Choď späť
Babiččin domácí tažený jablečný štrúdl: Nejlepší a velmi jednoduché těsto
Vytlačiť recept
5 z 1 hlasu

Babičkin domáci ťahaný jablkový závin: Najlepšie a veľmi jednoduché cesto

Jednoduchý a rýchly recept na ťahaný závin, ktorý zvládne pripraviť naozaj každý. Ideálny recept na jablkový závin, ktorý zvládnete pripraviť aj po náročnom pracovnom dni.
Čas prípravy30 minút
Čas varenia30 minút
Samozrejme: Hlavný chod
Kuchyňa: česká, rakúska
Kľúčové slovo: jablkový závin, sladký závin, ťahaný závin, závin
Servings: 0

Ingredience

Cesto

  • 280 g hladkej pšeničnej múky
  • 50 – 100 ml vody (podľa potreby)
  • 2 PL oleja
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1 veľké vajce
  • 1 štipka soli
  • 50 g rozpusteného masla

Náplň

  • 50 g nasekaných vlašských orechov
  • 30 g hrozienok
  • 2 PL rozohriateho masla (voliteľné)
  • nastrúhané jablká (podľa potreby)
  • škorica (podľa chuti)

Na potretie a posypanie

  • mandľové lupienky
  • vajce

Pokyny

  • Múku preosejte, pridajte maslo, olej, citrónovú šťavu, vajce, soľ a postupne pridávajte vodu, aby vzniklo mäkké, nelepivé cesto. Nechajte cesto odpočívať v chladničke.
  • Pripravte si náplň: Nastrúhajte jablká a zbavte ich prebytočnej tekutiny, zmiešajte s hrozienkami, nasekanými orechmi a škoricou.
  • Rozvaľkajte polovicu cesta na tenký obdĺžnik, rozložte naň jablkovú náplň a polejte ju roztopeným maslom. Rovnakým spôsobom spracujte aj druhú polovicu cesta.
  • Preneste závin na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite vajcom a posypte mandľami.
  • Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približene 25 – 30 minút (alebo podľa hrúbky cesta a typu rúry až 50 minút).
  • Závin odávajte teplý, posypaný práškovým cukrom alebo so šľahačkou.
Vyskúšali ste tento recept?Spomeňte @WPRecipeMaker alebo označte #wprecipemaker!