Indický šošovicový dhal: Recept z červenej šošovice

Máte radi indickú kuchyňu? Medzi najznámejšie a najobľúbenejšie indické jedlá patrí dhal z červenej šošovice. Toto tradičné jedlo vás zasýti a pochutnajú si na ňom aj vegáni a vegetariáni. Náš indický šošovicový dhal je veľmi jednoduchý, zdravý a zvládne ho pripraviť každý.

Čo je indický šošovicový dhal

Dhal je tradičné indické jedlo, ktoré sa pripravuje zo strukovín, a to najmä šošovice. Červená šošovica je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov, nevyhnutných pre správne fungovanie organizmu.

Recept na indický dhal z červenej šošovice.
Recept na indický dhal z červenej šošovice.

Červená šošovica ako súčasť zdravej stravy

Červená šošovica má v indickej kuchyni dlhú históriu. Vďaka vysokému obsahu vlákniny má červená šošovica pozitívny vplyv na trávenie a prispieva k udržaniu zdravého tráviaceho systému. Vláknina pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a podporuje pocit sýtosti.

Červená šošovica obsahuje aj množstvo dôležitých vitamínov a minerálov, ako sú vitamín B, železo, zinok a horčík.

Ďalšou výhodou červenej šošovice je jej vynikajúca chuť a štruktúra, ktorá sa po uvarení zmení na hladkú a krémovú konzistenciu. Vďaka tomu je červená šošovica ideálnou prísadou do rôznych jedál – a to od dhalu cez polievky až po šaláty a omáčky. Je tiež skvelou náhradou mäsa vo vegetariánskych a vegánskych jedlách.

TIP: Tekvicové semienko – všetko, čo o ňom potrebujete vedieť.

Červená šošovica recepty. Indický šošovicový dhal: Recept z červenej šošovice.

Ako pripraviť chutný indický šošovicový dhal

Existuje množstvo spôsobov prípravy indického dhalu a výhodou je, že si ho každý môže prispôsobiť svojej chuti. Niekto si ho môže pripraviť ostrejší a pikantnejší, iný zas uprednostní jemnejšiu chuť.

Základom je kvalitná zmes korenia z mletého koriandra, čili, kari, garam masaly, sušeného zázvoru a kurkumy. Korenie spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou a cesnakom orestujte na olivov oleji.

Koriander mletý 500 g

Koriander mletý 500 g

Nedostupné
Koriander je jednoročná rastlina pochádzajúca najmä z Blízkeho východu a Stredomoria. Od nepamäti sa používa ako obľúbené dochucovadlo do všetkých druhov jedál. Mletý koriander je obľúbený najmä v kuchyni Blízkeho východu a Indie. Používa sa aj na nakladanie húb a zeleniny.
Chilli mleté 500 g

Chilli mleté 500 g

Nedostupné
Chilli môžeme zaradiť do veľkej skupiny paprík, ktorých dnes poznáme približne 200 odrôd. Mleté chilli sa používa do všetkých pokrmov, ktorým chceme dodať ostrú či pikantnú chuť. Ostrosť typickú pre chilli papričky spôsobuje látka capsicin a pálivosť chilli papričiek sa meria v tzv. Scovillových jednotkách (SHU).
Olivový olej z výliskov Natural 1000 ml

Olivový olej z výliskov Natural 1000 ml

Nedostupné
Kvalitný olivový olej lisovaný z výliskov.

Na dosiahnutie správnej konzistencie červenú šošovicu najprv uvarte, aby bola poriadne mäkká. Červenú šošovicu je možné variť aj priamo s omáčkou, ale je dôležité dbať na to, aby nebola rozvarená alebo príliš tvrdá.

TIP: Recept na jednoduché srbské rizoto.

Recept na indický dhal z červenej šošovice.
Recept na indický dhal z červenej šošovice.

S čím podávať indický šošovicový dhal

Toto tradičné indické šošovicové jedlo sa zvyčajne podáva s ryžou, čerstvým koriandrom a indickým chlebom naan. V Indii sa dhal tradične podáva na banánovom liste.

Ak nie ste vegáni, môžete si k indickému dhalu dopriať aj tradičný nápoj mangové lassi, ktorý si ľahko pripravíte rozmixovaním zrelého manga s jogurtom, mliekom, medom a kardamónom.

Aké ďalšie recepty z červenej šošovice vyskúšať?

Červená šošovica je úplne skvelá, pretože sa jednoducho pripravuje. Vyskúšajte napríklad palacinky z červenej šošovice alebo šošovicovú polievku. Skvelá je aj proteínová omáčka a veľkonočná sekaná z červenej šošovice.

Recept na indický dhál z červené čočky

Recept na indický dhal z červenej šošovice

Ak milujete indické jedlá, máme pre vás jednoduchý a vynikajúci recept na obľúbený indický dhal z červenej šošovice. Recept je vhodný aj pre vegetariánov a vegánov, pretože sa pripravuje iba z rastlinných ingrediencií.
4.83 z 28 hlasů
Čas prípravy 10 minút
Čas varenia 20 minút
Celkový čas 30 minút
Samozrejme Hlavný chod
Kuchyňa indická
Porcie 2

Ingrediencie
  

Čo budete potrebovať:

  • 1 cibuľu (nakrájanú na drobno)
  • 2 strúčiky cesnaku (nakrájaný na drobno)
  • olivový olej
  • 1 plechovkz sekaných paradajok
  • 250 g červenej šošovice
  • 1 ČL sušeného zázvoru
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 2 ČL korenia garam masala
  • 1/4 ČL kajenského korenia alebo čili
  • 1 ČL kari
  • citrónovú šťavu
  • 250 ml zeleninového vývaru

Na podávanie

  • čerstvý koriander
  • ryža/naan
  • mangové lassi

Pokyny
 

  • Na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak.
  • Pridajte korenie, paradajkový pretlak, zeleninový vývar a varte na miernom ohni pribloižne 15 minút, kým nezmäkne cibuľa.
  • Pridajte uvarenú červenú šošovicu a povarte ďalších 5 minút.
  • Dochuťte citrónovou šťavou a čerstvým koriandrom.
  • Servírujte s čerstvým koriandrom a ryžou alebo naanom.
Kľúčové slovo červená šošovica, indická kuchyňa, indický dhal z červenej šošovice
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




6 Shares
Share
Tweet
Share
Pin6