Goji ako súčasť zdravej stravy

Bobule goji patria medzi najzdravšie potraviny, ktoré môžete pridať do svojho jedálnička. Majú skvelé výživové hodnoty a množstvo priaznivých účinkov. V tomto článku sa dozviete, prečo sú bobule goji súčasťou zdravej stravy a ako ich používať v kuchyni.

Kustovnica čínska alebo goji

Bobule goji sú plody kustovnice čínskej, ktorá pochádza z Ázie. Bobule goji sú bohaté na živiny a antioxidanty. Vďaka svojim prospešným látkam sú už po stáročia súčasťou čínskej medicíny.

Dnes sú goji vďaka svojim antioxidantom a protizápalovým vlastnostiam dôležitou súčasťou zdravej výživy a kozmetických výrobkov. Najčastejšie u nás kúpite sušené plody goji, ale na trhu nájdete aj čerstvé.

Skladem 14.75 Kč
Najobľúbenejšia superpotravina v našom e-shope!!!!! A niet divu. Goji – kustovnica čínska je jedna z najbohatších surovín na antioxidanty, vitamín C a vlákninu. Má jemne sladkú chuť, ktorá je čisto prírodná. Naše goji sú 100 % prírodné a neobsahujú pridaný cukor ani konzervačné látky.

Je dôležité rozlišovať medzi jednotlivými druhmi bobúľ goji a starostlivo vyberať výrobky, ktoré obsahujú správny druh, pretože napriek podobným vlastnostiam sa môžu líšiť zložením a účinnosťou.

Ako vyzerá kustovnica čínska a kde rastie

Bobule goji majú okrúhly tvar a oranžovočervenú farbu. Chuť goji pripomína zmes šípok, čerešní a brusníc so sladkokyslou príchuťou.

Plody rastú na tŕnistom kríku kustovnice čínskej, ktorý môže dorásť až do výšky približne 3 metre. Pôvodne sa kustovnica čínska prirodzene vyskytovala v Himalájach a iných čínskych provinciách.

Goji plody kustovnice čínskej.

Čo bobule goji obsahujú

Bobule goji sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahujú celkovo 18 aminokyselín a 9 z nich je esenciálnych, vitamíny A, C, E, B2 a B6, ktoré podporujú zdravie očí, imunitný systém a správnu funkciu metabolizmu. V goji sa nachádza aj veľa minerálnych látok, ako sú železo, zinok, meď, selén a vápnik, ktoré podporujú zdravé kosti, svaly a krvný obeh.

Najväčším prínosom plodov goji sú však ich antioxidanty. Obsahujú množstvo polyfenolov, flavonoidov a karotenoidov, ktoré bojujú proti voľným radikálom a pomáhajú chrániť bunky pred poškodením. Antioxidanty tiež spomaľujú proces starnutia, čím podporujú zdravie kože a sú aj skvelou prevenciou vzniku rôznych ochorení.

7 dôvodov, prečo by ste mali jesť goji

Bobule goji majú množstvo zdravotných výhod a považujú sa za superpotravinu. Vďaka obsiahnutému množstvu antioxidantov a vitamínov sú vynikajúcim výživovým doplnkom, ktorý môže byť nápomocný v mnohých oblastiach. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste mali jesť goji:

1. Prevencia chrípky a prechladnutia

Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a ďalších antioxidantov plody goji posilňujú imunitný systém a pomáhajú v boji proti infekciám. Ideálne je zaradiť goji do svojho jedálnička najmä počas chrípkového obdobia.

2. Bohatý zdroj antioxidantov

Bobule goji sú jedným z najlepších zdrojov antioxidantov medzi potravinami. Tieto látky chránia bunky v tele a znižujú riziko vzniku chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina.

3. Udržiavanie dobrého zraku

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov, ktoré sa nazývajú karotenoidy, majú bobule goji pozitívny vplyv na zrak. Obsahujú luteín a zeaxantín, ktoré sú dôležité pre zdravie sietnice a ochranu pred degeneratívnymi ochoreniami, ako je napríklad šedý zákal.

4. Zlepšenie trávenia

Vláknina obsiahnutá v goji pomáha správnemu tráveniu a činnosti čriev. Vláknina tiež pomáha udržiavať pocit sýtosti a zdravú hmotnosť.

5. Zdravé srdce a cievy

Antioxidanty a vitamíny majú pozitívny vplyv aj na zdravie srdca a ciev. Pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, udržiavať normálny krvný tlak a zlepšovať pružnosť ciev.

6. Zvýšenie energie a vitality

Bobule goji sa tradične používajú na zvýšenie energie, vitality a celkového pocitu pohody. Obsahujú železo, ktoré podporuje tvorbu červených krviniek a zlepšuje prenos kyslíka v tele.

7. Podpora zdravého nervového systému

Vďaka obsahu vitamínov skupiny B majú bobule goji pozitívny vplyv na zdravie mozgu a nervového systému. Pomáhajú zlepšovať pamäť, koncentráciu a náladu.

Ako používať goji v kuchyni

Existuje množstvo spôsobov, ako pridať goji do svojho jedálnička, aby ste si ich obľúbili a zaradili ich do rôznych receptov. Dôležité je tiež dodržiavať správne dávkovanie. Plody goji sú skvelé v:

  • raňajkovej kaši,
  • müsli,
  • jogurte,
  • šalátoch,
  • obilninách,
  • polievkach,
  • dezertoch,
  • smoothies,
  • alebo ich môžete jesť len tak samotné.

TIP: Ochutnajte šťavu z goji s dužinou.

Nezabudnite, že zdravá strava by mala byť vyvážená a pestrá. Bobule goji môžu byť skvelým doplnkom, ale nemali by tvoriť základ vašej stravy. Je dôležité kombinovať ich s ďalšími potravinami bohatými na živiny, ako sú čerstvé a sušené ovocie, zelenina, celozrnné výrobky, orechy a semená.

Goji jako součást zdravého jídelníčku

Dávkovanie kustovnice čínskej

Odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka je 10 až 30 g sušených plodov goji, čo zodpovedá 1,5 až 2 šálkam čerstvých plodov goji alebo ¼ šálky sušených plodov goji denne. Mladšie deti by mali konzumovať polovicu tohto množstva. Vyššie množstvo plodov goji by mohlo spôsobiť tráviace problémy.

Čaj z goji

Čaj z plodov goji je jednoduchý a ideálny spôsob, ako využiť priaznivé účinky goji. Príprava čaju z goji je jednoduchá. Stačí zaliať jednu čajovú lyžičku sušených plodov goji horúcou vodou a nechať lúhovať približne 5 až 10 minút. Na dosiahnutie intenzívnejšej chuti a vône môžete do čaju pridať napríklad citrónovú šťavu alebo med.

Čaj z goji

Kde kúpiť kvalitné bobule goji

Bobule goji sú v súčasnosti dostupné v mnohých obchodoch s potravinami, v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou a tiež online. Kvalitné bobule goji pochádzajú najmä z Himalájí, Tibetu alebo Číny.

Vyberajte si bobule goji, ktoré sú bez pridaných cukrov, konzervačných látok alebo chemických prísad. Mali by byť prirodzene sladké a nemali by mať horkú chuť.

TIP: Na cestu si so sebou vezmite tyčinku goji v kokose, ktorá vám dodá energiu.

Pre koho nie sú bobule goji vhodné?

Ľudia s nižšie uvedenými zdravotnými problémami by sa mali poradiť so svojím lekárom o tom, koľko a či vôbec sú pre nich plody goji vhodné.

Ľudia s alergiami

Bobule goji môžu spôsobiť alergickú reakciu, najmä u ľudí s alergiou na tabak, broskyne, paradajky alebo orechy.

Ľudia s cukrovkou

Bobule goji môžu znížiť hladinu cukru v krvi. Ľudia s cukrovkou, ktorí užívajú lieky na zníženie hladiny cukru v krvi, by mali byť opatrní, aby im hladina cukru v krvi príliš neklesla.

Ľudia s nízkym krvným tlakom

U ľudí s už nízkym krvným tlakom môže konzumácia bobúľ goji spôsobiť jeho ďalšie zníženie.

Ľudia užívajúci určité lieky

Ľudia užívajúci lieky na pečeň, cukrovku alebo vysoký krvný tlak by sa mali o konzumácii bobúľ goji poradiť so svojím lekárom.

Ochutnajte okrem goji aj naše lyofilizované ovocie. Obľubujeme lyofilizované maliny a lyofilizované jahody. Lyofilizované ovocie však existuje v mnohých ďalších druhoch.

Skladem 8.49 Kč
Chrumkavé kúsky jahôd plné živín. Také sú naše mrazom sušené jahody. Sú úplne prírodné, neobsahujú žiadny pridaný cukor ani konzervačné látky.
Skladem 8.99 Kč
100% prírodný snack bez pridaného cukru a konzervačných látok. Maliny si zachovávajú svoje pôvodné živiny, sú mierne chrumkavé a chutia ako maliny zo záhrady.

Ako pestovať kustovnicu čínsku

Vedeli ste, že kustovnicu čínsku si môžete zasadiť doma a obohatiť tak svoju záhradu o túto výnimočnú rastlinu?

Výber vhodného miesta

Rastlina uprednostňuje slnečné a dobre osvetlené prostredie. Vyberte miesto, ktoré má aspoň 6 hodín slnečného svetla denne a príliš nefúka.

Príprava pôdy

Kustovnici čínskej sa darí v dobre odvodnenej pôde s neutrálnym pH a dostatkom živín. Pripravte pôdu bohatú na živiny, napríklad kompost alebo rašelinový mach, aby ste zlepšili jej štruktúru a prísun živín.

Výsadba rastliny

Rastlinu je najlepšie pestovať z koreňového odrezka. Vyberte si veľký kvetináč alebo si pripravte záhon s dostatočným priestorom na korene, do ktorého rastlinu s kučeravými listami zasadíte.

Rastlinu pravidelne zalievajte. Čínska kustovnica často rastie do strán, preto by sa mala zastrihávať a tvarovať. Plody sa objavia 2 až 3 roky po vysadení.

FAQ – Najčastejšie otázky

Môžu bobule goji pomôcť pri chudnutí?

Goji bobule obsahujú vlákninu a sú nízkokalorické, čo je výhodné pri chudnutí. Je však dôležité dodržiavať vyváženú stravu a cvičenie. Bobule goji môžu byť súčasťou zdravého stravovania pri chudnutí.

Majú bobule goji nejaké vedľajšie účinky?

Väčšina ľudí konzumuje goji bez vedľajších účinkov. U niektorých však môže dochádzať k alergickým reakciám alebo interakciám s niektorými liekmi. Ak máte nejaké alergie alebo užívate lieky, je vhodné sa poradiť s lekárom.

Sú goji bobule vhodné pre deti a tehotné ženy?

Goji bobule sú všeobecne považované za bezpečné pre deti aj tehotné ženy. Vždy je však vhodné sa poradiť s lekárom alebo odborníkom, ak si nie ste istí.

Ako dlho vydržia sušené bobule goji a ako ich správne skladovať?

Sušené bobule goji majú dlhú trvanlivosť, obvykle až niekoľko rokov. Je dôležité ich skladovať v suchu, chlade a v nepriepustnom obale, aby ste zabránili prieniku vlhkosti a oxidácii. Uchovávajte ich v hermeticky uzavretom obale alebo v chladničke.

Aký je rozdiel v obsahu prospešných látok v čerstvých a sušených plodoch goji?

Čerstvé bobule goji majú šťavnatú konzistenciu a sviežu chuť. Sušené bobule goji neobsahujú vodu a majú konzistenciu sušeného ovocia. Obe verzie majú podobné živinové zloženie, ale sušené plody goji sú obvykle praktickejšie na skladovanie a používanie.

Zdroje:

Kulczyński, B. a Gramza-Michałowska, A., 2016. goji berry (Lycium barbarum): composition and health effects-a review. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 66(2), s. 67-75.

Ma, Z.F., Zhang, H., Teh, S.S., Wang, C.W., Zhang, Y., Hayford, F., Wang, L., Ma, T., Dong, Z., Zhang, Y. a Zhu, Y., 2019. Goji berries as a potential natural antioxidant medicine: An insight into their molecular mechanisms of action (Pohľad na ich molekulárne mechanizmy účinku). Oxidačná medicína a dlhovekosti buniek, 2019.

Lu, Y., Guo, S., Zhang, F., Yan, H., Qian, D.W., Shang, E.X., Wang, H.Q. a Duan, J.A., 2021. Nutritional components characterization of goji berries from different regions in China (Charakteristika nutričných zložiek plodov goji z rôznych oblastí Číny). Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 195, s.113859.

Navrátilová, Z., 2016. Farmácia pre prax, 12(3), s.108-110.

Melanie, W., 2014. liečivé rastliny: najlepšie využitie pre zdravie celej rodiny. Vydavateľstvo Grada, as.

Wenli, S., Shahrajabian, M.H. a Qi, C., 2019. terapeutické úlohy bobúľ goji a ženšenu v tradičnej čínštine. Journal of Nutrition and Food Security, 4(4), s. 293-305.

Skenderidis, P., Lampakis, D., Giavasis, I., Leontopoulos, S., Petrotos, K., Hadjichristodoulou, C. a Tsakalof, A., 2019. Chemical properties, fatty-acid composition, and antioxidant activity of goji berry (Lycium barbarum L. and Lycium chinense Mill.) fruits. Antioxidants, 8(3), p.60.
Skenderidis, P., Leontopoulos, S. a Lampakis, D., 2022. Goji berry: Health promoting properties (Goji bobule: vlastnosti podporujúce zdravie). Nutraceuticals, 2(1), s. 32-48.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin