Máte radi arašidové maslo a ázijskú kuchyňu? Prisahám, že z tejto arašidovej omáčky budete nadšení. U nás patrí medzi najžiadanejšie recepty – môj manžel by ju najradšej jedol od rána do večera a, ako sám hovorí, „najradšej by sa v nej aj vykúpal“. A čo je na nej najlepšie? Je veľmi jednoduchá na prípravu.
Z čoho sa pripravuje arašidová omáčka na rezance
Základom arašidovej omáčky je arašidové maslo, ktoré si môžete buď kúpiť hotové, alebo si ho môžete pripraviť podľa nášho receptu. Keďže sa omáčka mixuje, je jedno, či zvolíte maslo jemné alebo chrumkavé arašidové maslo, ktoré obsahuje kúsky.

To, čo nikdy nesmiete vynechať, je sójová omáčka – tvorí druhú polovicu základu arašidovej omáčky. Samozrejme, môžete ju nahradiť napríklad miso pastou, ale trochu by som sa obávala zmeny konzistencie. Za mňa radšej používajte klasickú kvalitnú sójovú omáčku, naším favoritom je Shoyu San-J od značky Natural.
Ďalej je potrebné tieto dve ingrediencie dochutiť niečím sladkým – my používame javorový sirup, ale pokojne môžete skúsiť aj med alebo trstinový cukor. Štvrtou základnou ingredienciou je niečo kyslé, u nás je to vínny ocot. Najradšej používame červený vínny ocot, no môžete ho nahradiť aj jablčným octom alebo limetkovou šťavou.
Nakoniec omáčku doplníte cesnakom a zjemníte olejom. Ak chcete omáčku viac ázijskú, pokojne pridajte aj čerstvý zázvor.
Javorový sirup 250 ml
Aké cestoviny použiť k arašidovej omáčke
Najlepšie sú rezance alebo špagety. Skvele fungujú aj ploché cestoviny linguine alebo bavette, ak chcete tenšie, môžete siahnuť po capellini, a keď preferujete hrubšie, zvoľte tagliatelle. Voľba cestovín je úplne na vás – k tejto omáčke môžete použiť aj klasické čínske rezance alebo jednoducho tie, ktoré máte najradšej.
Absolútne sa však nehodia rúrky alebo vrtule – tie si nechajte na iné omáčky.
Ako sa skladuje arašidová omáčka na rezance
Omáčku vždy skladujte oddelene od cestovín – tak si zachová svoju chuť aj konzistenciu. Keďže neobsahuje nič, čo by sa rýchlo kazilo, v uzavretej nádobe vám vydrží v chladničke pokojne celý týždeň. Môžete ju tiež zmraziť – v mrazničke vydrží aj niekoľko mesiacov.

Ako vyrobiť arašidovú omáčku bez mixéra?
Omáčku môžete pripraviť aj bez mixéra, len to zaberie o trochu viac času. Použite jemné arašidové maslo a cesnak prelisujte nadrobno. Najskôr v arašidovom masle rozmiešajte olej, potom pridajte sójovú omáčku, vínny ocot a javorový sirup. Nakoniec vmiešajte prelisovaný cesnak.

Tipy na ďalšie recepty, ktoré by vám mohli chutiť
Ak milujete ázijskú kuchyňu, vyskúšajte určite:
- Ázijský uhorkový šalát – už vás nebaví tradičný český šalát alebo potrebujete zmenu? Skúste túto sviežu ázijskú verziu.
- Jednoduchý ázijský seitan s ryžou – jedna z našich domácich stálic. Ak ste ešte neochutnali naozaj dobrý seitan, tento recept vám zmení názor.
- Pad Thai s tofu – extrémne jednoduchý, rýchly a dokonalý pokrm. Tradičný thajský recept, ktorý sme si priviezli z Koh Samui.
- Arašidové thajské kari – ak milujete arašidové maslo, tento recept si zaručene zamilujete.
FAQ – Najčastejšie otázky
Ako omáčku dochutiť, aby bola viac ázijská?
Pre výraznejšiu ázijskú chuť môžete pridať čerstvo nastrúhaný zázvor alebo pár kvapiek sezamového oleja. Skvele funguje aj trocha limetkovej šťavy či nakrájaná jarná cibuľka.
Aký ocot je najlepší do arašidovej omáčky?
Najlepšie sa hodí červený vínny ocot, ktorý dodá omáčke jemnú kyslosť a hĺbku chuti. Nahradiť ho môžete aj jablčným octom alebo čerstvou šťavou z limetky.
Je možné sójovú omáčku nahradiť niečím iným?
Áno, sójovú omáčku môžete nahradiť napríklad miso pastou, treba však počítať s tým, že sa tým zmení konzistencia aj chuť omáčky.
Môžem použiť iné sladidlo ako javorový sirup?
Áno, javorový sirup môžete nahradiť medom alebo trstinovým cukrom podľa chuti.
Z čoho sa pripravuje arašidová omáčka?
Arašidová omáčka sa pripravuje z arašidového masla, sójovej omáčky, sladidla (napr. javorového sirupu), octu (červený vínny alebo jablkový), cesnaku a oleja.
Ako dlho vydrží arašidová omáčka v chladničke?
V chladničke vydrží pokojne až 7 dní. Dá sa tiež zmraziť. V mrazničke vám vydrží niekoľko mesiacov.
Ako dlho trvá príprava arašidovej omáčky?
Maximálne 10 minút, záleží len na tom, ako rýchlo viete olúpať cesnak.

Jednoduchá arašidová omáčka na rezance hotová do 10 minút
Ingrediencie
- 750 g rezancov (plochých cestovín alebo špagiet)
Na podávanie
- 2 jarné cibuľky
- koriander (čerstvý)
Omáčka
- 5 strúčikov cesnaku
- 225 g arašidového masla
- 120 ml sójovej omáčky alebo miso pasty
- 4 PL vínneho octu (alebo šťavy z jednej limetky)
- 3 PL javorového sirupu (alebo podľa chuti)
- 120 ml olivového oleja
Pokyny
- Dáme variť cestoviny.
- Olúpeme cesnak a rozmixujeme ho so zvyškom ingrediencií na omáčku.
- Cestoviny scedíme a pridáme do nich omáčku, krátko prehrejeme.
- Podávame s nasekaným koriandrom a jarnou cibuľkou.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
