Makovec patrí medzi najjednoduchšie recepty, zvládnete ho pripraviť aj v dňoch, keď absolútne nestíhate. Pravý makovec nesmie byť vysušený, mal by byť vláčny a nadýchaný. Toho dosiahnete veľmi jednoducho, ak sa budete držať nášho receptu.
Z čoho sa vyrába pravý makovec
Klasický makovec sa vyrába z maku, hladkej múky, cukru, vajec, prášku do pečiva, mlieka a oleja. Často sa do neho pridáva aj vanilkový extrakt alebo vanilkový cukor, džem a niekedy aj jablká, tvaroh alebo slivky.
TIP: Modrý mak: Všetko, čo o ňom potrebujete vedieť
Ako pripraviť najlepší makovec
Príprava makovca je naozaj jednoduchá. Najprv zmiešajte všetky suché ingrediencie (cukor, múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor) a potom do nich vmiešajte všetky mokré ingrediencie (mlieko, olej, vajcia, vanilkový extrakt).
Akonáhle máte cesto perfektne premiešané a všetky ingrediencie dokonale spojené, cesto nalejeme na plech a pečieme 25 minút pri 170 °C.
Ako na zdravšiu alternatívu makovníka
Namiesto cukru môžete použiť nejaké alternatívne sladidlo, ale nezabudnite, že ak použijete tekuté sladidlo, bude vhodnejšie ubrať mlieko alebo olej.
Z sypkých alternatív môžete použiť stéviu alebo kokosový cukor, z tekutých odporúčame čakankový alebo javorový sirup. Samozrejme môžete použiť aj med.
Ako na bezlepkovú verziu makovca bez múky
Namiesto klasickej múky použite mandľovú múku alebo inú alternatívu. Do cesta pridajte ešte jedno vajce, aby lepšie držalo.
Ako vyrobiť vegánsky makovec
Klasické mlieko stačí nahradiť vegánskou alternatívou, napríklad mliekom z mandlí alebo z kešu orechov. Môžete použiť aj ovsené mlieko alebo ryžové, ktoré je sladšie.
Vajce nahraďte ľanovým vajíčkom. Stačí jednu polievkovú lyžicu zmiešať s 3-4 lyžičkami vody a nechať zmes napučať.
Cukrová poleva na makovec – Ako na ňu?
Ak máte radi cukrovú polevu, jednoducho si ju pripravíte z práškového cukru a citrónovej šťavy. Ako na to?
Do práškového cukru pridávajte po lyžičkách citrónovú šťavu, až kým nevznikne ideálna konzistencia. Makovec polejeme polevou až potom, čo vychladne.
Recept na jednoduchý hrnčekový makovec
Ingrediencie
- 3 hrnčeky hladkej špaldovej múky
- 0,5 – 1,5 hrnčeku cukru alebo alternatívneho sladidla
- 1 prášok do pečiva
- 2 lyžice vanilkového extraktu
- 1 vajce (je možné nahradiť vegánskym ľanovým vajíčkom)
- 1 hrnček oleja
- 2 hrnčeky mlieka (je možné použiť aj vegánske)
- 1,5 hrnčeku mletého maku
- 2 lyžice džemu
Pokyny
- Zmiešajte všetky suché ingrediencie.
- Vmiešajte do suchej zmesi mokré ingrediencie.
- Cesto nalejte na plech vymastený olejom.
- Pečte 25 minút pri teplote 170 °C.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
Nejako mi uniklo, kedy sa tam pridáva mak. Alebo je to makovec bez maku?
Dobrý deň, v recepte sa uvádza, že sa majú zmiešať všetky ingrediencie, teda aj mak. 🙂