Čo sú tekvicové semienka?
Tekvicové semienka sú jedlé, ploché a ovalné semená, ktoré sa nachádzajú v strede plodu tekvice.
Ich história siaha až do Mexika a je stará viac ako 7 500 rokov. V mnohých kultúrach sa tekvicové semienka používali ako ľudový liek na liečbu infekcií močových ciest a močového mechúra, ako aj na reguláciu vysokého krvného tlaku a hladiny cukru v krvi.
Moderná veda potvrdzuje, že tekvicové semieka majú pôsobivý výživový profil, ktorý prospieva mnohým aspektom nášho zdravia. Sú bohatým zdrojom bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, vitamínov a minerálov, ktoré znižujú rizikové faktory chronických ochorení vrátane rakoviny.
Ochutnajte naše Tekvicové semienka VEĽKÉ z Európy.
Z ktorej tekvice sú najlepšie tekvicové semienka?
Každá zrelá tekvica obsahuje tekvicové semienka, ale najlepšie sú však semienka z tekvice olejovej, pretože majú najtenšiu šupku a nemusia sa lúpať.
Ako pestovať tekvicu a získať tekvicové semienka
Tekvica patrí medzi najmenej náročné rastliny na pestovanie, stačí dodržiavať nasledujúce body:
- Vyberte si vhodné miesto: Tekvica potrebuje veľa slnka a tepla, preto je dôležité vybrať miesto, kde bude mať dostatok priameho slnečného svetla. Vyžaduje si aj dobre odvodnenú pôdu.
- Výsev semien: Semená tekvice môžete zasiať priamo do pôdy po posledných jarných mrazoch. Vyberte najkvalitnejšie semená a zasaďte ich 3 – 4 cm hlboko.
- Pôdu udržiavajte vlhkú: Po zasiatí semien udržujte pôdu vlhkú, ale nie premočenú. Ak pôda vyschne, semená môžu vyschnúť a nevyklíčiť.
- Rastlinu hnojte: Vzhľadom na potrebu veľkého množstva živín tekvicu pravidelne hnojte. Používajte najlepšie organické hnojivá.
- Kontrola škodcov: Tekvice môžu byť napadnuté mnohými druhmi škodcov, napríklad voškami a slimákmi. Pravidelne kontrolujte rastliny a v prípade potreby použite vhodné prípravky na ochranu proti škodcom.
- Zber: Tekvice dozrievajú zvyčajne v septembri a októbri. Ak sú plody oranžové, sú pripravené na zber. Odrežte stopku a uskladnite ju na chladnom a suchom mieste.
- Semienka: Semená tekvice sa získajú rozrezaním tekvice na polovicu a vydlabaním vnútra tekvice. Nelúpané semienka majú zvyčajne bielu šupku, ktorej hrúbka sa líši v závislosti od typu tekvice a ktorú je často potrebné odstrániť. Jadro vnútri je tmavozelené.
Tip na najlepšie recepty z tekvice.
Ako si doma opražiť tekvicové semienka?
Väčšina účinných látok sa získava zo surových tekvicových semienok alebo z tekvicového oleja lisovaného za studena.
Tekvicové semienka sa môžu aj pražiť, aby sa zvýraznila ich chuť. Semienka z tekvice vydlabte lyžicou a potom ich opláchnite. Semienka uvarte v osolenej vode, sceďte a nechajte uschnúť. Potom ich zmiešajte s kvapkou oleja a položte na papier na pečenie. Pečte ich v rúre, kým nebudu mať zlatohnedú farbu.
Semienka olúpte ako arašidy, ale ak ide o olejové tekvicové semienka, nemusia sa lúpať a konzumujú sa so šupkou.
Účinky tekvicových semienok
Tekvicové semienka obsahujú antioxidanty, ako sú karotenoidy a vitamín E. Antioxidanty dokážu znížiť zápal a chrániť bunky pred škodlivými voľnými radikálmi. Preto konzumácia potravín bohatých na antioxidanty môže pomôcť chrániť pred mnohými chorobami.
Veľká observačná štúdia zistila, že konzumácia tekvicových semienok sa spája so zníženým rizikom rakoviny prsníka u žien po menopauze. Iné štúdie naznačujú, že lignany v tekvicových semienkach môžu zohrávať kľúčovú úlohu v prevencii a liečbe rakoviny prsníka.
Tekvicové semienka môžu pomôcť zmierniť príznaky benígnej hyperplázie prostaty (BPH), pri ktorej sa prostata zväčšuje a spôsobuje problémy s močením.
Tekvicové semienka sú jedným z najlepších prírodných zdrojov horčíka, minerálu, ktorý často chýba v strave mnohých obyvateľov západných krajín. Horčík je potrebný pre viac ako 600 chemických reakcií v tele. Primeraná hladina horčíka je napríklad dôležitá pre kontrolu krvného tlaku, tvorbu a udržiavanie zdravých kostí a reguláciu hladiny cukru v krvi.
Fytosteroly v tekvicových semienkach znižujú hladinu LDL cholesterolu, zabraňujú tvorbe krvných zrazenín a ateroskleróze, čím znižujú riziko infarktu a mŕtvice.
Tip: 5 najlepších receptov z tekvice.
Tekvicové semienka a výživové hodnoty
30 g tekvicových semienok obsahuje:
- 151 kalórií
- 5 g sacharidov
- 7 g bielkovín
- 1,7 g vlákniny
- 13 g tukov
Obsahujú tiež veľa antioxidantov, značne množstvo polynenasýtených mastných kyselín, vitamínu B2 (riboflavínu) a kyseliny listovej. Z minerálnych látok sú v nich najviac zastúpené draslík a zinok.
Na čo všetko sa dajú tekvicové semienka použiť?
Ak chcete čerpať z výživových výhod tekvicových semienok, tak ich jednoducho pridajte do svojho jedálnička. V mnohých krajinách sú obľúbeným občerstvením a môžu sa konzumovať surové alebo pražené, solené alebo nesolené.
Okrem toho, že ich môžete jesť samostatne, môžete ich pridať do smoothies, jogurtov a ovocia. Môžete ich pridať aj do šalátov, polievok alebo cereálií. Niektorí ľudia používajú tekvicové semienka pri pečení, a to ako prísadu do sladkého alebo slaného pečiva. Podobne ako mnohé semená a orechy však obsahujú kyselinu fytovú, ktorá môže znížiť biologickú dostupnosť niektorých živín, ktoré konzumujete.
Ak pravidelne konzumujete semená a orechy, odporúča sa ich namočiť alebo naklíčiť, aby sa znížil obsah kyseliny fytovej. Pomôcť môže aj ich opekanie.
Najbohatšia zmes, kde sú iba semienka! Nájdete v nej: Slnečnicové, hnedé a zlaté ľanové, biele a čierne sezamové, tekvicové a chia semienka.
Recepty z tekvicových semienok
Jednoduché tekvicové guľky so semienkami a jogurtovým dipom
Skvelý recept, keď potrebujete využiť tekvicu a hľadáte inšpiráciu na ľahkú večeru alebo občerstvenie. Môžete si z nich pripraviť šalát alebo ich jednoducho zjesť s jogurtovým dipom. Vyskúšajte naše tekvicové guľky.
Vegánska tekvicová polievka s kokosovým mliekom
Čo by to bolo za tekvicovú polievku bez tekvicových semienok? Každý pozná recept na tekvicovú polievku, ale my máme vegánsku verziu, ktorá vás mrazivých dňoch zaručene zahreje. A nezabudnite, že polievka je grunt.
Tekvicový hummus s tekvicovými semienkami
Chutná nátierka, ktorá zlepší každé rodinné stretnutie alebo večierok s priateľmi. Pripravuje sa z pečenej tekvice a cícera, takže je ideálnou voľbou pre vegánov.
Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Recept na najlepšie tekvicové muffiny s orechmi vhodné aj pre deti
- Vegánsky burger z červenej repy
- Recept: Jednoduchý slaný tekvicový koláč
- Polievka z červenej šošovice: Jednoduchý a rýchly recept (vegan)
- Najlepší hrnčekový orechový múčnik: Pekanový koláč s javorovým sirupom
FAQ – Najčastejšie otázky
Aké veľké sú tekvicové semienka?
Tekvicové semienka majú tvar kvapky a priemer približne jeden centimeter.
Ako zaradiť tekvicové semienka do jedálnička?
Aké ďalšie využitie majú tekvicové semienka?
Mnohé ženy si z tekvicových semienok podomácky pripravujú vynikajúcu pleťovú masku.
Aké vitamíny obsahujú tekvicové semienka?
Zastúpené sú dôležité minerálne látky, ako sú železo, horčík, fosfor, draslík, vápnik, zinok, sodík, meď alebo mangán. Z vitamínov obsahuje vitamíny A, B, C, E, D, kyselinu listovú a kyselinu pantotenovú.
Koľko kalórií majú tekvicové semienka?
100 g tekvicových semienok obsahuje 559 kcal.
Ako vysušiť tekvicové semienka?
Tekvicové semienka najlepšie vysušíte v rúre pri teplote 200 °C. Trvá to približne jednu hodinu. Stačí sa zbaviť dužiny, vyskladať tekvicové semienka na plech s papierom na pečenie a dať do rúry.
Aká je odporúčaná denná dávka tekvicových semienok?
Odporúča sa konzumovať 1 – 2 polievkové lyžice denne. To je cca 40 g tekvicových semienok.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?