Babičkin domáci ťahaný jablkový závin: Najlepšie a veľmi jednoduché cesto
Jednoduchý a rýchly recept na ťahaný závin, ktorý zvládne pripraviť naozaj každý. Ideálny recept na jablkový závin, ktorý zvládnete pripraviť aj po náročnom pracovnom dni.
Múku preosejte, pridajte maslo, olej, citrónovú šťavu, vajce, soľ a postupne pridávajte vodu, aby vzniklo mäkké, nelepivé cesto. Nechajte cesto odpočívať v chladničke.
Pripravte si náplň: Nastrúhajte jablká a zbavte ich prebytočnej tekutiny, zmiešajte s hrozienkami, nasekanými orechmi a škoricou.
Rozvaľkajte polovicu cesta na tenký obdĺžnik, rozložte naň jablkovú náplň a polejte ju roztopeným maslom. Rovnakým spôsobom spracujte aj druhú polovicu cesta.
Preneste závin na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite vajcom a posypte mandľami.
Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približene 25 – 30 minút (alebo podľa hrúbky cesta a typu rúry až 50 minút).
Závin odávajte teplý, posypaný práškovým cukrom alebo so šľahačkou.