Fazuľová polievka z fazule mungo patrí medzi moje najobľúbenejšie recepty – vonia po indickej kuchyni, je zdravá a sýta. Skrátka jedlo, ktoré si môžete vychutnať bez výčitiek. Kedysi som túto polievku varila takmer každý týždeň – bolo to obdobie, keď sme nemali veľa peňazí, ale chceli sme sa stravovať zdravo.

Prečo sú fazule mungo zdravé?
Fazule mungo sú bohaté na bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Pomáhajú znižovať cholesterol, podporujú trávenie a vďaka nízkemu obsahu tuku sú ideálne na udržanie zdravej hmotnosti.
Sú tiež skvelým zdrojom železa, draslíka a kyseliny listovej, čo z nich robí perfektnú voľbu pre každodennú stravu. Na 100 g pripadne približne 105 kalórií, 7 g bielkovín, 0,4 g tukov a 19 g sacharidov.
Fazule mungo obsahujú aj vysoké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú znižovať riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby, cukrovka a niektoré druhy rakoviny.
Ďalej obsahujú dôležité minerály, ako sú horčík a draslík, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak a podporujú zdravie srdca. Vďaka obsahu vlákniny a odolného škrobu sú fazule mungo tiež skvelou voľbou na podporu zdravého trávenia a udržanie stabilnej hladiny cukru v krvi.
Olivový olej extra panenský KORONEIKI 250 ml
Ako dlho sa fazuľová polievka z fazule mungo varí?
Fazule mungo je najprv dobré namočiť na niekoľko hodín, ideálne cez noc. Potom sa varia približne 45 minút, kým nie sú mäkké. Ak použijete tlakový hrniec, čas varenia sa skráti na približne 20 minút.
Ako sa skladuje fazuľová polievka?
Fazuľovú polievku z fazule mungo môžete uchovávať v chladničke 3 – 4 dni. Ak ju chcete pripraviť do zásoby, dá sa zmraziť.
Pri akomkoľvek skladovaní je dôležité, aby polievka úplne vychladla – tým sa zabráni tvorbe pary, ktorá by mohla zhoršiť chuť aj kvalitu. V chladničke aj v mrazničke ju skladujte v dobre uzavretej nádobe.

Aké iné fazule použiť?
Ak nemáte fazule mungo, môžete ich nahradiť inými druhmi fazúľ. Osobne ich často nahrádzam fazuľami adzuki – chuť polievky je síce trochu odlišná, ale stále veľmi chutná. Dobrou alternatívou je aj cícer.
Ako zabrániť nadúvaniu?
Všetci sme počuli, že strukoviny nadúvajú, ale môžete tomu zabrániť alebo aspoň veľmi zmierniť. Dôležité je vždy zliať vodu, v ktorej ste ich namáčali, a variť fazuľu dostatočne dlho. Ak by ste mali dlhodobý problém, je vhodné variť fazule vždy zvlášť, zliať vodu, v ktorej sa varili, a pridať ich až potom do jedla.

Postup prípravy fazuľovej polievky
Najprv zalejte hrnček suchých fazúľ mungo vodou a nechajte ich nasiaknuť – aspoň dve hodiny, ideálne však cez noc. Tým fazule zmäknú a skráti sa aj čas varenia. Ak máte málo času, môžete použiť teplú vodu, ktorá proces urýchli.
V strednom hrnci zohrejte lyžicu kokosového alebo olivového oleja a orestujte na ňom nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridajte tri strúčiky cesnaku a všetko korenie (kurkumu, rímsku rascu, červenú papriku). Restujte asi minútu, aby sa korenie rozvoňalo. Ak chcete ešte intenzívnejšiu chuť, pridajte štipku garam masaly.
Pridajte precedené fazule mungo, nakrájanú čili papričku, ak máte radi ostré, a soľ. Zalejte 1,5 litrom zeleninového vývaru, pridajte tahini (rozmiešajte ho dôkladne) a priveďte do varu. Varte na miernom plameni asi 45 minút, kým nie sú fazule mäkké.
My doma používame tlakový hrniec, vďaka ktorému máte fazule mäkké už za 20 minút.
Hotovú polievku dochuťte soľou a šťavou z limetky podľa chuti – limetka vyzdvihne chuť polievky a vyváži jej korenené tóny. Pri servírovaní môžete pridať nasekaný čerstvý koriander.
Ďalšie recepty na polievky
Ak milujete polievky, ste tu správne, skúste naše obľúbené:
- Polievka z červenej šošovice
- Zdravá cícerová krémová polievka s kukuricou
- Brokolicová polievka so zemiekmi a bez smotany
- Talianska paradajková polievka z pečených čerstvých paradajok
- Tekvicová polievka z hokaido so zázvorom a kokosovým mliekom
- Juhočeská kulajda – bezlaktózová kôprová polievka
- Thajská polievka Tom Kha Gai
- Najlepšia tukožrútska polievka: Zeleninová s quinou

Recept na fazuľovú polievku z fazule mungo
Ingrediencie
Pokyny
- Fazule mungo zalejte vodou a nechajte ich nasiaknuť aspoň dve hodiny, ideálne cez noc.
- V strednom hrnci sa na oleji orestujte cibuľu, pridajte cesnak a korenie a restujte približne minútu.
- Pridajte fazule, čili papričku, soľ, vývar a tahini. Priveďte do varu a varte 45 minút.
- Dochuťte soľou a šťavou z limetky.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
