Makadamové orechy sa považujú za kráľa orechov. Už ste ich ochutnali? Ide o skutočnú lahôdku. Len čo ich ochutnáte, zamilujete si ich maslovitú chuť a príjemné chrumknutie. Kde sa však tieto kúzelné orechy vzali a ako sa pestujú?
Čo sú makadamové orechy
Makadamový orech vyhráva hneď v troch kategóriách. Ide o najdrahší orech zo všetkých orechov, zároveň je to najtučnejší orech a jeho škrupina je údajne najtvrdšia na svete. Tento orech je naozaj kráľovský.
Orechy plodí strom makadamia celolistá, ktorá sa pestuje predovšetkým v tropickom podnebí Austrálie, Brazílie, Indonézie, Kene či Afriky. My ponúkame orechy z JAR, Kene a Austrálie.
Vedeli ste, že na svete existuje 7 druhov makadamových orechov? Ale pozor, iba 2 druhy sú pre človeka jedlé. Ide o Macadamia integrifolia, čo je orech, ktorý má hladkú škrupinu. Druhý druh makadamového orecha sa volá Macadamia tetraphylla, ktorý má, naopak, hrubú škrupinu.
Chuť makadamových orechov by mala byť sladkastá a maslovitá, pričom by ste mali ucítiť príjemné chrumnutie. Konzumujú sa celé veľké jadrá makadamových orechov.
Viete, ako sa pozná čerstvý makadamový orech? Bude mastný, čo na prvý pohľad nemusí vyzerať v balení pekne, ale verte, že mastnota znamená čerstvosť. Vysušený orech, naopak, znamená starší zber.
Makadamové orechy a zdravie
Aj keď makadamové orechy obsahujú 68 – 79% tukov, nemusíte sa im vyhýbať. Ide totiž o mononenasýtené tuky. Tieto tuky znižujú riziko ochorenia srdca a ciev. Nepriamo s tým súvisí aj fakt, že makadamové orechy sú úplne bez cholesterolu. Pomáhajú, naopak, znižovať „zlý“ LDL cholesterol a ten „dobrý“ HDL cholesterol zvyšujú.
Makadamové orechy tiež pomáhajú znižovať hladinu triglyceridov, a tým pádom aj riziko koronárnych ochorení. Triglyceridy je potrebné znižovať, pretože ich vysoká hladina spôsobuje kôrnatenie tepien a zvyšuje riziko ochorení, ako sú mozgová mŕtvica či infarkt.
Vďaka vysokému obsahu flavonoidov patria makadamové orechy medzi účinné antioxidanty. Flavonoidy sú zlúčeniny, ktoré nájdeme v zelených potravinách, ale práve aj v orechoch. Chránia bunky nášho tela pred voľnými radikálmi, posilňujú imunitu a bránia rastu nádorových buniek.
Tip: Poďte si z orieškov pripraviť niečo na zub. Stačí si u nás na blogu vybrať recept.
Čo obsahujú makadamové orechy?
- Vitamín A
- Vitamíny B komplexu
- Železo
- Zinok
- Meď
- Vápnik
- Fosfor
- Horčík
- Draslík
- Antioxidanty
Kvalita makadamových orechov
Zvlášť pri makadamových orechoch je potrebné dbať na kvalitu, ktorá sa označuje pojmom štýl alebo trieda. Na slovenskom trhu sa bežne predávajú orechy označované štýl 2-7, tieto orechy sú skôr horkasté než sladkasté a často ide o malé polovice namiesto celých jadier.
Štýly sa od seba líšia veľkosťou konzumovaných jadier, kedy najkvalitnejší je štýl 0 (ide naozaj o celé krásne jadro) a najmenej kvalitné sú štýly 6 a 7, orechy sú nasekané na také malé kúsky, že by ste možno ani nespoznali, že ide o makadamové orechy.
- Štýl 0: 95 % celé jadrá, zvyšok kúsky jadier.
- Štýl 1: 90 % celé jadrá, zvyšok kúsky jadier.
- Štýl 2: najmenej 50 % celé jadrá, zvyšok kúsky jadier.
- Štýl 3: 90 % polovičných alebo väčších jadier vrátane 15 % celých jadier.
- Štýl 4: najmenej 50 % polovičných jadier, 5 % väčších jadier.
- Štýl 5: jadrá sú menšie ako polovičné.
- Štýl 6 až 7: jadrá sú veľmi jemne rozdrvené na malé kúsky.
TIP: My ponúkame makadamové orechy kvality 0 alebo 1. Teda tie nejkvalitnějšie na trhu. Nebojte si zaobstarať rovno 1 kg balenie.
Zber makadamových orechov
Makadamové orechy sa zberajú po tom, čo spadnú zrelé zo stromu na zem. Zrelosť orechov môžete spoznať podľa šupky orecha – ak sa lepí, je orech nezrelý. Ďalším tipom, ako spoznať zrelý makadamový orech, je farba jeho šupky. Ak je šupka vnútri hnedá, je orech zrelý. Ak je biela, orech je ešte nezrelý.
Keď sa začínajú zberať makadamové orechy, vždy sa zbierajú len zo zeme. Ak by sa so stromom začalo triasť, zhodil by pravdepodobne aj orechy nezrelé. To pestovatelia nechcú.
Aby sa predišlo zhoršeniu kvality jadra, vonkajšia šupka orecha by sa mala odstrániť do 24 hodín od zberu. Vysoký obsah cukrov v šupke môže podporiť tvorbu plesní a zrýchliť kazenie. Orechy sa obvykle lúskajú priamo na farme a následne sa prepravujú na sušenie.
Pri zbere majú makadamové orechy vlhkosť okolo 30 %, je potrebné ju sušením znížiť zhruba na 1,5 – 4%, aby mohol orech ľahšie prasknúť a dostali sme sa lepšie k jadru. Po prasknutí sa orechy triedia podľa kvality, pražia sa a následne balia.
Mix VESELÉ VIANOCE
Kde použiť makadamové orechy
Makadamové maslo
Makadamové orechy sú skvelé len tak ako desiata, ale pridať ich môžete aj do šalátov, cukrárskych výrobkov či na ozdobu sladkých delikates. Ak ste naozajstní gurmáni a chcete sa pripraviť skutočnú dobrotu z makadamových orechov, vyskúšajte náš recept na makadamové maslo.
Makadamové mlieko
Makadamové mlieko je skvelá alternatíva ku kravskému mlieku, ktoré mnohým ľuďom spôsobuje zažívacie problémy, pretože obsahuje laktózu. Je husté ako smotana a má nezameniteľnú krémovú chuť. Ak máte radi mlieko z arašidov alebo kešu, bude vám veľmi chutiť.
Makadamové sušienky
Ak máte bezlepkovú diétu, ale aj napriek tomu si chcete dopriať niečo sladké, máme pre vás skvelý recept na sušienky s makadamovými orechmi, ktoré si môžete dopriať nielen ku káve či čaju, ale skúste ich upiecť napríklad pre návštevu a uvidíte, že budú chutiť všetkým.
Makadamový olej
Makadamové orechy môžeme použiť nielen v kuchyni, ale aj v kozmetike. Vyrába sa z nich obľúbený makadamový olej, ktorý má prirodzený UV faktor a zabraňuje poškodeniu bunkových membrán. Takýto olej sa získava lisovaním semien za studena.
Olej má silne vyhladzujúci efekt a je vhodnejší pre suchú a problematickú pleť. Okamžite a dlhodobo hydratuje, hojí drobné ranky a vyživuje pokožku.
Ak ste makadamové orechy nikdy neochutnali, určite ich odporúčame skúsiť, ale radšej kupujte naozaj tie kvalitné. Orechy nepatria medzi tie najlacnejšie a nič vás nenaštve viac, než keď si kúpite drahé orechy horšej kvality a ony budú horké. Z tohto dôvodu stavte na kvalitu, nech nekúpite zajaca vo vreci.
Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Raw torta: Rýchla nepečená torta s jahodami bez cukru (vegan)
- Najlepší hrnčekový orechový múčnik: Pekanový koláč s javorovým sirupom
- Bazalkové pesto za päť minút: Domáci recept a možnosti použitia
- Rýchly recept na vegánsku Taco Bowl
- Najlepší recept na brokolicovú polievku so zemiakom a bez smotany
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?