Jednoduchá vegánska sviečkovica bez laktózy

Milovali ste v detstve sviečkovicu, ale už nejete mäso? Alebo hľadáte bezlaktózovú alternatívu sviečkovice? Prinášame vám recept, ktorý je jednoduchý na prípravu a zamilujete si ho. Naša vegánska sviečkovica je jednoduchá a rýchla na prípravu.

Namiesto smotany používame kešu orechy a ako náhradu mäsa sme zvolili sójové kocky. Poďme sa pozrieť na to, ako jednoducho pripraviť vegánsku sviečkovicu.

Recept: Lahodná a jednoduchá vegánska sviečkovica.
Lahodná a jednoduchá vegánska sviečkovica.

História a pôvod sviečkovice

Táto česká kulinárska špecialita má bohatú históriu, ktorá siaha až do čias habsburskej monarchie. V priebehu rokov sa recept na sviečkovicu na smotane postupne vyvíjal a dnes je jedným z hlavných symbolov českej kuchyne.

Názov sviečkovica pochádza z druhu mäsa, ktorý sa tradične používa na prípravu tohto pokrmu. Hovädzia sviečkovica je dlhý a štíhly kus mäsa, ktorý svojím tvarom pripomína sviečku.

Pôvodne sa sviečkovica považovala za luxusné jedlo, ktoré sa podávalo pri zvláštnych príležitostiach.

V priebehu 19. a 20. storočia sa sviečkovica na smotane stala bežnou súčasťou českej domácej kuchyne. Najmä na vidieku, kde bolo hovädzieho mäsa dostatok, bola sviečkovica obľúbeným pokrmom.

Recept: Lahodná a jednoduchá vegánska a vegetariánska sviečková.

Vegánska sviečkovica: Čím nahradiť mäso

Najradšej používame seitan alebo sójové kocky. Ich príprava je časovo náročnejšia, ale sú oveľa chutnejšie a obsahujú viac bielkovín.

Vegetariánska sviečkovica: Ako pripraviť sójové kocky

Mnohí ľudia nemajú radi sójové kocky, pretože nevedia, ako ich pripraviť. Trik spočíva v tom, že ich najprv uvaríte podľa návodu a potom z nich vyžmýkate prebytočnú vodu.

Potom ich môžete naložiť podľa chuti. Takto sa zbavíte pachuti, ktorú sójové kocky môžu mať.

My ich radi marinujeme v marináde pripavenej z oleja, cesnaku, sójovej omáčky a citróna.

Skladom 7.01 €
Sójová omáčka s tradičnou chuťou v bio kvalite, bez zvýrazňovačov chuti, farbív a umelých sladidiel.

Vašej fantázii sa medze nekladú. Čím dlhšie ich necháte marinovať, tým budú chutnejšie. Odporúčame ich marinovať večer predtým, ale ak to nestihnete, marinujte ich aspoň 30 minút.

Čím nahradiť smotanu vo vegánskej sviečkovici

Hoci môžete použiť vegánsku alternatívu k smotane kúpenej v obchode, osobne odporúčame rozmixovať veľkú hrsť kešu orechov s vodou a pripraviť kešu krém.

Skladom
11 € 10.79 €
Naturálne kešu orechy sú nepražené, nesolené a vždy čerstvé. W420 je označenie pre kvalitné kešu oriešky menšej veľkosti, ktoré sú chutné a dobre sa miešajú. Sú preto ideálne na výrobu kešu masla, kešu mlieka, ale aj raw koláčov alebo kešu syra.

Ak máte menej výkonný mixér, kešu orechy najprv namočte na 30 minút do horúcej vody. Získate tak lahodný a krémový krém bez éterov a konzervačných látok.

Kešu orčechy sú skvelé aj na prípravu vegánskej sviečkovice ako náhrada laktózy.
Kešu orechy môžete použiť ako náhradu smotany.

Mohlo by vás zaujímať: Čím nahradiť smotanu na varenie a na šľahanie v slaných aj sladkých receptoch.

Ako pripraviť vegánsku sviečkovicu

Vegánska sviečkovica je jednoducha, postup je prakticky rovnaký ako pri príprave tradičnej sviečkovice, len vynecháte mäso a nahradíte ho alternatívou.

Najskôr orestujte cibuľu a potom pridajte na kocky nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen. Spolu orestujte. Potom pridajte zeleninový vývar, pridajte korenie (bobkový list, nové korenie) a varte 30 minút.

Medzitým opečte sójové kocky alebo seitan. Potom odstráňte bobkový list a guľky korenia a zeleninu rozmixujte na omáčku. Zjemnite kešu krémom (pozri vyššie) a omáčku dochuťte citrónom a soľou.

Recept: Lahodná a jednoduchá veganská svíčková

Recept: Lahodná a jednoduchá vegánska sviečkovica

Ak milujete sviečkovicu, ale prestali ste jesť mäso alebo hľadáte alternatívu bez laktózy, máme pre vás skvelý recept.☺️ Buď použijete mäso, alebo našu vegánsku alternatívu.
Čas prípravy 15 minút
Čas varenia 40 minút
Celkový čas 55 minút
Samozrejme Hlavný chod
Kuchyňa vegánska
Porcie 2

Ingrediencie
  

Čo budete potrebovať na sviečkovicu bez laktózy:

  • 200 g mrkvy
  • 100 g zeleru
  • 10 g petržlenu
  • 1 veľkú cibuľu
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • veľkú hrsť kešu orechov (namočených 30 minút v horúcej vode)
  • 200 ml vody
  • 4 guľky nového korenia
  • 4 bobkové listy
  • čierne korenie
  • citrón
  • soľ

Na sójové kocky:

  • 1 balenie sójových kociek
  • šťavu z jedného citróna
  • 3 – 4 PL sójovej omáčky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • olivový olej

Na podávanie

  • brusnice
  • knedľa

Pokyny
 

Ako na prípravu omáčky:

  • Orestujte cibuľu, pridajte na kocky nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen.
  • Pridajte zeleninový vývar a korenie. Varte 30 minút.
  • Rozmixujte vopred namočené kešu orechy v 200 ml vody, vytvoríte si tým smotanu.
  • Odoberte bobkový list a nové korenie.
  • Rozmixujte zeleninu s vývarom.
  • Pridajte kešu smotanu a dochuťte citrónom, soľou a čiernym korením.
  • Podávajte s knedľou, mäsom či vami obľúbenou alternatívou mäsa a brusnicami.

Ako pripraviť sójové kocky:

  • Sójové kocky uvarte podľa návodu a potom z nich vyžmýkajte prebytočnú vodu.
  • Naložte ich v oleji, citrónovej šťave, cesnaku a sójovej omáčke.
  • Orestujte ich na panvici alebo opečte v rúre.
Kľúčové slovo sviečkovica na smotane pre vegánov, vegánska sviečkovica, veganské recepty
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




2 Shares
Share
Tweet
Share
Pin2