Recept: Falošná škvarková nátierka z pohánky

Máte radi nátierky, na ktorých si nielen pochutíte, ale ktoré vás aj zasýtia a sú zdravé? Potom vám príde vhod naša falošná škvarková nátierka z pohánky. Výborne chutí na chlebe aj hrianke a vonia po cibuľke a cesnaku. Navyše si ju obľúbia aj tí, ktorím pohánka nechutí. 

Recept: Falošná škvarková nátierka z pohánky.
Falošná škvarková nátierka z pohánky.

Zdravé nátierky z pohánky

Aj keď je často považovaná za obilninu, botanicky do tejto kategórie nepatrí – ide o pseudoobilninu, podobne ako amarant alebo quinoa. Dlho bola opomíjaná, v poslednej období si však získava stále väčšiu obľubu vďaka svojim výborným výživovým hodnotám a zdravotným prínosom.

Z pohánky a pohánkovej múky sa dá upiecť chlieb, pohánkové placky, ale vynikajúca je aj na sladko ako pohánková kaša alebo zapečená pohánka.

TIP: 6 tipov na najlepšie zdravé nátierky.

Čo obsahuje pohánka a prečo je zdravá

Pohánka je obľúbenou surovinou okrem iného aj preto, že neobsahuje lepok. Často sa patrí medzi superpotraviny. Prečo je pohánka zdravá?

  • Je vhodná pre bezlepkovú diétu.
  • Výrazne prospieva cievam, pretože zvyšuje pružnosť cievnych stien.
  • Znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • Zlepšuje činnosť čriev.
  • Je to bohatý zdroj sacharidov, bielkovín a zdravých tukov.
  • Obsahuje zinok, železo, mangán, horčík a vitamíny skupiny B. 

TIP: Ako správne uvariť pohánku, aby chutila naozaj dobre?

Ako sa pripravuje falošná škvarková nátierka z pohánky

Ak máte radi na raňajky, večeru, desiatu alebo ako pohostenie zdravé nátierky, vyskúšajte túto. Ako sa pripravuje falošná škvarková nátierka z pohánky?

Recept: Falošná škvarková nátierka z pohánky.
Falošná škvarková nátierka z pohánky.

Cibuľa a cesnak podčiarknú chuť

Cibuľa aj cesnak sú rovnako ako pohánka zdravé potraviny, ktoré by sme mali zaradiť do svojho jedálnička častejšie. Cesnak má silné antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové účinky a považuje sa za účinný imunitný stimulant. Aj cibuľa pomáha dezinfikovať organizmus a podporuje správnu činnosť čriev.

V našej nátierke ich aromatická vôňa a chuť prekryjú typickú chuť pohánky, ktorá niektorým ľuďom veľmi nechutí.

TIP: Milujete pohánku? Vyskúšajte naše pohánkové palacinky!

Ako správne uvariť pohánku

Pohánku (pohánkové krúpy) pretrieďte a dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou. Vložte do hrnca, ľahko osoľte, zalejte vodou v pomere 1 : 2 a privedite k varu. Priklopené pohánke krátko povarte približne 5 minút a potom ju odstavte a nechajte pod pokličkou dôjsť ešte asi 20 minút. Čím kratší čas budete pohánku variť, tým viac cenných látok si v sebe zachová.

TIP: Môžete však použiť aj lámanú pohánku, ktorú stačí len priviesťdo varu a nechať chvíľu odpočívať, kým nasaje vodu a zmäkne, takže vám ušetrí čas.

Príprava škvarkovej nátierky

Cibuľu si nakrájajte na jemné kocky a opražte na panvici s trochou oleja a štipkou soli. Len čo začne cibuľka zlatieť, pridajte prelisovaný cesnak a ešte chvíľu spoločne restujte. Do uvarenej a vychladnutej pohánky zamiešajte opraženú cibuľku s cesnakom, pridajte korenie, majoránku a horčicu a najemno nakrájané kyslé uhorky. Zmes len veľmi ľahko rozmixujte tyčovým mixérom. 

Takto pripravená nátierka by mala nielen vzhľadom, ale aj chuťou pripomínať obľúbenú škvarkovú nátierku. Túto si však môžete dať bez výčitiek. 

TIP: Vyskúšajte recept na sladkú pohánkovú kašu na raňajky s ovseným mliekom.

Recept: Falošná škvarková nátierka z pohánky.
Falošná škvarková nátierka z pohánky.

Ako falošná škvarková nátierka z pohánky chutí najlepšie

Nátierka najlepšie chutí poriadne vychladená, natretá na čerstvom domácom chlebe a napríkald s trochou pažítky alebo jarnej cibuľky. Ak by ste si chceli nátierku obohatiť o trochu bielkovín, falošná škvarková nátierka z pohánky výborne chutí aj s vajíčkom uvareným natvrdo.

TIP: Vegánska strava a 15 tipov na výborné recepty pre vegánov.

Tipy na ďalšie zdravé nátierky

Ak chcete vyskúšať ďalšie zdravé nátierky, máme pre vás niekoľko receptov, ktoré nám chutia najviac.

TIP: Vyskúšajte tiež našu zapečenú pohánku na sladko s jablkami alebo rizoto z pohánky!

Recept: Falošná škvarková nátierka z pohánky

Recept: Falošná škvarková nátierka z pohánky

Máte radi nátierky, na ktorých si nielen pochutnáte, ale ktoré vás aj zasýtia a sú zdravé? Naša falošná škvarková nátierka z pohánky je rýchla a vynikajúca.
Samozrejme Hlavný chod
Porcie 4 porcie

Ingrediencie
  

Pokyny
 

  • Prepláchnutú pohánku varte približne 5 minút v osolenej vode v pomere 1 : 2.
  • Uvarenú pohánku nechajte ešte pod pokrievkou odpočívať asi 20 minút, aby poriadne zmäkla a nasala vodu.
  • Na oleji opražte dozlatista najemno nakrájanú cibuľku spolu s cesnakom.
  • V mise zmiešajte vychladnutú pohánku s osmaženou cibuľou a cesnakom. Pridajte horčicu, najemno nakrájanú uhorku a dochuťte majoránkou, soľou a korením.
  • Zmes zľahka rozmixujte tyčovým mixérom a dajte vychladiť do chladničky.
  • Podávajte pohánkovú nátierku natretú na chlebe s najemno nasekanou pažítkou alebo jarnou cibuľkou.
Kľúčové slovo falošná škvarková nátierka z pohánky, nátierka z pohánky
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

FAQ – Najčastejšie otázky

Čo patrí do falošnej škvarkovej nátierky z pohánky?

Do falošnej škvarkovej nátierky z pohánky patrí uvarená pohánka, opražený cesnak s cibuľkou, korenie a kyslé uhorky. Pridať môžete to, čo máte radi, napríklad aj natvrdo uvarené vajíčko.

Ako vylepšiť falošnú škvarkovú nátierku z pohánky?

Falošná škvarková nátierka z pohánky výborne chutí s natvrdo uvareným vajíčkom alebo zeleninou. Môžete si však do nej pridať to, čo máte radi.

Čo s uvarenou pohánkou?

Pohánka je chutná príloha s orechovou chuťou, ktorú môžete kombinovať s mäsom, hubami, zeleninou alebo bylinkami. Je výborná aj na sladko, skúste si z nej pripraviť napríklad raňajkovú kašu s ovocím. My sme si obľúbili falošnú škvarkovú nátierku z pohánky.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin