlo žlči a horkosti.
Nedostupné 1.5 €
Nakrájané na tenké plátky sú ideálne do jogurtu alebo ako posýpka do všetkých raňajkových zmesí.

Mohlo by vás zaujímať: 19 tipov, čím nahradiť vajcia pri pečení, varení, obaľovaní a na potretie.

Ako pripraviť dokonalú náplň do ťahaného jablkového závinu

Srdcom každého závinu je jablková náplň. Jablká môžete nakrájať na plátky alebo nastrúhať – mali by byť šťavnaté. Niektorí preferujú sladšie odrody, iní radšej kyslejšie. My máme radi kyslejšie.

Chuť náplne môžete vylepšiť škoricou, cukrom, trochou rumu alebo citrónovou šťavou. Do závinu odporúčame pridať aj orechy – vlašské, pekanové alebo mandle. Orechy je najlepšie nakrájať a pre intenzívnejšiu chuť ich môžete jemne opražiť.

Pre skutočných gurmánov odporúčame potrieť cesto roztopeným maslom ešte pred navrstvením náplne – výsledok bude ešte chutnejší a vôňa omamná.

Babičkin domáci ťahaný jablkový závin: Najlepšie a veľmi jednoduché cesto.
Babičkin domáci ťahaný jablkový závin: Najlepšie a veľmi jednoduché cesto.

Ako nepokaziť cesto na ťahaný jablkový závin

Kľúčom na dosiahnutie dokonalého závinu je dokonale tenké a jemné cesto. Jablká v náplni ho krásne zvlhčia a dodajú mu vláčnosť. Aby bolo cesto elastické a ľahko sa ťahalo, je dôležité ho poriadne vypracovať a nechať odpočívať – ideálne cez noc. Najlepšie je uložiť ho do chladničky v miske vymastenej olejom alebo medzi dva olejom potreté hlboké taniere. Takto cesto nevyschne a zostane pružné.

Ak ste ho skladovali v chladničke, nechajte ho pred rozvaľkaním znovu zohriať na izbovú teplotu. Cesto sa potom ľahšie rozvaľká a natiahne – malo by byť tenké ako papier. Niektorí pre lepšie ťahanie pridávajú do cesta pár kvapiek octu, my však odporúčame radšej štipku soli a vajíčko, ktoré cestu dodajú stabilitu a jemnosť.

Babiččin domácí tažený jablečný štrúdl: Nejlepší a velmi jednoduché těsto

Babičkin domáci ťahaný jablkový závin: Najlepšie a veľmi jednoduché cesto

Jednoduchý a rýchly recept na ťahaný závin, ktorý zvládne pripraviť naozaj každý. Ideálny recept na jablkový závin, ktorý zvládnete pripraviť aj po náročnom pracovnom dni.
5 z 1 hlasu
Čas prípravy 30 minút
Čas varenia 30 minút
Samozrejme Hlavný chod
Kuchyňa česká, rakúska
Porcie 0

Ingrediencie
  

Cesto

  • 280 g hladkej pšeničnej múky
  • 50 – 100 ml vody (podľa potreby)
  • 2 PL oleja
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1 veľké vajce
  • 1 štipka soli
  • 50 g rozpusteného masla

Náplň

  • 50 g nasekaných vlašských orechov
  • 30 g hrozienok
  • 2 PL rozohriateho masla (voliteľné)
  • nastrúhané jablká (podľa potreby)
  • škorica (podľa chuti)

Na potretie a posypanie

  • mandľové lupienky
  • vajce

Pokyny
 

  • Múku preosejte, pridajte maslo, olej, citrónovú šťavu, vajce, soľ a postupne pridávajte vodu, aby vzniklo mäkké, nelepivé cesto. Nechajte cesto odpočívať v chladničke.
  • Pripravte si náplň: Nastrúhajte jablká a zbavte ich prebytočnej tekutiny, zmiešajte s hrozienkami, nasekanými orechmi a škoricou.
  • Rozvaľkajte polovicu cesta na tenký obdĺžnik, rozložte naň jablkovú náplň a polejte ju roztopeným maslom. Rovnakým spôsobom spracujte aj druhú polovicu cesta.
  • Preneste závin na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite vajcom a posypte mandľami.
  • Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približene 25 – 30 minút (alebo podľa hrúbky cesta a typu rúry až 50 minút).
  • Závin odávajte teplý, posypaný práškovým cukrom alebo so šľahačkou.
Kľúčové slovo jablkový závin, sladký závin, ťahaný závin, závin
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

FAQ – Najčastejšie otázky

Ako dlho sa pečie ťahaný jablkový závin

Jablkový závin sa pečie spravidla 20 – 30 minút, záleží však na hrúbke cesta. Niekedy sa pečie aj päťdesiat minút.

Na koľkých stupňoch sa pečie závin?

Jablkový závin sa pečie v rúre pri teplote 200 °C.

Je závin diétny?

Áno, ak pripravíte naozaj tenké cesto a naplň nebudete dosladzovať, môže sa považovať za diétny.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

1 komentár

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1