Recept: Mrkvový koláč s orechmi a citrónovou polevou

Máte radi mrkvový koláč a hľadáte ďalší recept, ako si z mrkvy upiecť niečo dobré? My mrkvové dezerty milujeme. A keď nemáme na pečenie veľa času alebo príde nečakaná návšteva, mrkvový koláč s orechmi a citrónovou polevou nás vždy zachráni. Je zdravší, zasýti vás a skvele poslúži nielen ako dezert, ale aj ako vydatná desiata. Ako sa pečie mrkvový koláč s orechmi?

Prečo používať mrkvu ako sladidlo

Vďaka prirodzenej sladkosti a vyššiemu obsahu cukrov je mrkva skvelou alternatívou k bielemu cukru. A keďže sladkého máme často viac, než by sme chceli, hľadáme spôsoby, ako si dopriať dezerty a koláče bez výčitiek. Náš mrkvový koláč s orechmi je nielen vynikajúci, ale aj o niečo zdravší.

TIP: Hľadáte luxusnejšiu alternatívu k mrkvovému koláču? Upečte si rovno mrkvovú tortu s mascarpone krémom.

Čo obsahuje mrkva

Mrkva je výživná zelenina nabitá dôležitými látkami. Je bohatým zdrojom betakaroténu, z ktorého si telo vytvára vitamín A podporujúci zdravie očí, pokožky a imunitného systému. Ďalej obsahuje:

  • vitamín K1 – dôležitý pre zrážanlivosť krvi a pevnosť kostí,
  • vitamín C – posilňuje obranyschopnosť,
  • draslík – podporuje správnu činnosť srdca,
  • vlákninu – zlepšuje trávenie a stabilizuje hladinu cukru v krvi,
  • antioxidanty a vitamíny skupiny B – ako B6 a folát, ktoré sa podieľajú na energetickom metabolizme.

TIP: Vykúšajte najlepšiu vláčnu mrkvovú bábovku s jablkami a orechmi.

Mrkvový koláč s orechmi.
Mrkvový koláč s orechmi.

Ako sa pečie mrkvový koláč s orechmi a citrónovou polevou

Mrkvový koláč s orechmi je naozaj jednoduchý a najviac práce vám zaberie pravdepodobne strúhanie mrkvy. Ako ho pripraviť, čím dochutiť a ako si ho pekne ozdobiť?

Cesto na mrkvový koláč

Najprv si najemno postrúhajte mrkvu. Odporúčame použiť bio mrkvu, ktorá býva prirodzene sladšia. V mise zmiešajte všetky suché ingrediencie – polohrubú múku, cukor, škoricu, vanilkový cukor a kypriaci prášok. K suchej zmesi pridajte nastrúhanú mrkvu, vajcia, kokosový olej a mlieko. Celú zmes mixujte, kým nevznikne hladké cesto. Nakoniec pridajte nasekané vlašské alebo pekanové orechy a podľa chuti aj hrozienka, brusnice alebo semienka.

TIP: Vyskúšajte margot rezy s kyslou smotanou.

Čím ozdobiť mrkvový koláč

Mrkvový koláč s orechmi má jemne oranžovú farbu vďaka mrkve, takže sám o sebe vyzerá lákavo. Môžete ho posypať cukrom, poliať tvarohom alebo ako my – citrónovú polevu, ktorú sme dozdobili vlašskými orechmi a plátkami čerstvej mrkvy. Pretože je koláč z jednej dávky na plechu nižší, často spájame dva kúsky k sebe, buď citrónovou polevou, alebo tvarohom. Tak získate lahodný zákusok.

Chcete farebnejšiu verziu? Skúste polevu posypať lyofilizovanými malinami alebo jahodami, vďaka čomu bude koláč farebnejší.

Ako sa pripravuje citrónová poleva na koláč

Máte radi kyselkavú chuť vo forme obľúbenej citrónovej polevy, ktorá sa používa nielen na koláče, ale aj na bábovky, makovce alebo cukrovinky? Citrónovú polevu jednoducho pripravíte tak, že zmiešate práškový cukor s citrónovou šťavou a horúcou vodou. Potom stačí zmes dobre premiešať, naliať na koláč a nechať zaschnúť.

Skladom 8.9 €
Úsporné balenie kokosového oleja, ktorý možno použiť nielen v kuchyni, ale aj v prírodnej kozmetike. Kokosový olej je veľmi termostabilný, a preto je vynikajúci na zdravé pečenie a vyprážanie. Kokosový olej môžete vyskúšať aplikovať aj na pokožku. Kokosový olej je bohatý na nasýtené mastné kyseliny a antioxidanty, ktoré majú priaznivý vplyv na našu pokožku.
Skladom
15 € 12.69 €
Naše vlašské orechy sú zasušené tak, aby vydržali vynikajúco po celý rok a nepodľahli rýchlo žlči a horkosti.
Skladom 2.6 €
Hrozienka Sultánky sú špeciálnou drobnou odrodou hrozienok z Turecka, ktorá má široké využitie! Sultánky majú zaujímavú sladkú chuť, a hoci sú malé, sú prekvapivo šťavnaté. Sú bohaté na železo a vlákninu. Rýchlo zaženú hlad a nabijú vás energiou! Môžete si ich dať len tak na desiatu, ale sú skvelé aj do müsli a kaše.

Aké ďalšie recepty z mrkvy pripraviť

Hľadáte tie najlepšie recepty z mrkvy? U nás ich nájdete celé množstvo, a to ako slané recepty z mrkvy, tak aj sladké. Čo si pripravíte doma vy?

Mrkvový koláč s orechmi na plech.

Mrkvový koláč s orechmi a citrónovou polevou

Pripravujete radi zdravšie verzie múčnikov? Potom určite poznáte mrkvovú totru. Náš mrkvový koláč s orechmi je podobný, ale oveľa jednoduchší na prípravu. Navyše sme ho ozdobili citrónovou polevou.
Čas prípravy 15 minút
Čas varenia 35 minút
Celkový čas 50 minút
Samozrejme Dezert
Kuchyňa česká
Porcie 1 plech

Ingrediencie
  

  • 300 g polohrubej múky
  • 150 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 120 ml kokosového oleja
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL škorice
  • 1 prášok do pečiva
  • 180 g trstinového cukru
  • 100 g vlašských orechov (nasekaných nadrobno)
  • 500 g nastrúhanej mrkvy (asi 4 až 5 väčších mrkví)
Kľúčové slovo mrkovový koláč s orechmi, recepty z mrkvy
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

FAQ – Najčastejšie otázky

Ako dlho sa pečie mrkvový koláč s orechmi?

Mrkvový koláč s orechmi je veľmi jednoduchý. Zmiešajte sypké ingrediencie spolu s nastrúhanou mrkvou, orechmi, olejom a mliekom, potom cesto nalejte na vymastený plech a pečte 35 minút pri teplote 185 °C.

Akú múku použiť na mrkvový koláč s orechmi?

Do mrkvového koláča používame polohrubú múku. Časť múky môžete pokojne nahradiť orechovou múkou.

Čím ozdobiť mrkvový koláč s orechmi?

Na mrkvový koláč s orechmi môžete použiť citrónovú polevu alebo tvarohový krém. Na zdobenie sa hodia vlašské orechy, plátky mrkvy alebo lyofilizované ovocie, ktoré na poleve či tvarohu krásne vynikne.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin