Chcete si pripraviť zdravý a jednoduchý dezert bez cukru, laktózy a lepku? Raw guľky sú ideálnou voľbou. Sladké nepečené raw guľky máme radi, pretože sú hotové za pár minút a môžete ich bez výčitiek chrumkať na olovrant alebo ku káve. Sú ideálne aj pre tých, ktorí potrebujú na poslednú chvíľu pripraviť rýchlu sladkosť na Vianoce. Dnes si spoločne pripravíme lahodné čokoládové energetické guľky zo slnečnicových semienok.
Energetické raw guľky z orechov
Raw guľky často nájdete aj pod názvom energetické guľky, a to preto, že sú vyrobené zo zdravých cukrov (sušené ovocie) a tukov (semienka, orechy).

Najuniverzálnejším a najpoužívanejším sušeným ovocím na prípravu energetických guliek sú datle, pretože držia tvar a majú príjemne sladkú, šťavnatú karamelovú chuť.
Odporúčame používať kvalitné datle medjool alebo priamo datľovú pastu. Pozor, v obchodoch sa často stretnete s datľami, ktoré sú dosť vysušené, tie sa na prípravu energetických guliek veľmi nehodia a vlastne ani nie sú dobré.
Prečo pripraviť raw guľky zo slnečnicových semienok?
Slnečnicové semienka, ktoré konzumujete, sú obalené v nejedlých čiernobielych pruhovaných škrupinách, nazývaných aj šupky. Slnečnicové semienka majú jemnú orieškovú chuť a pevnú, ale mäkkú textúru. Dobre sa vám z nich budú raw guľky modelovať.

Slnečnicové semienka môžete použiť do teplých aj studených jedál. Existuje množstvo spôsobov, ako semienka pravidelne zaradiť do svojho jedálnička. Skúste ich pridať do müsli, smoothies, do šalátov a nátierok alebo do zdravých dezertov.
Tip: Vyskúšajte naše slnečnicové semienko lúpané VEĽKÉ.
Prečo sladiť raw guľky datľami?
Sušené datle sú vďaka svojej karamelovej a prirodzene sladkej chuti obľúbeným sladidlom a nevyhnutnou súčasťou raw stravy. Vďaka svojej chuti môžu byť datle skvelým doplnením energie, sú plné živín a vitamínov a majú množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie.

Obľúbenou pochúťkou a skvelou prísadou na pečenie je datľová pasta, ktorá sa vyrába z pomletých datlí. Datľová pasta je skvelá na prípravu domácich raw tyčiniek a raw guliek alebo na prípravu tortových a tvarohových korpusov.
Tip: Chcete sa dozvedieť viac o raw strave? Prečítajte si blog.
Ako pripraviť akékoľvek raw guľky (univerzálny návod)
Raw guľky sú nepečené dezerty, ktoré sa vždy vyrábajú zo suchej (v našom prípade z mletých slnečnicových semienok) a lepkavej časti (datle, kokosový olej) a sladia sa sušeným ovocím (datle/datľová pasta). Aby guľky vyzerali krásne, môžete ich obaliť v kokose, kakau, mletých orechoch alebo chia semienkach, prípadne môžete použiť drvené lyofilizované ovocie. My sa nevieme nabažiť lyofilizovaných jahôd alebo lyofilizovaných malín.
Na rozomletie slnečnicových semienok na jemnú múku potrebujete sekáčik na orechy alebo výkonný mixér. Najprv si vždy rozmixujte semienka na jemnú múčku a až potom pridajte zvyšok ingrediencií.

Po vypracovaní cesta zmiešaním všetkých ingrediencií odporúčame dať ho na niekoľko minút do chladničky, aby sa príliš nelepilo a mohli ste raw guľky dobre vytvarovať. Dávajte však pozor, aby ste ho nenechali v chladničke príliš dlho a cesto sa nezmenilo na betón. Ďalšie recepty na raw guľky nájdete tu.
TIP: Ak vás zaujímajú alternatívy cukru, pozrite si náš článok Ako nahradiť cukor.
Kde a ako skladovať hotové nepečené čokoládové guľky
Hotové raw guľky môžete v chladničke skladovať až týždeň, ale pozor, sú také chutné, že rýchlo zmiznú. Ak plánujete guľky pripraviť ako vianočné cukrovinky, nie je problém nepečené guľky zamraziť.
Tip: Prečítajte si na blogu – 3 obľúbené recepty na nepečené cukrovinky: Zdravé raw guľky bez cukru.
Naša inšpirácia na recept na raw guľky
- Medzi naše najobľúbenejšie raw guľky patria tie s arašidovým maslom. Na suchú časť odporúčame kešu oriešky, ale môžete, samozrejme, použiť akékoľvek orechy, ktoré doma nájdete.
- Jedna z najchutnejších kombinácií, ktorá je ideálna na zimné obdobie. Škorica, jablká a mandľové maslo. Ak chcete, môžete ich ozdobiť, ako sme to urobili my, pekným ružovým práškom z dračieho ovocia.

- Ak máte radi Raffaello, určite vám zachutí zdravý a lahodný variant s kokosom a mandľami. Príprava nepečených raw guliek je jednoduchá, hodí sa ako nepečené vianočné pečivo.
FAQ – Najčastejšie otázky
Ako pripraviť vianočné nepečené raw guľky?
Nepečené raw guľky pripravíte zo suchej (mleté orechy) a lepkavej časti (oleja, orechové maslá) a bežne sa sladia ovocím (hrozienka, datle, kustovnica, marhule). Aby vyzerali guľky krásne, môžu sa obaliť v kokose, kakau, mletých orechoch či chia semienkach.
V čom môžem obaliť raw guľky z orechov, semienok či datlí?
Raw guľky chutia skvele aj samostatne, každopádne na Vianoce urobíte najlepšie, keď ich obalíte v ovocí, kokose, kakau či v obľúbených orechoch.
Ako dlho trvá výroba nepečených sladkých guliek?
Raw guľky sú ideálnym olovrantom a zdravým dezertom, ktorý pripravíte do pol hodiny.
Je recept na čokoládové raw guľky bez lepku?
Áno, naše guľky sú bez lepku.
Je recept na raw čokoládové guľky bez laktózy?
Áno, naše guľky sú aj bez laktózy.
Ako dlho vydržia raw guľky v chladničke?
Vydržia v chladničke až 7 dní, ak ich chcete skladovať dlhšie, je vhodné ich zamraziť.
Môžem hotové raw guľky zmraziť?
Áno, môžete ich zamraziť.
Čo je to raw strava?
Surová strava, často nazývaná aj živá strava alebo raw strava, sa skladá prevažne alebo úplne zo surových a nespracovaných potravín. Potraviny sú považované za surové, ak neboli nikdy tepelne upravené nad 40 – 48 °C. Tiež by sa potraviny nemali rafinovať, pasterizovať, ošetrovať pesticídmi alebo inak spracovávať.
Tipy na ďalšie recepty z blogu Ochuntnej Ořech
- Jednoduchá bezlepková nepečená čokoládová torta bez cukru
- Zdravá nepečená pistáciová torta bez cukru (raw, vegan)
- Palacinky na slano z červenej šošovice plnené špenátom
- Luxusná talianska paradajková polievka z čerstvých pečených paradajok
- Jednoduchý chia puding (vegan)

Čokoládové raw guľky bez cukru zo slnečnicových semienok
Ingrediencie
Pokyny
- V jednej miske zmiešajte suché ingrediencie a v druhej mokré. Potom ich spojte a vypracujte cesto.
- Z cesta vytvorte guľky, ktoré môžete obaliť v kokose či kakau.
- Hotové guľky nechajte stuhnúť pár minút v chladničke a môžeme podávať.
- Guľky skladujte v chladničke 3 – 5 dní. Najchutnejšie sú čerstvé.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?