Recept: Jednoduchá hrnčeková banánová bábovka s orechmi – sladká aj bez cukru

Banánová bábovka – kto by ju nemiloval? Ak máte doma prezreté banány a neviete, čo s nimi, vyskúšajte náš recept na banánovú bábovku. Dá sa dá pripraviť úplne bez cukru a napriek tomu bude príjemne sladká. Nikto vám však nebráni v tom, aby ste si ju poriadne osladili, podľa vašej chuti.

A čo je na tejto bábovke najlepšie? Základom tohto receptu sú bežné suroviny, ktoré už pravdepodobne máte v kuchyni – banány, múka, vajcia, mlieko a prášok do pečiva. Bábovku si môžete tiež pripraviť podľa svojich preferencií, my radi používame škoricu, vanilkový extrakt a nasekané pekanové alebo vlašské orechy, ale pokojne môžete pridať aj čokoládu alebo kakao.

Banánová bábovka.

Z čoho sa pripravuje banánová bábovka

Banánová bábovka je chutný a jednoduchý dezert, ktorý sa dá ľahko pripraviť z bežne dostupných surovín. Základom sú, samozrejme, banány, ktoré by mali byť prezreté, pretože dodajú dezertu prirodzenú sladkosť a jemnosť. Okrem banánov budete potrebovať niekoľko ďalších ingrediencií, a to vajcia, kokosové mlieko, kokosový olej, javorový sirup, škoricu, vanilkový extrakt, špaldovú múku, prášok do pečiva, soľ a mleté pekanové orechy.

Skladom
8 € 6.8 €
Úsporné balenie kokosového oleja, ktorý možno použiť nielen v kuchyni, ale aj v prírodnej kozmetike. Kokosový olej je veľmi termostabilný, a preto je vynikajúci na zdravé pečenie a vyprážanie. Kokosový olej môžete vyskúšať aplikovať aj na pokožku. Kokosový olej je bohatý na nasýtené mastné kyseliny a antioxidanty, ktoré majú priaznivý vplyv na našu pokožku.
Javorový sirup 250 ml

Javorový sirup 250 ml

Nedostupné
Najobľúbenejší javorový sirup, ktorý má skvelú chuť a veľmi príjemnú vôňu. Ide o 100 % javorový sirup bez pridaných látok a aróm. Grade A označuje svetlú farbu javorového sirupu. Skvele sa hodí na palacinky alebo lievance, pridajte si ho namiesto cukru do jogurtov alebo do vašej obľúbenej raňajkovej kaše.

Tip na najvláčnejšiu banánovú bábovku

Ak chcete, aby bola vaša banánová bábovka dokonale vláčna, vyhnite sa teplovzdušnej funkcii rúry. Klasické pečenie zhora a zdola zabezpečí, že sa vaša banánová bábovka nevysuší a zostane krásne šťavnatá. Teplovzdušná funkcia rúry síce skráti čas pečenia, ale bábovka môže byť suchá a na povrchu popraskaná.

Čím ochutiť hrnčekovú banánovú bábovku, aby bola dokonalá

Do našej bánanovej bábovky pridávame vanilkový extrakt z pravej vanilky a škoricu. Spolu s kokosovým mliekom vytvoria základ, vďaka ktorému bude bábovka nielen voňať po celej kuchyni, ale aj chutiť exotickejšie ako klasická banánová bábovka vašej starej mamy.

Recept: Jednoduchá hrnčeková banánová bábovka s orechmi – sladká aj bez cukru.

TIP: Skúste do receptu pridať aj 100 % sirup marakuja.

Ako upiecť banánovú bábovku a na čo si dať pozor

Príprava banánovej bábovky je jednoduchá – za pár minút máte hotové cesto a potom ju už len necháte piecť.

Príprava cesta na banánovú bábovku

  • Roztlačenie banánov: Banány roztlačte na kašu a zmiešajte s javorovým sirupom.
  • Zmiešanie mokrých ingrediencií: K banánovej kaši pridajte kokosové mlieko, vanilkový extrakt, kokosový olej a vajcia. Potom vmiešajte vanilkový extrakt a dobre premiešajte.
  • Zmiešanie suchých ingrediencií: V ďalšej miske zmiešajte špaldovú múku, prášok do pečiva, soľ a škoricu.
  • Spojenie suchých a mokrých ingrediencií a orechov: Suchú zmes pomaly pridávajte k mokrým ingredienciám, kým nevznikne hladké cesto. Potom pridajte mleté pekanové orechy.

Tip: Ak vás nebaví zdĺhavé roztláčanie banánov vidličkou, použite tyčový mixér na rozmixovanie banánov, vajec, vanilkového extraktu, javorového sirupu, kokosového mlieka a oleja. Potom vmiešajte soľ, múku, prášok do pečiva a nasekané pekanové orechy.

Mohlo by vás zaujímať: 19 tipov, ako nahradiť vajcia pri pečení, varení, zapekaní a na potretie.

Pečenie hrnčekovej banánovej bábovky

Pred pečením si pripravte formu na bábovku a postupujete podľa nasledujúcich krokov:

  • Formu vymastite maslom alebo kokosovým olejom.
  • Vysypte ju múkou, strúhankou alebo kokosom.
  • Do formy nalejte cesto.

Bábovku pečte v predhriatej rúre pri teplote 160 °C približne 50 minút. Nezabudnite ju skontrolovať špajdľou, ak sa cesto na ňu nelepí, bábovka je hotová. Po vychladnutí ju môžete podávať. Banánová bábovka je skvelý dezert, ktorý ocení každá návšteva a je výborný aj na raňajky.

TIP: Máte radi para orechy? V našom článku nájdete všetko, čo o nich potrebujete vedieť.

Recept: Jednoduchá hrnčeková banánová bábovka s orechmi – sladká aj bez cukru.
Recept: Jednoduchá hrnčeková banánová bábovka s orechmi – sladká aj bez cukru.

Ako pripraviť zdravú banánovú bábovku bez cukru, ktorá bude sladká

Ak nechcete do banánovej bábovky pridávať cukor ani žiadne iné sladidlo, použite len naozaj prezreté (takmer čierne) banány. Zabezpečíte tak prirodzenú sladkosť koláča. Prípadne môžete pridať nasekané datle alebo banány rozmixovať s datľovou pastou.

Namiesto cukru môžete použiť javorový sirup alebo čakankový sirup, ktorý je po stévii pravdepodobne najzdravším sladidlom.

  • Tip: Čakankový a javorový sirup môžete kúpiť za skvelé ceny aj v e-shope Ochutnej ořech.

Ďalšie jednoduché bábovky, ktoré musíte vyskúšať

Ak máte radi bábovky, určite by ste mali vyskúšať tieto recepty:

Tipy na ďalšie recepty z prezretých banánov

Máte doma prezreté banány? Pripravte si túto skvelú domácu zmrzlinu, ktorá obsahuje len 2 prísady. Nemáte chuť na zmrzlinu? Upečte si banánový chlebík alebo banánové muffiny. Skvelé sú aj tieto jednoduché banánové lievance.

Radi maškrtíte? Vyskúšajte:

FAQ – Najčastejšie otázky

Je banánová bábovka zdravá?

Áno, je zdravá, pretože vďaka banánom ju nemusíte sladiť cukrom.

Ako pripraviť vegánsku banánovú bábovku?

Namiesto vajíčka použite tzv. ľanové vajce. Ľanové vajcia vyrobíte zmiešaním mletých ľanových semienok a vody. Potom necháte zmes odstáť, kým vám zhustne.

Ako dlho vydrží banánová bábovka?

Banánová bábovka vydrží 4 – 5 dní, ak ju skôr nezjete.

Môžem bábovku osladiť cukrom?

Samozrejme, ak máte chuť na sladké, oslaďte ju cukrom či iným sladidlom.

Môžem vynechať javorový sirup?

Áno, ak máte prezreté banány, bude bábovka sladká aj tak. Záleží, ako veľmi máte radi sladké.

Banánová bábovka

Jednoduchá hrnčeková banánová bábovka s orechmi

Táto jednoduchá hrnčeková banánová bábovka je sladká aj bez cukru. Príprava vám zaberie len pár minút a skvele využijete prezreté banány.
4.67 z 3 hlasů
Čas prípravy 10 minút
Čas varenia 30 minút
Samozrejme Dezert
Kuchyňa česká
Porcie 0

Ingrediencie
  

  • 1/4 plechovky kokosového mlieka Real Thai
  • 3 prezreté banány
  • 2 vajcia
  • 5 PL javorového sirupu (voliteľné)
  • 1/2 ČL škorice
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 2 hrnčeky hladkej špaldovej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1/2 ČL soli
  • 1 hrsť nasekaných pekanových orechov či iných orechov

Pokyny
 

  • Predhrejeme rúru na 160 °C.
  • Roztlačíme banán.
  • Pridáme všetky mokré ingrediencie a zamiešame.
  • Postupne vmiešame všetky suché ingrediencie a vypracujeme hladké cesto.
  • Bábovku pečieme približne 50 – 60 minút. Prvú pol hodiny rúru neotvárame, aby bábovka neklesla.
  • Bábovku otestujeme špajdľou, či je hotová.
  • Vyberieme bábovku z rúry a necháme ju vychladnúť. Potom ju vyklopíme.
  • Po vyklopení a vychladnutí ju pocukrujeme.
Kľúčové slovo bábovka, banánová bábovka
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




4 Shares
Share
Tweet
Share
Pin4