Recept na babičkin vláčny hrnčekový makovec

Makovec patrí medzi najjednoduchšie recepty, zvládnete ho pripraviť aj v dňoch, keď absolútne nestíhate. Pravý makovec nesmie byť vysušený, mal by byť vláčny a nadýchaný. Toho dosiahnete veľmi jednoducho, ak sa budete držať nášho receptu.

Z čoho sa vyrába pravý makovec

Klasický makovec sa vyrába z maku, hladkej múky, cukru, vajec, prášku do pečiva, mlieka a oleja. Často sa do neho pridáva aj vanilkový extrakt alebo vanilkový cukor, džem a niekedy aj jablká, tvaroh alebo slivky.

TIP: Modrý mak: Všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Ako pripraviť najlepší makovec

Príprava makovca je naozaj jednoduchá. Najprv zmiešajte všetky suché ingrediencie (cukor, múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor) a potom do nich vmiešajte všetky mokré ingrediencie (mlieko, olej, vajcia, vanilkový extrakt).

Akonáhle máte cesto perfektne premiešané a všetky ingrediencie dokonale spojené, cesto nalejeme na plech a pečieme 25 minút pri 170 °C.

Ako na zdravšiu alternatívu makovníka

Namiesto cukru môžete použiť nejaké alternatívne sladidlo, ale nezabudnite, že ak použijete tekuté sladidlo, bude vhodnejšie ubrať mlieko alebo olej.

Z sypkých alternatív môžete použiť stéviu alebo kokosový cukor, z tekutých odporúčame čakankový alebo javorový sirup. Samozrejme môžete použiť aj med.

Ako na bezlepkovú verziu makovca bez múky

Namiesto klasickej múky použite mandľovú múku alebo inú alternatívu. Do cesta pridajte ešte jedno vajce, aby lepšie držalo.

Recept na makovec

Ako vyrobiť vegánsky makovec 

Klasické mlieko stačí nahradiť vegánskou alternatívou, napríklad mliekom z mandlí alebo z kešu orechov. Môžete použiť aj ovsené mlieko alebo ryžové, ktoré je sladšie.

Vajce nahraďte ľanovým vajíčkom. Stačí jednu polievkovú lyžicu zmiešať s 3-4 lyžičkami vody a nechať zmes napučať.

Cukrová poleva na makovec – Ako na ňu?

Ak máte radi cukrovú polevu, jednoducho si ju pripravíte z práškového cukru a citrónovej šťavy. Ako na to?

Do práškového cukru pridávajte po lyžičkách citrónovú šťavu, až kým nevznikne ideálna konzistencia. Makovec polejeme polevou až potom, čo vychladne.

Recept na jednoduchý hrnčekový makovec

Nestíhate, ale potrebujete rýchlo upiecť nejaký dezert? Vyskúšajte náš jednoduchý makovec, ktorý máte hotový raz-dva. Ak použijete alternatívne sladidlo, ktoré bude tekuté, nezabudnite upraviť pomery.
5 z 1 hlasu
Čas prípravy 30 minút
Čas varenia 25 minút
Celkový čas 55 minút
Samozrejme Dezert
Kuchyňa zdravá výživa
Porcie 12 porcií

Ingrediencie
  

Pokyny
 

  • Zmiešajte všetky suché ingrediencie.
  • Vmiešajte do suchej zmesi mokré ingrediencie.
  • Cesto nalejte na plech vymastený olejom.
  • Pečte 25 minút pri teplote 170 °C.
Kľúčové slovo jednoduchý múčnik, makovec
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

2 komentáre

    1. Dobrý deň, v recepte sa uvádza, že sa majú zmiešať všetky ingrediencie, teda aj mak. 🙂

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




2 Shares
Share
Tweet
Share
Pin2