Najlepší nepečený arašidový cheesecake s arašidovým maslom

Zdravý nepečený arašidový cheesecake je lahodný dezert, ktorý poteší aj tých priateľov, ktorí sa stravujú len raw alebo paleo stravou, ako aj všetkých milovníkov arašidového masla. Namiesto syra je pripravený z obľúbených lahodných kešu orechov a výsledkom je sýty arašidový cheesecake.

Prečo upiecť nepečený arašidový cheesecake?

Arašidy patria medzi najdôležitejšie rastlinné zdroje bielkovín. Sú preto cennou ingredienciou pre zdravú výživu, vegetariánov a vegánov. Arašidové maslo je skvelé na pečenie raw koláčov alebo sušienok.

Arašidy alebo tiež búrske oriešky sú plody pôvodom juhoamerickej rastliny podzemnice olejnej.
Arašidy alebo tiež búrske oriešky sú plody pôvodom juhoamerickej rastliny podzemnice olejnej.

Tip: Zaujímajú vás arašídy? V článku sa dozviete všetko, čo o nich potrebujete vedieť.

Prečo je arašidový cheesecake zdravý?

Hoci sa nepečený arašidový cheesecake vyrába predovšetkým z orechov a kokosového mlieka, ktoré je pomerne tučné, koláč neobsahuje žiadne rafinované cukry a sladí sa len banánom a datľami.

Mandľová múka, ktorá tvorí korpus koláča, je jednou z odporúčaných ingrediencií pri nízkosacharidovej diéte. Mandle sa odporúčajú aj pri chudnutí, podporujú metabolizmus, pomáhajú regulovať hladinu cukru v tele a dokonca znižujú hladinu cholesterolu. Okrem toho sú plné minerálov a antioxidantov a tuky v nich obsiahnuté pomáhajú predchádzať ischemickej chorobe srdca, vláknina zlepšuje trávenie a horčík pomáha znižovať krvný tlak.

Krém na tortu je vyrobený z kešu orechov, ktoré patria medzi orechy s najvyšším počtom minerálov, bielkovín a vitamínov. Ostatné zložky sú tiež bohaté na vitamíny B1, B2, B3, B6 a železo.

Do krému torty sa pridáva ku kešu orechom aj lahodné arašidové maslo.
Do krému torty sa pridáva ku kešu orechom aj lahodné arašidové maslo.

Namiesto smotany používame kokosové mlieko a torta neobsahuje žiadne obilniny (pšeničnú múka sme nahradili mandľovou), takže je prirodzene bezlepková a bezlaktózová. Je preto vhodná aj pre vegánov. Na zvýraznenie chuti nepoužívame žiadne umelé dochucovadlá, ale citrónovú šťavu a domáci vanilkový extrakt.

Arašidová nepečená torta je tiež veľmi jednoduchá na prípravu, takže ak sa chystáte na svoju prvú raw tortu, tento recept je ten pravý!

Vyskúšajte: 100 % sirup z lesného ovocia.

Ako vyrobiť domáce arašidové maslo na základ krému?

Správne arašidové maslo sa vyrába len z arašidov a štipky soli. Éčka, oleje, cukor a ďalšie prísady sú v masle zbytočné.

Pravdepodobne si myslíte, že vyrobiť domáce arašidové maslo nemôže byť také ťažké. Všetko, čo potrebujete, sú arašidy, kvalitný mixér (alebo sekáčik) a za päť minút máte v pohári tú najchutnejšiu dobrotu, akú ste si kedy doma pripravili.

Domáce arašidové maslo je jednoduché. Výroba vám zaberie 5 minút a budete mať pochúťku bez cukru a éčok.
Domáce arašidové maslo je jednoduché. Výroba vám zaberie 5 minút a budete mať pochúťku bez cukru a éčok.

Tip: Prečo si vyrábať arašidové maslo doma? Dozviete sa v článku.

Ako si vyrobiť dokonalý korpus raw torty

Na korpus sme zvolili mandľovú múku, ale môžete použiť akékoľvek jemne mleté orechy. Výborné sú aj kešu, para orechy, makadamové alebo vlašské orechy. Pred pridaním ostatných ingrediencií ich vždy zomeľte na jemnú múčku. Ak máte doma len zvyšky z jednotlivých orechov, môžete tiež zmiešať niekoľko prírodných orechov dohromady.

Do kuchynského robota pridajte orechovú múku spolu s nadrobno nasekanými mandľami bez kôstok alebo datľovou pastou, pridajte soľ, kakaový prášok a 1 – 2 lyžice kokosového oleja.

Kokosový olej je pre prípravu kôrky kľúčový, bez neho vám korpus nebude držať pohromade. Keď kuchynský robot vypracuje cesto, vyberte si vhodnú tortovú formu, vložte do nej cesto a pomocou valčeka a rúk ho rovnomerne rozotrite a čo najtesnejšie pritlačte. Vložte do chladničky aspoň na pol hodiny, aby stuhlo.

Skladom 12.99 €
Mandľová múka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternatívou bežných obilných múk. Vo veľkom sa používa pri low-carb, paleo a keto diéte na prípravu koláčov, palaciniek, chleba alebo pizze. Biela mandľová múka sa vyrába z blanšírovaných mandlí.
Skladom 7.99 €
Úsporné balenie kokosového oleja, ktorý možno použiť nielen v kuchyni, ale aj v prírodnej kozmetike. Kokosový olej je veľmi termostabilný, a preto je vynikajúci na zdravé pečenie a vyprážanie.
Skladom 8.42 €
Na rozdiel od bežného kravského mlieka je kokosové mlieko vhodné pre vegetariánov, vegánov a všetkých, ktorí majú intoleranciu na laktózu. Pre ľudský organizmus je tiež ľahšie stráviteľné ako kravské mlieko. Je veľmi obľúbené najmä v ázijskej kuchyni.

TIP: Všetko, čo potrebujete vedieť o surovej strave, nájdete TU.

Ako pripraviť arašidový krém do raw torty

Na prípravu arašidovej raw torty môžete použiť domáce arašidové maslo alebo použiť hotové arašidové maslo. Odporúčame použiť krémové bez kúskov. Keďže krém sa nevyrába zo smotany, ale z kešu orechov, odporúčame ich aspoň na niekoľko hodín namočiť, aby čo najviac zmäkli. Budú sa lepšie mixovať.

Hotový nepečený cheesecake ozdobte ovocím a arašidmi.
Hotový nepečený cheesecake ozdobte ovocím a arašidmi.

Arašidový krém pripravíme z kešu orechov, arašidového masla, kokosového mlieka, kokosového oleja, banánu a ochutíme citrónovou šťavou, vanilkovým extraktom a štipkou soli.

Stačí dať všetky ingrediencie do mixéra a rozmixovať do hladka. Výslednú zmes rovnomerne rozotrite na korpus a dajte do chladničky na niekoľko hodín alebo na noc stuhnúť. Na zdobenie sú vhodné arašidy, banán, čučoriedky, moruše, prípadne mrazom sušené jahody a maliny.

TIP: V našom e-shope si môžete kúpiť arašidové maslo v mäkkej aj chrumkavej verzii. V ponuke máme niekoľko orechových masiel a všetky sú 100 % orechové, ako napríklad arašidové maslo v 300 g balení a 1 kg balenie arašidového masla.

FAQ – Najčastejšie otázky

Akú mandľovú múku mám použiť do receptu na cheesecake?

Do receptu na cheesecake sa najčastejšie odporúča použiť jemne mletú mandľovú múku.

Aké kešu orechy mám použiť do nepečeného arašidového cheesecaku?

Do nepečeného arašidového cheesaceku môžete použiť ľubovoľné kešu orechy. Odporúčame použiť pražené alebo nesolené kešu orechy, aby sa zachovala ich prirodzená chuť a aróma.

Cheesecake bez syra? Prečo?

Cheesecake bez syra je variant dezertu, ktorý neobsahuje tradičnú syrovú náplň. Existuje niekoľko dôvodov, prečo niektorí ľudia preferujú cheesecake bez syra, a to diéta, laktózová intolerencia, chute a preferencie.

Je dobré si uvedomiť, že cheesecake bez syra sa môže líšiť od tradičného cheesecake z hľadiska chuti a textúry.

Prečo v recepte na cheesecake je kokosový olej namiesto masla?

Kokosový olej má nižší obsah nasýtených tukov ako maslo a taktiež obsahuje zdravé tuky, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na zdravie. Navyše kokosový olej má jemnú kokosovú príchuť, ktorá môže pridať do cheesecake zaujímavú chuťovú vrstvu.

Ako osladiť nepečený arašidový cheesecake bez cukru?

Vyskúšajte prírodné alternatívy cukru v podobe datľovej pasty, javorového sirupu alebo arašidového masla.

Je nepečený arašidový cheesecake zdravý?

Áno, nepečený arašidový cheesecake môže byť zdravou alternatívou k tradičnému pečenému cheesecaku, ak je pripravený s použitím zdravších surovín a obmedzením pridaného cukru.

Môžem si vyrobiť mandľovú múku doma?

Áno, môžete si vyrobiť mandľovú múku doma. Tu je postup.

Je mandľová múka zdravá?

Mandľová múka je zdravá alternatíva klasickej pšeničnej múky. Je bohatá na vitamíny, minerály a zdravé tuky. Má nižší obsah sacharidov a vyšší obsah vlákniny ako pšeničná múka. Navyše je vhodná pre ľudí s intoleranciou na lepok.

Čím ozdobiť hotový nepečený arašidový cheesecake?

Môžete hotový nepečený arašidový cheesecake ozdobiť niekoľkými spôsobmi:

1. Rozohrejte lyžicu arašidového masla a pokvapkajte ním cheesecake. Potom posypte nastrúhanými arašidmi, aby ste dosiahli textúru a vzhľad.

2. Pripravte si čokoládovú polevu a prelejte ju cez cheesecake. Potom môžete na polevu pridať arašidy, sušené alebo lyofilizované ovocie.

3. Môžete tiež použiť arašidový krém so slaným karamelom.

Pamätajte si, že výber ozdôb závisí od vašej preferencie a kreativity.

Tipy na ďalšie recepty z blogu Ochutnej Ořech

Nepečený arašidový cheesecake

Zdravý nepečený arašidový cheesecake je vynikajúci dezert, ktorým potešíte všetkých milovníkov arašidového masla. Namiesto zo syra je totiž vyrobený z obľúbených lahodných kešu a výsledkom je sýty arašidový cheesecake.
4.57 z 16 hlasů
Čas varenia 30 minút
Celkový čas 30 minút
Samozrejme Dezert
Kuchyňa vegánska
Porcie 1 plech

Ingrediencie
  

Krém

  • 1/2 šálky kešu orechov
  • 1/2 šálky kokosového mlieka
  • 1 prezretý banán
  • 1/2 šálky krémového arašidového masla
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • 2 lyžice čerstvé citrónovej šťavy
  • 1/2 lyžičky soli

Pokyny
 

  • Najprv si vytvoríme pomocou robota či mixéra korpus z mandľovej múky, datlí, kakaového prášku, sirupu, soli a kokosového oleja.
  • Vyberieme si vhodnú tortovú formu a vložíme do nej cesto, ktoré pomocou varešky a rúk rovnomerne rozprestrieme a čo najviac pritlačíme.
  • Všetky ingrediencie na krém vložíme do mixéra a mixujeme do krémovej konzistencie.
  • Krém rozprestrieme na korpus a necháme stuhnúť. ☺️
Kľúčové slovo raw cheesecake
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďalšie recepty s arašidmi

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




12 Shares
Share
Tweet
Share
Pin12