Recept na orechové maslo: Božské domáce makadamové maslo

Ak máte radi arašidové maslo alebo kešu maslo, toto makadamové maslo si zamilujete. Makadamové maslo je lahodné, krémové a je skvelé na palacinky, ovsenú kašu, s ovocím alebo len tak.

Maslo z makadamových orechov je vegánske, bezlepkové, bezlaktózové a vhodné pri nízkosacharidovej diéte. Na základný recept potrebujete len makadamové orechy a výkonný mixér.

Prečo konzumovať makadamové orechy

Makadamové orechy patria medzi najzdravšie a výživovo najvyváženejšie orechy na trhu. Sú zdrojom bielkovín, vlákniny, horčíka, fosforu, železa a vitamínu A.

Hoci makadamové orechy obsahujú 75 % tuku, neobsahujú cholesterol a obsahujú najmä jednoduché nenasýtené tuky. Vďaka nízkemu obsahu sacharidov sú vhodné pri nízkosacharidovej a keto diéte.

Makadamové orechy sú známe svojou lahodnou krémovou chuťou. Obsahujú veľké množstvo tuku a ich škrupina je najtvrdšia na svete.
Makadamové orechy sú známe svojou lahodnou krémovou chuťou. Obsahujú veľké množstvo tuku a ich škrupina je najtvrdšia na svete.

Makadamové orechy pochádzajú zo severnej Austrálie, preto sa často stretnete s ich označením ako austrálske orechy alebo queenslandské orechy. Dnes sa pestujú v mnohých tropických krajinách, napríklad v juhovýchodnej Ázii a na Havaji.

Tip: Chcete sa o makadamových orechoch dozvedieť viac? Prečítajte si tento článok, v ktorom nájdete kompletného sprievodcu svetom makadamových orechov.

Ako vyrobiť maslo z makadamových orechov

Výroba masla z makadamových orechov je oveľa jednoduchšia, ako napríklad výroba mandľového masla. Makadamové orechy sú relatívne mäkké a vďaka vysokému obsahu tuku sa ľahko dosiahne krémová konzistencia.

Skladom 6.65 €
Naše maslo vyrobené z hnedých prírodných nelúpaných mandlí je 100 % prírodné. Neobsahuje žiadny pridaný cukor, konzervačné látky ani iné prídavné látky.

Na výrobu makadamového masla potrebujete len makadamové orechy a výkonný mixér. Nie je potrebné pridávať žiadny ďalší olej. Ak chcete zvýrazniť chuť, pridajte štipku soli a pred mixovaním makadamové orechy krátko opražte na panvici alebo v rúre.

Hotové domáce makadamové maslo skladujte v uzavretom pohári alebo inej nádobe v chladničke.
Hotové domáce makadamové maslo skladujte v uzavretom pohári alebo inej nádobe v chladničke.

Na malú nádobu stačí jedna šálka orechov. Asi po 3 minútach mixovania sa vytvorí krémová konzistencia orechového masla, ale majte na pamäti, že čas mixovania závisí od výkonu vášho mixéra/sekáčika.

Výkonný mixér je základ

Na prípravu skutočne krémového makadamového orechového masla potrebujete výkonný mixér alebo sekáčik, ktorý je vhodný na mixovanie orechov. Čím menej výkonný mixér, tým viac trpezlivosti potrebujete na vytvorenie krásnej a hladkej krémovej konzistencie bez pridania väčšieho množstva oleja.

Skladom 31.99 €
Prírodné makadamové orechy vysokej kvality typu 0 a 1, t. j. najvyššej kvality a veľkosti. Práve veľkosť jadier určuje chuť makadamových orechov. Veľké jadrá sú sladké, majú maslovú štruktúru a lahodnú chuť. Vynikajúco sa z nich pripravuje makadamové maslo s mliekom, sú výborné do domácich sušienok, ale zamilujete si ich aj samotné.
Škorica MLETÁ 500 g

Škorica MLETÁ 500 g

Nedostupné
Škorica je voňavé a ľahko sladkasté korenie s nádychom tropických plodov. Jedná sa o sušenú a namletú kôru tropického stromu škoricovníka. Mletá škorica má široké použitie v kuchyni. Vďaka svojej typicky sladkastej chuti a vôni dodáva pokrmom (a najmä tým sladkým) veľmi príjemnú arómu.
Skladom 1.55 €
Naturálne kokosové lupienky bez cukru, ktoré neobsahujú žiadne konzervačné látky. Hoci nie sú nijako sladené, vďaka vysokej kvalite kokosových orechov sú prirodzene sladké a plné chuti. Kokosové lupienky sú vynikajúce ako zdravá desiata k televízii alebo do kaše a vďaka svojej veľkosti sa skvele hodia do domácej granoly.

Čo pridať do orechového masla

Skúste si pripraviť makadamové orechové maslo so škoricou, vanilkou alebo kokosom. Stačí hrsť strúhaného kokosu a máte dokonalú nátierku à la Raffaelo!

Tip: Ak milujete kokos, vyskúšajte tento jednoduchý recept na zdravé kokosové guľčky à la Raffaelo.

Na čo všetko sa dá použiť makadamové maslo?

Je vynikajúce do raňajkovej kaše, smoothies, s ovocím alebo na palacinky. Skúste ho natrieť na plátky jabĺk alebo banánov a máte skvelý dezert!

Makadamové orechy môžete pridať aj do šalátov, cukrárskych výrobkov alebo na ozdobu sladkých pochúťok.
Makadamové orechy môžete pridať aj do šalátov, cukrárskych výrobkov alebo na ozdobu sladkých pochúťok.

Prečo vyrábať maslo z pražených makadamových orechov?

Ak makadamové orechy opražíte, prirodzene sa vyskytujúce oleje sa uvoľnia oveľa rýchlejšie a ich chuť sa zvýrazní. Pražené orechy sa ľahšie miešajú a výsledné maslo je tmavšie a výraznejšie.

Tip: Ak máte radi makadamové orechy, určite nevynechajte recept na domáce makadamové mlieko.

Ako opražiť makadamové orechy

Predhrejte rúru na 180 °C a makadamové orechy rozložte na papier na pečenie. Makadamové orechy pečte 12 až 15 minút. Ak nemáte rúru, makadamové orechy môžete pražiť aj na panvici.

Makadamové maslo chutí najlepšie z opražených makadamových orieškov.
Makadamové maslo chutí najlepšie z opražených makadamových orechov.

Ako dlho vydrží makadamové maslo

Makadamové maslo skladujte v uzavretej nádobe alebo inej nádobe v chladničke. Takto uskladnené makadamové maslo vydrží niekoľko týždňov. Podľa našich skúseností sa však zje v priebehu pár dní.

Čo môžem upiecť zo zvyšných makadamových orechov

Ak máte bezlepkovú diétu, ale napriek tomu chcete niečo sladké ku káve alebo čaju, máme pre vás skvelý recept na sušienky s makadamovými orechmi.

Ak máte v záhrade jahody, skúste si upiecť lahodnú nepečenú vegánsku tortu. Tento recept je pre všetkých, ktorí milujú kešu oriešky, makadamové orechy a, samozrejme, veľa jahôd.

FAQ – Najčastejšie otázky

Je makadamové orechové maslo zdravé?

Aj keď makadamové orechy obsahujú 68 – 79 % tukov, nemusíte sa im vyhýbať, ide totiž o mononenasýtené tuky. Tieto tuky znižujú riziko ochorenia srdca a ciev.

Musím pred výrobou orechového masla pražiť makadamové orechy?

Pražením makadamových orechov sa uvoľňuje a zvýrazní ich chuť. Navyše sa lepšie spracovávajú v mixéri, preto tento krok odporúčame nevynechať.

Môžem do orechového masla pridať ďalšie suroviny?

Áno, fantázii sa medze nekladú. Môžete využiť suroviny, ktoré sa dopĺňajú vôňou a chuťou k makadamovým orechom, napríklad soľ, kokos, škoricu alebo vanilku.

Ako najlepšie skladovať maslo z makadamových orechov?

Skladujete ho ideálne v uzavretom pohári alebo v inej nádobe v chladničke. V chlade domáce makadamové maslo vydrží aj niekoľko týždňov.

Aké vitamíny obsahuje makadamové maslo?

Vitamíny A a B, železo, zinok, meď, vápnik, fosfor, horčík, draslík a antioxidanty.

Ako poznám kvalitné makadamové orechy?

Pri makadamových orechoch je potrebné dbať na kvalitu, ktorá sa označuje pojmom štýl alebo trieda.

Štýly sa od seba líšia veľkosťou konzumovaných jadier, pričom najkvalitnejší je štýl 0 (ide naozaj o celé krásne jadro) a najmenej kvalitné sú štýly 6 a 7.

Ako poznám čerstvé makadamové orechy?

Orechy budú mastné, čo na prvý pohľad nemusí vyzerať v balení pekne, ale verte, že mastnota znamená čerstvosť.

Ako skladovať makadamové orechy?

Makadamové orechy majú pre svoj vysoký obsah tuku sklony k žltnutiu. Aby ste tomu zabránili, skladujte ich v tmavom a chladnom mieste.

Kde sa makadamové orechy používajú?

Vďaka mäkkosti z nich ľahko vyrobíte makadamové maslo či makadamové mlieko, často sa používajú v raw tortách, sušienkach, ale môžete ich pridať aj do šalátov.

Vedeli ste? Makadamové orechy môžeme použiť nielen v kuchyni, ale aj v kozmetike. Vyrába sa z nich obľúbený makadamový olej.

Tipy na ďalšie recepty z blogu Ochutnej Ořech

Makadamové máslo

Recept na makadamové maslo

Extrémne jednoduché maslo, ktoré chutí priamo božsky. Potrebujete iba orechy a mixér.
4.50 z 12 hlasů
Čas prípravy 5 minút
Celkový čas 5 minút
Samozrejme Dezert
Kuchyňa vegánska, vegetariánska
Porcie 1 pohár

Ingrediencie
  

  • 300 g makadamových orechov
  • štipka soli

Pokyny
 

  • Pridajte makadamové orechy do mixéra alebo food procesora, rozmixujte na prášok a pridajte štipku soli.
  • Mixujte, kým nevznikne krémové maslo. Pokiaľ nemáte špeciálny mixér na orechové maslá, budete musieť stierať maslo zo stien späť k nožom, aby sa všetky orechy rozmixovali rovnomerne.
  • Mixujte, kým maslo nedosiahne maslovú konzistenciu.
Kľúčové slovo makadamové máslo, máslo z makadamových ořechů
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Zaujalo vás makadamové maslo? Skúste ďalšie:

Naše vlastné orechové maslá!

Neviete, ako vyrobiť maslo z makadamových orechov, nemáte mixér alebo chcete najprv zistiť, ako vlastne chutí orechové maslo? Vyskúšajte niektoré z orechových masiel z nášho obchodu ochutnejorech.sk. Vyrábame ich s láskou a obsahujú 100 % orechy, ktoré používame v našich receptoch.

Orechové maslá Ochutnej Ořech
Orechové maslá Ochutnej Ořech

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1