Banány vám už niekoľko dní ležia v kuchyni, pomaly sa fľakatia a nestiháte ich zjesť? Desí vás ich hnedočierna farba a presladená chuť, no nechcete ich vyhodiť? Máme pre vás riešenie! Využite ich v sladkých a rýchlych receptoch – prinášame vám 9 skvelých tipov na recepty s prezretými banánmi.
Prečo jesť (prezreté) banány
Banány sú prirodzeným zdrojom energie, obsahujú prírodné cukry, veľa vlákniny a draslíka. Prezreté banány sú rovnako zdravé – obsahujú viac zdravých cukrov a antioxidantov než bežné banány. Draslík podporuje zdravie krvného obehu.
Čím sú banány zrelšie a staršie, tým majú vyššie antioxidačné a silnejšie protirakovinové účinky. Prezreté banány sú navyše ideálne aj na zmiernenie pálenia záhy.

Máte radi ovocoe? Vyskúšajte ho v trochu inej podobe a ochutnajte pendrekové cukríky s ovocnou príchuťou.
Ako skladovať banány
Banány je najlepšie uchovávať pri izbovej teplote, pretože v chladničke strácajú svoju chuť. Podľa babských rád môžete dozrievanie oddialiť tak, že banány zabalíte do potravinovej fólie. Keď sa na banánoch objavia malé hnedé škvrny, je najvhodnejšie ich spotrebovať.
Pozor však na banány s veľmi čiernou šupkou – tie už strácajú veľkú časť vitamínov.
Ako využívať banánové šupky?
Okrem prezretých banánov sa dajú využiť aj banánové šupky. Môžete ich použiť nasledovne:
- Pleťová maska: Banánové šupky obsahujú luteín a ovocné kyseliny, ktoré pomáhajú proti akné, vráskam a pigmentovým škvrnám. Doprajte si 15-minútovú masáž šupkou pre hydratovanú a vypnutú pleť.
- Pľuzgiere a vyrážky: Vďaka obsahu polysacharidov môže banánová šupka zmierniť opuch, začervenanie, štípance a vyrážky.
- Hnojivo: Šupky možno primiešať do pôdy kvetov – dodajú minerály a vitamíny a zároveň odpudzujú vošky.
Recepty z prezretých banánov: 9 najlepších a rýchlych receptov
Zaujíma vás, ako využiť prezreté banány? Ste na správnom mieste. Prezreté banány sa najlepšie uplatnia v sladkých receptoch ako náhrada bežného cukru. Dezerty sú vďaka ním mimoriadne šťavnaté a vláčne. Poďme sa spolu pozrieť na 9 najlepších a rýchlych receptov s využitím prezretých banánov.
1) Hrnčeková banánová bábovka s orechmi
Jedným z receptov z prezretých banánov, ktorým nikto nepohrdne, je banánová bábovka! Budete potrebovať banány, múku, vajcia, mlieko a kypriaci prášok. Pre ešte lepšiu chuť môžete pridať škoricu alebo vlašské či pekanové orechy. Príprava je rýchla a jednoduchá a na bábovke si pochutí celá rodina.
TIP: 8 najlepších receptov na bábovku, ktoré si jednoducho musíte vyskúšať.

2) Rýchle banánové muffiny s čokoládou
Ďalším skvelým tipom, ako využiť prezreté banány, je recept na banánové muffiny. Je jednoduchý a rýchly na prípravu a zároveň mimoriadne chutný. Na prípravu cesta budete potrebovať banány, vajcia, olej, javorový sirup alebo cukor, škoricu, vanilkový extrakt, múku, prášok do pečiva a soľ. Muffiny môžete ozdobiť čokoládou a orechmi.

3) Jednoduchá banánová zmrzlina
Pre mlsné jazýčky máme tip na domácu zmrzlinu z prezretých banánov. Nemáte zmrzlinovač? To vôbec nevadí. Na prípravu potrebujete len banány a arašidové maslo. Recept je bez cukru, vegánsky a úplne jednoduchý na prípravu.
TIP: Vyrobte si doma vlastné arašidové maslo podľa nášho receptu.

4) Bezlepková čokoládová nepečená torta
Ak ste milovníkmi čokolády, určite si zamilujete tento recept na čokoládovú tortu, ktorú nemusíte piecť v rúre. Náš recept je vegánsky, bez laktózy, bez lepku a úplne bez pečenia. Na korpus budete potrebovať datľovú pastu, ovsené vločky, orechy a kokosový olej. Na náplň si pripravte zrelé banány, kešu orechy, kokosové mlieko, škoricu a niekoľko ďalších ingrediencií.
TIP: Recept na nepečený cheesecake s čučoriedkami.

5) Banánové lievance
Perfektným receptom na víkendové raňajky sú banánové lievance. Sú nadýchané, prirodzene bezlepkové a bez pridaného cukru. Môžete si ich vychutnať s ovocím, orechmi, jogurtom alebo javorovým či čakankovým sirupom.
TIP: Recept na rýchle francúzske palacinky.

6) Banánový chlebík
Ďalej tu máme recept na vláčny, zdravý a chutný banánový chlebík. Náš recept má nízky obsah sacharidov a je ideálny ako raňajky, desiata alebo dezert pre návštevu. Príprava banánového chlebíka je naozaj jednoduchá a budete potrebovať prezreté banány, mandľovú múku, kokosové mlieko, kokosový olej, vajcia, prášok do pečiva a štipku soli.
Na ozdobu budete sa vám budú hodiť pekanové orechy.
TIP: 9 tipov na zdravé koláče.

7) Rýchly tvarohový koláč s ovocím
Ďalším zdravým receptom, pri ktorom môžete využiť prezreté banány, je tvarohový koláč s ovocím. Recept je jednoduchý na prípravu a výsledný koláč je nízkosacharidový, málo tučný a plný bielkovín.
Budete potrebovať tvaroh, akékoľvek ovocie, škoricu, zázvor, citrónovú kôru, vajcia, pudingový prášok, sirup a lyžicu arašidového masla. Koláč oslaďte práve dozretým banánom.

8) Vláčne banánové brownies s mangom
Ak máte radi naozaj dobré čokoládové a sladké dezerty, určite si zamilujete vláčne banánové brownies s mangom. Hľadali sme zdravšiu verziu brownies, ktorá nebude obsahovať toľko cukru, no zostane krásne sladká. Spojili sme náš obľúbený banánový chlebík s čokoládovými brownies a vznikol dokonalý dezert plný lahodnej čokolády a banánov. Aby sme mu dodali ešte exotickejší nádych, pridali sme sušené mango, ktoré mu dodá ten správny šmrnc.
TIP: Ochutnajte aj sladké sušené mango plátky až z Thajska.

Mohlo by vás tiež zaujímať: 7 najlepších receptov na rýchle nepečené dezerty.
9) Zdravé cookies z banánu a ovsených vločiek
Ak milujete cookies, ale nechcete pripravovať klasické americké, máme pre vás recept na zdravé cookies. Naše cookies sú sladené banánom a trstinovým cukrom a sú bezlepkové, pretože sú vyrobené z ovsených vločiek. Obsahujú síce čokoládu, no môžete ju pokojne nahradiť variantom bez cukru.

Čo tak sušený banán
Prezreté banány si môžete jednoducho usušiť. Zatiaľ čo čerstvé banány sú skvelé do rôznych receptov, sušený banán je praktický napríklad na cesty a vydrží dlho. Je chrumkavý, ľahký, dodá vám energiu a zachová si vysoký obsah draslíka, vlákniny a vitamínov B6 a C.
TIP: U nás nájdete sušený banán v podobe chrumkavých lupienkov, obalený v jogurte alebo čokoláde, prípadne mrazom sušený banán.
FAQ – Najčastejšie otázky
Ako poznám prezreté banány?
Prezreté banány majú tmavšiu šupku s hnedými alebo čiernymi škvrnami a sú mäkšie na dotyk. Ich chuť je veľmi sladká.
Ako spracovať prezreté banány?
Existuje množstvo spôsobov, ako využiť prezreté banány. Môžete ich použiť na pečenie banánového chlebíka, pridať ich do smoothie nápojov, pripraviť banánové palacinky alebo vyrobiť banánový sorbet.
Aký je najlepší spôsob uchovania prezretých banánov na neskoršie použitie?
Prezreté banány môžete jednoducho uložiť do mrazničky. Stačí ich olúpať, nakrájať na kúsky a vložiť do uzavretej nádoby alebo vrecka.
Je možné prezreté banány použiť aj v slaných jedlách?
Áno, prezreté banány môžete pridať do slaných pokrmov, napríklad do kari alebo omáčky. Dodajú jedlu prirodzenú sladkosť a jemnú chuť.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
Dobrý deň, nakupujem u vás už niekoľko rokov a vždy som veľmi spokojná. Predtým som nakupovala cez e-shop, ale odkedy je pobočka v Českých Budějoviciach, nakupujem skôr tam. Veľmi pekne vám ďakujem za vaše články, recepty a popisy jednotlivých produktov. Je dobré vedieť, čo obsahujú napríklad banány a informácie, ktoré ste dodali , sú veľmi užitočné pri rozhodovaní o kúpe. Prajem pekný deň.