Čo je to mak?
Mak sú drobné sušené semienka rastliny rovnakého mena, ktoré sa používajú ako potravina, dochucovadlo alebo olej. Už stáročia sa používa ako tradičný liek a na celom svete sa používa do pečiva a tradičných jedál.
Pochádza z východného Stredomoria a jeho kvety majú rôzne farby, a to najmä červenú a bielu. Semienka, ktoré tieto kvety produkujú, sú malé, okrúhle a modrasté, čierne alebo svetlosivé v závislosti od miesta ich pestovania.
Semená a ich olej ponúkajú rôzne zdravotné výhody pre naše telo, a to od liečby hlavy a kašľa až po liečbu astmy a nespavosti. Majú slabú orechovú arómu a jemnú orechovú chuť.
Modrý mak nemá narkotické účinky, pretože omamná tekutina (ópium) sa nachádza v púčikoch pred vytvorením semien. Omamné účinky má najmä biela šťava vytekajúca z nezrelých makovíc. Nemusíte sa preto obávať – mletý mak, ktorý si kúpite v obchode, je bezpečný.
Tip: Hľadáte inšpiráciu? Milujeme semienka ❤️ a vyrábame z nich dobroty, vyskúšajte ich aj vy.
Môže mak ovplyvniť test na drogy?
Opiový mak je, samozrejme, zdrojom ópia, ako aj heroínu, morfínu a kodeínu. Hoci samotné semená neobsahujú opiáty, pri zbere sú často kontaminované zvyškami morfínu. Spracovaním sa veľká časť týchto zvyškov odstráni, ale nie je zriedkavé, že v ňom zostanú stopové množstvá.
Takže v závislosti od množstva skonzumovaného maku, krajiny pôvodu a použitého testu môže konzumácia maku skutočne spôsobiť pozitívny výsledok testu na prítomnosť opiátov v moči.
V množstve opiátov zistených u konzumenta maku a u osoby zneužívajúcej drogy je však zrejme obrovský rozdiel. Je známe, že mak sa dá zistiť v moči až 48 hodín po konzumácii a v tele môže pretrvávať ešte dlhšie.
Mohlo by vás zaujímať: Druhy bezlaktózových mliek.
Účinky konzumácie maku
Mak je pre väčšinu dospelých, keď sa užíva v množstvách bežne obsiahnutých v potravinách, úplne bezpečný a má, naopak, pozitívne účinky na organizmus. Niektorí ľudia však môžu pri konzumácii maku trpieť alergiami, čo je však skôr výnimočné.
Čaj z maku sa vyrába namáčaním maku vo vode. Vonkajší povrch maku môže obsahovať morfium a ďalšie opiáty. Keď sa mak namočí do vody, aby sa pripravil čaj, morfín a ďalšie opiáty môžu presakovať do vody. Pitie tejto vody môže spôsobiť vedľajšie účinky pre obsah opiátov.
Aj keď sa čaj z maku veľmi neodporúča, bežná konzumácia a používanie týchto semien je úplne bezpečné.
Tip: Tekvicové semienko – všetko, čo o ňom potrebujete vedieť.
Mak a jeho výživové hodnoty
100 g surového maku obsahuje:
- 536 kalórií
- 21 g bielkovín
- 39 g tukov
- 29 g sacharidov
- 25 g vlákniny
- 3,5 g cukru
Tri polievkové lyžice maku obsahujú približne 6 g bielkovín. Telo využíva bielkoviny na stavbu a obnovu svojich buniek a telesných tkanív. Proteíny sú dôležité aj pre viaceré telesné procesy vrátane rovnováhy tekutín, imunitnej reakcie, zrážania krvi, tvorby hormónov, protilátok a enzýmov.
Mak je tiež dobrým zdrojom vlákniny. Porcia 3 polievkových lyžíc obsahuje 28 % DDD dospelého človeka. Vláknina môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi a kontrolovať hladinu glukózy v krvi, čo je dôležité najmä pre ľudí s cukrovkou. Uľahčuje prechod potravy tráviacim traktom, čím pomáha predchádzať zápche.
Mak má vysoký obsah vápnika, minerálu, ktorý telo potrebuje na udržanie silných kostí a zubov. Tri polievkové lyžice maku obsahujú 35 % DDD dospelého človeka.
Tri polievkové lyžice maku obsahuje 35 % DDD horčíka pre dospelého človeka. Táto živina zohráva dôležitú úlohu v mnohých telesných procesoch vrátane regulácie svalových funkcií, regulácie nervových funkcií, vyrovnávania hladiny cukru v krvi, vyrovnávania krvného tlaku a tvorby DNA.
28-gramová porcia maku obsahuje 2,25 mg zinku, čo predstavuje 15 % dennej odporúčanej dávky pre dospelého človeka. Zinok podporuje imunitný systém v boji proti baktériám a vírusom, napomáha hojeniu rán a je dôležitý pre zachovanie chuti a čuchu. Počas tehotenstva je táto živina nevyhnutná na zabezpečenie správneho rastu a vývoja dieťaťa.
TIP: Vyskúšajte 100 % mletý mak.
Na čo všetko sa dá mak použiť?
Mak máme najviac spojený so slivkami, to je naozaj geniálna kombinácia. Preto niet divu, že sa mletý mak najviac používa predovšetkým v sladkej kuchyni na prípravu tradičných pokrmov, ako sú šúľanče, sladké kysnuté knedle, zemiakové šišky či rezance.
Môže sa použiť aj ako náplň do sladkého pečiva, buchiet, rožkov, koláčov alebo tort. Často je tiež súčasťou raňajkových zmesí.
Svoje miesto má aj v slanej kuchyni. Mak nájdete ako posýpku na rožky, buchty alebo chlieb, a ak jete ryby, určite poznáte známy recept – losos v makovej kruste.
Mohlo by vás zaujímať: Slnečnicové semienka – všetko, čo o ňom potrebujete vedieť.
Recepty s makom
Makovec
Nestíhate, ale potrebujete rýchlo upiecť dezert? Vyskúšajte náš jednoduchý makovec, ktorý je hotový za dve minúty. Ak používate alternatívne sladidlo, ktoré je tekuté, nezabudnite upraviť pomery.
Makové mlieko
Tradičné kysnuté knedle so slivkami a makom vie pripraviť každá dobrá gazdiná a kuchárka. My však pre vás máme niečo netradičné, a to makové mlieko. Už ste ho vyskúšali?
Výroba makového mlieka je veľmi jednoduchá. Potrebujete len mak, vodu, jemné sitko a dobrý mixér.
Maková bábovka
A ak je pre vás makové mlieko trochu experimentálne a dávate prednosť tradičným receptom, máme pre vás aj recept na makovú bábovku, ktorú si môžete vychutnať po nedeľnom obede a so šálkou kávy.
Bábovka sa pečie bez cukru a vajec, ale s množstvom maku. Majstrovské dielo je zakončené citrónovou polevou, ktorá na koláči pekne chrumká. Aj vám sa zbiehajú sliny? Tak húra na recept.
Tipy na články z blogu Ochutnej Ořech
- Makadamové orechy – všetko, čo o nich potrebujete vedieť
- 10 tipov na výborné recepty z vlašských orechov
- Prečo sú datle zdravé a ako ich využiť v kuchyni
- Javorový sirup ako náhradka cukru
- Pečenie chleba bez pekárne: Ako na to v rúre
FAQ – Najčastejšie otázky
Aké vitamíny obsahuje mak?
Okrem vápnika, medi, zinku, horčíka a železa obsahuje vitamíny E, B1 a B3.
Ako jesť mak?
Mak siaty môžete použiť napríklad na na pečivo, do dezertov alebo len tak do raňajkovej kaše.
Je mak superpotravina?
Áno, modrý mak patrí medzi superpotraviny.
Mak a vplyv na zdravie?
Zmierňuje problémy so zápchou a potláča pocit hladu.
Ako uchovať mletý mak, aby bol čerstvý?
Dajte ho do uzavretej nádoby do chladničky. Vydrží v chlade aj niekoľko mesiacov.
Ako sa prejaví alergia na mak?
Potravinová alergia na mak sa môže prejaviť svrbením, slzením, začervenaním alebo opuchom viečok a dýchacích ciest.
Aká je odporúčaná denná dávka maku?
60 gramov makových semienok obsahuje odporúčanú dennú dávku.
Môžem jesť modrý mak počas dojčenia?
Mak nepatrí medzi zakázanú potravinu pre dojčiace matky.
Môžem jesť mak počas tehotenstva?
Mak nie je zakázaný ani pre tehotné ženy.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?