Máte radi indickú kuchyňu? Medzi najznámejšie a najobľúbenejšie indické jedlá patrí dhal z červenej šošovice. Toto tradičné jedlo vás zasýti a pochutnajú si na ňom aj vegáni a vegetariáni. Náš indický šošovicový dhal je veľmi jednoduchý, zdravý a zvládne ho pripraviť každý.
Čo je indický šošovicový dhal
Dhal je tradičné indické jedlo, ktoré sa pripravuje zo strukovín, a to najmä šošovice. Červená šošovica je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov, nevyhnutných pre správne fungovanie organizmu.

Červená šošovica ako súčasť zdravej stravy
Červená šošovica má v indickej kuchyni dlhú históriu. Vďaka vysokému obsahu vlákniny má červená šošovica pozitívny vplyv na trávenie a prispieva k udržaniu zdravého tráviaceho systému. Vláknina pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a podporuje pocit sýtosti.
Červená šošovica obsahuje aj množstvo dôležitých vitamínov a minerálov, ako sú vitamín B, železo, zinok a horčík.
Ďalšou výhodou červenej šošovice je jej vynikajúca chuť a štruktúra, ktorá sa po uvarení zmení na hladkú a krémovú konzistenciu. Vďaka tomu je červená šošovica ideálnou prísadou do rôznych jedál – a to od dhalu cez polievky až po šaláty a omáčky. Je tiež skvelou náhradou mäsa vo vegetariánskych a vegánskych jedlách.
TIP: Tekvicové semienko – všetko, čo o ňom potrebujete vedieť.

Ako pripraviť chutný indický šošovicový dhal
Existuje množstvo spôsobov prípravy indického dhalu a výhodou je, že si ho každý môže prispôsobiť svojej chuti. Niekto si ho môže pripraviť ostrejší a pikantnejší, iný zas uprednostní jemnejšiu chuť.
Základom je kvalitná zmes korenia z mletého koriandra, čili, kari, garam masaly, sušeného zázvoru a kurkumy. Korenie spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou a cesnakom orestujte na olivov oleji.

Koriander mletý 500 g

Chilli mleté 500 g

Olivový olej z výliskov Natural 1000 ml
Na dosiahnutie správnej konzistencie červenú šošovicu najprv uvarte, aby bola poriadne mäkká. Červenú šošovicu je možné variť aj priamo s omáčkou, ale je dôležité dbať na to, aby nebola rozvarená alebo príliš tvrdá.
TIP: Recept na jednoduché srbské rizoto.

S čím podávať indický šošovicový dhal
Toto tradičné indické šošovicové jedlo sa zvyčajne podáva s ryžou, čerstvým koriandrom a indickým chlebom naan. V Indii sa dhal tradične podáva na banánovom liste.
Ak nie ste vegáni, môžete si k indickému dhalu dopriať aj tradičný nápoj mangové lassi, ktorý si ľahko pripravíte rozmixovaním zrelého manga s jogurtom, mliekom, medom a kardamónom.
Aké ďalšie recepty z červenej šošovice vyskúšať?
Červená šošovica je úplne skvelá, pretože sa jednoducho pripravuje. Vyskúšajte napríklad palacinky z červenej šošovice alebo šošovicovú polievku. Skvelá je aj proteínová omáčka a veľkonočná sekaná z červenej šošovice.

Recept na indický dhal z červenej šošovice
Ingrediencie
Čo budete potrebovať:
- 1 cibuľu (nakrájanú na drobno)
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájaný na drobno)
- olivový olej
- 1 plechovkz sekaných paradajok
- 250 g červenej šošovice
- 1 ČL sušeného zázvoru
- 1 ČL kurkumy
- 1 ČL mletého koriandra
- 2 ČL korenia garam masala
- 1/4 ČL kajenského korenia alebo čili
- 1 ČL kari
- citrónovú šťavu
- 250 ml zeleninového vývaru
Na podávanie
- čerstvý koriander
- ryža/naan
- mangové lassi
Pokyny
- Na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridajte korenie, paradajkový pretlak, zeleninový vývar a varte na miernom ohni pribloižne 15 minút, kým nezmäkne cibuľa.
- Pridajte uvarenú červenú šošovicu a povarte ďalších 5 minút.
- Dochuťte citrónovou šťavou a čerstvým koriandrom.
- Servírujte s čerstvým koriandrom a ryžou alebo naanom.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?