Viete, že si doma môžete pripraviť pohánku na sladko? Chutná a pritom jednoduchá – taká je zapečená pohánka s jablkami. Ak pohánke doteraz neveríte, dajte jej ešte šancu, pretože ide o výnimočnú surovinu. Kvalita pohánky totiž záleží na tom, s čím ju skombinujete. Vyskúšajte ju ako sladké raňajky alebo zdravý dezert ku káve či čaju.
Čo je pohánka na sladko
Pohánku pozná každý. Patrí medzi veľmi zdravé suroviny plné živín, hoci nie každý si na ňu zvykol. Obvykle sa používa ako základ pre slané recepty – rizotá, polievky či nátierky. My však milujeme sladké, a preto sme vyskúšali pripraviť pohánku na sladko, zapečenú s jablkami. U nás nájdete aj ďalšie sladké recepty z pohánky, napríklad pohánkovú kašu alebo francúzske palacinky.

Ako pripraviť zapečenú pohánku
Recept na zapečenú pohánku je jednoduchý a variabilný. Môžete ho neustále obmieňať podľa toho, čo máte doma alebo na čo máte práve chuť. Stačí uvarenú pohánku zmiešať s obľúbenými ingredienciami a dať zapiecť.
Aké ovocie sa hodí k pohánke
Naša zapečená pohánka na sladko skvele chutí s jablkami, ktoré sú šťavnaté a sladké. Výborné sú aj hrušky alebo slivky, ovocie môžete aj rôzne kombinovať. Pridávame tam aj sušené ovocie, ktoré pohánke dodá ešte väčšiu sladkosť – napríklad hrozienka, brusnice, marhule či slivky. Pokojne môžete skúsiť aj exotické ovocie, ako sú datle alebo papája.
Ak máte radi vláčnejšie jedlá, môžete použiť ovocie z kompótu alebo rozvar. Pre maškrtné jazýčky je skvelou voľbou pridať pár lyžíc domácej marmelády.
TIP: Čo tak si pripraviť aj zdravú domácu granolu s čokoládou?
S čím zapiecť pohánku na sladko
K zapečenej pohánke spolu s ovocím môžete pridať aj rôzne druhy orechov a semienok. Tie je dobré pred použitím ľahko orestovať nasucho alebo na troche masla – tým získate výraznejšiu arómu a lepšiu chuť. Aj orechy orechy a semienka môžete vyberať podľa toho, čo vám najviac chutí. Za nás sú v zapečenej pohánke najlepšie vlašské alebo lieskové orechy. Zo semienok máme radi ľanové alebo chia.
TIP: Nielen na zdravé recepty sa vám hodí poriadna zásoba orechov – kúpte si rovno pekanové alebo lieskové orechy v 1 kg balení.
Čím dochutiť a osladiť pohánku
Samotná chuť ovocia a orechov však často nestačí. Škorica, vanilka, badián alebo muškátový oriešok dodajú pohánke šmrnc. Použiť môžete napríklad aj citrónovú alebo pomarančovú kôru. Milovníci pikantnejších pokrmov si môžu pridať štipku čili.
Na dosladenie je najlepší med alebo rôzne rastlinné sirupy. Medzi naše obľúbené patrí čakankový alebo javorový, no pokojne použite akýkoľvek.
TIP: Ak je med tuhý, rozpustite ho vo vodnom kúpeli alebo ho nahraďte iným sladidlom, napríklad stéviou.

Ako zapiecť pohánku s jablkami
Prepláchnutú pohánku dajte variť na 5 minút v pomere 1 : 1. Kým sa pohánka uvarí, nastrúhajte si na hrubo jablko a nakrájajte na menšie kúsky hrozienka a vlašské orechy.
Uvarenú pohánku sceďte a zmiešajte spolu s korením, jablkami, hrozienkami, vlašskými orechmi a makom. Doslaďte podľa chuti medom, ktorý zmes krásne spojí. Zmes dajte do zapekacích misiek a pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 20 minút.
Ak chcete zachovať v pohánke čo najviac živín, stačí pohánku na noc namočiť a nie je potrebné ju predtým variť.
Zdobenie pohánky jablkami
Ak sa vám páči naša zapečená pohánka na sladko s jablkovými ružičkami, pripravte si na ozdobenie tenké plátky z rozkrojeného jablka. Pre tvorbu jablkových ružičiek sú vhodnejšie okrúhle zapekacie misky, ktoré prácu uľahčia. Zapekaciu misku naplňte zmesou z pohánky do polovice a jemne utlačte. Potom ju doplňte až po okraj. Postupne od kraja misky začnite zapichovať plátky jabĺk smerom do stredu podľa toho, ako sa vám darí tvoriť ružičky. Nakoniec pečte 20 minút pri teplote 180 °C.
TIP: Najlepší recept na bulgur so zeleninou a fazuľami.

Čo uvariť z pohánky
Ešte nedávno sme pohánku nemali práve v láske, no dali sme jej šancu – a oplatilo sa. Dnes z nej pripravujeme rôzne sladké aj slané jedlá, ktoré sú naozaj vynikajúce.

Recept: Zapečená pohánka na sladko s jablkami
Ingrediencie
Pokyny
- Prepláchnutú pohánku dajte variť vo vode v pomere 1 : 1 na 5 minút.
- Nastrúhajte jablko na hrubo a nakrájajte hrozienka a orechy na menšie kúsky.
- Uvarenú a scedenú pohánku zmiešajte s jablkom, hrozienkami, orechmi a makom.
- Pridajte škoricu, vanilku, citrónovú kôru a med.
- Všetko dôkladne premiešajte a pripravenú zmes vložte do zapekacích misiek.
- Zmes utlačte, ozdobte plátkami jablka a pečte 20 minút pri 180 °C.
FAQ – Najčastejšie otázky
Ako uvariť pohánku na sladko?
Pohánku prepláchnite a varte vo vode v pomere 1 diel pohánky na 1 – 1,5 dielu vody približne 5 minút. Potom nechajte pohánku pod pokrievkou odpočívať približne 20 minút. Uvarenú pohánku zmiešajte s nastrúhaným jablkom, mletou škoricou, medom a pokvapkajte citrónovou šťavou. Potom zmes zapečte v rúre.
Ako často môžem jesť pohánku?
Denné odporúčanie na konzumáciu pohánky neexistuje. Ak nemáte zdravotné problémy súvisiace s cievami, môžete pohánku pokojne jesť niekoľkokrát týždenne.
Čo môžem pripraviť z pohánky?
Pohánku môžete použiť všade tam, kde by ste použili iné obilniny – či už pri pečení, alebo pri príprave kaší, rizota, polievok, nákypov, šalátov či nátierok. Má univerzálne využitie a dá sa pripraviť na slano aj sladko.
Koľko pohánky sa odporúča na jednu porciu?
V suchom stave vystačí na jednu porciu približne 50 – 80 g pohánkových krúp.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
