Jeseň je obdobie, keď stromy hrajú všetkými farbami, vzduch je chladný a svieži a kuchyňou sa začínajú šíriť hrejivé vône škorice, muškátového orieška a skaramelizovanej tekvice. Práve táto hrnčeková tekvicová bábovka je jedným z receptov, ktoré k jeseni neodmysliteľne patria. Je vláčna, jemne korenená, príjemne sladká a krásne vonia jeseňou.
Tekvica – slnko jesene v kuchyni
Tekvice dozrievajú na jeseň, ale vydržia aj počas zimy, takže si tekvicovú bábovku môžete upiecť kedykoľvek. Na jeseň ich nájdete skoro všade, v rôznych farbách a tvaroch, najčastejšie však hokkaido. Má sýtooranžovú farbu, jemnú zemito-sladkastú chuť a krémovú, výživnú dužinu. Hodí sa na pečenie, varenie, dusenie, zapekanie aj mixovanie, do slaných aj sladkých jedál. A na rozdiel od iných druhov sa nemusí ani lúpať.
TIP: Pozrite sa na ďalšiu inšpiráciu, čo pripraviť z tekvice.

Tekvicové pyré ako základ
Tekvicové pyré je malý domáci poklad. Stačí jediná misa s upečenou tekvicou a zrazu máte v kuchyni základ pre desiatky tekvicových receptov. Pyré z hokkaido je jemné, krémové a prirodzene sladké, takže sa hodí do sladkých aj slaných jedál, ako je napríklad hrnčeková tekvicová bábovka. Navyše krásne farbí, takže vaše dobroty získajú nádherný teplý odtieň.
TIP: Zvyšné tekvicové pyré môžete využiť napríklad do lievancov, na pečenie sušienok alebo na prípravu krémovej polievky. Z jednej várky tekvicového pyré tak môžete pripraviť množstvo dobrôt.
Ako pripraviť tekvicové pyré
Tekvicu hokkaido dôkladne umyte a rozkrojte napoly. Vydlabajte semienka a nakrájajte tekvicu na kocky. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút. Keď tekvica zmäkne, nechajte ju chvíľu vychladnúť a rozmixujte do hladka. Ak je pyré príliš husté, pridajte lyžičku vody. Takto pripravené pyré nechajte úplne vychladnúť. Skladovať ho môžete v uzatvárateľnom pohári v chladničke niekoľko dní alebo ho zamraziť.
TIP: Pyré môžete pripraviť aj v hrnci – kocky tekvice na sucho opražte, mierne podlejte vodou, priklopte a nechajte dusiť, kým nezmäknú.
Ako upiecť hrnčekovú tekvicovú bábovku
Ak máte radi tekvicu a chcete si pripraviť zdravšiu verziu bábovky, hrnčeková tekvicová bábovka je skvelou voľbou. Je rýchla, voňavá a vláčna – ideálna na jesenné dni alebo kedykoľvek, keď máte chuť na sladké s tekvicou.
Mohlo by vás zaujímať: Zdravé tekvicové sušienky s čokoládou.
Príprava cesta a pečenie
V mise vyšľahajte vajcia s cukrom do svetlej peny, pridajte kokosový olej a vmiešajte tekvicové pyré. Zvlášť zmiešajte špaldovú múku s práškom do pečiva, štipkou sódy a korením, ktoré bábovke dodá typickú jesennú vôňu a chuť.
Suchú zmes postupne vmiešajte do vyšľahaných vajec s pyré, až vznikne husté a voňavé cesto. Pridajte nasekané orechy podľa chuti (napríklade vlašské, pekanové alebo lieskové orechy). Odoberte polovicu cesta bokom a vmiešajte kakao, aby ste získali tmavé cesto. Svetlé a tmavé cesto striedavo nalievajte do vymastenej a vysypanej formy.
Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 50 minút. Upečenú bábovku nechajte chvíľu ešte odpočinúť vo forme, potom ju opatrne vyklopte a nechajte úplne vychladnúť.
TIP: Pozrite si 8 najlepších receptov na bábovku, ktoré musíte vyskúšať.

Čím sa zdobí hrnčeková tekvicová bábovka
Aj keď sa bábovky zvyčajne veľmi nezdobia, aj hrnčeková tekvicová bábovka sa dá pekne ozdobiť, aby pôsobila slávnostne. Skvele vyzerá aj chutí poleva z bielej čokolády, ktorú môžete posypať nasekanými orechami alebo napríklad tekvicovými semienkami. Nikdy však nesklame ani jednoduchá klasika v podobe práškového cukru.
Mohlo by vás zaujímať: Najlepšie tekvicové placky v rúre so syrom.
Hrnčeková tekvicová bábovka zakaždým trochu inak
Aby sa vám hrnčeková tekvicová bábovka neopozerala, môžete si ju zakaždým pripraviť trochu inak. Namiesto mramorovania pridajte kúsky čokolády alebo obmieňajte druhy orechov – mandle sú jemnejšie a menej mastné. Experimentovať sa dá aj s korením. Skúste pridať zázvor, muškátový oriešok či klinčeky. S tekvicou dobre ladí aj pomarančová kôra. Myslite však na to, že menej je niekedy viac a zbytočne svoju bábovku neprekombinujte.
Aké ďalšie bábovky si môžete upiecť
- Božsky vláčna hrnčeková kokosová bábovka
- Liata mandľová bábovka s čokoládou
- Najlepšia vláčna mrkvová bábovka s jablkami a orechmi
- Jednoduchá hrnčeková banánová bábovka s orechmi
- Najvláčnejšia hrnčeková orechová bábovka
- Babičkina najvláčnejšia tvarohová bábovka

Recept: Hrnčeková tekvicová bábovka
Ingrediencie
Pokyny
- Ušľahajte vajcia s cukrom do hustej svetložltej peny.
- Pridajte olej a tekvicové pyré, premiešajte.
- Do zmesi postupne zapracujte múku s kypriacim práškom a korením.
- Vmiešajte nasekané orechy a polovicu cesta odoberte bokom.
- Jednu časť dochuťte kakaom.
- Do vymastenej a vysypanej formy striedavo nalievajte svetlé a tmavé cesto.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 50 minút.
- Upečenú bábovku nechajte pár minút odpočívať vo forme, potom ju opatrne vyklopte a nechajte úplne vychladnúť.
FAQ – Najčastejšie otázky
Aká tekvica je na hrnčekovú tekvicovú bábovku najlepšia?
Najčastejšie sa hrnčeková tekvicová bábovka pripravuje z tekvice hokkaido, pretože má krásne sýtu farbu, jemnú chuť a nemusí sa lúpať. Skvele sa však hodí aj maslová tekvica (butternut) – je jemnejšia a sladšia, len sa musí olúpať.
Dá sa hrnčeková tekvicová bábovka upiecť aj ako muffiny?
Áno, hrnčeková tekvicová bábovka sa dá pripraviť aj vo forme muffinov. Cesto jednoducho rozdeľte do muffinových formičiek a pečte pri teplote 175 °C približne 20 – 25 minút.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
