Milujete orechové maslo? Potom viete, že to z obchodu môže byť poriadne drahá záležitosť. Čo keby sme vám prezradili, že si zvládnete orechové maslo vyrobiť aj v pohodlí svojho domova, a to z akýchkoľvek orechov? Tak poďme na to!
Aké druhy orechov možno na orechové maslo použiť?
Na prípravu domáceho orechového masla môžete použiť prakticky akékoľvek orechy. Najčastejšie sa používajú mandle, lieskové orechy, arašidy, kešu, vlašské alebo pekánové orechy. Každý druh orechov má svoju špecifickú chuť, takže môžete experimentovať a vytvárať rôzne druhy masiel alebo dokonca orechy kombinovať.
Ako vyrobiť domáce orechové maslo
Možno sa vám to nezdá, ale výroba domáceho orechového masla skutočne nie je nijako náročná. Bude vám na to stačiť kvalitný mixér, balenie obľúbených orechov a maškrtný jazýček.
Môžete sa tiež inšpirovať našimi konkrétnymi receptami na najrozličnejšie orechové maslá:
- maslo z vlašských orechov,
- lieskovoorieškové maslo,
- kokosové maslo,
- maslo z kešu orechov,
- pistáciové maslo.
Čo budete potrebovať
Na výrobu domáceho orechového masla budete potrebovať kvalitný mixér alebo kuchynský robot, plech na pečenie, papier na pečenie a, samozrejme, orechy podľa vlastného výberu. Kvalita orechov hrá kľúčovú úlohu vo výslednej chuti masla. Vyberajte čerstvé, nesolené a nepražené orechy.
Okrem orechov môžete do masla pridať ďalšie prísady, ako napríklad med, karamel, soľ, korenie alebo dokonca čokoládu, podľa toho, akú chuť chcete dosiahnuť.
TIP: 10 najlepších receptov na domáce orechové maslá.
Postup
Ak chcete orechy opražiť, aby ste dosiahli intenzívnejšiu chuť, začnite tým, že predhrejete rúru na 180 °C. Rozložte orechy na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte ich 10 – 15 minút, kým nezačnú zlatnúť a voňať. Dávajte pozor, aby sa nepripálili, pretože by mohli zhorknúť.
Nechajte opražené orechy vychladnúť a potom ich presuňte do mixéra alebo kuchynského robota. Ak orechy nepražíte, môžete rovno začať týmto krokom. Mixujte orechy na vysokých otáčkach, kým sa nezačne tvoriť jemná kaša. Proces môže trvať niekoľko minút a možno bude treba niekoľkokrát zoškrabať steny nádoby, aby sa všetky orechy rovnomerne spracovali.

Konzistencia orechového masla závisí od dĺžky mixovania. Čím dlhšie budete orechy mixovať, tým hladšie a tekutejšie bude maslo. Ak preferujete hrubšiu textúru, prestaňte mixovať skôr, než sa orechy úplne rozmelú.
Len čo máte orechy rozmixované na maslovitú hmotu, môžete začať experimentovať s pridávaním ďalších ingrediencií. Pridajte štipku soli na zvýraznenie chuti, lyžičku medu pre sladkosť alebo trošku škorice pre pikantný nádych. Možnosti sú nekonečné a záleží len a len na vašej fantázii.
Hotové maslo preložte do čistého zaváracieho pohára s viečkom a uložte do chladničky. Domáce orechové maslo vydrží v chladničke niekoľko týždňov, ale pravdepodobne ho spotrebujete oveľa skôr, pretože je nepochybne návykové.
TIP: Viete, že orechové maslo môžete použiť na domáce fit müsli tyčinky so sušenými marhuľami, medom a bez masla?
Ako skladovať domáce orechové maslo
Domáce orechové maslo skladujte v uzavretom zaváraninovom pohári v chladničke. Tým zabezpečíte, že si dlho zachová svoju čerstvosť a chuť. V chladničke vydrží približne 2 – 3 týždne. Ak ho však skladujete pri izbovej teplote, mali by ste ho spotrebovať do týždňa.
Ak maslo zmení farbu, vôňu alebo chuť, je pravdepodobne skazené a nemalo by sa jesť.
TIP: Orechové maslo môžete vyrobiť aj z makadamových orechov, ktoré sú naozaj lahodné a hodia sa nielen ako zdravá pochúťka, ale aj do mnohých receptov, preto si kúpte rovno 1 kg balenie makadamových orechov, aby ste mali zásoby.

Ako použiť orechové maslo v kuchyni: Tipy na použitie orechového krému
Ak nezjete celú nádobu orechového masla na jedno posedenie, potom sa vám môže hodiť v kuchyni na prípravu rôznych receptov.
Orechové maslo je vynikajúce na tosty, palacinky alebo do ovsenej kaše. Pridať si ho môžete do smoothies, jogurtov alebo chia pudingu. Orechový krém sa dá tiež skvele použiť ako základ do mnohých dezertov, ako sú cookies, torty alebo domáce energetické tyčinky. Dodá im krémovú textúru a bohatú orechovú chuť.
Nesiahnete vedľa ani vtedy, keď si do orechového masla namočíte čerstvé ovocie, ako sú jablká, jahody alebo banány. Je to rýchla a zdravá pochúťka, ktorá vás na dlho zasýti.
TIP: Prečítajte si, od akého veku môžu deti konzumovať orechy a orechové maslo.

Vyskúšať môžete tiež jeden z našich osvedčených receptov:
- Tvarohový koláč s ovocím a arašídovým maslom
- Jednoduché arašídové kari
- Zdravé cookies
- Domáce müsli tyčinky
- Čokoládové košíčky s arašídovým maslom
TIP: Ochutnajte tiež mandle v mede so slaným karamelom, lieskové jadrá so slaným karamelom alebo kešu v karameli s príchuťou škorice a jablka.
FAQ – Najčastejšie otázky
Aké orechy sú najlepšie na výrobu masla?
Najlepšie sú mandle, arašidy, lieskové a kešu orechy. Každý druh má svoju špecifickú chuť a textúru. Ale môžete experimentovať a vyskúšať akýkoľvek druh orechov či ich dokonca kombinovať.
Môžem použiť nesolené orechy?
Áno, nesolené orechy sú ideálne.
Aký mixér je najlepší na výrobu orechového masla?
Silný mixér alebo kuchynský robot s vysokým výkonom je nevyhnutný na to, aby dokázal orechy rozmixovať do jemnej konzistencie.
Môžem do orechového masla pridať čokoládu alebo iné prísady?
Určite! Pridaním čokolády, škorice, medu, karamelu alebo iných prísad podľa vlastnej chuti môžete oživiť chuť orechového masla.
Ako dlho trvá výroba orechového masla?
Výroba orechového masla trvá približne 20 – 30 minút vrátane praženia orechov.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?