Recept: Zapečená pohánka na sladko s jablkami

Viete, že si doma môžete pripraviť pohánku na sladko? Chutná a pritom jednoduchá – taká je zapečená pohánka s jablkami. Ak pohánke doteraz neveríte, dajte jej ešte šancu, pretože ide o výnimočnú surovinu. Kvalita pohánky totiž záleží na tom, s čím ju skombinujete. Vyskúšajte ju ako sladké raňajky alebo zdravý dezert ku káve či čaju.

Čo je pohánka na sladko

Pohánku pozná každý. Patrí medzi veľmi zdravé suroviny plné živín, hoci nie každý si na ňu zvykol. Obvykle sa používa ako základ pre slané recepty – rizotá, polievky či nátierky. My však milujeme sladké, a preto sme vyskúšali pripraviť pohánku na sladko, zapečenú s jablkami. U nás nájdete aj ďalšie sladké recepty z pohánky, napríklad pohánkovú kašu alebo francúzske palacinky.

Recept: Zapečená pohánka na sladko s jablkami.
Recept: Zapečená pohánka na sladko s jablkami.

Ako pripraviť zapečenú pohánku

Recept na zapečenú pohánku je jednoduchý a variabilný. Môžete ho neustále obmieňať podľa toho, čo máte doma alebo na čo máte práve chuť. Stačí uvarenú pohánku zmiešať s obľúbenými ingredienciami a dať zapiecť.

Aké ovocie sa hodí k pohánke

Naša zapečená pohánka na sladko skvele chutí s jablkami, ktoré sú šťavnaté a sladké. Výborné sú aj hrušky alebo slivky, ovocie môžete aj rôzne kombinovať. Pridávame tam aj sušené ovocie, ktoré pohánke dodá ešte väčšiu sladkosť – napríklad hrozienka, brusnice, marhule či slivky. Pokojne môžete skúsiť aj exotické ovocie, ako sú datle alebo papája.

Ak máte radi vláčnejšie jedlá, môžete použiť ovocie z kompótu alebo rozvar. Pre maškrtné jazýčky je skvelou voľbou pridať pár lyžíc domácej marmelády.

TIP: Čo tak si pripraviť aj zdravú domácu granolu s čokoládou?

Skladom 2.7 €
Pohánka svetlá krúpy je nutrične hodnotná plodina, výživná, bezlepková, ideálna na každodenné zdravé stravovanie.
Skladom 2.2 €
Odroda hrozienok DARK FLAME JUMBO je známa svojou sladkou chuťou, ktorá je luxusná! Sú to veľké a šťavnaté hrozienka, ktoré pochádzajú z tmavočerveného hrozna FLAME. V porovnaní s odrodou Thompson sú tmavšie a guľatejšie. Ich sladkosť je čisto prírodná! Neobsahujú žiadny pridaný cukor! Hrozienka sú tiež bohaté na železo a vlákninu. Rýchlo zaženú hlad a nabijú vás energiou!
Skladom
15 € 12.69 €
Naše vlašské orechy sú zasušené tak, aby vydržali vynikajúco po celý rok a nepodľahli rýchlo žlči a horkosti.

S čím zapiecť pohánku na sladko

K zapečenej pohánke spolu s ovocím môžete pridať aj rôzne druhy orechov a semienok. Tie je dobré pred použitím ľahko orestovať nasucho alebo na troche masla – tým získate výraznejšiu arómu a lepšiu chuť. Aj orechy orechy a semienka môžete vyberať podľa toho, čo vám najviac chutí. Za nás sú v zapečenej pohánke najlepšie vlašské alebo lieskové orechy. Zo semienok máme radi ľanové alebo chia

TIP: Nielen na zdravé recepty sa vám hodí poriadna zásoba orechov – kúpte si rovno pekanové alebo lieskové orechy v 1 kg balení.

Čím dochutiť a osladiť pohánku 

Samotná chuť ovocia a orechov však často nestačí. Škorica, vanilka, badián alebo muškátový oriešok dodajú pohánke šmrnc. Použiť môžete napríklad aj citrónovú alebo pomarančovú kôru. Milovníci pikantnejších pokrmov si môžu pridať štipku čili.

Na dosladenie je najlepší med alebo rôzne rastlinné sirupy. Medzi naše obľúbené patrí čakankový alebo javorový, no pokojne použite akýkoľvek.

TIP: Ak je med tuhý, rozpustite ho vo vodnom kúpeli alebo ho nahraďte iným sladidlom, napríklad stéviou.

Recept: Zapečená pohánka na sladko s jablkami.
Recept: Zapečená pohánka na sladko s jablkami.

Ako zapiecť pohánku s jablkami

Prepláchnutú pohánku dajte variť na 5 minút v pomere 1 : 1. Kým sa pohánka uvarí, nastrúhajte si na hrubo jablko a nakrájajte na menšie kúsky hrozienka a vlašské orechy.  

Uvarenú pohánku sceďte a zmiešajte spolu s korením, jablkami, hrozienkami, vlašskými orechmi a makom. Doslaďte podľa chuti medom, ktorý zmes krásne spojí. Zmes dajte do zapekacích misiek a pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 20 minút.

Ak chcete zachovať v pohánke čo najviac živín, stačí pohánku na noc namočiť a nie je potrebné ju predtým variť.

Zdobenie pohánky jablkami

Ak sa vám páči naša zapečená pohánka na sladko s jablkovými ružičkami, pripravte si na ozdobenie tenké plátky z rozkrojeného jablka. Pre tvorbu jablkových ružičiek sú vhodnejšie okrúhle zapekacie misky, ktoré prácu uľahčia. Zapekaciu misku naplňte zmesou z pohánky do polovice a jemne utlačte. Potom ju doplňte až po okraj. Postupne od kraja misky začnite zapichovať plátky jabĺk smerom do stredu podľa toho, ako sa vám darí tvoriť ružičky. Nakoniec pečte 20 minút pri teplote 180 °C.

TIP: Najlepší recept na bulgur so zeleninou a fazuľami.

Recept: Zapečená pohánka na sladko s jablkami.
Recept: Zapečená pohánka na sladko s jablkami.

Čo uvariť z pohánky

Ešte nedávno sme pohánku nemali práve v láske, no dali sme jej šancu – a oplatilo sa. Dnes z nej pripravujeme rôzne sladké aj slané jedlá, ktoré sú naozaj vynikajúce.

Recept: Zapečená pohánka na sladko s jablkami.

Recept: Zapečená pohánka na sladko s jablkami

Naša zapečená pohánka na sladko s jablkami je vynikajúci a rýchly recept. Hodí sa ako zdravé raňajky, desiata alebo ako chutný dezert.
Čas prípravy 20 minút
Čas varenia 20 minút
Celkový čas 40 minút
Samozrejme Dezert, Raňajky
Kuchyňa česká
Porcie 4 misky

Ingrediencie
  

  • 200 g uvarenej pohánky
  • 2 jablká
  • 30 g JUMBO hrozienok
  • 30 g vlašských orechov
  • 30 g maku
  • 2 ČL škorice
  • vanilka (podľa chuti)
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 2 PL medu (alebo iného sladidla)

Pokyny
 

  • Prepláchnutú pohánku dajte variť vo vode v pomere 1 : 1 na 5 minút.
  • Nastrúhajte jablko na hrubo a nakrájajte hrozienka a orechy na menšie kúsky.
  • Uvarenú a scedenú pohánku zmiešajte s jablkom, hrozienkami, orechmi a makom.
  • Pridajte škoricu, vanilku, citrónovú kôru a med.
  • Všetko dôkladne premiešajte a pripravenú zmes vložte do zapekacích misiek.
  • Zmes utlačte, ozdobte plátkami jablka a pečte 20 minút pri 180 °C.
Kľúčové slovo pohánka na sladko, zapečená pohánka
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

FAQ – Najčastejšie otázky

Ako uvariť pohánku na sladko?

Pohánku prepláchnite a varte vo vode v pomere 1 diel pohánky na 1 – 1,5 dielu vody približne 5 minút. Potom nechajte pohánku pod pokrievkou odpočívať približne 20 minút. Uvarenú pohánku zmiešajte s nastrúhaným jablkom, mletou škoricou, medom a pokvapkajte citrónovou šťavou. Potom zmes zapečte v rúre.

Ako často môžem jesť pohánku?

Denné odporúčanie na konzumáciu pohánky neexistuje. Ak nemáte zdravotné problémy súvisiace s cievami, môžete pohánku pokojne jesť niekoľkokrát týždenne.

Čo môžem pripraviť z pohánky?

Pohánku môžete použiť všade tam, kde by ste použili iné obilniny – či už pri pečení, alebo pri príprave kaší, rizota, polievok, nákypov, šalátov či nátierok. Má univerzálne využitie a dá sa pripraviť na slano aj sladko.

Koľko pohánky sa odporúča na jednu porciu?

V suchom stave vystačí na jednu porciu približne 50 – 80 g pohánkových krúp.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin